Вирусен хепатит - Обща дискусия > Моята история

 Съпругата ми е носител на хепатит B , как да постъпя ?

(1/2) > >>

stefan_pv:
Здравейте , искам да споделя накратко моята история и ако може да ме посъветвате как да постъпя.
Скоро разбрах че жена ми е носител на хепатит B. След като забременя и направиха задължителните изследвания се оказа че е носител на хепатит B. Тъй като караше много тежка бременност и бяхме много притеснени да не загубим бебето мисълта за хепатита оставаше на заден план , но всичко мина нормално и бебето се роди здраво. В последствие след доста задълбочени разговори тя ми сподели че като дете са я заразили с хепатит от инжекция , лекувана е няколко години и доктора казал че за него тя вече е излекувана и от 25години си следи само чернодробните ензими и за сега всичко е нормално. Притеснявала се е от реакцията ми и за това  не ми е казала в началото. Аз имам мое мнение по този въпрос но трябва да гледам за напред какво може да се направи по въпроса че няма как да върна времето назад.
Роден съм 1980г. и доколкото знам този набор не сме ваксинирани за хепатит B и не съм боледувал от хепатит ,  което ме кара да мисля че сигурно и аз съм се заразил. Тъй като зная много малко за хепатита при профилактичния преглед на кръвната картина помолих да ми направят изследване за хепатит B. Изследваха ми HbsAg и резултата е  : HbsAg 0.34 S/CO < 1.0 /-/ отр.; > 1.0 /+/ пол.  , до колкото разбирам щом стойността е по малко от 1 този показател е отрицателен. След като не съм ваксиниран и не съм боледувал от хепатит предполагам че нямам изграден имунитет а имам полов контакт с жена ми повече от 4 години , което ме кара да мисля  че и аз съм станал носител.  Общо взето съм доста объркан …….
В тази връзка бихте ли ме посъветвали как да постъпя и ако може да ми препоръчате добър доктор в Пловдив който да ме прегледа , да ми назначи необходимите изследвания за да разбера дали съм болен и ако е необходимо да пристъпя към лечение или ваксиниране.

Силвана Лесидренска:
Здравей,

За да си сигурен, че не си карал никога хепатит, или пък нямаш скрита инфекция, е редно да пуснеш и тези маркери:anti-Hbs, anti-Hbс.

Ако всичко е отрицателно, сложи ваксина. Това, че вирусът не е предаден тези 4 години, не означава че няма да стане в бъдеще. И вземете мерки за съпругата ти, трябва да направи редица изследвания, за да се види какво става с черния й дроб и дали има нужда от лечение.

Аз ви съветвам да се насочите към София, д-р Балабанска от Токуда, когато имате физическата възможност. За съжаление опитът на други пациенти с лекари от Пловдив е недобър.

stefan_pv:
Здравейте ,
Както ме посъветвахте отидох да си изследвам HBsAg, anti-HBs, anti-HBc и евентуално ако всички са отрицателни да се ваксинирам. (не знам защо вместо anti-HBc са ми направили  Anti HCV дали е едно и също или лаборантката е сгрешила?)

Резултатите са следните :
-   HbsAg    0.16 S/CO  < 1.0 /-/ отр.; > 1.0 /+/ пол.
-   anti-HBs   945.80 IU/L <10.0 /-/отр.; >10.0 /+/пол.
-   Anti HCV (хепатит C)  0.04 S/CO < 0.90 /-/ отр ; 0.90 - 1.0 сива зона ; > 1.0 /+/ пол.

До колкото разбирам anti-HBs е положително  а HbsAg и Anti HCV са отрицателни.
В такъв случай как трябва да тълкувам изследванията , възможно ли е да съм ваксиниран преди време и да не помня или да съм боледувал от остър вирусен хепатит В на крак без да съм го разбрал?
В тази ситуация как е редно да постъпя , да се записвам ли за преглед при лекар , да се ваксинирам или да не правя нищо ?
Ако някога съм ваксиниран или изкарал на крак хепатит В , кога изтича периода в който ваксината предпазва от заразяване.
При положение че жена ми е с хроничен хепатит B мога ли да водя нормален полов живот с нея (без предпазни средства) и ако за момента не съм се заразил занапред дали има риск да се случи ?   :sad3:
А за съпругата ми щом спре да кърми  :baby3: ще я запишем при доктор да започне да се лекува  …………

anti-HBs:
За да си напълно спокоен.

1. Пусни си ASAT, ALAT, GGT и иди на гастроентеролог да ти види черния дроб с ехограф (гастроентеролога не е задължително, но понеже виждам, че си притеснен). Това е да видиш дали хепатитът (ако си го карал) ти е нанесъл някакви увреждания на черния дроб и дали да го пазиш допълнително. Според мен няма да имаш никакви поражения.
2. Прави си спокойно секс с жената и не си скъсявай живота излишно. С 900+ IU антитела не може да те зарази.
3. Ако не си ваксиниран никога, най-вероятно си го изкарал (може и от жената да си го хванал, когато при нея е бил остър). От хроничен носител се заразява човек доста по-трудно.

ПП: Видях, че си от Пловдив - според мен д-р Акрабова ще ти свърши прекрасна работа да те прегледа.

Наката:
Щом  като имаш 9.45 анти тела няма място за притеснения .Сега не съм много на ясно но почти съм сигурен че е необходимо да се види от ваксина или от прекаран хипатит ти е?Тотал Hbs трябва да покаже.
Ако е от ваксина биеш още една или две и като стане над 10  си ок.
Вижте задължително състоянието на съпругата проверете състоянието на черния дроб.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия