Автор Тема:  Интервю с д-р Вергиния Георгиева, специалист по гладолечение и природна медицина  (Прочетена 24871 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
За гладолечението и възможностите на природната медицина да лекува хроничните хепатити
Интервю с д-р Вергиния Георгиева, специалист по гладолечение и природна медицина

Град Банкя, 1 ноември 2008 година
Интервюто взеха: Елена Илиева и Радослав Русинов


Как става заразяването и какви са симптомите

Д-р Георгиева: Човек трябва да внимава, защото понякога хроничен хепатит С и В протичат като обикновени грипни състояния. В тези случаи човек приема дори антибиотици, без да знае, че всъщност става въпрос за заразяване с хепатит.  Заразени в млада възраст хора, носят последствията във времето, докато А протича по-леко. Сега горе при нас лекуваме едно момче, 20 годишно, с Б и С и с доста сериозни увреждания. Заразил се е от стоматологични манипулации, а другия хепатит след татуировка. Така че аз ако мога чрез вас да помоля младите хора да внимават в какви студия се татуират. Въпросното момче отива в едно студио, уж за по евтино, а се оказва, че са го заразили с хепатит С.  Нека хората бъдат много внимателни на какви манипулации отиват и на кого се доверяват.

Р.: Ние се опитваме да пишем за тези неща, но хората, които откриват форума, вече са заразени с  хепатит. За да може да се промени това и да има превенция, този проблем по някакъв начин трябва да се превърне в държавна политика.
Д-р Георгиева: Да, много бавно и трудно се променят нещата, защото трябва да има нагласа в тази посока, а има толкова други проблеми. Заразени в млада възраст хора, носят последствията във времето. И по отношение на физическа активност, работоспособност, степен на концентрация, защото това са едни от признаците. Намалена работоспособност при хроничния хепатит, вялост, апатия, умора, депресии - това е част от общоинтоксикационния синдром. Значи, интоксикацията се проявява по този начин - намалена работоспособност и концентрация.

Личната история на д-р Георгиева и срещата и с Лидия Ковачева

Е.: Знаем, че Вие също сте боледували от хепатит?
Д-р Георгиева: Да, преди повече от 20 години, бях млад лекар, завършила медицина и по разпределение практикувах в Търновски окръг, в град Елена. През 1984 година имаше много тежка хепатитна епидемия и аз като млад лекар в продължение на шест месеца приемах хепатитно болни. След това аз, и други лекари се заразихме с хепатит А, който беше от воден произход. Имаше режим на водата, откри се, а и в последствие се доказа, че хепатита е от воден произход. Хепатит А при мен протече доста тежко.
И се оказа, че след това, при контролните прегледи, по кръвен път ме заразяват и с хепатит Б. Така се оказах с два хепатита - хепатит А и хепатит Б, с австралийски антиген положителен, с много високи стойности на чернодробни проби и с традиционното лечение – с хепатопротективни средства, с Катерген, тогава беше много модно да се провежда тази терапия за чернодробните клетки, с Есенциале форте, с витамини, с кортизонова терапия много дълго време, по предложение на гастроентролозите, които ме следяха. Приемах кортизонова терапия без прекъсване. Вследствие на този кортизон се появиха странични последствия – жлезите с вътрешна секреция, окосмяване на лицето, подпухналост, наднормено тегло. Аз качих повече от 20 кг. над нормалното си тегло, започна да ми пада косата, изобщо не се чувствах човек, а тогава бях само на 27-28 години.
И аз търсех някакъв изход, алтернатива на ситуацията, тъй като при контролните изследвания, след направената ми биопсия на черния дроб, се оказа, че хепатитът прогресира - активен и агресивен хепатит, живи вируси, без да има промяна в състоянието. И това, въпреки че аз спазвах всичко, което ми предписваха. При това ме подложиха на една диета, усилваща храна, която допълнително обременяваше нещата и аз се чувствах все по-болна и по-болна. Работех като лекар и преглеждах пациенти, а всъщност бях по-болна от пациентите си. Бях шест месеца на вливане в Медицинска академия, а след биопсията на черния дроб предложиха ми пенсиониране по болест, тъй като се установи, че нещата са доста сериозни.
И така аз си вярвах на официалната медицина, и на всичко, което предлагаше официалната медицина. Но резултатите не бяха много обнадеждаващи. Вследствие на тази терапия се увредиха и бъбреците ми. Преместиха ме в бъбречно отделение с хепаторенален синдром, с увреждане функцията на бъбреците. Започнаха да ме лекуват с антибиотици. Антибиотиците допълнително увреждаха черния дроб, и се завъртя един порочен кръг. Бях изпаднала в страхотна депрения, защото представете си, да Ви кажат, че трябва да ви пенсионират на 29 години и да си пиете кортизона, който е една поддържаща терапия.
И така съдбата ме срещна с Лидия Ковачева, една невероятна жена, която всъщност промени виждането ми за медицината по принцип, за това, че медицината има огромни средства и възможности, с природни средства да се повлияе. Аз не изключвам официалните методи, защото аз съм с няколко признати специалности, като лекар завършил медицина – вътрешни болести, фарматология, фитотерапия (билколечение). След това имам специализации в западна Европа – Белгия, Холандия, по отношение на природните възможности, които ние имаме. И така аз реших да опитам с природни средства.
Доверих се на Лидия Ковачева. Преди 20 години, гладолечението въобще не се коментираше, беше табу. Нито имаше литература по въпроса, нито имаше толкова преведени книги, колкото има сега, като на проф. Юрий Николаев „Гладолечението, като възможност за възстановяване на организма”, на Пол Брехт сега има преводна литература,   на Генади Малахов също. Въобще сега човек има възможност и през интернет да получи информация. Тогава преди 20 години, ситуацията беше съвсем друга. Аз обаче се хванах като удавник за сламка към тази възможност - гладолечение и вегетариански режим на хранене.
Обърнах на 360 градуса живота си и отношението си към света, защото Лидия Ковачева ми каза: „Ако ти повярваш, ако се довериш, огромните резерви на човешкия организъм ще ти помогнат да излезеш от тази тежка ситуация.”. И така аз реших да опитам. Тя беше невероятна във възможностите си да убеди човек да започне. Като всеки лекар обаче, аз подхождах скептично и през месец, през два си правех изследвания – кръвни параметри. Първите 3-4 месеца започнах с постепенно изключване на месо, на млечни продукти, вегетариански режим на хранене. Не съм пълна вегетарианка, но се храня предимно с риба и сурови плодове и зеленчуци. След това, когато вече бях в по-добро състояние, организмът ми беше готов да започна с лечебно гладуване.  
Започнах отначало с по-кратки курсове, един път в седмицата, пет, седем, десетдневни курсове и след това силите ми постепенно започнаха да се възвръщат. Нормализирах и теглото си, отслабнах повече от 20 кг. Бях с постоянно висока температура 38-39 градуса на тласъци, а след това една субфебрилна температура около 37,2 – 37,5 градуса. Постепенно организмът започна да реагира. Трансаминазите, австралийският антиген, всичко това показваше, че нещата отиват към нормализиране. Бях с увеличен черен дроб, просто го напипвах, като на хроничен алкохолик, с увеличен далак. Превърнах се в един експериментатор върху себе си как се повлиява лечебното гладуване, и в частност този тежък проблем.
Сега вече съм убедена в силата на гладолечението и природната медицина, защото 20 години вече се занимавам в тази посока, даже повече от 20. 15 години работих неотклонно с Лидия Ковачева, защото видях силата на възможностите на природната медицина и така заедно с нея, официално през 2000 година създадохме „Центърът по природна медицина и гладолечение”. Имаме санаториалната база, която дава възможност на хората да се възстановяват комплексно. Не само с лечебно гладуване, но и с психотерапия, с автогенен тренинг, йога с музикотерапия, ежедневни походи в Банкя, където въздухът е прекрасен. Всичко това позволява огромните резерви на човешкия организъм да се активират.

Работата с пациентите

Е.: Не случайно сте избрали Банкя предполагам?
Д-р Георгиева: Да, не е случайно. Банкя е едно чудесно място за релаксация, възстановяване. Тук се знае, че мястото на Банкя има въздушно течение. Четири пъти в денонощието въздухът тук се насища с озон, с чист кислород. Затова тук хората със сърдечно-съдови заболявания, бронхити, бронхиална астма, се възстановяват много по-бързо. Освен това минералната вода на Банкя е вълшебна. И това комплексно въздействие върху организма дава своите резултати. Освен това, когато хората са в група, те взаимно се подкрепят, виждат възможностите на този тип лечение, как се променят хората около тях. Лекарски екип 24 часа в денонощието следи за тяхното състояние, ежедневно измерваме пулс, тегло, кръвно, състояние на черния дроб.
И тук искам да спомена, за нещо ново при нас по отношение на диагностиката, нов метод на диагностика в медицината. Преди 2 години бях на специализация в Москва в един институт за нови медицински технологии, закупих професионална апаратура "Сензитив", която дава възможности за диагностика. т.е боди скенер апарат. Всеки, който постъпва при нас прави пълно изследване за функционалната активност на всички органи. Започва се от мозък, мозъчни ядра, зрителен анализатор, синуси, зъбни фокуси, какво е състоянието на щитовидната жлеза, какво е състоянието на сърдечно-съдовата система, предсърдие, камера на сърцето, откриват се увреждания на - бял дроб, инфекции, общи, хронични, храносмилателна система, стомах, тънки черва, дебели черва, бъбреци, полова система, яйчници при жените, простатити при мъжа, дава много големи възможности за диагностика. Уточняваме наличието на бактериална или вирусна инфекция, доколко е активна - клетките имат тъканна памет. Също така имаме възможност да уточним с тази програма какви храни са за препоръчване за дадения пациент, или какви трябва да бъдат изключени, кои лесно се понасят и кои по-трудно. Също така имаме възможност да установим състоянието на имунната система, дали има имунен срив, липса на витамини и микроелементи.

Е.: Това с кръвни изследвания ли го установявате?
Д-р Георгиева: Не, не са кръвни изследвания. Диагностиката е безвредна и неинвазивна. Уточняваме дефицит на витамини и какви точно микроелементи липсват в организма - селен, цинк, желязо, калции. И след това има програми, които показват за тези, които вярват на официалната  медицина, какви лекарства са удачни, като комбинация и в каква доза. Другите, които искат да се лекуват в алтернативна посока с билки, биопродукти и естествени източници и храни, ни дава информация, кои са добри комбинации за биопродукти, пробиотици. За тези, които вярват на хомеопатият - кои са комбинациите от хомеопатични средства.
Разбира се, тази огромна дейност, се извършва с екип професионалисти, лекари, специалисти невролози, кардиолози, хирурзи. Така, че там където има нужда насочваме към официалната медицина. Аз не изключвам, като лекар, възможностите на официалната медицина. Има неща, за които не трябва да отричаме официалната медицина, като диагностика, като терапия. Там, където може да се помогне с природни средства, като допълване на официалната медицина. И гладолечението е една широка тема, може би трябва специално да отделим време. Има заболявания, които са противопоказни за гладолечение, които са с относително противопоказание и такива, които са за препоръчване. Не е приложимо за всичко.
Гладолечението не е панацея, ако трябва да бъдем точни и ясни. Конкретно за чернодробните заболявания. Те биват различни, като има различия и в протичането. Има много индивидуални различия,  в зависимост от това дали  е лекуван в началото хепатита, или е прекаран на крак, без да се разпознае. Някои от хепатите, например хепатит А, може да протича, като едно грипоподобно състояние и младите хора изобщо не разбират, че са прекарали хепатит. Лекуват се погрешно с антибиотици, което утежнява състоянието на черния дроб. По-сложно е положението с хепатит Б и хепатит С.

За диетата и храненето при хроничните хепатити

Д-р Георгиева: Във всички случаи трябва да се спазва един хранителен режим. Диетата трябва да бъде в началото доста строга: без яйца, без мазнини, без това, което черният дроб не обича - това са кафето, цигарите, шоколада и алкохола. Нещо, което младите хора много обичат, обаче черният дроб не го обича. Защото останалите клетки, които са поели компенсаторно функцията на тези, които са увредени, трябва да бъдат защитени от алкохолна атака.

Гладолечението и хроничните хепатити

По отношение на чернодробните заболявания, за хепатитите, трябва човек да бъде много мотивиран,  да продължи лечението. Гладолечението трябва да бъде много дозирано, не трябва да бъде нито много кратко, защото няма ефект от много кратките лечения, но не трябва да бъде и много продължително, защото тогава се увеличава болковия синдром, може да се получи недостиг на някои витамини и елементи, и тогава черния дроб страда.
За тези, които са с усложнения от хроничен хепатит, с тежък, агресивен хепатит, или са преминали към чернодробна цироза, в някои случаи може да бъде противопоказно гладолечението, защото тогава черният дроб е в силен стрес. Черният дроб е най-уязвимия орган по време на гладолечение и тогава може да се получи много силна интоксикация. Възможно е елиминирането на тези токсини да бъде нарушено, което да доведе до чернодробна кома.
Затова аз съветвам тези, които са с тежки, хронични хепатити или с чернодробна цироза, да не бързат със започване на гладуване, а да преминат към един режим на хранене. В тази област аз работя с моите колеги проф. Юрий Гичев и проф. Мургов, заедно с д-р Тамара Гичева, които са специалисти в т.нар. клетъчно хранене. Това е една нова насока в медицината – микронутриентология се казва. Тя изследва какво е необходимо на организма, за да може да има изчистване на клетъчно и междуклетъчно ниво. Организмът си набавя всичко необходимо, с изцяло природни продукти, като съчетаване на комплекс за изчистване на чернодробни клетки, междуклетъчно пространство, възобновяване функцията на черния дроб, така че всичко е много индивидуално.

Е.: Предлагате ли лечение при остър хепатит Б?
Д-р Георгиева: Не, при острите състояния на хепатит Б първо трябва да се мине на една терапия, която има възможностите на официалната медицина, с много витамини, режим на хранене, за да може организмът да преодолее този остър период. И след това вече, след като се успокоят нещата от острата фаза, се минава към режим на хранене именно с допълване с продукти, изцяло на билкова основа. Те са хепатопротектори, изследвани в различни центрове по света, а не аз да съм решила просто така да ги предписвам. Има публикации и всеки, който се интересува може да получи информация.

Е.: Може ли да се комбинира гладолечение с интерфероново лечение?
Д-р Георгиева: Да може да се комбинират, но не по едно и също време. Може да се премине най-напред интерфероново лечение, и чак месец след това да се мине към гладолечение. Защото е двоен стрес за организма.

Е.: Какво мислите за Изопринозин, витамин Е, женшен и Антималигноцит, като хепапротектори?
Д-р Георгиева: Да, по принцип, това са природни средства за въздействие. Аз съм за природните средства. Антималигноцита се препоръчва в доста случаи, но трябва да се прецизират нещата, трябва да се направи консултация с лекар – природолечител, строго индивидуално е и затова на моите пациенти, които питат давам ли гаранция, че ще се оправят, отговарям: „Всеки един за себе си, трябва  да търси гаранцията в това, до колко е готов да започне това лечение, да знае какви рискове крие и колко продължително трябва да бъде то”. Природните средства трябва да бъдат приемани по-дълго време.  Да се очакват резултатите постепенно, а не изведнъж. Така, че аз съм за тези средства.

Р.: Самото гладолечение и принципът, по който се получава резултат от него?
Д-р Георгиева: Какъв е смисълът на гладуването: когато се изключи външното хранене, т.е. екзогенното хранене отвън, организмът започва да се храни вътрешно, ендогенно. Това е така нареченото ендогенно хранене. Организмът си извлича всичко необходимо - мазнини, белтъчини, въглехидрати, от запасите в организма, от мастните клетки, които са в излишък, от излишните клетки: стари, мъртви клетки, бактерии и вируси. Това е смисъла на гладолечението - атакува именно това, което официалната медицина атакува по друг начин. При традиционната медицина вирусите и бактериите се лекуват с лекарства и антибиотици. С бетаферон, който има за цел имунитетът да бъде променен.
При гладолечението, лечението не е симптоматично, а патогенетично. Директно се повлияват вируси и бактерии. Организмът е поставен в екстремни условия. Той се стреми да се съхрани, да се защити и тогава атаката е срещу болни, стари, мъртви клетки. Белтъчините се приемат от клетъчната мембрана, ядрото на тези клетки.
Много се спекулира с това, че по време на гладуването може да се унищожат чернодробни клетки и да се унищожат нервни клетки. Организмът е много мъдър - последно се атакува мозъка, сърцето, жизнено важните органи – бял и черен дроб.

Е.:  Кои билки са полезни? Плодове?
Д-р Георгиева: Ябълки, грозде, портокали, моркови, сок от моркови, тикви, печена тиква с малко мед и орехи /покълнали орехи/. Сок от моркови и ябълки – по 0, 500 мл. Жълт кантарион, лайка, липа, синя жлъчка. Много е индивидуално.

Е.: За колко време се излекувахте?
Д-р Георгиева: Излекувах се за около 3 години. Моите бяха два комбинирани, с много сериозни проблеми. Отслабнах около 20 кг, огромните кафяви петна се стопиха, изчезнаха, нормализираха се чернодробните показатели. Правех курсове на гладолечение, а през останалото време бях на режим на хранене и билкови комбинации. Всички, които се заемат с гладолечение трябва да осъзнаят, че това е една промяна на организма. Ако провеждат 10 дена гладуване и след това минат на стария вариант на хранене – няма смисъл. Цигарите, кафето и алкохола могат да влошат даже състоянието, защото не е правилно да се въздейства по този начин на един изчистен организъм. Човек трябва да се промени начина си на мислене, на живот, на отношение към света и даже начина, по който се храни. Хубаво е да се приемат много плодове, зеленчуци, сокове, пиле, риба, покълнали семена.

Р.: През колко време трябва да се изследват ензимите и кръвните показатели при гладолечение?
Д-р Георгиева: През 3 месеца. След гладолечение е добре да се направи изследване на третия месец, защото по време на захранването и около месец и половина след това, организмът продължава да се чисти. Някои хора бързат да правят изследвания и в много случаи могат да бъдат влошени показателите именно,защото са все още концентрирани тези токсини в кръвта и черният дроб не е успял още да ги елиминира. Три месеца след гладуване следва да се прави такова изследване.

За бременноста при хроничен хепатит Б

Е.: Бременност и хроничен хепатит Б?
Д-р Георгиева: Аз считам, че ваксините не са безобидни, особено за жените, които плануват бременност. Много трябва да внимават. Сега върви една агресивна кампания за повсеместно ваксиниране – противогрипната ваксина. Аз лично смятам, че не са безобидни ваксините.

Р.: Какво може да направи майка, която има хроничен хепатит Б и има някакъв процент шанс и детето да бъде заразено?
Д-р Георгиева: В този случай според мен, трябва да укрепи себе си и след това да се реши на бременност. Моят съвет е да не се избързва със забременяване, ако има възможност да се отложи.

-----

Д-р Георгиева е съгласна да отговаря на въпроси, но заради ангажиментите си най-вероятно няма да успее да се включи директно като потребител и да пише във форума. Затова за момента варианта, за който сме се разбрали, е да изпращам имейл със зададените въпроси, на които тя да отговаря и съответно аз да публикувам отново тук.
За контакти с д-р Георгиева може да използвате нейния сайт: www.georgieva.info
« Последна редакция: Ноември 13, 2008, 21:48:17 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен blkfan

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
За съжаление след като погледнах в сайта на докторката разбрах че дейностите в нейния медицински център са само за не повече от 5% от българското население. :bored:

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007