Автор Тема:  Видове храни и рецепти  (Прочетена 37094 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 115
    • Профил
Видове храни и рецепти
« -: Март 02, 2008, 13:03:27 »
Предлагам всеки, който има желание тук да дава идеи за подходящи рецепти за нашето заболяване или полезни храни.
Има един лечител Петър Димков,в неговата книга пише, че е много полезно да се хапва за хепатит(но не е оказано кой) печен лук - по една глава на обяд и една на вечеря или въобще лук на салата. Също така салата от моркови със зехтин (аз опитах,но тоя зехтин нещо не ми понася).
А, да, пише същото и за магданоза - в големи количество да се хапва и от него.
Рецепти все още нямам, но ще се постарая да намеря скоро.
« Последна редакция: Март 03, 2008, 11:54:52 от Radoslav Rusinov »

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: видове храни и рецепти
« Отговор #1 -: Март 02, 2008, 13:34:53 »
По време на престоя,в болницата на мъжа ми са му казали,че трябва да спре консумацията на пчелен мед,тиква и моркови!Защо, не знам,а и той по принцип не яде тези трите ,сутрин, обед и вечер!Разбира се,алкохола ,пърженото,мазното са вредни дори  и за хора без хепатит!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Март 02, 2008, 14:50:51 »
Идеята е много добра. Навсякъде пише какво не трябва да се яде,но не и какво може.
Изхождайки от това, че всичко което не е забранено е разрешено,  аз не съм много убедена много.Информацията навсякъде е много противоречива. Спор май няма единствено за алкохола, мазното, пърженото и соленото.
Аз някаде прочетох, че лука и чесъна също за забранени храни.

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 02, 2008, 16:05:12 »
Идеята е много добра. Навсякъде пише какво не трябва да се яде,но не и какво може.
Изхождайки от това, че всичко което не е забранено е разрешено,  аз не съм много убедена много.Информацията навсякъде е много противоречива. Спор май няма единствено за алкохола, мазното, пърженото и соленото.
Аз някаде прочетох, че лука и чесъна също за забранени храни.
-да,наистина информацията е много противоречива-попаднах днес на един сайт,в който пък се твърди,че е абсолютно забранена консумацията на лук и магданоз.отиди,че се ориентирай какво да консумираш.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Март 03, 2008, 08:48:05 »
И аз първите месеци се чудех какво да ям.Бях отслабнала с 3,4 килограма.И вместо от хепатита имаше по - голяма вероятност да умра от глад ;D.
В болницата ми казаха само, че абсолютно забранин е алкохола.Да избягвам пикантни храни и пържено.
Сега общо взето си хапвам почти всичко, което ми се яде като наблягам повече на плодове и зеленчуци.Мисля, че организма най - добре знае от какво има нужда.
Избягмам лук и чесън ( не, че не ги обичам) просто след това не се чувствам добре.

пс а за тиквата, морковитите и меда вече незнам какво да мисля ???

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #5 -: Март 03, 2008, 09:35:23 »
Цитат
Също така салата от моркови със зехтин
Препоръчвам я горещо,аз я правя така:Настъргвам морковите,слагам сока на един изцеден лимон и малко олио (със зехтитн не съм пробвала още) , става нещо великолепно  ;D
Инъче изобщо за храненето и аз си хапвам каквото ми се яде,дори и понякога си хапвам и пържено  8)
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #6 -: Март 03, 2008, 10:35:03 »
Здравей, lili_ana!
предлагам всеки,който има желание тук да дава идеи за подходящи рецепти за нашето заболяване или полезни храни.
Не бързай да се включваш в списъка с болните!!! Все си мисля, че ти нямаш активно заболяване - ензимите са ти в норма и нямаш никакви симптоми и оплаквания и искрено се надявам да съм права. Надявам се вируса да не се размножава и да си само носител. Можеш да си хапваш всичко каквото ти се яде без много мазно, пържено, ядки, вафли, шоколад, кафе, лютиво, кисело, сини сливи, патладжан и никакъв алкохол!!!
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:18:10 от Mery »

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #7 -: Март 03, 2008, 11:56:21 »
да,наистина информацията е много противоречива-попаднах днес на един сайт,в който пък се твърди,че е абсолютно забранена консумацията на лук и магданоз.отиди,че се ориентирай какво да консумираш.
Можеш ли да пуснеш линк към сайта и статията, който твърди това нещо - много ми е интересно да го науча :)
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 03, 2008, 13:37:04 »
да,наистина информацията е много противоречива-попаднах днес на един сайт,в който пък се твърди,че е абсолютно забранена консумацията на лук и магданоз.отиди,че се ориентирай какво да консумираш.
Можеш ли да пуснеш линк към сайта и статията, който твърди това нещо - много ми е интересно да го науча :)
http://dar-center.com/article/?article=332 дано да става,че не съм много в час с линковете
« Последна редакция: Март 03, 2008, 13:50:53 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Видове храни и рецепти
« Отговор #9 -: Март 03, 2008, 14:08:58 »
Тази информация е извадена от някой учебник отпреди 20 години. Попитай който и да е от наистина добрите гастроентеролози, чийто имена сме обсъждали във форума за диети и ще разбереш, че няма никакви забрани.
Статията работи с термини като: "са забранени", "разрешени са", "разрешава се" и т.н. Заради това пак искам да кажа, не приемайте всичко, което четете в интернет като пълна истина, дори и това, което четете в този форум. Инстанцията са истински добрите лекари, които са се доказали като специалисти в тази област и с голям практически опит.
Тази статия третира хората с хроничен хепатит като прокажени.
В този радел Как да живеем с хепатита сме обсъждали многократно диетите и досега няма еднозначно мнение.
Виж мнението на един то хората с най-голям опит в България в областта на хепатитите - проф. Чернев:
...
Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.
Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.
Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.
Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.
И това го казва един от доайените в тази област. Време е тези градски легенди с храненето да престанат. Важно е човек просто да се храни здравословно и да не приема храни, които не натоварват храносмилането и като цяло да спазва един приличен хранителен режим. Това бих го препоръчал на всички хора, и то няма нищо общо с хроничния хепатит.
На специалистите от Здравен център "Дар" бих препоръчал да си подновят информацията, която имат за храненето и хроничните хепатити.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:29:00 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Март 03, 2008, 14:13:40 »
Тази информация е извадена от някой учебник отпреди 20 години. Попитай който и да е наистина добрите гастроентеролози, чийто имена сме обсъждали във форума за диети и ще разбереш, че няма никакви забрани.
Статията работи с термини като: "са забранени", "разрешени са", "разрешава се" и т.н. Заради това пак искам да кажа, не приемайте всичко, което четете в интернет като пълна истина, дори и това, което четете в този форум. Инстанцията са истински добрите лекари, които са се доказали като специалисти в тази област и с голям практически опит.
-мм,да,прав си,че трябва да се изнася по-нова информация.да си призная не съм предполагала,че може да има място,където ще публикуват стара информация.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3183
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #11 -: Март 03, 2008, 14:26:51 »
цитат:

Освен това болните от хроничен хепатит трябва да бъдат трудоустроени, да избягват психически и физически напрежения, да нямат контакт с увреждащи черния дроб вещества: олово, арсен, бензин /даааа, аз най-обичам като отида на бензиностанцията да дишам тайничко бензин/  ;D. През периодите на влошаване болните трябва да останат на легло до пълно възстановяване. Необходимо е да се пазят от простуда, от инфекции на горните дихателни пътища и на храносмилателните органи / а за всички останали- мрете от грип  ;D  / . При най-малките и незначителни прояви на подобни заболявания също трябва да останат на легло и да бъдат лекувани.

Наистина по-идиотска статия не бях чела. Искрено ме разсмя :)

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #12 -: Март 03, 2008, 16:01:41 »
цитат:

Освен това болните от хроничен хепатит трябва да бъдат трудоустроени, да избягват психически и физически напрежения, да нямат контакт с увреждащи черния дроб вещества: олово, арсен, бензин /даааа, аз най-обичам като отида на бензиностанцията да дишам тайничко бензин/  ;D. През периодите на влошаване болните трябва да останат на легло до пълно възстановяване. Необходимо е да се пазят от простуда, от инфекции на горните дихателни пътища и на храносмилателните органи / а за всички останали- мрете от грип  ;D  / . При най-малките и незначителни прояви на подобни заболявания също трябва да останат на легло и да бъдат лекувани.

Така се грижеха за нас по времето на комунизма :)
« Последна редакция: Март 03, 2008, 16:35:43 от Radoslav Rusinov »

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Март 04, 2008, 22:13:30 »
някъде сега прочетох,че лимоните били вредни за хепатита,а в книгата на Димков пише,че са полезни-вие как мислите?

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
« Отговор #14 -: Март 04, 2008, 22:32:59 »
Това пък къде го прочете? ???
Аз пия фреш от лимон почти всеки ден смятам, че е полезен.

« Последна редакция: Март 05, 2008, 08:10:43 от migle »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007