Автор Тема:  Стадии на хроничната Хепатит В вирусна инфекция при децата  (Прочетена 4060 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен katia

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 298
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
СТАДИИ (ФАЗИ) НА ХРОНИЧНАТА HBV ИНФЕКЦИЯ ПРИ ДЕЦАТА

    HBV инфекция при децата може протече като: остра инфекция, фулминантна (прогресираща), достигаща до увреждане на черния дроб с висок процент на смъртност или персистираща (продължителна) за повече от 6 месеца, която да хронифицира. Мнозинството от хронично инфектираните деца са без симптоми и показват нормално или минимално отклонение от средните стойности за аминотрансферазите. Така или иначе продължителните възпалителни промени могат да се наблюдават в хистологичния анализ на черния дроб.
    Има различни фази на хепатит В вирусната инфекция при децата:
    HBeAg – фаза на серопозитивност (имунен толеранс), фаза на HВeAg сероконверсия и HВeAg-негативна фаза (неактивен носител).
    Ето кратко описание на тези фази:

1.   Фаза на HBeAg-серопозитивност (съпроводена с висока репликация).
    Първата фаза на HBV инфекция е фазата на имунен толеранс, която се характеризира с присъствие на HBsAg, HВeAg и високи серумни нива на HBV DNA (> или = на 2.0 x 105 IU/mL. или 106 copies/mL.).
    Децата в тази фаза обикновено остават без симптоми, имат нормални, средни, или умерено завишени стойности на АЛАТ (аланин аминотрансфераза). Увреждането на черния дроб е минимално или нормално при биопсия.

2.   Фаза на HВeAg-сероконверсия.
    Въпреки че спонтанната HВeAg сероконверсия може да се срещне в ранното детство, тя рядко се наблюдава под 3 годишна възраст. В повечето случаи този процес се наблюдава след пубертета и в ранната зрялост. HВeAg - процентите на серопозитивност при HBsAg - положителните деца-носители на вируса до 15 годишна възраст са 80-85%. При проследяване на 415 HBsAg-носители деца (на възраст от 0 до 15 г.) за 7.1 ± 2.9 години, годишният процент на HВeAg-сероконверсия е бил 4–5% в децата над 3 години, и е бил <2% в децата под 3 години. Децата в ранните стадии на HВeAg-сероконверсията все още остават без симптоми или имат умерени, неспецифични симптоми като общо неразположение и загуба на апетит. HВeAg сероконверсията е придружена от повишаване нивата на АЛАТ и понижаване стойностите на HBV DNA. Максималната стойност на АЛАТ може да варира от по-ниско от 100 IU/mL. към повече от 1,000 IU/mL., зависейки от продължителността на чернодробното увреждане по време на процеса на взаимодействие между вируса и организма.
    HВeAg-сероконверсията е под влияние на възрастта и HBsAg статуса на майката. Факторите, отключващи изчистването на HВeAg са били анализирани в изследване с 169 здрави деца, които са били положителни за HВeAg и HBsAg. В това изследване само 7 (9.7%) от 72 новородени-носители са направили сероконверсия под 3 годишна възраст. Степента на изчистване на HВeAg е била по-ниска в новородените, чиито майки са били положителни за HBsAg отколкото в тези, в чиито майки не е бил установен HBsAg (14.3% спрямо 35.3%). Данните за високи нива на HВeAg-сероконверсия при хоризонтално инфектираните деца са повече отколкото при тези, които са били инфектирани перинатално.
    В изследване, включващо 174 HBeAg - положителни деца, които са били проследявани основно за около 4.5 години, нивата на спонтанна сероконверсия са били 24% в децата, които са се заразили перинатално с HBV инфекция и 44% в тези, които са я придобили хоризонтално. Подобни открития са били докладвани в група от деца, инфектирани с HBV, които са били проследявани 29 години.
    Макар че HBeAg сероконверсията се асоциира с понижен риск от чернодробни усложнения в по-късен етап на живота, ранната HBeAg сероконверсията преди 3 годишна възраст, съпроводена със завишени нива на АЛАТ в децата може да не е добър прогностичен знак. Установено е, че ранна HВeAg сероконверсия към anti-HВe в комбинация с висока степен на чернодробно увреждане играе определяща роля в бързото развитие на HCC (хепатоцелуларен карцином) при децата.
    При изследване на хистологичните и вирусологични характеристики на 51 деца в Тайван с HCC е установено, че ниски нива на позитивност към HВeAg (18%) и чернодробния HВcAg, заедно с високата честота на чернодробна цироза имат връзка с развитието на HCC при децата. Тези открития са направени в резултат на огромно изследване, проведено сред 426 Тайвански деца с хронична HBV инфекция, което показва, че ранната HВeAg сероконверсия или наличие на цироза, или двете заедно, са рисков фактор за развитие на HCC.

3.    Фаза след HВe-сероконверсия (с ниска репликация).
    Третата фаза на хроничната HBV инфекция - стадият на неактивно HBsAg носителство се характеризира с отсъствие на HВeAg, присъствие на anti-HВe, постоянно нормални нива на АЛАТ и ниски или незабележими нива на серумната HBV DNA (<2.0 x 103 IU/mL. или 104 copies/mL). Децата в тази фаза могат да имат неспецифична или минимална фиброза. В противоположност на възрастните изострянето на хепатита, характеризиращо се с повторно активиране на HBV репликация и повторно повишаване на АЛАТ e относително необичайно усложнение в децата и младежите след сероконверсията към anti-HВe.
    Спонтанното изчезване на HBsAg е рядкост сред децата с хроничен хепатит В (<1% на година), особено ако те са били инфектирани по време на перинаталния период и имат минимални хистологични изменения. В изследване от 420 HBV-носители-деца, които са били наблюдавани за период 1-12 години, спонтанно изчистване на HBsAg е наблюдавано в 10 случая, със средно равнище от 0.6% на година.
    Установените фактори за това са присъствие на anti-HВe, възрастова граница и HBsAg - негативност на майката. След изчезването на HBsAg, anti-HBs нивата са били по-високи при децата, родени от хронично инфектирани майки отколкото при тези с неинфектирани майки. Тези открития са сходни с тези, докладвани в група от деца от Китай за същия период от време.
   

Възраст на инфектиране и HBV статус на майката като фактори, влияещи на изхода от HBV инфекция при децата:

Възраст на инфекцията              % на продължителност (персистиране) на инфекцията

Перинатален период

    Майка HВeAg + HBsAg +                   > 90%
    Майка HВeAg – HBsAg +                   < 5%, с висок риск от активиране
                                                         на хепатита или остър хепатит.

Предучилищна възраст                       23%

Ранна зрялост (Пълнолетие)               2.7 - 10%Източник: Natural history and clinical management of chronic hepatitis B virus infection in children - Original Article (pdf).
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=18395974« Последна редакция: Август 13, 2008, 10:27:34 от Katia »

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007