Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Завишени АСАТ И АЛАТ

(1/5) > >>

Диденцето:
Здравейте, аз съм нов член. Причината да се обърна към този форум е следната: от около два месеца съпругът ми има тъпи болки в дясното подребие, които отиват към гърба, а понякога слизат надолу. След преглед при лекар - вътрешни болести показа увеличен черен дроб, прегъната жлъчка и завишени стойности наАСАТ и Алат- съответно 47 и 96. Беше проведено лечение с трансметил, след 10 дни стойностите са отново завишени. АСАТ - 57 АЛАТ- 152. Другите неща са в нормата СУЕ - 3. Притеснени сме и не знаем какво да правим. :sad2:

Силвана Лесидренска:
Здравей,

първото което трябва да направите е да пуснете изследвания за Хепатит В и С, защото тези завишени ензими и болките говорят за вероятна инфекция с хепатит. Всяка една лаборатория ги изпълнява за ден, така че ги пуснете още в понеделник !

Късмет, надявам се резулатите да са отрицателни и причината да е другаде!

Силвана

Диденцето:
Забравих да кажа, че пробите за хепатит са отрицателни.

Мери_:
Здравей и от мен!

Добре дошла във форума! :flowers2:

Завишените стойности на АсАТ и АлАТ може да са вследствие на прегънатата жлъчка.

--- Цитат ---По принцип мастите (масло, олио, мазни храни, пържени храни, мазни меса) "дразнят" жлъчката предизвиквайки увеличена секреция на жлъчни сокове и увеличена перисталтика на жлъчката и жлъчните пътища, което при налична жлъчна дисфункция или анатомичен абнормалитет може да обостри оплакванията. От тази гледна точка има смисъл да се въздържате от подобни храни. Пълномаслените и високомаслени продукти могат да доведат и до увеличен холестерол особено при предразположени индивиди, а от там и до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
--- Край на цитат ---

След като изследванията за хепатит В и С са отрицателни трябва да се консултирате с хирург за евентулно механично запушване на жлъчните канали или така наречения механичен хепатит.
Болките в дясното подребрие, отиващи към гърба могат да са вследствие на механично запушване на жлъчен канал или вследствие на прегънатия жлъчен мехур.
Ако проблема е от жлъчния мехур това е по-малката злина! Понякога запушването на жлъчните канали се предизвиква от малки камъчета, които не могат да се видят на ехограф.
Трябва да се консултирате с добър хирург - мисля, че доц. д-р Никола Владов от ВМА е един от най-добрите специалисти в областта на жлъчните болести.
http://www.vma.bg/specbg.php?sp=29
тел. 254 86 - Катедра “Гастроентерология и жлъчно-чернодробна хирургия” ВМА
Поздрави и успех,
Мери

tetibulka:
Здравей.
Сигурно не е хепатит.
Обаче, "страх лозе пази" и затова не е лошо да повторите тестовете за антитела в друга лаборатория, освен ако не сте ги правили в ХЕИ - там не грешат обикновено.
Пожелавам ви да е нещо със жлъчката.
А бъбреците? Мен ме боли на същото място, като тръгна да пишкам камъчета.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия