Да, за всички които имат хроничен хепатит C силно се препоръчва да се ваксинират срещу A и B, защото лечението на хора които имат и хепатит B и хепатит C е доста по-сложно и трудно. Аз за момента не съм си слагал, защото все още не съм установил на 100% дали не съм изкарал вече хепатит B. Когато ме заразиха с хепатит C при кръвопреливане преди 17 години, един месец след това ме диагностицираха с остър хепатит B и лежах в болница един месец. Та всъщност не е ясно дали тогава всъщност не са ме заразили едновременно и с двата хепатита.
Но дано в близките седмици се наканя да си направя изследването, което ще установи дали някога съм карал хепатит B, лекарката ми го каза, но сега не мога да се сетя кой точно беше за да го цитирам.
Иначе един приятел си слага комбинирана ваксина срещу хепатит A и B и не е имал никакви оплаквания.
В един от постингите във форума бях писал за нея, но ще пусна и тук пак информацията:
Тя е на
GlaxoSmithKline (GSK) и се казва Twinrix.
Малко повече инфо за нея:
Twinrix - Key FeaturesСлага се три пъти - първа инжекция, на 3-ия месец втора и на 7-ия трета инжекция.
Цената е около 180 лв.