Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Радослав Русинов

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 31
31
Изследователи отглеждат чернодробна тъкан от плурипотентни стволови клетки

Автор: Liz Highleyman
Дата: 22 юни 2012

Японски изследователи са произвели в лаборатория тъкан от индуцирани плурипотентни стволови клетки, подобна на чернодробната, която може да преработва лекарствата като човешкия черен дроб, според една презентация пред 10-та годишна среща на Международното научно дружество за изследване на стволовите клетки (International Society for Stem Cell Research) миналата седмица в Йокохама.
 
Както е описано в Nature news report, Takanori Takebe от Yokohama City University и колегите му са отгледали тъканта in vitro, като са използвали плурипотентни стволови клетки “препрограмирани” от човешки кожни клетки.
 
След 9 дни клетъчната култура е съдържала биомаркер, характерен за напълно развити хепатоцити. Тогава те добавили ендотелни клетки на пъпната връв (които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) и мезенхимни клетки от костен мозък (които се диференцират в костни, хрущялни или мастни).
 
За по-малко от 2 дни клетките се събраха в “чернодробен нарастък (пъпка)” с размер около 5 мм. Сложният процес "отне повече от година и стотици опити," казва Takebe пред Nature.
 
Новопроизведената тъкан съдържа кръвоносни съдове, но липсват жлъчните пътища. Когато бе трасплантирана под кожата на мишка тя прояви много от гените, които би проявил и един цял черен дроб, и произведе албумин - важен протеин в кръвта, синтезиран от черния дроб. Освен това, присадката можеше да метаболизира някои лекарства, които черният дроб на мишките нормално не може да преработи, но човешкият черен дроб може да метаболизира.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Изследователи отглеждат чернодробна тъкан от плурипотентни стволови клетки

32
Лечението на хепатит С, макар и да не доведе до излекуване, може да подобри фиброзата на черния дроб

Автор: Liz Highleyman
Дата: 03 юли 2012

Наличието на голямо намаляване на вирусния товар на вируса на хепатит С (НСV) след започване на интерферон-базирана терапия се свързва с намаляване на възпалението на черния дроб и по-нисък риск от прогресиране на фиброзата дори и при пациенти, които не са постигнали траен вирусологичен отговор, съобщават изследователи в сигналния брой от 12 юни 2012 г. на American Journal of Gastroenterology.
 
С течение на годините хроничната НСV инфекция може да доведе до тежко чернодробно заболяване включително напреднала фиброза, цироза и хепатоцелуларен карцином (HCC). Проучванията показват, че успешното лечение при което се изчиства вируса (известно като траен вирусологичен отговор или SVR) понижава риска от прогресия на заболяването, но по-малко се знае за потенциалните ползи от терапията при неотговорили пациенти, която не е довела до излекуване.
 
Както вече бе съобщено, HALT-C е рандомизирано проучване, което оценява дали удължената “поддържаща” монотерапия с пегилиран интерферон алфа-2а (Pegasys) ще повлияе на прогресирането на болестта при пациенти с напреднала фиброза или цироза, които не са постигнали траен вирусологичен отговор при стандартен курс с комбинирана терапия от пегилиран интерферон/рибавирин (проучването е направено преди появата на  директно действащите НСV антивирусни средства).
 
Първичният анализ установи, че дългосрочната (3.5 години) поддържаща монотерапия с интерферон не е намалила значително риска от нежелани клинични резултати, включително цироза, рак на черния дроб, чернодробна декомпенсация или смърт.
 
В настоящия анализ Chihiro Morishima от University of Washington в Сиатъл и колеги оценяват дали намаленото възпаление на черния дроб е свързано с клинични ползи при  подмножество от участници със стойности на изходна и последващи биопсии до 1.5 години след като са били рандомизирани да получават или монотерапия с интереферон, или наблюдение без по-нататъшно лечение.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Лечението на хепатит С, макар и да не доведе до излекуване, може да подобри фиброзата на черния дроб

33
Лечението на HCV и мозъкът

Автор: Alan Franciscus
Дата: 01 юли 2012

 
Хората, които живеят с хепатит С, страдат от различни оплаквания, включително умора, болки в ставите/мускулите, както когнитивни (свързани с познавателната способност) проблеми, наричани обикновено “мозъчна мъгла” (лоша памет, липса на концентрация и т.н.). Тези симптоми се срещат обикновено при хора с хепатит С независимо, от тежестта на чернодробното заболяване.

За много хора с хепатит С когнитивните проблеми са едни от най-притеснителните симптоми, тъй като могат да повлияят на почти всяка област от живота им. Причината за “мозъчната мъгла” при хората с хепатит С не е напълно изяснена.  Някои специалисти смятат, че тя може да е причинена от имунния отговор, който изпраща клетките на имунната система да атакуват и убият вируса.

Други експерти теоретизират, че тя може да е причинена от постоянното състояние на умора, което изпитват много от хората с хепатит С. Трети пък смятат, че тя може да е в резултат от това, че вирусът на хепатит С преминава през кръвно-мозъчната бариера и причинява възпаление и увреждане.  Последната теория набира скорост през последните две години, а едно ново изследване разширява съществуващите познания за връзката между НСV и мозъка. Но големият въпрос е какво може да се направи по този проблем?  Ако “мозъчната мъгла” се причинява от вируса или от умората, свързана с НСV, то тогава лечението би трябвало да помогне за облекчаване или поне намаляване на някои от симптомите на “мозъчна мъгла”.

Относно твърдението, че хепатит С се размножава в мозъка - до момента няма строги научни изследвания, които ясно да са установили този факт. За преглед на някои данни относно НСV и мозъка, прочетете “Brain Fog: It Really Is All in Your Head,” (Мозъчна мъгла: тя наистина е в главата ти) от C.D. Mazoff, в броя от януари 2012 г. на HCV Advocate.

Едно скорошно изследване, обаче, придава по-голяма достоверност на идеята, че лечението може да помогне за подобряване на някои от симптомите на “мозъчна мъгла”.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Лечението на HCV и мозъкът

34
Ваксина срещу хепатит В осигурява защита в продължение на 25 години: проучване

Автор: Aparna Narayanan
Дата: 20 юни 2012

 
(Reuters Health) - Ваксинирането за хепатит В изглежда осигурява защита срещу вируса в продължение на 25 години, което прави бустерните инжекции излишни, според едно ново проучване от Тайван.
 
"Всеобщата ваксинация в ранна детска възраст осигурява дълготрайна защита," пише в един имейл д-р Yen-Hsuan Ni, водещ автор на проучването на Националния университет на Тайван в Тайпе.
 
Тайван въвежда задължителната имунизация на всички бебета срещу вируса на хепатит В (HBV) през 1984 г., в отговор на изключително високите проценти на инфекцията. Хепатит B инфекцията е основна причина за рака на черния дроб, вторият най-разпространен вид рак в Тайван.
 
Учените установили, че през 2009, вероятността от заразяване е била значително по-малка при участниците в проучването, всички под 25-годишна възраст, отколкото при хората на възраст между 26 и 30 години (които са родени преди всеобщата ваксинация).
 
"Нейната ефикасност при младите хора е ясна," казва Ni пред Reuters Health, като обясни, че медицинските специалисти са си задавали въпроса колко дълго ще продължи защитния ефект на ваксината. На участниците в проучването не са поставяни бустерни инжекции, които обикновено не се препоръчват за хепатит В.
 
Резултатите потвърждават пет предишни проучвания (правени през пет-годишни интервали от 1984 г.), които също са установили по-нисък процент на заразени сред лицата, родени след въвеждането на задължителната ваксинация.
 
Според тайванската програма бебетата, родени от заразени майки, получават и една инжекция протеин като антитяло за борба с вируса в рамките на 24 часа след раждането, но това не елиминира напълно предаването на вируса от майка на дете, отбелязва проучването.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Ваксина срещу хепатит В осигурява защита в продължение на 25 години: проучване

35
HCV обзор – юли 2012

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: 1 юли 2012

През м.май в Сан Диего се състоя Седмица на заболяванията на храносмилателната система (Digestive Disease Week) 2012. Настоящият HCV обзор представя някои избрани резюмета.

Важна забележка: Представените тук изследвания са от постери и презентации на конференцията и представляват само част от историята. Много са факторите, които влияят върху резултатите (изхода) от лечението като например броят на пациентите в проучването, демографски данни за пациентите (тегло, възраст, етнически произход) и моделът на проучването (включително критерии, плацебо срещу отворено проучване и т.н.) - са само някои от тях. Докато тези проучвания не бъдат публикувани в реферирани научни списания, данните и изводите се смятат за предварителни.

За повече информация относно тези и други презентации, посетете www.ddw.org/

Резюме: Влияе ли липсата на отговор/рецидива на интерферон-базирана терапия върху развитието на цироза и преживяемостта? - Lerrigo R, Arunkumar A, Ryan JC и др.

Целта на този ретроспективен анализ е да се оценят дългосрочните клинични резултати при пациенти с хронична инфекция с вируса на хепатит С (HCV). Проучването обследва 336 пациенти, наблюдавани в периода януари 1991 юни 2008 в University of California, Сан Франциско. Средният период на проследяване е 8 години след първата чернодробна биопсия. Те бяха разделени в 5 групи:
1.      нелекувани (n=176)
2.      пациенти с траен вирусологичен отговор (SVR) (n=53)
3.      неотговорили (n=32)
4.      рецидивирали (n=30)
5.      лица, прекъснали лечението по-рано (n=41)

Заключение: Рискът от смърт е по-нисък при пациентите с SVR и без SVR в сравнение с нелекуваните пациенти. При пациентите, пробвали лечение за НСV, рискът от смърт е намален, дори и да не са постигнали SVR, въпреки че постигането на SVR е от по-голяма полза по отношение на преживяемостта.

Редакционен коментар: Въпреки че извадката на това проучване е малка, тези резултати са в съответствие с резултатите от други подобни проучвания, което затвърждава разбирането, че има потенциална полза от лечението на НСV, независимо от резултата.

Резюме: Спонтанно изчистване на вируса на хепатит С при пациенти с чернодробна трансплантация – Agresti N, O’Brien CB

Това е ретроспективен анализ на пациенти, коинфектирани с НСV/ХИВ, които са претърпели чернодробна трансплантация в University of Miami от 1999 до 2010 г. Всички пациенти са с потвърдени HCV и ХИВ преди трансплантацията. Четири пациенти са изчистили спонтанно НСV още докато са били на метилпреднизолон (methylprednisolone) и такролимус (tacrolimus); двама пациенти са получили НСV терапия преди трансплантацията; двама пациенти не са имали никакво лечение за НСV. Четиримата коинфектирани пациенти са били лекувани с терапевтичен режим (схема) за ХИВ, известен като HAART: 4/4 ефавиренц (efavirenz), 4/4 ламивудин, 2/4 зидовудин (zidovudine), 1/4 тенофовир и 1/4 абакавир (abacavir).

Заключение: Комбинации от лекарства, за които се смята, че имат само антивирусно действие срещу ХИВ, може в действителност да действат и срещу НСV.

Редакционен коментар: Спонтанно изчистване (клирънс) на НСV може да възникне при пациенти с остър хепатит С, но е рядкост да се види когато НСV стане хроничен, особено след чернодробна трансплантация. Доста необичайно е да се наблюдава спонтанно изчистване при НСV пациенти, които имат също и ХИВ. Въпреки че това проучване е малко, изводите са интересни и заслужават по-нататъшно изследване.
...


Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV обзор – юли 2012

36
HBV Journal – юли 2012

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 юли 2012


Много от хората с хепатит В в Съединените щати нямат здравни осигуровки

Липсата на здравно осигуряване не позволява на много жители на САЩ, заразени с вируса на хепатит В (HBV), да се възползват от скрининг, мониторинг и лечение от което се нуждаят, за да се предотврати заболяване на черния дроб, според едно официално писмо в подкрепа, публикувано от Националната кръгла маса по вирусен хепатит (National Viral Hepatitis Roundtable).

Според един анализ на неосигурените американци от м.юни 2012 г., изготвен от Сдружението по здравен мениджмънт (Health Management Associates, НМА), хората с НВV е по-малко вероятно да имат здравна осигуровка отколкото населението като цяло. В резултат на това те пропускат здравни грижи, които биха могли да намалят отражението и разпространението на болестта.

Според проучването, разпоредбите на Закона за достъпни медицински грижи (Affordable Care Act), които се планира да влязат в сила през 2014 г., ще разширят обсега на здравното застраховане като се обхванат до 70% от лицата, диагностицирани с HBV, които понастоящем нямат осигуровка, като така ще се осигури покритие на почти 150,000 американци, заразени с HBV.

За период от над 20 години, проектите на НМА, които увеличават достъпа до здравно осигуряване, биха могли да доведат до 20% намаление на случаите на преждевременна смърт, свързани с НВV, и 58% намаляване на необходимостта от свързаните с НВV чернодробни трансплантации.

Спестените разходи за чернодробни трансплантации могат да се реинвестират в НВV скрининг, тъй като всяко 5% намаление на трансплантациите финансира над 420,000 скрининг процедури.

Лечението на псориазис може да реактивира хепатит B

Пациентите с хепатит В, които имат псориазис, са изложени на риск от реактивиране на вирусния им хепатит, ако са лекувани с някой инхибитор на тумор-некротизиращ фактор алфа (TFN) като етарнецепт (etanercept), адалимумаб (adalimumab) и инфликсимаб (infliximab).

Автоимунните заболявания, които могат да причинят възпаление, включително и кожното възпаление псориазис, могат да бъдат смекчени от лекарства, които инхибират тумор-некротизиращия фактор. Същите тези лекарства, обаче, които потискат реакцията на имунната система на възпаление, често позволяват на HBV ДНК да се повиши, тъй като имунната система понижава своята защита. Чернодробното увреждане може да се появи отново даже и при хора, които са с неактивна хепатит В инфекция.

Изследователи от Baylor University Medical Center са прегледали всички налични проучвания, които включват хепатит В и инхибитори на тумор-некротизиращия фактор и установили, че тези лекарства наистина могат да предизвикат активизиране на хепатит В, дори когато пациентите са с отрицателен тест за повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg) и изглежда, че са прекарали инфекцията.

"Инфликсимаб се свързва с повече случаи на реактивиране отколкото другите два препарата, като при него се съобщава и за смъртни случаи," пишат изследователите от в юнския брой на списанието на Американската академия по дерматология (American Academy of Dermatology).

Изследователите препоръчват внимателен скрининг на пациентите преди започване на това лечение на псориазиса и използването на антивирусно лечение, ако се прилагат агенти за тумор-некротизиращ фактор.
...


Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – юли 2012

37
Генотипът на HBV влияе върху прогресирането на хепатит В и изхода от него

Автор: Liz Highleyman
Дата: 22 юни 2012


Генотипът на вируса на хепатит B (HBV) влияе върху резултатите в дългосрочен план, включително и вирусния клирънс, според едно шведско проучване в  предварителното издание от 18 май 2012 г. на Journal of Clinical Virology. Генотип C по-специално изглежда е свързан с по-агресивна форма на болестта.
 
Добре известно е, че генотипът е основен фактор, определящ отговора на лечението на хората с хепатит С, въпреки че не изглежда да има голямо влияние върху тежестта на заболяването. За сравнение - влиянието на генотипа при хората с хепатит В не е добре изяснено.
 
Себастиан Малмстрьом (Sebastian Malmström) от университета на Готенбург (University of Gothenburg) и колеги разглеждат влиянието на генотипа върху дългосрочните вирусологични резултати на хроничната НВV инфекция.
 
Анализът включва 124 възрастни пациенти с хроничен хепатит B, 33 от които са били с положителен тест за “е” антиген на хепатит В (HBeAg) при включване в проучването. Разпределението по НВV генотип е, както следва: 28 души с генотип A, 21 с генотип B, 12 с генотип C, и 63 с генотип D.
 
Участниците са проследени в продължение на средно 9.2 години. Изследователите са определили генотипа на пациентите и са измерили нивата на вирусния товар на HBV ДНК, HBeAg, повърхностния антиген на хепатит В (HBsAg) и аланин аминотрансфераза (ALT).
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Генотипът на HBV влияе върху прогресирането на хепатит В и изхода от него

38
Хроничният хепатит С увеличава повече от два пъти риска от бъбречна болест при ХИВ-позитивните пациенти

Дата: 27 юли 2012
 
Доловимият вирусен товар за хепатит С се свързва с повишен риск от развитие на хронична бъбречна болест при ХИВ-позитивните пациенти, твърдят европейски изследователи в електронното издание на специализираното списание AIDS.
 
Пациентите с продължаваща репликация на вируса на хепатит С (HCV) са изложени в значително по-голяма степен на опасност от развитие на хронична бъбречна болест, в сравнение с ХИВ-позитивните пациенти, които не са инфектирани с хепатит С или които са се очистили от хепатит С.
 
“Наблюдавахме сходна честота на хроничната бъбречна болест при пациентите, очистили се от хепатит С, и пациентите отрицателни за анти-HCV антитела, докато при участниците с хронична хепатит С инфекция, честотата на хроничната бъбречна болест беше два пъти по-висока в сравнение с пациентите отрицателни за анти-HCV антитела”, твърдят авторите.
 
Бъбречната болест продължава да бъде сериозна причина за заболеваемост и смъртност при ХИВ-позитивните пациенти. Предишни изследвания показват, че хората, които притежават антитела срещу вируса на хепатит С, с 50 до 75% по-голяма вероятност развиват хронична бъбречна болест, в сравнение с ХИВ-позитивните пациенти, които не са коинфектирани с хепатит С.
 
Въздействието на продължаващата репликация на вируса на хепатит С върху прогресирането на бъбречната болест при коинфектираните пациенти не е изяснено. Ето защо изследователи от проучването EuroSIDA разработват проучване с участието на 8 235 пациенти, получавали терапия след 2004 г.
...


Цялата новина може да бъде прочетена на сайта на колегите от фондация "И": Хроничният хепатит С увеличава повече от два пъти риска от бъбречна болест при ХИВ-позитивните пациенти

39
Няма данни за взаимодействие между abacavir и ribavirin

Дата: 26 юли 2012
 
Няма данни за взаимодействие между антиретровирусния медикамент за лечение на ХИВ abacavir и средството за лечение на хепатит С ribavirin, съобщават изследователи в електронното издание на специализираното списание AIDS.
 
По-рано бяха публикувани резултати от изследвания, според които лечението за хепатит С на ХИВ-позитивни пациенти с коинфекция с хепатит С, чиято антиретровирусна терапия съдържа abacavir (Ziagen, а също влизащ и в състава на Kivexa и Trizivir), не дава добри резултати. Смяташе се, че това се дължи на взаимодействието между abacavir и ribavirin, което води до субоптимални нива на ribavirin.
 
Но френски изследователи опровергават тези изводи. Те откриват съпоставими резултати за бързия, ранния и трайния вирусологичен отговор на терапията за хепатит С при пациенти, приемащи abacavir и несъдържащи abacavir антиретровирусни комбинации. Нещо повече, праговите концентрации на ribavirin (Cmin) не са повлияни от abacavir.
 
“Няма данни, че abacavir повлиява минималната концентрация на ribavirin или изхода от лечението на хепатит С”, твърдят изследователите.
 
Ретроспективното проучване включва 124 пациенти с коинфекция, които влизат в състава на по-голямото проучване ANRS CO-13 HEPAVIH.
 
Почти всички пациенти (95%) приемат антиретровирусна терапия. Но само една пета от тях (22%) са лекувани с комбинации, съдържащи abacavir. Над три четвърти (77%) приемат tenofovir (Viread, а също влизащ и в състава на комбинираните препарати Truvada, Atripla и Eviplera). Не са наблюдавани съществени различия, свързани с ХИВ или хепатит С инфекцията между пациентите, приемащи abacavir и останалите.
...
Цялата новина може да бъде прочетена на сайта на колегите от фондация "И": Няма данни за взаимодействие между abacavir и ribavirin

40
EASL (Европейска асоциация за изучаване на черния дроб): Телапревир е 100% ефективен за IL28B CC, добавянето на VX-222 преодолява неблагоприятните гени

Автор: Liz Highleyman
Дата: 23 май 2012

Добавянето на телапревир (Incivek) към пегилиран интерферон и рибавирин е излекувало всички пациенти с хепатит С благоприятен модел на ген IL28B, съобщиха изследователи пред 47 Международен конгрес по проблемите на черния дроб (EASL 2012) миналия месец в Барселона. Друго изследване е установило, че добавянето на експерименталния HCV протеазен инхибитор VX-222 е повишил броя на излекуваните дори сред пациентите с неблагоприятни модели на IL28B.
 
Появата на директно действащите антивирусни лекарства постави началото на нова ера на лечение на хроничен хепатит C. Първите два одобрени препарата [протеазните инхибитори на вируса на хепатит C (HCV) телапревир и боцепревир (Victrelis)], използвани с пегилиран интерферон/рибавирин подобриха процентите на траен вирусологичен отговор (SVR) и съкратиха продължителността на лечението на много пациенти, но няколко препарата в процес на разработка (пред завършване) изглеждат още по-мощни.
 
В пилотното проучване PROVE2 Jean-Pierre Bronowicki от INSERM Nancy и колеги правят ретроспективен анализ на характеристиките на пациентите и броя на излекуваните, като специално са разглеждат модели на ген IL28B.
 
Ген IL28B има значение за отговора на интерферона. Хората, които носят rs12979860 CC ген модел са по-склонни към спонтанно изчистване на HCV и отговарят (реагират) по-добре на лечение на база интерферон, тези с модел TT имат най-лоши резултати, а лицата с модел CT са по средата.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: EASL (Европейска асоциация за изучаване на черния дроб): Телапревир е 100% ефективен за IL28B CC, добавянето на VX-222 преодолява неблагоприятните гени

41
EASL (Европейска асоциация за изучаване на черния дроб): Намаляването на дозата рибавирин е ефективна за управление на анемията при пациенти, употребяващи боцепревир или телапревир

Автор: Liz Highleyman
Дата: 08 май 2012

Намаляване на дозата на рибавирина и включването на еритропоетин са добри възможности за управление на анемията при пациенти с хепатит С, лекувани с тройна терапия с боцепревир (Victrelis), според резултатите от едно проучване, представено тази седмица на 47 Международен конгрес за черния дроб (47th International Liver Congress (EASL 2012)) в Барселона. Друго проучване, свързано с темата установи, че намаляването на рибавирина също така не понижава броя на излекуваните с телапревир (Incivek).
 
Одобряването на първите директно действащи антивирусни средства доведе до нова ера при лечението на хроничен хепатит С. И докато много хора с нетърпение изчакват появата на терапевтични схеми (режими) без интерферон, то други се нуждаят от лечение веднага и може да имат полза от първата генерация протеазни инхибитори на  НСV (боцепревир или телапревир), добавени към пегилиран интерферон плюс рибавирин.
 
Тройната терапия повишава вероятността за излекуване и дава възможност за по-кратко лечение, но пък увеличава странични ефекти като анемия (ниски нива на червените кръвни клетки или хемоглобина). Използват се различни подходи за управление на анемията, включително намаляване дозата на рибавирина, добавяне на еритропоетин (EPO; търговски марки Epogen и Procrit) за стимулиране производството на червени кръвни клетки, както и кръвопреливане. Намаляване на дозата рибавирин е рисково за пациенти, които са на двойна терапия с интерферон, тъй като той спомага за намаляване на вероятността от рецидив след лечението.

Боцепревир

Fred Poordad от Cedars-Sinai Medical Center и колеги сравняват намаляването на дозата рибавирин и EPO като стратегии за управление на пациенти, приемащи боцепревир с пегилиран интерферон и рибавирин. Анемията е известен страничен ефект на боцепревира, което повдига опасения за комбинирана терапия, тъй като рибавиринът също може да причини анемия.
 
Проучването обхваща 687 терапевтично-наивни (нелекувани) пациенти с НСV генотип 1, включени в едно многонационално отворено проучване. Около две трети са жени, 77% са били бели, а средната възраст е 49 години.
 
Участниците са получавали пегилиран интерферон алфа-2b (PegIntron) плюс 600-1400 мг/ден адаптиран спрямо теглото рибавирин за един встъпителен период от 4 седмици, след което е включен 800 мг боцепревир 3 пъти дневно за срок от 24 или 44 седмици в зависимост от нивата на HCV РНК на 8-та седмица.
 
Изходните нива на хемоглобина са били 12-15 г/дл за жените или 13-15 г/дл за мъжете. Участниците, развили анемия (дефинирана като хемоглобин < 10 г/дл) или се е предполагало, че скоро ще стигнат това ниво, са рандомизирани да намалят своята доза рибавирин с 200-400 мг/ден или да включат 40,000 единици/седмично подкожно инжектиран EPO. Ако хемоглобинът спадне до 8.5 г/дл, могат да бъдат добавени и второстепенни методи на управление на анемията. А ако спадне до 7.5 г/дл, то лечението се прекратява.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: EASL (Европейска асоциация за изучаване на черния дроб): Намаляването на дозата рибавирин е ефективна за управление на анемията при пациенти, употребяващи боцепревир или телапревир

42
ЗДРАВОСЛОВНО: Силата на групите за подкрепа

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: 01 юни 2012

“It takes community to maintain a human.” - Earon Davis (“За да се запази един човек е необходима общност”)

Този бюлетин и Проектът в подкрепа на хепатит С (Hepatitis C Support Project(HCSP)) съществуват, защото Alan Franciscus искал да посещава група за подкрепа след като му е поставена диагноза за хронична инфекция с вируса на хепатит (HCV). През 1990-те Алън живял в Bay Area на Сан Франциско и знаел за съществуването на групи за подкрепа на хора с ХИВ и рак на гърдата. Но нямало нито една за хора с HCV - най-често срещаният вирус в САЩ, пренасян по кръвен път.

Осъзнавайки тази необходимост, Алън създава група за подкрепа на НСV, след това още една, а останалото, както се казва, е история. Нуждата на Алън от подкрепа довежда до нещо много по-голямо, което напомня думите на Демостен “Small opportunities are often the beginning of great enterprises.” (Малките възможности често са начало на големи дела)

Групите за подкрепа все още са гръбнакът на HCSP.  През април Алън публикува две нови ръководства - Hepatitis C Support Group Handbook(Наръчник на групата за подкрепа при хепатит С) и Hepatitis C Support Group Lessons(Поуките на групата за подкрепа при хепатит С), публикувани от HCSP и Vertex. Тези две ръководства са удивително информативни. След като ги прочетох, си помислих: “Всеки новодиагностициран, хората, които полагат грижи за болните с НСV, както и другите, които желаят да научат нещо повече за това заболяване, ще имат полза от публикуването на Lessons. Те звучат като нежен и успокояващ глас, който нашепва: “Има надежда.”

Групите за подкрепа дават резултати. Може и да звучат докачливо-чувствителни, но една добра група дава възможност на хората да направят избор за своето здраве като им осигуряват солидна информация и  поглед върху това как да живеят със заболяването си. Потенциалната полза от групите за подкрепа не е само теоретична - има доказателства за това.

През 1970-те и 80-те, дипломираният от Харвард психиатър David Spiegel се заинтересувал от емоционалната страна на болестите и, по-специално, от рака. Той успял да прозре предимствата да се използва разума, за да се помогне на хората по отношение на заболяванията им. Спигел, обаче, се чувствал неловко от твърденията на представителите на алтернативната медицина за силата на позитивното мислене.
...


Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: ЗДРАВОСЛОВНО: Силата на групите за подкрепа

43
Корейска мумия разкрива генетични следи на хепатит В

Автор: Press Release
Дата: 30 май 2012

Генетичен анализ на проба от черния дроб на мумифицирано дете, намерено в Корея, разкри особена древна форма на вируса на хепатит В, генотип С2, който понастоящем е широко разпространен в Югоизточна Азия, съобщават учени в May 21, 2012, advance online edition of Hepatology.
 
Следва редактиран откъс от прессъобщението, направено от Hebrew University of Jerusalem, описващ изследването и резултатите от него.
Корейска мумия от 16 век дава ключ към генетичния код на вируса на хепатит В
 
29 май, 2012 -- Откриването на мумията на едно корейско дете с относително запазени органи дадоха възможност на един израелско-южнокорейски научен екип да направи генетичен анализ на чернодробна биопсия, който разкрива уникална последователност (секвенция) на вируса на хепатит В (HBV) генотип C2, често срещан в Югоизточна Азия.
 
Допълнителният анализ на древните геноми на НВV може да се използва като модел за изучаване еволюцията на хроничния хепатит В и да помогне за разбиране на разпространението на вируса вероятно от Африка в Южна Азия. Също така той може да хвърли повече светлина върху миграционния път на хепатит В в Далечния Изток от Китай и Япония до Корея, както и до други региони в Азия и Австралия, където е основна причина за цироза и рак на черния дроб.
 
Реконструкцията на древния генетичен код на вируса на хепатит В е най-старият пълен вирусен геном, описан в научната литература към днешна дата. За това съобщават в броя от 21 май на научното списание Hepathology изследователски екип от Hebrew University of Jerusalem’s Koret School of Veterinary Medicine, the Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment; the Hebrew University’s Faculty of Medicine, the Hadassah Medical Center’s Liver Unit; Dankook University, и Seoul National University в Южна Корея.
 
Направените тестове с въглерод 14 на дрехите на мумията показват, че момчето е живяло около 16 век, по времето на корейската династия Чосон (Joseon). Вирусните ДНК последователности, възстановени от чернодробната биопсия, позволиха на учените да съставят план (карта) на целия древен вирусен геном на хепатит В.
 
С помощта на съвременни молекулярно-генетични техники учените са сравнили древните ДНК последователности със съвременни вирусни геноми, разкривайки отчетливи различия. Смята се, че промените в генетичния код са резултат от спонтанни мутации и вероятно от екологичен натиск по време на еволюционния процес на вируса. На база наблюдаваните проценти на мутациите с течение на времето, анализът показва, че реконструираната ДНК на вируса на хепатит В на мумията има произход отпреди между 3,000 до 100,000 години.
...


Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Корейска мумия разкрива генетични следи на хепатит В

44
HCV обзор – юни 2012

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: 1 юни 2012

На срещата на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) - 2012 имаше много интересни презентации, включително и на осем изцяло перорални схеми (режими), без интерферон, за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит С (HCV), които са в процес на клинични изпитвания. Този месечен HCV обзор разглежда някои от тези проучвания, фаза 2. Има също и няколко отлични проучвания, при които се използват терапевтични схеми включващи пегинтерферон. Накратко, за пациентите с НСV бъдещето изглежда светло.

Важна забележка: Представените тук резултати от изследвания са събрани от постери и презентации на конференцията и представляват само част от историята. Съществуват много фактори, които оказват влияние върху резултатите от лечението – като например броя на пациентите в изследването, демографски данни за пациентите (тегло, възраст, етнически произход), както и замисъла на проучването (критерии за участие, плацебо спрямо отворено проучване и т.н.) – това са само някои от тях. Освен ако и докато тези проучвания не бъдат публикувани в рецензирано списание, то данните и изводите се смятат за предварителни.

Огромна благодарност на Jules Levin от NATAP за постоянното му присъствие и коментар на последните научни изследвания.
 (www.natap.org/2012/EASL/EASL.htm)

За повече информация относно тези и други презентации, посетете www.hcvadvocate.org/news/EASL_2012.html

Постер: Веднъж дневно GS-7977 плюс рибавирин при HCV генотипове 1-3: Проучване ELECTRON– Gane E, Stedman C, Hyland R и др.

GS-7977 на Gilead Sciences е полимеразен инхибитор, специално създаден за лечение на HCV. Това проучване изследва безопасността и ефикасността на GS-7977 в различни ситуации

- Терапевтично-наивни (нелекувани) пациенти с генотип (GT)1, лекувани в продължение на 12 седмици с GS-7977 + рибавирин (RBV) (25 души–88% GT1a) Резултати: 88% от терапевтично-наивните пациенти с GT1 имат неоткриваеми нива на вируса 4 седмици след края на лечението
- Терапевтично-наивни пациенти с GT3, лекувани с GS-7977 + RBV + пегинтерферон (PEG) в продължение на 8 седмици (10 души). Резултати: 100% от терапевтично-наивните пациенти с GT3 имат неоткриваеми нива на вируса 12 седмици след края на лечението   
- Пациенти с GT1 и без отговор на предходно лечение (нулеви респондери), лекувани в продължение на 12 седмици с GS-7977 + RBV (10 души). Резултати: само 1 от 10 пациенти има неоткриваемо ниво на вируса 4 седмици след края на лечението
- Пациенти с GT 2/3 и предишно лечение, лекувани в продължение на 12 седмици с GS-7977 + RBV (25 души). Резултати: 80% от терапевтично-опитните (лекувани) пациенти с GT 2/3 имат неоткриваеми нива на вируса 4 седмици след края на лечението
- GS-7977 се понася добре и показва благоприятен профил на безопасност. По-голямата част от нежеланите реакции са настъпили в група, използваща PEG. В никоя група няма вирусологичен пробив, което показва висока граница на резистентност.

Редакционен коментар: данните са интересни, но малко. Освен това трябва да видим данните от едно поне 24-седмично проследяване, за да преценим доколко са трайни процентите на отговор. Едно изцяло перорално, 12-седмично лечение на НСV с нисък риск от резистентност е страхотна схема, будеща надежди, и вероятно скоро ще узнаем повече, тъй като фаза 3 проучванията на GS-7977 вече започнаха.
...


Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV обзор – юни 2012

45
HBV Journal – юни 2012

Автор: Christine Kukka
Дата: 01 юни 2012


Жителите на САЩ с хепатит В може да надвишават 2 милиона

Един доклад, публикуван наскоро в Hepatology твърди, че действителният брой на жителите на Съединените щати, заразени с вируса на хепатит В (HBV) може би достига 2.2 милиона души - значително повече от текущата оценка на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), която е от 800,000 до 1.4 милиона души.
 
Изследователи от Virginia Mason Medical Center в Сиатъл предполагат, че по-широкото разпространение на хепатит В се дължи на родените в чужбина жители, дошли от Азия, Африка и други региони с висок процент на HBV. Те представляват близо 70% от родените в чужбина 1.32 милиона души с хроничен НВV, живеещи в САЩ през 2009 г.
 
Текущите проучвания на наблюдения, които измерват разпространението на хепатит В, провеждани от CDC, не отчитат тези високорискови, родени в чужбина жители, както и бездомните и настанени в институции жители.
 
“Изясняването на етническите и културни групи от населението, засегнати от хроничен хепатит В, ще даде по-точни оценки и ще допринесе за разработване на програми за превенция, ранна диагностика и достъп до медицински грижи за тези, които са изложени на най-висок риск,” обяснява Kris Kowdley, водещ автор на проучването и директор на Център за върхови постижения в областта на черния дроб (Liver Center of Excellence) към медицинския център на Сиатъл.
 
За да оценят действителното разпространение на хепатит B, изследователите прилагат процентите на инфекция с хепатит В в родната страна на имигрантите към броя на имигрантите, живеещи в САЩ съгласно преброяването от 2009 г.
 
Изследването им пресмята, че през 2009 г. в САЩ са живели между 1.04 и 1.61 милиона (средно 1.32 милиона) родени в чужбина лица с хроничен хепатит В. Повечето заразени имигранти са били от Азия, Африка и Централна Америка и представляват съответно 58%, 11% и 7% от заразените имигранти в Съединените щати.
 
Съпътстващата редакционна статия в същия брой на Hepatology отбелязва: “Проучването на Kowdley и колеги дава доказателства, че много и различни части от родените в чужбина жители на САЩ са изложени на риск от хроничен хепатит В. Почти 3.5% от родените в чужбина лица, живеещи в САЩ, имат това заболяване - този процент е над 10 пъти по-висок от разпространението сред населението на САЩ като цяло.”
 
Редакционната статия апелира за програми за превенция и лечение, съобразени с културната специфика на тези групи, които да достигнат до тях с цел предотвратяване появата на нови инфекции, заболявания и рак на черния дроб.
 
Инфекциите, включително хепатит B, причиняват 16% от случаите на рак по света

С помощта на световната статистика на ракови заболявания за 2008 г. френски учени изчисляват, че 2 милиона случаи на рак (един от шест от всички случаи) са в резултат от инфекции с вирусите на хепатит В и С, както и с други бактерии и вируси.
 
При жените ракът на маточната шийка и на матката, който е резултат от човешките папиломни вируси, съставлява половината от всички случаи на ракови заболявания, свързани с инфекция. При мъжете ракът на черния дроб и на стомаха съставлява почти 80% от всички случаи на рак. Около 30% от свързаните с инфекция ракови заболявания се срещат при хора под 50-годишна възраст, според доклада, публикуван в майския брой на The Lancet Oncology.
 
"Прилагането на съществуващите здравни методи за предотвратяване на инфекции като например ваксинация, безопасни инжекционни практики или антимикробни терапии, могат да повлияят значително върху бъдещата тежест на раковите заболявания в световен мащаб," пишат изследователите.
...


Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – юни 2012

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 31

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007