Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 ГГТП над нормата

(1/2) > >>

nika:
Здравейте,
Стигнах до тук не от хубаво. Надявам се да получа съвет от вас. И ако мога да бъда полезен на някого .... ще се радвам.
Накратко : Преди 6 месеца се появи остра болка в областта на черния дроб, после бързо премина в тежест. Аз посвикнах с това положение и от уверенията на лекарите, че нищо сериозно не може да е потвърдено и от кръвни тестове и ехографии. В последно време обаче става все по натрапчива преминаваща от тежест в пробождания та чак и събуждаща през ноща. Единствения обективен показател който е извън нормите от тогава е ГГТП коло 150 (проверяван на всеки месец с малки отклонения). Имам отрицателни проби на хепатит Б и С и хламидия и EBV. Всички тези резолтати са от кръвни тестове.  От Бургас съм.
Кажете моля, ако имате идея за лекар в Бургас , близката околност , или страната , който да има нужните знания за да помогне. Някой да е имал подобен проблем?
Благодаря

Радослав Русинов:
Здравей,
Не ми става ясно кое точно изследване имаш предвид - ГГТ или ГПТ, тъй като ГГТП ми изглежда като някакъв микс от двете и не съм много сигурен дали съм те разбрал правилно.
ГПТ е глутамат-пируват-трансаминаза, което е старото наименование на аланин-аминотрансфераза, или АЛАТ (ALT) - това е чернодробен ензим.
ГГТ също е ензим и името му идва от Гама-глутамилтрансфераза.

--- Цитат ---Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ)
...
ГГТ е ензим, който катализира преноса на гама-глутамилови остатъци от гама-глутамилпептиди върху свободни аминокиселини или пептиди. Намира се в различни органи на човека: в най-голямо количество в черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, панкреаса и простатата. Ензимът се намира и в различни телесни течности: кръвен серум, жлъчка, урина и др.

Серумното ниво на ГГТ се повишава изключително при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища (при 92% от болните). Повишение на ГГТ се наблюдава при следните процеси: разрушаване на чернодробни клетки; процеси водещи до застой на жлъчка в жлъчните пътища вътре и извън черния дроб; злоупотреба с алкохол; интоксикация с медикаменти; чернодробен рак; увреждане на черния дроб от инфекции и др.
...

--- Край на цитат ---

Не съм сигурен дали става въпрос за ГГТ. Ако става въпрос за него, можеш да търсиш и да се изследваш в посока на някакво заболяване на жлъчните пътища.
Освен това, през този период взимал ли си някакви лекарства и изобщо някакви медикаменти, хранителни добавки и други подобни. Въпреки, че може да не ти се струва много вероятно, може именно някое от лекарствата, които взимаш или си взимал да е причина за това завишение.
Освен това не става ясно има ли някаква специална причина да си пуснеш това изследване, или просто тези завишени стойности са установени при профилактичен преглед и след това по съвет на лекаря си решил да си пуснеш изследванията за хепатит.
Ами за тези неща се сещам в момента.

Поздрави,
Радо

Мери_:
Здравей!

И аз да помогна в тълкуването! :chat:

Преди години чернодробните ензими са се означавали като СГОТ вместо АсАТ и СГТП вместо АлАТ и ГГТП вместо ГГТ.

Може би си имал предвид това ГГТП, което всъщност е ГГТ /Гама-глутамилтрансфераза/.

Чакаме  пояснение! :wink2:

Поздрави,
Мери

Радослав Русинов:
И аз се поразрових още малко, и открих точно това, което Мери казва. ГГТ се означава и като ГГТП, или Гама-ГТ, съответно на английски GGT, GGTP, или Gamma-GT.
Така, че явно означението си е коректно, просто лабораторията, в която си го правил ползва по-стария вариант за означение.

Поздрави,
Радо

sneji:
Здрасти и от мен.Аз също съм от Бургас,но при мен има доказано заболяване.Относно въпросът ти за доктор в Бургас.д-р Йорданов работи в клиника Бургас намира която е срещу х-л Космос,кабинетът му е на вторият етаж,не работи със здравната каса,прегледа при него се заплаща преди беше 15.00 лв. в момента незная каква е точната цена на прегледа.д-р Йорданов е завеждащ гастроентерология в Новата Болница.За преглед се ходи със предварително записване,тъй като има много пациенти и шансът да минеш преглед без предварително уговорен час е почти нулев.Телефонът за записване е:056/82-36-81 звъни се от 18.00 ч до 19.00 ч.д-р Йорданов е доказал се специалст в своята област и ако неможе да помогне на пациента го препраща към специалсти в София,но това е в зависимост от проблема на пациента,моят случай беше точно такъв след направените изследвания и доказване на диагнозата беше много откровен и ми каза,че колкото и да ходя на прегледи при него може да ми изписва подържащи медикаменти,но нищо повече и,че за да стигна до лечение трябва да отида в София.След това съм ходила при него на прегледи,тъй като имах язва на дванедесетопръстника,която той излекува успешно винаги е бил учтив и изключително любезен.Надявам се тази информация да ти бъде от полза и ако решиш да отидеш на преглед при него и имаш време и възможнос пиши как са се развили нещата при теб.Всичко добро от мен и чао.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия