Автор Тема:  HBV Journal – април 2015  (Прочетена 1139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2913
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
HBV Journal – април 2015
« -: Май 12, 2015, 07:47:12 »
Автор: Christine Kukka
 

 
Половината от пациентите с HBV генотип C ще изчистят спонтанно HBsAg


 Изследователите прогнозират, че половината от хората, заразени с генотип C на хепатит B, ще изчистят повърхностния антиген HBsAg с течение на времето. Този щам на HBV се среща главно в Азия и сред азиатските американци. Премахването на HBsAg намалява риска от рак и увреждане на черния дроб. В това проучване, изследователите се проследили 2121 пациенти на възраст между 28 и 75 години, които са били HBeAg „-“, като от тях 338 пациенти са изчистили HBsAg по време на проследяването. Въз основа на тези данни, учените прогнозират, че 56,4% от пациентите с генотип C ще загубят HBsAg, в сравнение с пациентите с генотип B, чиито шанс е 45.7%. Пациентите с генотип С, от мъжки пол, с повишени стойности на ALT и ниски нива на виремия и HBsAg имат по-големи шансове. В публикацията в Alimentary, Pharmacology & Therapeutics от март 2015, учените заключават: "Открихме, че пациентите с генотип C инфекция изчистват HBsAg-рано от генотип B (възраст 49 г. срещу 55 г.)."
 
 
Петгодишно проучване показва, че Тенофовир значително подобрява състоянието на черния дроб при цироза


В един от най-големите проучвания по рода си, група от международни учени е потвърдила, че пет годишното лечение с мощния антивирусен препарат тенофовир (Viread) при пациенти с чернодробна цироза, драматично подобрява чернодробното състояние и преживяемостта. Според проучването, публикувано в мартенския брой на списание Hepatology International, изследователите извършват чернодробни биопсии на 348 HBeAg (+) и HBeAg (–) пациенти с цироза в началото на лечението им с тенофовир и пет години по-късно. Те открили, че 99,2% от пациентите с цироза, са постигнали неоткриваем вирусен товар и 79.7% имат нормални нива на ALT. Около 4% от пациентите са развили рак на черния дроб, но тази честота е ниска за период от пет години, имайки в предвид високия риск от развитие на чернодробен рак при пациенти с цироза. Сред HBeAg (+) пациенти, 14,4% от тях са загубили и HBsAg.
"Лечението на пациенти с хроничен хепатит В с тенофовир за срок от 5 години,  се асоциира с подобрени вирусологични, серологични и хистологични резултати, независимо, че при започване на терапията, пациентите са били с цироза. Тези подобрения са доказани чрез последователни биопсии. " пишат изследователите.

Цялата статия е на сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – април 2015

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007