Вирусен хепатит - Обща дискусия > Общи теми

 Няколко въпроса относно заразяването и предаването на хепатит Б

(1/2) > >>

emo4040:
Историята мие следната: имах контакт с проститутка(орален и вагинален секс с презерватив).След вагиналния секс тя ме задоволяваше с ръка със презерватива все още, но в последствие го махна.Въпросите са ми няколко:

1.Възможно ли е да ме зарази(ако е инфектирана) при допира първо на презерватива с ръката и и после с пениса ми?
2.Има ли смисъл да се изследвам и да си направя имунизация при евентуално инфектиране преди седмица?(позитиви и негативи от имунизация след евентуална инфекция)
3.По време на инкубационния период може ли да се предава инфекцията?
4.При битови контакти, използване на общи прибори за хранене, пиене от един съд с други хора, ядене от една чиния и други подобни ситуации предава ли се инфекцията?

anti-HBs:
Тя има ли хепатит Б? Защото трябва да е в остра форма, за да те зарази с такъв контакт. По тоя начин може да се притесняваш от гъбички и такива по-безобидни неща. На усет бих отговорил и на 4те въпроса с НЕ, но дай повече информация.

emo4040:

--- Цитат на: anti-HBs в Март 04, 2018, 20:20:51 ---Тя има ли хепатит Б? Защото трябва да е в остра форма, за да те зарази с такъв контакт. По тоя начин може да се притесняваш от гъбички и такива по-безобидни неща. На усет бих отговорил и на 4те въпроса с НЕ, но дай повече информация.

--- Край на цитат ---

Не знам дали е заразена, просто ми влезе муха в главата.Нали са рискова група и изчетох доста материали, където е описано, че хепатит Б е силно заразен.
Не би трябвало да се притеснявам от вагиналните секрети ,които са били по презерватива, че  може да са влезли в контакт с пениса ми, така ли да го разбирам?
А за въпросите дали се предава в инкубационен период и при споделянето на прибори и т.н. попитах информативно, за да знам как да процедирам с хората около мен(при евентуална инфекция), докато не си направя съответните изседвания след известно време.

anti-HBs:
2-6 месеца е инкубационният период. Тоест според моите знания по темата най-рано след 2 месеца можеш да заразиш някого. Силно заразен е Б вирусът, когато се размножава активно и е в големи количества в организма - тоест в острата фаза, която е краткотрайна. Съмнявам се да си я нацелил проститутката точно в този момент. Може би се панираш излишно. Но като минат 2 месеца си пусни HBsAg, след 3-4 пак и след 6 окончателно.

Силвана Лесидренска:
Здравей, ще отговарям директно:

1.Възможно ли е да ме зарази(ако е инфектирана) при допира първо на презерватива с ръката и и после с пениса ми? НЕ
2.Има ли смисъл да се изследвам и да си направя имунизация при евентуално инфектиране преди седмица?(позитиви и негативи от имунизация след евентуална инфекция) АКО ИМАШ НАПРАВЕН ТЕСТ ЗА ХЕПАТИТ В, КОЙТО ДА Е НЕГАТИВЕН, МОЖЕШ ЕДНА СЕДМИЦА СЛЕД РИСКОВ КОНТАКТ ДА СЛОЖИШ ВАКСИНА ИЛИ ИМУНОГЛОБУЛИН.
3.По време на инкубационния период може ли да се предава инфекцията? МОЖЕ. ЧОВЕК, НОСЕЩ ВИРУСА НА ХЕПАТИТ В, МОЖЕ ДА ПРЕДАВА ВИРУСА НА ОСТАНАЛИТЕ, НЕЗАВИСИМО В КОЯ ФАЗА СЕ НАМИРА ТОЙ. СЛОЖНОСТТА НА ПРЕДАВАНЕТО ОБАЧЕ ЗАВИСИ ОТ НИВОТО НА ВИРУС В КРЪВТА НА БОЛНИЯ, АКО Е НИСКО, ПРЕДАВАНЕТО Е МАЛКО П0-ТРУДНО.
4.При битови контакти, използване на общи прибори за хранене, пиене от един съд с други хора, ядене от една чиния и други подобни ситуации предава ли се инфекцията? КАТЕГОРИЧНО НЕ.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия