Черният дроб > Хепатопротектори и билки за подсилване на черния дроб

 Мнението ви за хранителната добавка Вердин?

(1/1)

slavonz:
Някой може ли да каже има ли някакви впечатления от Вердин?
И какво е мнението ви за него?

Радослав Русинов:
Здравей,
Винаги, когато дадат рекламата на Вердин по телевизията не спирам да се чудя как може да се допусне такава сериозна грешка и растението с латинско наименование Silybum marianum да бъде преведено на листовката на Вердин като "магарешки бодил". И това дори го има казано в прав текст и в телевизионната реклама.
Растението магарешки бодил (Гингер) е с латинско наименование Onopordum acanthium. То е различно от растението бял трън, което е с латинско наименование Silybum marianum и явно е съставката и на Вердин. Признавам, че и ние във форума преди време мислехме, че двете имена са синоними на едно и също растение, но когато говорим за продукт, който се пуска на пазара и се рекламира, такъв пропуск не трябва да се допуска!
Тази хранителна добавка използва хепатопротекторните свойства на белия трън и по-специално на флавоноидният комплекс силимарин (silymarin), който се извлича от него. Можеш да прочетеш повече за свойствата на белия трън в тази статия: Бял трън за черния дроб - някакви доказателства?. Отделно, на нашия сайт има публикувани и други материали за него. Можеш да търсиш по ключови думи "бял трън" и "силимарин" в търсачката на www.hepactive.org.
Почти всички хепатопротектори, които се продават на българския пазар са на основата на силимарин.
Специално за Вердин, никой досега във форума не е споделял впечатления от него, но не трябва да очакваш той да има по-различно действие от всички подобни продукти, базирани бял трън (и съответно на силимарин). Разликите между отделните такива продукти е количеството на силимарина, има разлики и в технологиите на извличане. Така, че може да се каже, че има и по-добри, и по-лоши продукти.
Уточнявам, че тези продукти не се използват за лечение на хепатит, а за подпомагане и подобряване на работата на черния дроб и за сваляне на чернодробните ензими.


Поздрави,
Радо

tetibulka:
Само да добавя, че има хепатопротектори, в които има единствено силимарин, и други, в които има и още нещо - примерно розмарин (розасилин е търговската марка).
Във Вердин има и куркума, може що не.

Могат да се правят е някакви сметки относно дозата на силимарина. Например, ако дозираш Карсил (само силимарин) от 90 мг на 3 приема по 2, това е 540 мг силимарин дневно. От Вердина ще ти трябват 8 таблетки дневно за 560 мг силимарин дневно.

Дани

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия