Автор Тема:  За и против използването на млечни продукти  (Прочетена 58492 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,
В тази статия ще засегна тема, която със сигурност ще предизвика противоречиви отзиви. Моята идея не е да отказвам някой от използването на млечни продукти, а да дам една малко по-различна гледна точка от това, което повечето от нас срещат като информация от телевизията и пресата.
Опитал съм се да бъда обективен, без да твърдя че това е абсолютната истина, като в информацията която ще публикувам и линковете, които ще дам, ще можете да прочетете и мнения, които са за използването на мляко и млечни продукти.
Пускам тази тема в раздел, посветен на хепатита, защото по-долу ще прочетете за съществуваща връзка между увреждането на черния дроб при хепатит B, и използването на основния протеин в млякото - казеина. Именно тази информация ме накара да стартирам темата и да се опитам да задълбая малко повече в тази посока. 
Първият текст е от книгата The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health. Автор на книгата е професор Т. Колин Кембъл /T. Colin Campbell/, доктор на науките и учен с над 40 години опит, като последните 30 от тях прекарва в катедрата по Науки за Храненето в Университета в Корнел.
С няколко думи, неговата книга е една от най-дискутираните в последните 3 години, заради крайните препоръки коит той отправя по отношение на храненето. В книгата си той се опитва да покаже, че храненето и това, което ядем може и е свързано с болестите, от които страда цивилизацията - рак, сърдечни заболявани, и т.н. Изводът и посланието, което той отправя, е че яденето на животински храни може да се свърже с едни от най-страшните болести на нашето съвремие и препоръчва преминаването към вегетариански режим на хранене. Именно заради тези свои препоръки, той получи много критики от хората, които смятат, че няма достатъчно доказателства за това, че храненето с животински продукти е свързано с рака или атеросклерозата. Не искам да защитавам и подкрепям никоя от двете страни, но едно е сигурно - професор Кембъл е много сериозен учен в областта на храненето и подкрепя своята теза с множество научни изследвания, които е провел през всички тези години.
Интересното, на което попаднах, докато четях книгата, е информация за изследвания, които е правел за да търси връзка между храненето и възникването на рак на черния дроб при наличен хроничен хепатит B.
По-долу публикувам два откъса от книгата му, които пак да спомена, че преразказвам:

The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health
стр. 62
Други ракови заболявания, други карциногени
Добре, следва главния въпрос: как това проучване се свързва с човешкото здраве и в частност, с рака на черния дроб? Един начин да разследваме този въпрос, е да разследваме други биологични видове, други кациногени и други органи. Ако ефекта на казеина е постоянен при всички тези категории, то по този начин хората биха обърнали повече внимание на тези изследвания.
Докато нашите проучвания върху плъхове продължаваха, бяха публикувани научни изследвания, които твърдяха че хроничната инфекция с вируса на хепатит B /HBV/ е главният рисков фактор за рака на черния дроб при хората. Тогава се мислеше, че хората с хроничен хепатит B, имат 20 до 40 пъти по-голям риск да достигнат до рак на черния дроб.
През годините бяха направени значителни изследвания по отношение на това как този вирус причинява рак на черния дроб. В действителност, част от гена на вируса инжектира себе си в генетичния материал на черния дроб на мишката, където той инициира рака на черния дроб. Когато този механизъм е повторен по изкуствен път в черния дроб, животните на които е приложена тази процедура, се наричат трансгенични /transgenic/.
Фактически, всички изследвания направени в други лаборатории върху HBV трансгенични мишки, са било стартирани с цел да се разбере молекулярния механизъм, по който действа вируса на хепатит B. Не е било обръщано внимание върху храненето и неговия ефект върху появата и развиването на тумори. В разстояние на няколко години, наблюдавах с интерес как една общност от изследователи твърдеше, че афлатоксина е основната причина за рака на черния дроб при хората, докато друга общност твърдеше че това е HBV. Нито една от тези научни общности не посмя да предположи, че храненето има нещо общо с тази болест.
Ние искахме да научим повече за ефекта от казеина върху HBV-индуцирания рак на черния дроб при мишките. Това беше голяма стъпка. Аз отидох доста по-далеч от изследването на афлатоксина като карциноген и използването на плъховете като биологичен вид. Един брилянтен току-що завършил студент от Китай, който беше в моята група, Джифан Ху /Jifan Hu/, стартира проучване, за да отговори на този въпрос, като по-късно към него се присъедини д-р Жикианг Ченг /Zhiqiang Cheng/. Имахме нужда от колония от такива трансгенични мишки. Тогава имаше две места в САЩ, където съществуваха такива мишки - едните живееха в Ла Джола /La Jolla/, Калифорния, а другите в Роквил /Rockville/, Мериленд. Всяка група имаше различна частица от HBV гена, вмъкната в гена на техният черен дроб, и всички от тях бяха изключително предразположени към развиване на рак на черния дроб. Аз се свързах с научни изследователи и ги помолих за помощ, за да можем да създаден наша собствена колония. И двете изследователски групи се заинтересуваха за какво са ни мишките, и нито една от тях не прие на сериозно това, че имаме намерение да изследваме ефекта на повишените нива на прием на белтъчини върху вероятността за възникване на рак. Аз също се опитах да получа разрешение за такова изследване, но то ми беше отказано. Хората, които отхвърлиха искането ми, не приеха добре идеята за изследване на влиянието на храненето върху вирус-индуцирания рак на черния дроб. Аз започнах да се чудя: дали аз не съм прекалено директен като поставям под съмнение митичният здравословен ефект на белтъчините?
Вспоследствие ние намерихме финансиране и направихме изследването върху двата вида мишки /от Калифорния и Мериленд/ и получихме абсолютно същите резултати, които получихме при опитите с мишки, при които изследвахме ефекта на афлатоксина като карциноген. Вие сами можете да видите резултатите. Снимките от таблицата показват как под микроскоп изглежда проба от черния дроб на мишка. Материалът, оцветен в тъмно черно е индикатор за развитие на рак /дупката, която се вижда, не е важна и представлява вена/. Има много активно формиране на ракови образувания при животните, хранещи се с 22% казеин (D), доста по-малко при тези, хранещи се с 14% (C), и липсва при тези, хранещи се с 6% казеин (B). Другата снимка (A) показва проба от нормален черен дроб.

Графиката показва активността на два HBV гена, които предизвикват рак, започнал в черния дроб на мишките. И графиката и илюстрациите показват едно и също: Диетата с 22% казеин доказа, че вирусния ген може да предизвика рак, докато диетата с 6% казеин не показа такова нещо.

В днешни дни, ние имаме повече от достатъчно информация, за да заключим, че казеина, прехваления протеин на кравето мляко, може да предизвика развитието на рак при:
•   плъхове, приемащи афлатоксин
•   мишки, инфектирани с вируса на хепатит B
Не само, че тези ефекти бяха значителни, но ние също открихме и други механизми, по които те работят.
Следващият въпрос, който си зададохме, беше, "Можем ли да обобщим тези открития за други типове рак и за други карциногени?" 
В Медицинския център в Чикаго в университета на Илинойс, друга група изследователи правеше изследване върху рака на гърдата при плъхове. Това изследване показа, че увеличения прием на казеин, спомага за развитието на рак на гърдата. Те откриха, че високия прием на казеин:
•   спомага за развитието на рак на гърдата при плъхове, приемащи две експериментални карциногени (7,12-dymethybenz(a)anthracene (DBMA) и N-nitroso-methylurea (NMU))
•   действа чрез мрежа от реакции, която се комбинира, за да увеличи рака
•   действа чрез същия женска хормонален механизъм, който действа и при хората

...
стр. 104
Поглед назад
В началото на моята кариера, аз се концентрирах върху биохимичните процеси при рака на черния дроб. В трета глава /откъса по-горе: "Други ракови заболявания, други карциногени"/ разказах за лабораторната работа, която проведохме в продължение на десетилетия върху експериментални животни. Работа, която отиде отвъд дефиницията за „добра наука” със своята продължителност и начин на проучване. Откритието, което направихме: казеинът, и много вероятно всички животински белтъчини, може би са най-вероятните причинители на рак, които консумираме. Промяната в количеството на хранителния казеин има силата да спре или съответно да спомогне за разрастването на рака, и дори да натежи и надделее над възможностите на афлатоксина /много силен карциноген от клас IA/ да спомогне за развитието на рак. Все пак, въпреки че тези резултати бяха многкратно потвърдени, те бяха провеждани само върху животни.
Именно заради това гледах с голямо очакване към The China Study за доказателства за причините за рак на черния дроб при хората.
Честотата на възникване на рак на черния дроб в провинциален Китай бяха високи, и изключително високи в някои от китайските провинции. Каква беше причината за това? Изглежда, че главния виновник беше хроничната инфекция с вируса на хепатит B. Средно, около 12-13% от хората, които изследвахме, имаха хроничен хепатит B. В някои области 50% от хората бяха заразени! За сравнение, само 0.2-0.3% от американците имат хроничен хепатит B.
Но имаше и още. В допълнение, освен вируса като причина за възникването на рак на черния дроб в Китай, изглежда че и диетата също играе ключова роля. Откъде разбрахме това? Нивата на холестерол в кръвта ни дадоха главната следа. Ракът на черния дроб сериозно се асоциира с увеличените нива на холестерол в кръвта, а ние вече знаем, че животинските храни са отговорни за високите нива на холестерол.
Добре, къде HBV се включва в цялата картинка? Експерименталните проучвания върху мишки ни дадоха добра насока. При мишките, HBV инициираше рака на черния дроб, но рака се разрастваше в отговор на храненето с високи нива на казеин. В допълнение, нивата на холестерол в кръвта също се увеличаваха. Тези наблюдения съвпаднаха с откритията, които имахме при изследванията върху хора. Хората, които бяха хронично инфектирани с вируса на хепатит B и които консумираха животински храни, имаха високи нива на холестерол в кръвта и висока честота на възникване на рак на черния дроб. Вирусът се явяваше пистолета, а лошото хранене просто натискаше спусъка.
Така достигнахме до една много вдъхновяваща история. История, която не е била публично достояние и която може да спаси животи. В края на краищата, това е история, която ни доведе до идеята, че нашето най-силно оръжие срещу рака, е храната която ядем всеки ден.
Годините, прекарани в експерименти с животни ни разкриха дълбоки биохимични принципи и процеси, които ни помогна да обясним по-добре ефекта на храненето върху рака на черния дроб. Но тогава вече ние можехме да видим, че тези процеси са абсолютно приложими и за хората. Хората с хронична инфекция с вируса на хепатит B също имат повишен риск от рак на черния дроб. Нашите открития предполагаха, че тези които са инфектирани с вируса, и които в същото време ядат повече животински храни, имат по-високи нива на холестерол в кръвта и по-голяма честота на възникване на рак на черния дроб, отколкото тези които имат вируса, но които не консумират животински храни. Експерименталните проучвания върху животни и изследванията върху хора съвпаднаха напълно.

Източници:
Beasley RP. "Hepatitis B virus as the etiologic agent in hepatocellular carcinoma-epidemiologic considerations." Hepatol. 2 (1982): 21S-26S.
Blumberg BS, Larouze B, London WT, et al. "The relation of infection with the hepatitis B agent to primary hepatic carcinoma." Am. J. Pathol. 81 (1975): 669-682.
Chisari FV, Ferrari C, and Mondelli MU. "Hepatitis B virus structure and biology." Microbiol. Pathol. 6 (1989): 311-325.
Hu J, Cheng Z, Chisari FV, et al. "Repression of hepatitis B virus (HBV) transgene and HBV-induced liver injury by low protein diet." Oncogene 15 (1997): 2795-2801.
Cheng Z, Hu J, King J, et al. "Inhibition of hepatocellular carcinoma development in hepatitis B virus transfected mice by low dietary casein." Hepatology 26 (1997): 1351-1354.
Hawrylewicz EJ, Huang HH, Kissane JQ, et al. "Enhancement of the 7,12-dimethylbenz(a)anthracene (DMBA) mammary tumorigenesis by high dietary protein in rats." Nutr. Reps. Int. 26 (1982): 793-806.
Hawrylewicz EJ. "Fat-protein interaction, defined 2-generation studies." In: C. Ip, D. F. Birt, A. E. Rogers and C. Mettlin (eds.), "Dietary fat and cancer", pp. 403-434. New York: Alan R. Liss, Inc., 1986.
Huang HH, Hawrylewicz EJ, Kissane JQ, et al. "Effect of protein diet on release of prolactin and ovarian steroids in female rats." Nutr. Rpts. Int. 26 (1982): 807-820.
Campbell TC, Chen J, Liu C, et al. "Non-association of aflatoxin with primary liver cancer in a cross-sectional ecologic survey in the People's Republic of China." Cancer Res. 50 (1990): 6882-6893.


За информация, казеина е основния протеин от няколкото различни протеина, които се съдържат в млякото и процентното му съотношение спрямо другите протеини в млякото варира между 80 и 87%.
Ако някой иска да види и чуе професор Кембъл, може да изгледа това видео от 2003 година, където той говори за резултатите от дългогодишните си изследвания: Professor T. Colin Campbell PhD - Animal protein (meat and dairy) causes cancer
За да представя противоположната гледна точка, публикувам откъс от статия един млад автор Крис Мастерджон /Chris Masterjohn/, който съвсем открито критикува проф. Кембъл за твърденията му, че храненето със животински белтъчини е свързано с възникването на рака и атеросклерозата. Той поддържа сайт, в който се подкрепя идеята, че е абсолютно погрешна информацията, с която всеки ден ни заливат от медиите, а именно че има пряка връзка между възникването и развитието на атеросклерозата /главната причина за инфарктите/ и количеството на холестерола в храната, която ядем. Като цяло, информацията в сайта му е поднесена доста сериозно и подкрепена от много научни изследвания и той е само един последователите на едно течение в научните среди, подкрепящо тази теория. Самия факт, че зад идеите изложени в сайта стоят някои сериозни учени, си заслужава да се обърне повече внимание на информацията, изнесена тук: Cholesterol-And-Health.Com
Но, да не се отклонявам от основната тема за млякото. Ето какво е написал Крис като част от критичната си статия към книгата на проф. Кембъл:
What Dr. Campbell Won't Tell You About the China Study
Цитат

What Dr. Campbell Won't Tell You About the China Study
...

Campbell began his studies using AF as an initiator of cancer foci and the milk protein casein as the promoter protein of study. His results corroborated the earlier results of other researchers: a dose-response curve existed for AF and cancer on a 20% casein diet, but disappeared on a 5% casein diet.
He found that adjusting the protein intake of the same rats could turn cancer promotion on and off as if with a switch, and found casein to have the same effect when other cancer initiators, such as the hepatitis B virus, were used. Rather than throwing a blanket accusation at all protein, Campbell acknowledged that the study of other proteins would be required before generalizing, just as the study of other cancer initiators would be required before generalizing to them. Wheat and soy protein were both studied in lieu of casein, and both were found not to have the cancer-promoting effect of casein.
Amazingly, Campbell's reluctance to make unwarranted generalizations ends here.
After briefly describing some research finding a protective effect of carotenoids against cancer, Campbell concludes this chapter of The China Study by noting the following overarching pattern: "nutrients from animal-based foods increased tumor development while nutrients from plant-based foods decreased tumor development." (His italics.)

Campbell Jumps the Gun...

The generalization from the milk protein casein to all "nutrients from animal-based foods" is clearly unwarranted. If Campbell took caution to study the issue further before generalizing from casein to all proteins, why didn't he take the same caution before generalizing from casein to all animal proteins or all animal nutrients?
Indeed, in later pages of The China Study, Campbell acknowledges that he is making this generalization: ". . . casein, and very likely all animal proteins, may be the most relevant cancer-causing substances that we consume." Why this generalization is "very likely" to be true is left unexplained.
Campbell is aware that casein has been uniquely implicated in health problems, and dedicates an entire chapter of The China Study to casein's capacity to generate autoimmune diseases. Whey protein appears to have a protective effect against colon cancer that casein does not have. Any effect of casein, then, cannot be generalized to other milk proteins, let alone all animal proteins.
Other questions, such as what effect different types of processing have on casein's capacity to promote tumor growth, remain unanswered. Pasteurization, low-temperature dehydration, high-temperature spray-drying (which creates carcinogens), and fermentation all affect the structure of casein differently and thereby would affect its physiological behavior.
What powdered, isolated casein does to rats tells us little about what traditionally consumed forms of milk will do to humans and tells us nothing that we can generalize to all "animal nutrients." Furthermore, Campbell fails to address the problems of vitamin A depletion from excess isolated protein, unsupported by the nutrient-dense fats which accompany protein foods in nature.
...


... продължава в следващия пост
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 00:08:29 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

Преводът:
Кембъл стартира своите проучвания с използването на афлатоксин като инициатор за възникване на рак, както и млечния протеин казеин. Резултатите от неговите изследвания потвърждават това,, което са разбрали и други научни изследователи: съществува връзка между възникването на рак при използване на афлатоксин и диета, 20% от която е базирана на казеин, която връзка изчезва при 5% казеинова диета.
Той открива, че промяната в количеството на приемания протеин на същите плъхове може да спре или да стартира втората фаза на рака /а именно разрастването му/, както и открива че казеина има същия ефект както и другите инициатори на рака /инициирането на рака е неговата първа фаза, при която се появяват условия и първите увредени клетки/, като вируса на хепатит B, когато са налични. Вместо да хвърля слепи обвинения върху всички протеини, Кембъл признава че ще е нужно проучване, насочено към останалите протеини, преди да се направи генерален извод. По същата логика ще са нужни още проучвания и за останалите инициатори на рака, за да може да се направи генерален извод за тях. Пшеничните и соевите протеини са изследвани, но не са показали да имат същия промотиращ ефект върху рака, както при казеина.
Учудващо, нежеланието на Кембъл да прави генерални изводи, свършва дотук.
След като описва накратко още няколко научни изследвания, които разкриват защитния ефект на каротеноидите срещу рака, Кембъл завършва тази глава на книгата, като заключава следното: "хранителните съставки от животинските храни подпомагат разрастването на рака, докато хранителните съставки от растителните храни намаляват разрастването на тумора.
Кембъл изпреварва събитията...
Обобщението от млечния протеин казеин към всички протеини от животински храни, е доста своеволно. Ако Кембъл беше обърнал повече внимание на този въпрос, преди да прави такива заключения в посока от казеина към всички протеини, защо той не обърна внимание на това, че прави генерални изводи в посока от казеина към всички животински протеини?
Наистина, по-натам в книгата си, Кембъл признава, че прави това обощаване: "...казеина, и много вероятно всички животински протеини, може би са най-причиняващите рак вещества, с които се храним." Така и не става ясно откъде и защо се приема за истина израза "много вероятно".
Кембъл е наясно, че казеина наистина е свързан със здравни проблеми, и посвещава цяла глава от книгата си на възможностите на казеина да предизвика автоимунни заболявания. протеина на суроватката има защитен характер срещу рака на дебелото черво, какъвто ефект казеина няма. Какъвто и да е ефект да има казеина, това не дава право да се правят изводи за останалите млечни протеини, още по-малко за всички животински протеини.
Други въпроси, като например какъв ефект имат различните типове обработки върху капацитета на казеина да спомогне за разрастването на рака, остават без отговор. Пастьоризацията, дехидратирането при ниска температура, изсушаването на млякото с помощта на горещ газ  (което създава карциногени), както и ферментацията, оказват влияние и променят структурата на казеина по различен начин и следователно биха променили неговото физиологично поведение.
Това, което сухия, изолиран казеин причинява на плъховете, ни казва много малко за това, което традиционните форми на млякото, което консумираме, биха причинили на хората, и не ни казва нищо, от което бихме могли да си правим изводи за "всички животински протеини". 


След като проф. Кембъл отговаря на тези нападки: http://www.vegsource.com/articles2/campbell_china_response.htm, Мастерджон пише нова статия, в която отново критикува книгата и написаното от него в статията: Response to T. Colin Campbell
Ето откъса от нея, който има отношение към въпроса с казеина:
Цитат
Response to T. Colin Campbell
...
In my review, I chose to approach these forms of evidence simply by pointing out the great selectivity with which Campbell presents the possible interpretations of his laboratory evidence and the range of scientific evidence gathered by others. He concludes that "animal-based nutrients" cause cancer because isolated casein causes cancer, where he should simply have concluded that isolated casein causes cancer. He does not discuss George Mann's post-mortem analyses of hearts and aortas taken from deceased Masai -- cattle herders who subsist primarily on milk, blood and meat -- showing that, with a limit of detection of two percent, the Masai were free of heart disease. Nor does he discuss the clinical experience of many medical practitioners who have worked with indigenous groups consuming diets rich in animal products yet enjoying freedom from cancer, as conveyed by such writers as Weston Price and Vilhjalmur Stefansson.
...


И преводът:

...
В моето ревю, аз избрах да се насоча към тези форми на доказателство, като просто посоча избирателността, с която Кембъл представя възможните интерпретации на доказателствата от неговите лабораторни изследвания, както и на доказателствата от други изследователи. Той заключава, че "животинските протеини" причиняват рак, защото изолирания казеин причинява рак, от което той би трябвало просто да заключи че изолирания казеин предизвиква рак. Той не споменава изследванията, направени от Джордж Ман /George Mann/ върху сърцата и аортите на починали хора от африканското племе Масаи /скотовъдци, които се хранят главно с мляко, кръв и месо/, които показват че само при 2% от изследваните членове на племето, е имало наличие на сърдечно заболяване. Той също и не споменава за клиничния опит, който имат много практикуващи лекари, които са изследвали други туземни племена, които се хранят с храни богати на животински продукти, и при които рака не се среща като заболяване, и които лекари са писали за това, например Уестън Прайс /Weston Price/ и Вилжалмур Стефансън /Vilhjalmur Stefansson/.
...


Въпреки това, което казва Крис Мастерджон, не мисля че той дори се опитва да ни убеди в това, че казеина е полезен. По-скоро това, което казва в подкрепа на своята теория е, че казеина който проф. Кембъл използва, е сух и концентриран и не е ясно дали казеина във вида, в който се среща в млякото, би имал същия ефект. Основната част от неговата критика, е насочена към това, че Кембъл прави генерални изводи за всички животински протеини, без да има достатъчно данни за това.
Факт е обаче, че казеина като съставка за хранене, е показал такива свойства, което е повод за безпокойство. И особено интересна е неговата роля при наличие на хепатит B. Затова продължих с проучването относно казеина и млечните продукти.

Следващият текст е откъс от една книга за вегетарианството: The Raw Food Detox Diet: The Five-Step Plan for Vibrant Health and Maximum Weight Loss. Автор е Наталия Роуз /Natalia Rose/, сертифициран клиничен диетолог.

Какво ще кажете за млечните продукти?
Млякото, което повечето хора смятат за полезно, всъщност по-скоро спомага за влошаването на състоянието на вашите кости, органи – дори и обезмасленото мляко!
Продуктите от краве мляко са вредни и трябва да бъдат избягвани на всяка цена. За разлика от тях, продуктите от козе и овче мляко са приемливи, особено ако се приемат сурови.
Има две неща, които правят продуктите от краве мляко толкова вредни. Първо, белтъчната молекула в кравето мляко се разгражда много трудно от човешкото тяло, което означава че редовната консумация на мляко ще доведе до натрупване остатъци в тялото. Не забравяйте, кравето мляко е създадено и предназначено за малките теленца, не за хората. Втората основна причина, поради която е толкова вредно – млякото е пастьоризирано, което означава, че всички полезни съставки са унищожени, включително неговите ензими.
За тези от вас, които се притесняват, че млякото е основния източник на калций за организма, трябва да знаят следните неща:
За да може калция да бъде абсорбиран добре и да се задържи върху костите, е нужен магнезий. Млечните продукти съдържат много малко магнезий. Листните зеленчуци /спанак, маруля/ съдържат калций и магнезий в идеално съотношение за оптимално абсорбиране на калция.

Въпреки факта, че американските жени консумират средно 2 паунда* мляко на ден през целия си живот, според National Institute of Disability and Rehabilitation Research, се изчислява че 30% от белите жени в САЩ, които са в периода на постменопаузата, имат остеопороза на гръбначния стълб, бедрата, или ръцете.

Според European Vegetarian Union, „Жените вегетарианки са показали, че имат много по-малък риск, както и много по-малък процент от възникване на остеопороза в постменопаузата. Китайските жени вегетарианки, които са били тествани, консумират само 1/3 от количеството калций, което приемат европейските жени, като в техния случай калцият се доставя от растителни храни, вместо от млечни продукти, както най-често се случва при жените в Западните държави. Остеопорозата като заболяване в този район е общо взето непозната и нито една от изследваните жени не е имала тази болест.

Според австралийското списание Nexus /от ноември 1998/, “Племето Банту в Африка има най-ниското ниво на остеопороза от която и да е култура в света, като те консумират между 175 до 476 милиграма калций на ден. Средното ниво на прием на калции в Япония, е 540 мг на ден, но ранните фрактури в гръбначния стълб, които са толкова често срещани в Западния свят, почти не са срещани в Япония. Като цяло, нивата на увреждания в гръбначния стълб в Япония представляват 1/3 от нивата в САЩ. Всичко това е вярно, като дори японците имат една от най-високите продължителности на живота в сравнение с продължителността на всяка една друга популация. Научни изследвания, проведени в Китай, Гамбия, Сейлон, Суринам, Перу, както и други култури откриват подобни данни по отношение на ниските нива на прием на калций и ниските нива на остеопороза. Антропологът Стенли Гарн /Stanley Garn/, който изучава изтъняването на костите в продължение на 50 години сред хората в Северна и Централна Америка, не е успял да открие връзка между приема на калций и изтъняването на костите.

Хормоните на растежа и антибиотиците, които се инжектират в кравите, за да дадат мляко, влизат директно в нашия кръвен поток, когато консумираме млечни продукти. Дори и най-органичните млечни продукти имат тези хормони, но в по-малки количества.

Млякото е един от най-големите слуз-формираращи храни, които консумираме. Знаейки това, за нас не би трябвало да е изненада че американските деца страдат в такъв голям процент от астма, алергии, ушни инфекции и настинки. Хранещи се с краве мляко, и диета богата на мляко, техните тела се натоварват със слузеста маса само за няколко години. Световно-признатия лекар и известен автор д-р Кристина Нортруп /Christine Northrup/ казва, „Млякото е много силен източник на слуз, който натоварва респираторната, храносмилателната, и имунната система”. Тя казва, че пациентите „които елиминират млечните продукти за един по-продължителен период и които се хранят балансирано, страдат от по-малко настинки и инфекции на синусите”.

Според Викториас Кулвинскас /Victorias Kulvinskas/, един от създателите на Хипократовия институт /Hippocrates Institute/ и известен автор, пастьоризираното мляко и печеното месо карат броя на белите кръвни телца да скочи с 300 до 400%. Нормално, това се случва тогава, когато тялото реагира на инфекция.

Млякото може да блокира абсорбирането на желязо, в резултат на което броя на червените кръвни телца пада, което от своя страна може да доведе до анемия.

Консумацията на млечни продукти се свързва с проблеми с щитовидната жлеза и диабет.

Млечните продукти съдържат калций, но в същото време те също съдържат и трудни за разграждане животински протеини, лактоза, хормони на растежа, и голям брой други замърсители.

Козето сирене и козето мляко превъзхождат млечните продукти от краве мляко, тъй като протеина в козето мляко се разгражда много по-лесно от човешкото тяло. Козето мляко често се използва като по-естествен заместител на майчиното мляко при бебетата и прохождащите деца. Суровите козе и краве сирена винаги са за предпочитане пред обикновените пастьоризирани сирена.
Най-здравословните източници на калций са листните, зелени зеленчуци, като къдравото зеле, глухарче, швейцарско цвекло /Swiss chard/, които имат високо ниво на калций, който е лесен за абсорбиране, а в допълнение имат още много други полезни хранителни съставки.

*2 паунда са 900 грама, като като се вземе предвид плътността на млякото /от 1027 до 1033 кг/кубичен метър, 242 грама се събират в чаша, събираща 250 мл /cup in U.S. measures/, то 900 грама се равняват приблизително на 930 мл.

Ето още информация за млечните продукти, която открих на български.

Дискусия от форума на бг-мама:

След няколко изказвания срещу използването на млечни продукти, има доста информирано мнение, насочено срещу липсата на доводи в противниците на млякото:
Цитат

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=329365.msg8554797#msg8554797

Седя и си мисля тук за млякото.

Цитат на: hvarchanova в понеделник, 08 септември 2008, 22:08
Цитат
Тялото разгражда всяка храна, която приеме на аминокиселини и след това от тях си приготвя необходимите вещества като белтъци и т. н., не е задължително да ядеш белтъци, за да получиш.


Това е вярно.
Както е известно от генетиката секвенциите от триплетите на ДНК (т.н. гени) кодират аминокиселини. Има 20 аминокиселини, от които 9 са есенциални, т.е. човек не може да си ги произвежда, а трябва да ги набавя от вън, което е възможно дори само с веганска диета.
Структурите с повече от 100 аминокиселини са протеини.

До тук спирам с генетиката и минавам нататък.

Цитат на: hvarchanova в понеделник, 08 септември 2008, 22:08
Цитат
Човешкият организъм се нуждае от около 700 гр. белтъчини на месец, да не говорим за резервите в тялото ни, които можем да използваме по всяко време. Млечните продукти са изключително трудно усвоими от организма ни и ние хабим излишна енергия в обработването им и пречистването на организма си от тях...


hvarchanova, от къде имаш информацията за количеството протеини, които са нужни на един човек месечно?

Да разглеждаме човешкия огранизъм като ТЕЦ, което hvarchanova прави, е меко казано нелепо и нагло. Известно е, че животинските протеини са по-близки по структура до човешките от растителните. В този ред на мисли, най-добрата храната за един човек, би бил друг здрав човек. (цитат от американски учебник по биохимия от средата на 90-те години.) Тогава няма да се налага млечните протеини, които са "изключително трудно усвоими от организма ни и ние хабим излишна енергия в обработването им и пречистването на организма си от тях" да ни затрудняват толкова.
hvarchanovа, надявам се разбираш какво искам да кажа?

Ако разделим населението най-грубо на 2 групи - карнивори + лактовегетарианци срещу вегани и погледнем кой е по-здрав и какъв ефект имат млечните протеини върху здравето на първата група, няма как да се открият реални данни до този момент за сигнификатни разлики. А дори и да ги има, те обаче не са толкова големи, че да се набиват на очи без детайлно изследване, т.е. няма видими последствия за здравето или с думите на hvarchanovа "изтощаването на организма заради преработката на млечните протеини" е мит.
Първата група би трябвало да е недохранена и изтощена от усилията, които хвърля организмът им, за да преработва животинските протеини, които са изкунсумирани като месо и/или млечни продукти. А втората група би трябвало да пръщи от здраве. Нито едното е вярно, нито другото.


Друг цитат на hvarchanova от предната тема.
Цитат
Цитат
след 3-годишна възраст човешкият организъм спира да обработва млечния протеин


И това ми е интересно къде си го прочела? От къде я имаш тази информация? Моля, само не ми посочвай източник като сайта "нот милк". Това не е достоверен източник. (Четейки въпросния сайт, човек остава с впечатление, че млякото и млечните продукти са "виновни" за ВСИЧКИ болести и проблеми по света. Абсурдно е да се издигат такива генерализирани твърдения.)
Ако това, което твърдиш е вярно, то тогава човек не би имал възможността да се храни само с млечни продукти, което НЕ е вярно.
Отново ако приемем, че е вярно, то този, който е направил това наблюдение, неизменно е направил и наблюдението какво се случва на 3-годишна възраст с един човек, за да спре да обработва млечните протеини. Такова нещо до сега не е известно в медицината и генетиката. А те от своя страна нямат нищо общо с месната и млечната промишленост.

И още, горките майки, които нямат мляко и се налага да дават на бебета си адаптирано, което се прави от животински млечни протеини...

ОП, ти пишеш, че "не знаехме, но се информирахме и се убедихме на практика". Как се убедихте на практика? Какво точно направихте, за да разберете, че "след 3-годишна възраст човешкият организъм спира да обработва млечния протеин"?


Отново hvarchanova.
Цитат
Цитат
Знаете ли, че в Америка икономистите изчислили, че губят няколко милярда годишно от неизконсумирани млечни продукти и решили да вложат 300-400 милиона в реклама на пийте само мляко и бъдете здрави


Пак искам източник за това, защото не можах да намеря цитираната от теб информация. Кога американските икономисти са публикували такъв доклад? Къде?
Когато един продукт не се продава както очакваното, се прави реклама, много ясно, но и се намаля производството. Второто не се наблюдава за млякото и млечните продукти, за производството на месо обаче е факт.


Важно да е се има предвид, четейки мнението ми, че аз съм вегетарианка не по здравословни причини, а по етични, което от своя страна не променя фактите.
hvarchanova, въпреки че името е цитирано многократно от мен, държа да отбележа, че не се заяждам, а разсъждавам доколкото ми стигат научните познания по темата, а смея да твърдя те не са малко. Не съм против веганите и веганството, напротив, симпатични са ми. Но не мога и не искам да приемам на доверие твърдения от апокрифни сайтове.



Отговорът е полезен с гледната си точка, но той е насочен основно към това можем ли да преработваме и усвояваме млякото по принцип, като в същото време обаче, нищо не се говори за ролята на казеина като карциноген.


... продължава в следващия пост
« Последна редакция: Юни 21, 2009, 12:21:05 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

По-натам в дискусията виждаме замесено и името на проф. Кембъл:
Цитат

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=329365.msg8555148#msg8555148

Ако знаете английски може да прочетете и това - http://www.vegetarian.org.uk/campaigns/whitelies/index.html. Отстрани има линк за сваляне. Става въпрос за връзката между млякото и различни болести.
The VVF have produced an extensive report called White Lies investigating the links between the consumption of cow’s milk and dairy products and health. White Lies includes forewords by Professor T. Colin Campbell PhD, Jacob Gould Schurman Professor Emeritus of Nutritional Biochemistry at Cornell University in Ithaca, New York and Professor Jane Plant CBE, (DSc, CEng), Life Fellow of the Royal Society of Medicine and Professor of Applied Geochemistry at Imperial College in London. The VVF’s 40,000-word report includes over 200 references from the peer-reviewed scientific literature. The report describes the evidence linking a diverse range of health problems and diseases to dairy including some of the UK’s biggest killers such as heart disease, diabetes, breast cancer and prostate cancer as well as osteoporosis, eczema, asthma, Crohn’s disease, colic, constipation and even teenage acne.


Превеждам на български:
Vegetarian & Vegan Foundation /VVF/ публикува доклад, наречен "Бели лъжи", който разследва връзката между консумацията на краве мляко и млечни продукти, и здравето. "Бели лъжи" съдържа предговор, писан от професор д-р Т. Колин Кембъл, професор Шърман - професор по биохимия на храните в университета Корнел в Итака, както и от професор Плант - професор по приложна геохимия в Imperial College в Лондон. Докладът съдържа над 200 референции на научни изследвания. Докладът описва доказателства, свързващи широк спектър от здравни проблеми и болести с млечните продукти. В списъка с болести, които се свързват с консумацията на млечни продукти са: сърдечните заболявания, диабета, рака на гърдата, рака на простатата, както и остеопорозата, астмата, коликите, запек, дори и тийнеджърското акне.

По-долу се цитира текст от книгата Комбиниране на храните и храносмилане: 101 Начина за подобряване на храносмилането
Цитат

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=329365.msg8662406#msg8662406

Някой се интересуваше от разграждането на лактозата при възрастни. 
Вчера си купих една книга (НЕ е за вегетарианството)- Комбиниране на храните и храносмилане. Ето какво пише авторът в нея:

''Бобовите храни не са единствената причина за отделяне на газове. Млякото и млечните продукти, съдържащи фибри и някои зърнени храни, както и дисбалансът на чревната флора също могат да предизвикат това. При млякото причината е захарта. За мнозина сложната млечна захар лактоза е особено трудна за разграждане, защото възрастните не произвеждат лактаза, а това е ензимът, който разгражда млечната захар. Неразградената лактоза често се задържа в дебелото черво, ферментира и предизвиква отделяне на газове. Все пак кравето мляко е предназначено за крави , а не за хора. Дори и да сте млади и заредени с лактаза, нивата на протеини и мазнини в кравето мляко са много по-високи, отколкото в майчината кърма.''
Следва таблица с равнение между биволско, краве, козе мляко и кърма.
''Хората са единственият биологичен вид, който консумира мляко след детската си възраст. За коагулацията (съсирването) на млечните протеини е необходим и ензимът ренин, отделян в стомаха. Но при по-голяма част от възрастните ренинът отсъства от стомашните секреции. С производството на твърди сирена и други твърди млечни продукти предизвикателствата на храносмилането нарастват. Козето мляко и произведените от него продукти са много по-лесно смилаеми , отколкото продуктите от краве мляко, защото не съдържат казеин- протеин , който понякога се разгражда трудно и се съдържа в кравето мляко и кравето сирене. Ако консумирате млечни продукти, наблегнете на киселото мляко, защото то е предварително разградено от полезни бактерии. Тъй като млякото нерядко е "скрита" съставка в други храни - десерти, кейкове, пудинги, бисквити и т.н. - то би могло да е причина за затрудненото храносмилане, без да сте се усъмнили в това. Макар че лактазата се продава като добавка във вид на таблетки, препаратът само донякъде успокоява симптомите. Идеалното разрешение би било да оставите млякото на кравите и бебетата.

Цялата дискусия е много дълга и основно е посветена на вегетарианството, но немалко от постовете са насочени към спора "за" и "против" консумацията на млечните продукти. Аз се опитах да извадя някои от най-полезните мнения, но вие бихте могли да прочетете цялата тема.

Друга доста детайлна информация по въпроса за млякото, е публикувана във форума на портала на последователите на Петър Дънов

Ето я и самата тема: Млякото, мнения, съвети

И няколко мнения от нея:
Цитат

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&view=findpost&p=10072

Основният белтък в кравето, овчето, козето и биволското мляко се нарича казеин. Заради него те са по-трудно смилаеми от човешкото, кобилешкото и магарешкото. Здравият организъм се справя добре с казеиновите млека, особено когато са подквасени. При млечно-киселата ферментация белтъкът се превръща под въздействието на бактерии в лесноусвоими продукти. Затова на бебетата се дава подквасено, а не прясно мляко. А някои бебета не понасят дори кърма и трябва да се хранят изкуствено.

Кравето мляко съдържа 80% трудно смилаемия протеин казеин и 20% водноразтворимия протеин албумин
Хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също нещо. Непоносимостта към храни е невъзможността на организма да обработва правилно храната, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими, а хранителната алергия е когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна. 

Алергичната реакция се получава, когато податливия организъм е изложен на действие на специфичен белтък. Тъй като тялото възприема този протеин (алерген) като заплаха, то започва да произвежда специфично вещество антитяло - имуноглобулин Е (IgE). Податливите към алергии са склонни да произвеждат по-големи количества IgE. След подлагане на този специфичен протеин организмът реагира като произвежда голямо количество от тези антитела. Тези току що произведени антитела се свързват кум специални клетки на кръвта, наречени басофили и специални клетки в меките тъкани наричани маст . Тези клетки след това са "симулирани" да освободят хистамин, който причинява алергични симптоми. Или другояче казано имунната система освобождава големи количества вещества, включая хистамин за да предпази тялото. Тези вещества отключват редица алергични симптоми, които могат да повляят върху дихателната система, гастроинтесиналния тракт или сърдечно съдовата система.


Цитат

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&view=findpost&p=10082

По принцип съм чувал също че казеинът е кофти. Казеинът действително е чуждо вещество за човека. Човечеството се храни от едва 10 000 г. с млечни продукти - време твърде кратко за генетична адаптация (макар че такава към смилането на лактозата се наблюдава при северноевропейските народи, тя е само отчасти). Има едно изследване, което разкрива че казеинът има последователност от аминокиселини, които са подобни като в панкреаса, т.е. организмът атакувайки чрез имунната система казеина, атакува и тези места в панкреаса (=увеличава риска от диабет). Нямам квалифицираните познания, не мога да буда категоричен против млякото .
Данните са ми от книгата "Вегетарианско хранене" (Проф. Клаус Лaцман, Андреас Хан) и от медицински изследвания (www.pubmed.com)


Цитат

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&view=findpost&p=16326

Съставът на млякото при различните видове - краве, овче, биволско, козе и др. е следния : вода - около 82-89 %, белтъчини - от 3 до 5-6 % , млечна захар - 4-5 %, млечна киселина 3-8 % и минерални соли 0,7-0,9 %.

Освен това се съдържат инякои аминокиселини -холин, метионин, също и витамините -С, В, Е. Традиционната медицина използва това както при лечение, така и за профилактика на атеросклерозата и като противоотрова. Независимо от факта, че в млечната мазнина се съдържа холестерин, млякото не представлява опасност за неговото натрупване в организма, понеже то съдържа още и лецитин.
Според съвременната медицина, обаче, белтъчните продукти от животински произход са основен фактор за алергизиране на организма, тъй като той ги възприема като чужди. Милкана е обяснила това по - горе прекрасно и на достъпен език. Освен това казеинът от прясното мляко, постъпил в стомаха, се подлага на действието на солната киселина, съдържаща се в стомашния сок и по този начин прясното мляко един вид се пресича, което затруднява усвояването му от организма и води до натрупвания с последица ред болестни измененя. Това се спестява, ако се консумира кисело.
Индийската медицина препоръчва млякото за отстраняване на сафрата и газовете, за добър тен на лицето, за напълняване, за увеличаване кърмата при родилките, при отравяния, при заболявния на пикочния мехур, при склонност към спонтанни аборти при жените, при хемороиди, за лечение на гръдни заболявания. Смята се, че придава физически сили, полезно е за ефективността на мозъчната дейност и увеличава продължителността на живота. Препоръчва се да се пие още топло, непосредствено след като се издои, като елексир на младостта и дълголетието.
Ето ти спорни пунктове по този въпрос.
Моето мнение е, че природата си е казала думата и тук. Децата трябва да се кърмят, докато майките имат кърма. Включването на животинско мляко, ако изобщо се прави при деца, да става след 6-7 годишна възраст и то да е козе - най - близкото до майчината кърма по състав, а е и най - чисто. За възрастния организъм млякото нито е толкова необходимо, нито е незаменимо, а Петър Дънов даже споменава, че консумирайки мляко възрастният индивид ще осакати стомаха си, а и остава назад в развитието си, особено в интелектуално отношение. 
Спокойно може да се мине и без него. На мнение съм, че наистина най - полезна във всяко отношение за човека храна са житото и плодовете.
А и са най - вкусни.

...за млякото съм ползвала източник " Рецепти и съвети на древните лечители" - едно тънко книжле от Р.Хашим, " Здраве и дълголетие чрез силите на Живата природа" по материали от П. Дънов, както и себе си, а някои конкретни цифрови извадки - от учебник по медицина.


Цитат

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1051&view=findpost&p=17131

Първо да започна оттук, че "млекодайността" е качество, изкуствено поддържано от хората, което говори за степента на природосъобразност на консумацията на мляко след сукалческите години.
И все пак по повод липсата на полезност у млякото ще споделя част от състава на краве млякото.
Специално краве млякото съдържа до 87% вода, но това не го прави безвкусно, или безполезно.
Около 3,7% мазнини, 3,3% белтъчини, мазнините се състоят от триглицериди.
Белтъчините се представят главно от три вида:казеин, албумин, глобулин, като казеина заема 82% от общото количество и е свързан с калция и фосфора.
Млякото съдържа около 6% глобулин в разтворено състояние. За него се предполага, че съдържа антибиотични свойства. 
В млечния белтък се съдържат всички най-необходими за човека аминокиселини.
От минералните соли се намират соли на калция, фосфора, магнезия, желязото, натрия, калия, лимонена киселина, солна киселина и др. Те са в лесноусвояема форма. Счита се, че няма хранително вещество, което да предава на организма калций и фосфор по-добре от млякото.
Сред микроелементите в млякото са открити кобалт, мед, цинк, бром, манган, сяра, флуор, алуминий, олово, калий, титан, ванадий, сребро и др.
В млякото се намират повечето от мастни- и водоразтворимите витамини. Витамин А и провитамин А са разтворени в мазнините. Има витамин D, E, K. 
От водоразтворимите - В1, В2, В6, В12, С. Съдържа също и РР, Н, фолиева киселина, пантотенова киселина, холин.
Важна роля имат млечните ензими: галактаза, лактаза, лимаза, фосфаза (хидролизиращи) и оксидоредуктази. Имунни тела. 


В тази дискусия се говори основно за способността на организма да преработва млякото, млечните алергии, които възникват при част от хората, както и за съставките на млякото. Това дава много добра представа за млякото като продукт и за неговото съдържание и мисля, че информацията е много полезна. Всички цитирани потребители са ползвали различни източници, което ни дава възможност да научим доста неща.
Другото интересно нещо от дискусията е това, че се цитира в конкретни цифри, това че казеина представлява около 80% от всички белтъчини, които се съдържат в млякото. Нека да потърсим и други източници.

Ето малко информация за киселото мляко от архивите на форума на бг-мама. Темата е за храненето с кисело мляко на кърмачетата, но в същото време дава доста полезна информация за киселото мляко по принцип.

Цитат

http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=3996.msg466945#msg466945

...
КИСЕЛО (КВАСЕНО) КРАВЕ МЛЯКО 
Киселите млека са въведени в кърмаческото хранене в началото на века. 
Първоначално основната цел на подкиселява-нето е била да се получи по-фин и по-мек белтъчен съсирек, който се атакува по-лесно от храносмилателните ен¬зими и е по-лесно смилаем в сравнение с прясното мляко. Впоследствие се установява, че квасеното мляко има и редица други предимства пред прясното мляко. Основните от тях са следните: 
1. По-лесна смилаемост и по-добра поносимост. 
2 По-висока използваемост на белтъците, калция и желязото. 
3. То потиска развитието на гнилостните и болестотворни микроорганизми, поради което киселото мляко е по-трайно и по-малко изложено на бактериално замърсяване и разваляне. Под влияние на млечно-киселите бактерии се намалява образуването на токсични вещества в дебелото черво, премахва се запекът, което предпазва по-късно от рак. 
4 . Според данни на японски и други автори, лактобацилус булгарикус на българското кисело мляко отделя термоустойчив антибиотик и вещества, Които стимулират растежа на организма. То предпазва и от вредното действие на радиоактивните облъчвания, по-тиска развитието на някои туморни клетки и образуването на токсични вещества при разпадането на нитратите. Киселото мляко успокоява нервната система, подобрява апетита и стимулира защитните сили на организма. Въпреки изброените качества на киселото мляко не се препоръчва на детето до 6 месеца. Млечната киселина в него не може да се разгражда в организма на бебето, поради което се натрупва и предразполага към обменни нарушения (ацидоза). Това се отнася особено за d-формата, коятосепроизвежда от Бацилиус булгарикус (Лактобацилус бифудис и Стрептококус термофилус продуцират а (+) млечна киселина, която се разгражда по-добре от организма.) 
Освен това при хранене с кисело мляко,особено в първитее З месеца след раждането,често се наблюдават оригвания, единични повръщанш незадоволително наддаване, т. е. квасеното мляко не се понася достатъчно добре от малкото кърмаче. Дете в тази възраст може да се храни с кисело мляко само ако родителите са затруднени да осигурят адаптирано мляко.
...


... продължава в следващия пост
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 00:10:27 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

В една дискусия на сайта Gorichka.bg, разразила се под публикация за хуманното отношение към млечните крави, един потребител (activegan), е пуснал интересно мнение, което цитирам по-долу:

Цитат

http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=649#a3915
...
Мляко!?

Производителите на мляко и млечни продукти ни казват: "Млякото е съвършената храна от природата", но не казват, че млякото е природната храна за малкото теле, което има 4 стомаха, удвоява теглото си за 47 дни и трябва да достигне 300 паунда до една година.Производителите на мляко казват на децата: "За да пораснете големи и силни, пийте много мляко", понякога им казват, че ензимът, нужен за усвояването на животинско мляко е лактаза. Те никога не биха кажали на децата, че 20% от хората от бялата раса, 53% от латиносите и 80-95% от тъмнокожите хора нямат лактаза в червата си. (89% от стадата от крави в САЩ са инфектирани с левкемия - рак на кръвта/костния мозък. 
Млечната индустрия казва, че вирусът на левкемията става неактивен след пастьоризация (процес на загряване на млякото над 158 F? ). 
Всичкото мляко на пазара е пастьоризирано.Пастьоризацията променя калция в неразтворима форма, която не може да бъде абсорбирана от хора или животни. Тази обработка на високата температура също така убива и всичките ензими.Телетата биха умрели, ако ги хранеха с пастьоризирано мляко/сирене вместо с нормалната им храна. Въпреки това огромна част от млякото се пастьоризира. Млякото е всъщност бяла кръв. Средната кварта мляко съдържа 322 милиона бели кръвни клетки. 
След като се пастьоризира има 322 милиона мъртви бели кръвни клетки. Инфекциозната частица, която причинява болестта "луда крава" се нарича прион (http://bio.hit.bg/prion.html). Прионите не могат да бъдат унищожени при пастьоризация.Инкубационният период на болестта е 20 години( което значи, че след 20 години ще разберете дали сте заразени)
80% от млечния белтък в млякото е казеин. Казеинът е основната съставка за лепилото за мебели и също се използва за да се залепват етикетите на бирата.
Количеството холестерол, което се съдържа в тези 3 чаши мляко е равен на количеството, което бихте получили от 53 резена бекон. 
Увеличен риск от рак на гърдата за жени, които ядат масло или сирене 3 или повече пъти седмично, сравнено с жени, които ядат тези храни по-малко от веднъж седмично: 3 пъти по-висок.От 59-те хормона, които има в млякото, един е мощен хормон на растежа. Той е естествена съставка на кравето мляко, тъй като кравите трябва да растат много бързо. Заради някаква игра на природата този хормон е идентичен при кравите и хората. Този хормон е добре изследван и документиран като "гориво" за всякакви тумори. Той е ключове фактор в развитието на пролиферацията при рака на гърдата, простатата и дебелото черво. Подозира се, че най-вероятно ще се открие, че подпомага растежа на ВСИЧКИ тумори.
Всяка хапка кашкавал съдържа ДЕСЕТ ПЪТИ повече от това , което е имало в млякото(различни антибиотици и пестициди), защото трябват 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм кашкавал. В сладоледа са 12 пъти повече. В маслото - 21 пъти повече, от това което се е съдържало в мазнините от млякото.
Млечните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност на кравите в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене от промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на циментени подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават по 100 паунда мляко на ден - 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.Никое същество след най-ранното си детство не консумира мляко или млечни продукти. Хората са единственият вид(освен другите, на които ние го даваме), които го правят. Човешкото тяло няма никаква нужда от краве мляко/сирене/кашкавал ит.н., поне не повече от колкото има нужда от кучешко, конско или жирафско мляко или сирене. Няма хранителни елементи в млякото, които да не могат да бъдат набавени от немлечни източници.
...


Тук се засягат доста неща, които са интересни и са свързани с темата, и по-специално с казеина. Той говори и за слузо-формиращите качества на млякото, за които споменава и Natalia Rose в книгата си по-горе. Тук се споменава и за връзката на консумацията на млечни продукти с конкретни болести.
Цялата дискусия е доста емоционална и има някои доста крайни мнения, но си заслужава да се прочете.

Следващата статия е публикувана в списание "Тема", и се казва Млечни войни, автор Мариана Тодорова.
Нямам право да публикувам статията, затова пак ще се наложи да ви преразказвам  :pardon:

За използването на млечните продукти
Според Световната Здравна Организация (СЗО), нормата за дневен прием на белтъчини за възрастни, е поне 0.75 грама на килограм тегло на ден. Т.е. според експертите на СЗО, млякото не се отрича и може да бъде част от ежедневната диета. Пак според експертите на СЗО, в киселото мляко се съдържат пробиотици /които съдържат живи микроорганизми/, които имат много добър здравословен ефект и съветват дори да се увеличи консумацията на кисело мляко. Те смятат, че млечнокиселите бактерии действат противомикробно, като подтискат размножаването на вредните микроби в храната и червата и по този начин спомагат за намаляването на чревните разстройства. Освен това, те твърдят че киселото мляко подобрява имунитета и спомага за намаляване на случаите на свръхчувствителност и алергии. Млечнокиселите бактерии намаляват и риска от атеросклероза, тъй като спомагат за намаляване на холестерола в кръвта. Изпиването на една чаша мляко може да намали кръвното налягане, и освен това млечните продукти са обявени за антиканцерогенна храна.
Освен това, привържениците на използването мляко, казват че млякото е полезно, защото в него се съдържа лесноусвоим калций. Калцият има важно значение за изграждане на костната система и зъбите. Поддръжниците на идеята препоръчват, в случай че майката няма кърма, да храни бебето си с козе мляко, тъй като предизвиква по-малко алергии от кравето мляко.

Против използването на млечните продукти

Един от лекарите, които отричат млечните продукти, е д-р Людмила Емилова (която е известна с това, че работи по метода на гладолечението). Според нея, консумацията на млечни продукти ни прави "грозни, болни и стари".
Според американския диетолог Стивън Сийли, млечните протеини и мазнини са в основата на развитието на атеросклерозата. Според други изследвания, направени от учени от НАСА, млечните продукти могат да причинят мозъчно разстройство, диабет, и дори рак на простатата.
Все пак, дори и СЗО признава, че в някои случаи използването на млечни продукти може да бъде нездравословно. Прекалената употреба на сметана, масло, както и на пълномаслени млека и сирена, може да доведе до затлъстяване. Пълномаслените млечни продукти могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания, както и рак на простатата и на бъбреците. Заради това, от СЗО препоръчват консумацията на нискомаслени млечни продукти (с 2% или по-ниска масленост) , и ограничаването на употребата на масло и сметана.
Поради това, че млякото е бедно на желязо, научни изследвания са доказали, че системното пиене на големи количества мляко на ден (над 1 литър), не позволява приема и абсорбирането на други храни, които да бъдат допълнителен източник на желязо за организма.

Заболявания, налагащи ограничаване на използването на млечни продукти
Млечна алергия
Това е реакция на имунната система, към казеина и лактоглобулина. Симптомите са: подуване на корема, сърбеж по кожата, спазми на дихателите пътища, внезапно понижаване на кръвното налягане. Млечната алергия се диагностицира с помощта на специален тест. Хората с млечна алергия не трябва да консумират млечни продукти.
Лошо усвояване на лактозата
Храносмилателната система на някои хора не може да отделя лактаза - ензима, който разгражда млечните полизахари. Така лактозната захар ферментира в корема и предизвиква газове в тънките черва, подуване, колики и разстройство. Хората, които имат този проблем могат да консумират млечни продукти, но в по-умерени количества.
Непоносимост към казеин
При някои хора имунната система произвежда антитела на казеина. Наличието на такива антитела се установява със специален тест. Болните от аутизъм, както и тези със синдрома на Хайнер имат непоносимост към казеин и не трябва да консумират млечни продукти. 
Атрофия на власинките в тънките черва
Това състояние се предизвиква и от казеина, и от глутена.
 
Митовете за млякото

Млякото заздравява костите
Според много учени, млечните продукти отслабват костната система и увеличават риска от остеопороза. Колкото повече мляко и млечни продукти се консумират, толкова повече калций губят костите. При научно изследване, направено в САЩ е била установена връзка между остеопорозата и прекомерната консумация на мляко.
Млякото е най-здравословната храна
Не е доказано по никакъв начин, че млякото е полезно. Според амрикански учени, млякото спомага за затлъстяването, предизвиква алергии и други здравословни проблеми. Пълномаслените млека и сирена повишават нивото на холестерола в кръвта.
Млякото е необходимо за растежа на децата
Има няколко доказателства за вредата от използване на млечни продукти при децата. Първото, е че алергията към млякото е по-разпространена сред децата. Второто е, че е доказано че млякото предизвиква диабет. И третото е, че млякото може да предизвика анемия, поради което Американската академия на педиатрите препоръчва родителите да не хранят децата си с краве мляко, преди да са навършили една годинка.
 
Таблица 1: Състав на различните видове мляко (за 100гр. продукт)



Статията ми беше полезна, защото дава различни гледни точки и представя и двата лагера на поддръжниците и противниците на млякото.
Проблема, е че както и повечето източници на български, никой не се позовава на конкретни изследвания (с референции и т.н.), а разчита на това, че когато каже "американски изследователи доказаха", то това е достатъчно, за да може да бъде довод и да защити една или друга теза. За да може автора да е убедителен, трябва да изброи конкретните изследвания, на които се позовава. 
Таблицата в края на статията е много подробна и полезна, за да може да се види какви са основните съставки на отделните видове мляко.

Още един много ценен източник по отношение на млечните продукти, е енциклопедията Staying Healthy With Nutrition, 21st Century Edition: The Complete Guide to Diet & Nutritional Medicine. Автор е  д-р Елсън Хас /Elson M. Haas/, в съавторство с професор Бък Ливайн /Buck Levin/.
Д-р Елсън Хас е основател и директор на Центъра по Превантивна Медицина в Сан Рафаел, Калифорния /Prevantive Medical Center of Marin in San Rafael, California/.
Професор Ливайн е професор по науки за храненето в Университета Бастир /Bastyr University/.


Млечни продукти
Тази част обхваща храните, които се получават от животни и от техни субпродукти, като мляко, масло, сирене, и кисело мляко. Тези продукти като цяло са концентрирани, високобелтъчни храни, богати на мазнини, използват се и като концентрирани фитнес храни. Те са много важни в годините на растежа, както и по време на бременността и кърменето, но заради тяхната повишена употреба в нашите ранни години, много хора (особено в западните култури) продължават да консумират големи количества от тези протеинови и мазни храни през целия си живот. Това може да доведе до сърдечни проблеми и дегенеративни болести, които възникват в по-зряла възраст.
Аз вярвам, че тези животински продукти трябва да бъдат консумирани в умерени количества, и не би трябвало да съставят повече от 10 до 20% от менюто. Те дори могат да бъдат напълно избегнати с правилен хранителен режим, като се спазва балансирана вегетарианска храна.
Млечни продукти
Мляко
Млякото е специална храна – основната храна на бебетата, първата храна на повечето бозайници. То се възприема като основната животоподдържаща храна, връзката между майката и детето. В ранните години, млякото се асоциира с оцеляването ни, с любовта давана и получавана от нашите майки, и заради това не е учудващо, че ние развиваме доживотно пристрастяване към тази сладка есенция на живота. Теоретично, връзката със сладките храни, от които млякото се явява нашата първа храна, може да е една от основните причини за широкото използване и любовта ни към сладките храни, която продължава през целия живот. Прекаленото количество на приемани сладки храни може да е причината за много и различни проблеми – от кариес и напълняване при децата, до диабет.
Лактозата, която е проста захар, би трябвало да е лесна за храносмилане и да бъде използвана в тялото за енергия, но в същото време някои деца не могат да я преработват. Много възрастни също са чувствителни към тази млечна захар, като трябва да се има предвид, че това е различно от известната ни алергия към млякото.
Приблизително половината от населението на света имат непоносимост към лактозата, което може да предизвика подуване, коремни болки и диария, след консумация на мляко.
За щастие, повечето деца могат да се справят добре поне с майчиното мляко, и като цяло в техните ранни години могат да преработват добре млечните продукти. Една от причините повечето бебета да са толерантни към майчиното мляко, е много интересна. Въпреки, че човешкото мляко, както и кравето мляко, съдържа простата захар – лактозата, то също съдържа и ензима лактаза, който е нужен за да може да се преработи лактозата. Така, че бебето приема една потенциално проблемна захар, но заедно с нея получава и ензима, нужен за да я разгради.
Когато при бебетата, майчиното мляко се замести с някой друг вид мляко, като краве или козе мляко, по-често се развива алергия към млякото. Тези млека са богати на белтъчини и имат нови белтъчни молекули, с които организма на бебето трябва да се справи. Лакталбумина и млечния казеин са главните протеини към които хората, и особено децата, биха могли да развият реакция. Млякото е най-големия хранителен алерген. Млечните алергии могат да се проявят като сърбежи по кожата, екземи, хроничен среден отит /chronic otitis media – това е възпаление на ухото/, хиперактивност, и други проблеми. Спирането на приема на млечни продукти от детето за период от 3-4 седмици и следене на това как то му се отразява, след което повторно тестване с прием на млечни продукти, е може би най-добрия начин да разберете дали млякото е проблем за него. Ако има алергия, но тя е по-умерена, тогава пак е приемливо да се започне отново прием на млечни продукти, но след като те са били спрени за поне 1-2 месеца. Спирането на приема за 1-2 месеца намалява алергичната реакция до нива, които могат да бъдат приемливи. Прилагането на циклична диета, при която тези продукти се приемат на всеки 4 дена, може да бъде добро решение. Понякога подмяната с козе мляко, или още по-добре – със соево мляко или с мляко от ядки /nut milk/, би могло да е добър избор.
Нека да приемем, че до края на тази секция, когато говоря за мляко, аз имам предвид кравето мляко, което е и най-широко използваното. Кравето мляко, както и всички продукти, направени от него, е един от най-спорните хранителни компоненти в нашето меню, особено що се касае за възрастните. Това е свързано с три основни проблема.
Първаият проблем е непоносимостта към лактозата, за която споменах по-горе. Повече от 50 милиона души в САЩ /и още много милиони по целия свят/ имат проблем със смилането на лактозата. Други 10 милиона може да имат алергични реакции към казеина и лакталбумина – основните протеини в млякото и което се явява втория проблем за спорността по отношение на  използването на тези продукти.
Третият основен проблем е свързан с хуманното отношение към животните. В кравефермите, на дойните крави се дават лекарства - за да не получат инфекции, както и изкуствени стимуланти - за да се увеличи продукцията на мляко. Много често те се отглеждат в много лоши условия. Джон Робинс /John Robbins/, в своята популярна книга „Диета за една нова Америка” /Diet for a New America/, говори на тази тема доста пространно, а също засяга темата и за другите животни, отглеждани в изкуствени ферми, като пилетата например. По време на своята професионална кариера, аз стигнах до позицията и идеята, че населението ни би било доста по-здраво без използването на млечни продукти. От свой собствен опит разбрах, като един сериозен потребител на мляко и сирене през първите 25 години от живота ми, че здравето ми се промени драстично към по-добро в момента, в който отказах напълно всички млечни продукти преди почти 30 години.


... продължава в следващия пост
« Последна редакция: Януари 03, 2009, 16:53:39 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост


Ако погледнем от положителната страна, млякото е една много добра протеинова храна и важен източник на калций. Една чаша мляко съдържа от 300 до 350 мг. калций – количество, което трудно можете да откриете в повечето други храни. Освен калций, млякото съдържа фосфор, така че млякото може да е много полезно за костите. Казах „може да е”, тъй като изследванията са противоречиви по отношение на това дали калция в млякото действително се абсорбира от тялото и костите ни. Млякото е по-балансирано по отношение на основните аминокиселини, отколкото вегетарианските храни. Млякото се приема за пълноценна белтъчна храна, от която ние можем да изградим протеините в тъканите на нашето тяло. Млякото съдържа и много от комплексните B витамини, включително B6 и B12, както и витамин A, D, и E, и съдържа повечето минерали /основно калций и фосфор, но и калий и малко натрий/. Има и минимални количества от цинк, желязо, селен, манган, и мед, както и съвсем малко витамин C, но все пак тези количества са прекалено малки, за да задоволяват ежедневните нужди на тялото от която и да е от тези съставки.
Много от сирената, които се правят, са богати и на калций. Допълнителният калций е полезен за по-старите хора, както и за тези имащи високо кръвно налягане. Все пак, последните научни изследвания показаха, че оползотворяването на калция от млякото и от месото, както и от високобелтъчните храни, не е много добро. Нещо още по-важно - високите нива на мазнини в млякото може да увеличат нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, което от своя страна може да увеличи риска от атеросклероза и може да създаде още куп други проблеми, като високо кръвно налягане, и други сърдечносъдови заболявания. Така, че пиенето на мляко или консумацията на много млечни продукти не е препоръчителна за възрастните.

Таблица 1: Съдържание на мазнини и брой калории в млякото (за 1 чаша = 8 унции)


Друго голямо притеснение по отношение на млякото, са мазнините. Редовният прием на пълномаслено мляко и млечни продукти води до натрупване на големи количества мазнини и последващите проблеми от това. Пълномасленото мляко е това с 3.5% масленост, но приблизително половината от 150-те калории в една чаша от 8 унции /8 унции са приблизително 237 мл./ идват от тези 8 до 9 грама мазнини, които се намират в нея (9 калории на всеки грам/. При нискомасленото мляко, по-голямата част от мазнините са премахнати и то има приблизително половината от калориите на пълномасленото мляко. Млякото с 2% масленост има общо 50 от 120-те си калории, идващи от мазнините (2/3 от тези мазнини са наситени). Пълномасленото (3.5%), нискомасленото (2%) и обезмасленото мляко (0.1%) са близки по отношение на съдържанието на витамини и минерали, както и по отношение на количеството на белтъчините и въглехидратите – различават се само по количеството на мазнините, които съдържат.
Друго притеснение, е че тези млека са от т.нар. „преработени” храни /processed food/. Суровото мляко се загрява, третира и разрежда, за да се направи пастьоризираното мляко. По този начин то губи част от съдържанието си на витамин E, биотин, B12, и някои други витамини. Често витамин A и D са добавени, за да го подсилят. Хомогенизацията е един от най-сериозните проблеми и поводи за притеснение по отношение на млякото. Хомогенизацията включва преобразуването на мазнината в млякото в малки капчици чрез използването на високо налягане, така че мазнината не се обособява, така както това се случва при нормалното мляко. Възможно е този процес да е свързан с възможностите на тялото ни да разгради и абсорбира мазнината в млякото. Увеличаването на сърдечносъдовите заболявания бяха свързани с увеличаването на потреблението на хомогенизирано мляко , въпреки че тази връзка остава недоказана, за което са нужни повече научни изследвания.
По принцип, аз не препоръчвам пиенето на мляко от възрастни. Чаша топло мляко преди лягане може да е полезна за съня, главно поради съдържанието на триптофан /tryptophan – една от основните аминокиселини/. Като цяло, нуждата от калций и протеини при възрастните, може да бъде посрещната чрез прием на много други храни. Чай от лайка /Chamomile flower/ или от валерианов корен може да помогне за подобряване на съня при хората, които не пият мляко. За възрастните, които понасят млечните продукти добре, които нямат наднормено тегло, и нямат високо кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта, или семейна история на сърдечни заболявания, мога да предложа умерено използване на млечни продукти, но въпреки това то не трябва да е ежедневно, заради вероятността от развиване на чувствителност към млякото. Мисля, че киселото мляко и кефира (млечни продукти, които предварително са разградени от полезна бактерия), са може би най-добрият избор по отношение на всички останали млечни продукти. Нискомаслените млечни продукти и храненето с по-малко мазнини са един мъдър избор, който може да следвате.

Масло
Масло, което е направено от пълномаслено мляко чрез т.нар. биене на масло, основно се състои от млечни мазнини. Това е изключително мазна (2/3 наситени мазнини) и високохолестеролна храна, която също е богата на витамин A и на добавен витамин D.
Все пак, маслото има поне едно предимство – това е високото съдържание на късо-верижна /short-chained*/ наситена мазнина, наречена маслена киселина /butyric acid или друго използвано наименование за нея е butanoic acid/. Този тип мазнина е предпочитаното гориво за повечето от клетките на голямото черво и тя помага на храносмилателната система да бъде в кондиция.
Маслото винаги ми напомня за това, че не всички наситени мазнини са еднакви. Ние можем да поемем големи количества от късо-верижни мазнини /като маслената киселина/, много по-леко приемани, отколкото тези с дълги вериги /long-chained/, като палмовата киселина. Маслото има минимални количества от някои други витамини и минерали, обикновено е и солено, така че е богато и на натриий, но е и много калорично /100 калории на една супена лъжица/. Заради неговия сладък вкус и заради това, че е богато на наситени мазнини и не се разгражда толкова лесно, както ненаситените мазнини, то се използва главно за готвене.

Кисело мляко (Yogurt)
Киселото мляко се приема като най-здравословната храна от всички други млечни продукти. Много хора използват киселото мляко с цел подобряване на храносмилането. Киселото мляко с ацидофилус бактерията спомага за възобновяването на нивата на бактериите в дебелото черво, което от своя страна спомага за ефективното храносмилане и оползотворяване на богатите на фибри храни. Ацидофилус бактерията също спомага за производството на много от необходимите B витамини.
Киселото мляко е крайния продукт от ферментацията на пълномаслено, нискомаслено, или обезмаслено мляко под въздействието на бактерия или закваска. Полезната човешка бактерия, намираща се в червата Лактобацилус ацидофилус /Lactobacillus acidophilus/ и другата, първоначално използвана за направата на кисело мляко – Лактобацилус булгарикус /Lactobacillus bulgaricus/, са двете основни бактерии, използвани за направата на кисело мляко. Киселото мляко представлява вкиснато мляко, което съдържа намалено количество мазнини и калории, както и по-високи нива на B витамини. Съдържанието на калций в киселото мляко, е добро. Както другите култивирани или продукти от вкиснато мляко, киселото мляко е по-стабилизирано и по-издръжливо на разваляне, отколкото прясното мляко.
Киселото мляко се използва като закуска или десерт, смесено с житни продукти, или се използва в сосове или топинги. Подсладените и смесени с плодове кисели млека са доста широко разпространени, но аз не ги препоръчвам. Често хората, които имат недостиг на лактоза правят добре, като решават да се насочат към киселото мляко, тъй като лактозата се преработва от бактериалния процес и се превръща в млечна киселина.
Интересното е това, че от една страна ние се опитваме да се отървем от бактериите в млякото с помощта на процеса на хомогенизиране, а от друга страна се опитваме да се храним с повече бактерии от киселото мляко и кефира. Това, което искаме да постигнем в крайна сметка, е да запазим полезната за нас чревна бактерия Лактобацилус ацидофилус /Lactobacillus acidophilus/, Бифидобактериум бифидум /Bifidobacterium bifidum/, и Стрептококус фаециум /Streptococcus faecium/. Фаециум бактерията работи в наша полза, чрез предотвратяването на развитието на патогенни организми, които могат да ни разболеят. Хората често ядат кисело мляко /или взимат добавки с полезни бактерии/, след като са минали лечение с антибиотици, което убива бактериите, намиращи се в червата им. Това може да доведе до разрастването на количеството вредни или вкиснати организми /yeast organisms/, като Кандида албиканс /Candida albicans/, което да наложи лечение, за да бъдат изчистени. /За повече информация, можете да прочетете частта от книгата „Yeast синдрома”/. Киселото мляко или ацидофилните /acidophilus/ култури, или бактерийни култури, приемани орално, изглежда могат да помогнат да се предпазим от тези проблеми, въпреки че са нужни повече научни изследвания, за да разберем какво точно се случва и как си взаимодействат всички тези организми. В някои части на Европа, ацидофилус и витамин B12 се изписват заедно с антибиотици.

Кефир (Kefir)
Друг вкиснат, или ферментирал млечен продукт, е кефира, който е по-скоро напитка, за разлика от киселото мляко. Той има подобни свойства, макар че кефира е по-често срещан подсладен и украсен с плодове. Той е добър хранителен заместител на обикновеното мляко, особено за децата.

Buttermilk
Остатъчното мляко от биенето на масло /другия превод на тази дума, е суроватка, но основното и значение в английския, е като млякото, което остава след биенето на масло/ представлява вкиснато прясно мляко, и е добра храна, като осигурява ниско количество на мазнини, като в същото време остава богата на калций и белтъчини, като все пак количеството на витамин A е по-малко, отколкото при пълномасленото мляко. Buttermilk може да е полезна храносмилането, както и останалите вкиснати млечни продукти – за тези, които могат да понесат неговия доста резлив вкус.

Сирене
Сиренето се прави и консумира от векове по целия свят, като се прави от прясното мляко, чрез отделянето на пресеченото мляко /или млечните твърди частици/ от суроватката, след което се оставя да узрее. Сиренето е концентрирана храна – нужен е 1 галон /3.78 литра/ мляко, за да се направи 1 паунд /0.45 кг/ сирене. Като цяло, сиренето е високобелтъчна храна, с високо съдържание на калций, и добри нива на витамин A, както и голям набор от витамини и минерали.
При сиренето съществуват някои от проблемите, характерни за млечните продукти. То е богато на мазнини /главно наситени мазнини/, и богато на холестерол, и яденето на прекалено много сирене може да доведе до проблеми, които са характерни и се случват при богатите на мазнини хранителни режими. Възрастните много по-често злоупотребяват с употребата на сирене, отколкото с употребата на мляко. Количеството на натрия в сиренето е доста по-високо, отколкото в млякото. На пазара има и някои нискомаслени сирена, като моцарелата, както и сирената, направени от обезмаслено мляко. На пазара има и козе и овче сирене, което може да е добър избор за тези, които обичат сиренето, но искат да избягват употребата на краве сирене.

Преработени сирена /Processed cheeses/
Преработените сирена обикновено са доста по-богати на мазнини и натрий, от което в крайна сметка няма нужда нито един потребител. Допълнително, те са обогатени с витамин A, като в същото време количествата на повечето B витамини и минерали, различни от калций и фосфор, са доста ниски. Нивата на натрий са между 400 до 500 мг на 30 мл. Препоръчително е да се избягват тези типове сирена.

Крем сирене
Това умерено преработено сирене /mildly processed cheese/ е богато на мазнини, и с ниско количество на белтъчини и калций, за разлика от другите сирена. Хранителната му стойност е много ниска, като единствено нормалните количества на витамин А са запазени. Като цяло, крем сиренето трябва да се използва сравнително рядко, а ако е възможно, да не се използва изобщо.

Извара /Cottage cheese/
Изварата се прави от пресечено мляко и се състои основно от твърдите млечни частици, отделени от суроватката. Тя е богата на белтъчини, с по-ниско количество на калории и мазнини. Нискомаслената извара е още по-полезна. Въпреки, че нивата на натрий в повечето видове извара, са високи, а количествата на калция – ниски, като цяло изварата е полезна храна като част от редовното ни меню.

Сладолед
Сладоледът се явява едновременно най-голямото удоволствие и същевременно най-голямата трагедия на нашето общество, вероятно най-големия и сериозен проблем за нашето здраве, в сравнение с която и да е друга храна. Високото съдържание на мазнини, заедно с голямото количество захар, прави сладоледа храна, която трябва да бъде консумирана изключително рядко, дори изобщо. Някои висококачествени замразени кисели млека също са широко разпространени по фризерите във всички магазини. Винаги проверявайте съдържанието на захар и мазнини на тези десерти, преди да ги купите. Понякога /но не винаги/ те може да бъдат алтернатива на сладоледа.

* Т.нар. Short-chained мастни киселини имат 4 до 6 въглеродни атома. Тези мазнини винаги са наситени /saturated fats/. Те няма нужда да бъдат обработвани от жлъчните соли и директно се абсорбират от тялото. Поради тази причина, тези късо-верижни мастни киселини не предизвикват наддаване на тегло, а също допринасят и за здравето на имунната система.
Medium-chain мастните киселини имат 8 до 12 въглеродни атома. Какато и късо-верожните мастни киселини, тези киселини имат антимикробни свойства и се абсорбират директно от тялото.
Long-chain мастните киселини имат от 14 до 18 въглеродни атома и могат да бъдат наситени, мононенаситени, или полиненаситени. 18-въглеродната мононенаситена мастна киселина, е главния компонент на зехтина.
Източник: The Truth About Saturated Fat
Допълнителна информация по темата пак от: книгата на д-р Хас.
Мастните киселини представляват свързани помежду си във вериги атоми. В случая на мастните киселини, атомите са въглеродни. В зависимост от броя на веригите, които те съдържат, те се делят на short-chained, medium-chained и long-chained. Short-chained киселините имат от 2 до 5 въглеродни атома. Точния брой все още се дискутира. Medium-chained съдържат от 6 до 12 въглеродни атома. Средно-верижните мастни киселини са добре познати сред диетолозите като компоненти на medium-chain триглицеридно олио, което се използва от повече от 50 години от лекарите, за да помогне на хората, които имат проблеми с абсорбирането на мазнините. Това олио може да помогне много, тъй като за разлика дълго-верожните мастни киселини, може да бъде абсорбирано директно от храносмилателната система и дори няма нужда да минава през лимфната система и черния дроб. Капричните /capric/ и каприличните /caprylic/ киселини са киселините, които правят това олио толкова ефективно. Каприличната киселина се добива основно от масло и други животински мазнини и се използва в парфюмерийната индустрия. Капрчините киселини се добиват от животински мазнини и също намират приложение в парфюмерийната индустрия. Другата medium-chain киселина, е лоричната киселина /lauric/, която е доста по-вредна и спомага за увеличаването на холестерола, като и на „лошия” холестерол LDL в кръвта. Лоричната киселина се добива от дафиновото дърво.
Long-chain мастните киселини започват с миристичната киселина /myristic acid/ – 14 атома. Миристичната киселина се добива се от индийското орехче. Друга киселина, е палмовата /palmitic acid/ киселина – 16 атома. Палмовата киселина се добива от палмовите маслодайни дървета, но може да бъде открита и в кравите и прасетата. Стеариновата киселина /stearic acid/ е с 18 въглеродни атома /един от основните източници на такава киселина, е кокоса/.
Таблица 2: Наситени мастни киселини

Нашето тяло се нуждае и от трите вида мастни киселини, за да бъде здраво. Освен това нашето тяло се нуждае не само от този тип мастни киселини, но и от двата вида – наситени и ненаситени мастни киселини.
Спирам дотук, защото темата за мастните киселини също е много голяма. Надявам се след време да я продължа в отделна статия.


... продължава в следващия пост
« Последна редакция: Януари 03, 2009, 17:01:33 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

Накрая, публикувам още една информация, посветена на казеина, на английски. Извинявам се, че я оставям непреведена, но я публикувам за пълнота.

Цитат
Casein

Casein is not coagulated by heat. It is precipitated by acids and by rennet enzymes, a proteolytic enzyme typically obtained from the stomachs of calves. The enzyme trypsin can hydrolyze off a phosphate-containing peptone.

Casein consists of a fairly high number of proline peptides, which do not interact. There are also no disulphide bridges. As a result, it has relatively little secondary structure or tertiary structure. Because of this, it cannot denature. It is relatively hydrophobic, making it poorly soluble in water. It is found in milk as a suspension of particles called casein micelles which show some resemblance with surfactant-type micellae in a sense that the hydrophilic parts reside at the surface. The caseins in the micelles are held together by calcium ions and hydrophobic interactions.

The isoelectric point of casein is 4.6. The purified protein is water insoluble. While it is also insoluble in neutral salt solutions, it is readily dispersible in dilute alkalis and in salt solutions such as sodium oxalate and sodium acetate.

Applications
In addition to being consumed in milk, casein is used in the manufacture of adhesives, binders, protective coatings, plastics (such as for knife handles and knitting needles), fabrics, food additives and many other products. It is commonly used by bodybuilders as a slow-digesting source of amino acids as opposed to the fast-digesting whey protein, and also as an extremely high source of glutamine (post-workout). Casein is frequently found in otherwise nondairy cheese substitutes to improve consistency, especially when melted.

Health issues
Casein has not been implicated very strongly as a carcinogenic compound according to The China Study by T. Colin Campbell. Also mentioned is the incidence of higher cancer rates in countries that consume more dairy products, specifically cheese, which has more than 10 times the casein density of milk. The book overviews many previous studies of the effects of animal fats, and builds a strong case for the possibility of a correlation between a diet containing excessive amounts of fat and the development of cancer. The authors admit freely that the book is controversial, but maintain that they are only presenting the conclusions of the studies. [1] [2]

Opioid
Casein has been documented to break down in the stomach to produce the peptide casomorphin, an opioid that appears to act primarily as a histamine releaser [3]. Casomorphine is suspected by some sources to aggravate the symptoms of autism [4].

Casein-free diet
A study found that children with Autism placed on a casein-free diet for eight weeks showed significant behavior improvements (Lucarelli 1995). In many cases, casein free diets are combined with gluten-free diets and are referred to as a gluten-free, casein-free diet.

Blocking positive effects of tea
A study of Charité Hospital in Berlin showed that adding milk to tea will block some of the normal, healthful effects that tea has in protecting against cardiovascular disease.1 It does this because casein from the milk binds to the molecules in tea that cause the arteries to relax, especially a catechin molecule called EGCG. The calcium in milk also binds with calcium oxylate molecules found in tea, and may work to prevent kidney stones caused by heavy tea drinking. One of the researchers told New Scientist magazine that "t probably also blocks tea's effect on other things, such as cancer."2

References
Green, V., et al. 2006. "Internet Survey of Treatments Used by Parents of Children with Autism." Research in Developmental Disabilities. 27 (1):70-84
Lucarelli, S., et al. 1995. "Food allergy and infantile autism." Panminerva Med. 37(3):137-141.
Lorenz, M., et al. 2007. "Addition of milk prevents vascular protective effects of tea." European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehl442)

Няколко думи на финала.  :chat:
Опитах се да бъда обективен, като представих различните гледни точки, и всеки може да прочете какви са доводите и на поддръжниците и противниците на използването на млечни продукти.
Това, което първоначално ме предизвика и накара да започна това проучване, беше темата за казеина и връзката между него и рака на черния дроб при хора с хроничен хепатит B. Смятам, че е много важно всички да знаят за тези изследвания на професор Кембъл и дори и да приемем, че те не са едно абсолютно и пълно доказателство как казеина от млечните продукти би се отразил на хората с хроничен хепатит, мисля че е много важно всеки поне да научи за тази информация.
Всички останали материали, които публикувах бяха свързани с проучването на млякото и млечните продукти като хранителна съставка, неговите плюсове и минуси. Всеки е свободен да направи каквито иска изводи за себе си и за това дали иска, или не, да промени хранителните си навици.
В последните няколко седмици се опитвам да науча повече за връзката между начина на хранене и здравето. Книгата на професор Кембъл е един много ценен източник в това отношение /независимо от това, че се приема противоречиво/ и се надявам и занапред да пускам интересни информации в тази посока, стига да прецените, че това е интересна тема.
Ще се радвам на отзиви и мнения по темата!

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 00:11:22 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Teodora

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 49
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон
 • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #6 -: Януари 03, 2009, 17:56:40 »
Здравей Радо !
Чудесно и много ясно представено от твоя страна. В началото ,когато окрихме болеста-лекуващия лекар ни каза голе долу същото за млякото-по-точно прясното.Да пие ,но в малки количества,по-скоро като добавка към кафе, или нещо друго.За начина на хранене.Винаги да мисли за / как ?/ протеини + въглехидрати + мазнини/добри/.Дозата на хранене: какво ям,как ям,по-колко ям ?
Никакъв маргарин,просто да забрави за него.Зехтин или олио от:гроздови семки,тиквено семе,сусам,орехи.Сурови ядки и семки,много полезни са черните маслини.Извара,мед и сладко ,но в умерени количества.Пиенето на вода поне два литра дневно.Препоръча ни книгата на Д-р Бари Сиърс " Зоната ".Убедена съм ,че ще ви е от помощ,много неща ще научите от нея.
До скоро
Поздрави
Теодора

Неактивен Eli

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Счетоводна кантора Елвада
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #7 -: Януари 03, 2009, 20:00:04 »
 :clap2: :clap2: :clap2:
Искам да споделя, че тази статия ми даде поглед върху неща, за които дори не се бях замисляла. Истината е, че ние в къщи се опитваме да се храним пълноценно и здравословно, наблягайки на зеленчуци, плодове и непреработени храни. Честно казано се чувстваме добре с този начин на хранене.  :hungry_girl: :hungry_boy:
Мисля, че е важно всеки да намери своето решение за здравословен начин на живот, но моето мнение е /и няма кой да ме убеди в противното/, че е важно да избягваме преработените храни, които всъщност са една огромна химия... :pardon:

Поздрави,
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #8 -: Януари 03, 2009, 20:08:32 »
А аз честно казано ,не вярвам ,че се храните,щом на мен ми отне около 40 минути да изчета и осмисля всичко,мога да си представя колко време е отнел превода,и не вярвам ,че Радо се храни естествено!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Maryana

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 303
 • Пол: Жена
 • Не спирам да се надявам!
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #9 -: Януари 03, 2009, 20:12:02 »
Чудесно е, че си имаме Радо, който да ни дава толкова важна информация за храненето. Аз отдавна се запознах с теорията против млечните продукти от книгата "Сила за живот" на Харви и Мерилин Дайъмънд. Специално за кравето мляко съм изцяло съгласна, че вреди на човека, да не говорим, че млякото от магазина е преработено до такава степен, направо не ми се говори... Та и аз така избягвам маргарин, купешко краве мляко, кашкавал , колбаси и редица други преработени и пълни с химия храни. Благодаря ти Радо!

Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #10 -: Януари 03, 2009, 20:13:20 »
Радо, ти тотално ми разби представата за млякото като полезна храна  :shocked1:
Като се позамислих обаче има много логика във всичко казано.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Mariya

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 154
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #11 -: Януари 03, 2009, 23:23:08 »
От много отдавна знам, чувала съм от лекари,че не трябва да се пие мляко, ако имаш проблеми с кожата, гъбични инфекции или хронични заболявания на дихателните пътища, като бронхит, също като имаш стафилококова инфекция.
Всичките тези неща съм ги имала.Бронхита и сега си го имам и много ясно забелязвам, че се влошавам след като пия мляко.
За киселото мляко имам много добро мнение.Всеки ден ям поне по 500 г.или на айрян или на таратор.Не смятам да се откажа от тези две неща.
Кашкавала ще го намаля.Днес бяхме да пазаруваме точно след като прочетох статията и този път извара вместо сирене.Взех и кефир и бутермилх.
Моят другар яде обаче основно месо,мляко, кашкавали и сирена.От 4 години сме заедно и до сега само два дена ми е боледувал.Той лекува всичко ,(не се смейте( ,дори и болки в очите с ядене.Нищо чудно, че е 100кг , но пък е здрав като бик.ПуПу да не го урочасам.
смятам, че всеки си чувства за себе си от какво организмът му се нуждае.
Строгите ограничения могат да бъдат опасни, но и прекомерното ядене също.Така , че внимавайте с :hungry:
Мария


Неактивен danihaleva

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 438
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #12 -: Януари 07, 2009, 09:48:03 »
Радо впечатлена съм от труда,който си положил за да ни информираш по темата.Лично аз мога да споделя няколко факта свързани с моето семейство и консумацията на мляко.До преди 3-4 години имахме крава.Всички цял живот са почитатели на млякото и млечните продукти.Аз така и не добих навик да го ям често.Когато се роди сина ми успях да го кърмя едва месец,тъй като се появи проблем с млечните жлези и хирурга препоръча спиране на кърмата.Детският лекар препоръча адаптирано мляко и го ползвах един месец.След това кравата роди теленце и започнах да го храня с разредено кисело мляко 2:1.Искам да отбележа,че има разлика в съдържаниета на кравето мляко,когато животното е родило и когато теленцето е на 7 месеца например.В началото то не е така наситено със мазнини.Хората,които отглеждат животни за себе си знаят,че това мляко е подходящо без да се замислят защо.Какво означава адаптирано мляко,нима не е преминало през обработка,това гарантира ли че е здравословно :sad3:Понякога се заливам от смях на рекламите,които виждам по телевизиите.Аз и до сега купувам мляко от домашна крава,това което е в магазина е 80% химия,така че в този смисъл бих се съгласила с някои мнения против животинските храни.Животните ни в къщи никога не са яли специални храни и антибиотици,храната им е била естествена затова и вкуса на продуктите е съвсем различен от този в магазина.Всеки път като ми се прииска да сготвя с месо и си давам сметка колко изкуствен вкус има.Аз мога да направя разлика и знам от къде идва тя.И точно там е разковничето-в какъв вид се консумира животинската храна.Не ви ли прави впечатлиние гъстотата на киселото мляко ,от него не може да се вземе за закваска тя е мъртва.Колкото и концентрирано да е млякото на една крава(нашата имаше масленост 5,4)подквасено в съд и обърнато не би могло да се завържи така.Цвета на месото не ви ли изглежда прекалено розов?Не ви ли се струва,че дъвчете гума?Тези от вас които имат домашни животни знаят за какво говоря и никога няма да се съгласят,че животинските храни са вредни.Вредни са дозите.Нищо прекалено не е хубаво.Ние сме всеядни.Докато синът ми пиеше киселото мляко на Ласа и Пенка не е имало никакви проблеми.Проблем се появи в 10-я месец,когато в млякото му слагах бисквитка.Наддаде с 1,100кг и спрях бисквитката.Сега когато е на 16г обожава Кока Кола,пържени картофи,пици,хамбургери,не обича месо и рядко пие мляко.Стада от невероятно акне и устата ме заболя да обяснявам какви боклуци яде и че проблема идва и от там.Вече ми е трудно да упражнявам контрол върху яденето му,още повече че аз изобщо не съм за пример.Но  ще засегна въпроса със серотонина,а това не е настоящата тема.Сещам се и за друго,козето мляко наистина е най-близко до майчиното,но имаше нещо което сега ми убягва като причина да не се дава.Мили хора хапвайте всичко с мярка и използвайте всяка свободна минута да спортувате умерено и ще се чувствате прекрасно.Когато бяхме при проф.Кръстев той каза че настоящата тенденция е болните от хепатит да не спазват диета.Единственото което ограничи бяха морковите и цитрусите.Препоръча повече протеини тъй като протеиновата обмяна е затормозена. :hungry:
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #13 -: Януари 07, 2009, 11:09:05 »
Дани, благодаря ти за детайлната информация!
Съгласен съм с нещата, които казваш. В днешно време нещата, които се продават по магазините нямат нищо общо с натуралните храни, нито месото, нито млякото, изобщо не трябва да говорим за сладките неща. С безалкохолните напитки е същото.
Не искам да излиза, че от статията за млякото прокламирам вегетарианство, или напълно спиране на използването на млечни продукти.
В последните месеци наистина се опитвам да разбера кой е най-правилния начин за хранене /макар, че нещата разбира се, също са и доста индивидуални/ и определено все още вегетарианството не успява да ме убеди в доводите си. Поддръжниците на храненето основно с животински храни също не са убедителни.
Един от основните проблеми на сегашния ни начин на хранене, всъщност са именно т.нар. "преработени храни", които се продават в магазините. Почти няма продукт, особено от животинските, който да не е толкова обработен, че във вида, в който се продава, поне малко да прилича като вкус и съставки на това, което претендира, че е.
Не спират да ме учудват продуктите, които по принцип са напълно вредни, и които същевременно ти казват че са с допълнителен витамин C /или какъвто и да е витамин/ и разни подобни. Боклук с витамин C пак си е боклук и е също толкова вреден за теб, както и ако е без витамин C.
По отношение на млякото, може би наистина киселото мляко е най-добрия избор. Но пак стигаме до това, което казваш - по магазините то не е истинско. В България все още много слабо е развит пазара на органични продукти, но бих препоръчал на всички, които нямат възможност да си квасят свое мляко, да опитат киселото мляко "Био", което най-много се доближава до вкуса на истинското кисело мляко. Може да звучи като реклама, но не е  :pardon:
Другият млечен продукт, за който чета само положителни отзиви, е изварата. Така, че ако не искате да спирате млечните продукти, може би храненето само с извара и кисело мляко, е добър избор.
Захващам прекалено обширна тема - тази за храненето по принцип, и малко се отклоняваме от основната, затова ще спра дотук.
Едно е сигурно - човек трябва да намери баланса и да се храни умерено, и освен това да не се храни с т.нар. "преработени храни", а сладките неща, които се продават по магазините, са абсолютно вредни и в тях няма едно нещо, от което организма има нужда.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен danihaleva

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 438
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #14 -: Януари 07, 2009, 13:38:14 »
Много ми се ще да чуя мнение от онези,които са на протеинова диета.А какво ще кажеш за маргарин с витамини,който е особено препоръчителен за децата според рекламата?Наистина темата е обширна,но основно ставаше въпрос за млякото и млечните продукти и ефекта върху черния дроб и евентуален рак при Хепатит Б.Не поткрепям никакви крайни мнения,нито когато са за,нито когато са твърдо против.Радо съгласна съм с теб за изварата там е по-малка вероятността за лошо качество.Познавам хора,които цял живот са спазвали железен хранителен режим,но не са могли да избегнат наследствеността и са се разболявали.И сигурно винаги ще съществува спор кое е вредно и кое не.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #15 -: Януари 07, 2009, 16:30:10 »
Благодаря на Ради за темата и на Дани за обясненията!
Не съм споделяла,но откакто знаем за хепатита ,а и преди това си купувахме мляко от кварталния млекар!Имаше периоди ,в които го правехме на седмица по веднъж и използвах млякото за кремчета(докато бяха по-малки децата),за сладкиши и т.н.Рядко ми се занимаваше ,да квася мляко(макар да съм го правила в онези години,когато децата ми бяха бебета).
Но ,откак започна да отслабва Румен полагах неистови усилия да яде пълноценни храни,само и само да не отслабва повече!Започнах да правя кисело мляко,като първата закваска взех от млекаря и наистина правеното от мен мляко,нямаше нищо общо с купеното от магазина(дето след половин месец в хладилника ,още става за ядене)!
Е,особено след началото на лечението,когато Н.В. Бонев взе да става сянка,квасех 2 пъти седмично 2 л. мляко!И той ,също като едно бебе -ставаше сутрин препичаше си 3 филиики пълнозърнест хляб+купичка мляко и така сутрешната закуска беше питателна и ненатоварваща!

Аз и до днес не ям нито кисело ,нито прясно мляко,освен на таратор,или десерт  в летните жеги!Затова с ужас гледах на срещата в Троян каните с айрян  :shocked1:,после и в Търново,че и в Стара Загора  :ashamed: ,просто никога не съм го пила!Но,пък до 3-годишна ,не съм хапвала друго освен мляко(може би тогава съм си взела полагащото ми се)! :wink2:


Та,преди края на лечението на Румен,ми попадна информация за това ,че хората със болен черен дроб,не трябва да консумират пълномаслени храни-мляко,сирене,кашкавал и т.н.!Тогава каква стихия се разрази в къщи-аз твърдя,че е вредно,а опонента ми каза:Аз ще си ям млякото,от теб искам само да го правиш!
Сега мога да кажа,че яде кисело мляко по-рядко,защото има апетит и за други храни,не както по време на лечението,а с това и моята грижа намаля!
Убедена съм ,че трябва да се консумира с мярка и съвест,разбира се!А това ,че колкото по-обработена е храната,толкова по-вредна би била,съм съгласна!В противен случай,ще станем безсмъртни!

Благодаря за търпението ,че май се поолях!!
Поздрави,Теди 
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #16 -: Януари 07, 2009, 20:03:09 »
Теди, мен като бебе са ме хранили само с кисело мляко. Ненавиждам го от тогава/явно и аз като теб съм си взела дажбата за цял живот/.
Голямата ми дъщеря също я отгледах с кисело мляко поради липса на друг заместител тогава. Мога да кажа, че не ни се е отразило негативно.
Споделям мнението на Радо, че в природата само подрастващите се хранят с мляко.
С развитието на индустрията и най-вече на хранителната всеки ден ни заливат с нови продукти за които твърдят, че са много полезни и здравословни, а след време ги заклеймяват като враг номер едно.
От как се помня баща ми все спазва диети и болестите пак не го подмиха :scream:, но ако не беше ги спазвал пък можеше отдавна да не е между нас.
Съвсем се ошашавих с тая информация. В днешно време всеки публикува каквото му хрумне, особено изданията търсещи сензация.
Направо ми иде да си заровя главата в пясъка.........


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Eli

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Счетоводна кантора Елвада
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #17 -: Януари 08, 2009, 23:24:37 »
Чувала съм, че всеки организъм преработва по различен начин храните. Истината е може би, че трябва да има балансирано хранене.
Моето правилно е да не се залита, но да се избягват преработените храни. Мисля, че е важно да слушаме тялото си.
Аз днес например, нямах време да обядвам, и изядох от сутринта до следобяд цял шоколад, черен наистина, но все пак цял  :ashamed2: :ashamed2:
И сега като се замисля - ужасно много исках да го изям  :mocking: :mocking: И нямах големи угризения  :girl_dance: Така, де - човек трябва и да се наслаждава на живота - не може да мерим всяка калория и да мислим само за това какво сме яли или какво ще ядем. Не можем да подчиним живота си на мисли само за храненето. В крайна сметка трябва да ядем, за да живеем, а не да живеем, за да ядем.
Оставам обаче на позицията, че като цяло трябва да не се храним с химия и боклуци.


"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен ellayah

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #18 -: Юни 20, 2009, 15:52:22 »
В този абзац - в края на първото и ппреведен във второто мнение:
Campbell is aware that casein has been uniquely implicated in health problems, and dedicates an entire chapter of The China Study to casein's capacity to generate autoimmune diseases. WHEY protein appears to have a protective effect against colon cancer that casein does not have. Any effect of casein, then, cannot be generalized to other milk proteins, let alone all animal proteins.
WHEY значи "суроватка", а е преведено "пшеничен" (wheat).
Поправете грешката!

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: За и против използването на млечни продукти
« Отговор #19 -: Юни 21, 2009, 12:21:53 »
Това е мой пропуск при превода, поправих го, благодаря ти!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007