Преди 8-9 дена говорих по телефона с жената, която е успяла да изчисти HBsAg антигена (за което специално благодаря на Клавдия), но оттогава така и не успях да пиша във форума. Сега ще разкажа какво научих от нашия разговор.
Жената наистина държи да запази анонимност, поради нейни лични причини и поради притеснения в работата, и поради това не настоявах тя да излезе от анонимност.
Това, което ми разказа тя, е че когато и открили хроничния хепатит Б, тя е намерила лекар и си е направила всички необходими изследвания, че дори и ги е правила многократно в различни лаборатории, защото се е притеснявала. Резултатите и, според критериите които ние знаем за хепатит Б, са за неактивен хроничен хепатит B. Тя е била с нормални чернодробни ензими, от порядъка на АЛТ - 30, HBV ДНК изследването е показало вирусен товар от порядъка на стотици, дори не са били хиляда (не знам дали става въпрос за международни единици, или за копия, но не е важно) и общо взето лекарят я е успокоил, че няма нужда от лечение. Биопсия, доколкото знам не си е правила.
Тъй като тя е продължавала да се притеснява, от нейна приятелка е научила за фунготерапията, която предлага Клавдия, и е решила да опита.
След края на лечението тя е имала отрицателен HBV ДНК тест, и отрицателен HBsAg, за съжаление не си спомни дали си е правила тест за антитела (anti-HBs).
Това, което е решила да направи, е да си направи изследванията наново, след като минат 6 месеца след фунготерапията, за да види какви ще са и резултатите, което се пада някъде в края на септември. От нея получих уверението, че ще ми изпрати имейл с резултатите си от тези изследвания. Веднага щом ги получа, ще ги пусна тук в тази тема.
Искам да кажа какво мисля по този интересен случай. Имайки предвид и
другия случай на изчистване на HBsAg антигена във форума, този път с "котешки нокът", и не поставяйки на съмнение вярността на това, което твърдят
xitrio и жената, с която си говорих по телефона, мисля че тези два случая ни казват нещо много важно и не трябва да го пренебрегваме. Въпреки, че аз съм един от скептиците за ефекта на алтернативните методи специално върху изчистването на вируса, си правя някои изводи.
Тези два случая ни показват, че тези два алтернативни методи могат да изчистят HBsAg антиген в случай на хронична неактивна хепатит Б инфекция. Т.е. явно в такъв момент имунната система се нуждае от един финален тласък, който да и помогне да се справи с вируса. Затова всеки, който е неактивен носител (т.е. отговаря на критериите за това) може би трябва да обмисли използването на такъв подход. Моят съвет е, ако вземе такова решение да го обсъди с лекаря си, и да бъде внимателен, за да не си навреди по някакъв начин, защото по отношение на билките например, има някои билки, които може да са вредни за черния дроб.
По отношение на действието на алтернативните методи върху намаляването и спирането на репликацията при един висок вирусен товар съм по-резервиран. Все пак, на конференцията на EASL тази година бяха изнесени данни и в тази посока (за действието на билки върху вирусната репликация), които даже искам да цитирам тук:
Chinese Herbal Formula for the Treatment of CHB Over many years, plants of the genus Phyllanthus have been used in the aqueous extract form as traditional remedies for the treatment of CHB in China and India. Studies suggest that the mechanism of action of P. amarus may be related to inhibition of HBV polymerase activity. Thyagarajan and colleagues previously reported that 59% of 37 patients with CHB cleared detectable HBV DNA 2–3 weeks after the end of a 30 day treatment period with P. amarus. [Thyagarajan SP, et al. Lancet 1988;2:764–766]
In a well-designed, randomized, double-blind, placebo-controlled trial the anti-viral effects of a Chinese Herbal Formula (Phyllanthus Compound) in 90 patients with CHB were investigated. [Zhou DQ, et al. Abst. 933] Patients who were HBeAg-positive and had serum HBV DNA levels greater than 7 log10 copies/ml were randomized (2:1) to receive Phyllanthus Compound (n=60) or placebo (n=30) for 48 weeks.
HBV viral suppression was significantly greater among patients who received the Phyllanthus Compound (3.4 log10 copies/mL) compared to those who received placebo (0.1 log10 copies/mL) (P <0.01). Further, undetectable HBV DNA (<3 log10 copies/mL) was achieved in 13 of the 60 patients (21.7%) in the Phyllanthus group compared to only 1 of the 30 patients (3.3%) in the placebo group (P < 0.01). HBeAg loss and seroconversion were observed more frequently in patients receiving the Phyllanthus compound than placebo (HBeAg loss: 12/60 [20%] vs. 1/30 [3.3%]; Seroconversion: 9/60 [15%] vs. 0/30 [0%]).
While preliminary, these data suggest that Phyllanthus Compound may be effective for the treatment of CHB, resulting in viral suppression and HBeAg seroconversion in some patients.
Даже зададох въпрос на доц.Антонов при
последното интервю с него. Той също е доста скептичен на тази тема, но каза, че билка, която е способна да намали вирусната репликация заслужава най-малкото внимание.
В крайна сметка, всеки решава сам за себе си, но е много важно каквото и да реши човек, да се консултира с лекуващия го лекар, преди да започне прием на каквито и да е билки, и изобщо, преди да опита някакво алтернативно лечение.
Поздрави,
Радо