Автор Тема:  SEN Вирус - статия  (Прочетена 4183 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
SEN Вирус - статия
« -: Октомври 22, 2009, 20:12:15 »
автор: Радослав Русинов

Въведение

Все още причинителите на някои чернодробни заболявания остават неустановени.  Петте хепатитни вируса (A-E) причиняват повече от 80% от случаите на вирусен хепатит, като 20% от пациентите с остър хепатит дават отрицателен  резултат при тестовете за всички пет хепатитни вируса. 25% от случаите на фулминантен хепатит имат неясен причинител, 17.5% от случаите на цироза са неустановени. При 60% от случаите на хепатит, свързан с кръвопреливане (transfusion-associated hepatitis - TAH), причинителя не се установява. В този контекст, потенциала на три скорошно описани вируса като възможни причинители на не-A-E хепатит или фулминантна чернодробна недостатъчност (fulminant hepatic failure - FHF) заслужават внимание: хепатит G вируса (GBV-C/ HGV) TT вируса (transfusion transmitted virus - TTV), и SEN вируса (SEN-V).
История
 
Името на SEN вируса идва от инициалите на първия пациент, при който е открит този вирус, който е бил венозен наркоман, коинфектиран с ХИВ. Откриването на SEN-V става в Италия през 1999 година и предизвиква стартирането на множество научни изследвания, които се опитват да установят значимостта на новия вирус.
 
Разпространение
 
SEN-V инфекцията е често срещана инфекция, като активна инфекция е била докладвана и при здрави кръводарители, както и в общата популация. Все пак, инфекцията може да бъде свързана с някои от разновидностите на SEN-V – B (SEN-V-B), A (SEN-V-A), и E (SEN-V-E) и се среща по-рядко сред кръводарителите и изглежда, че не е свързана с не-A-E хепатита. От друга страна, генотипите D и H се откриват в 1% от кръводарителите, но в същото време в 50% от случаите на не-A-E хепатит. Вирусът е по-разпространен сред пациентите имащи HIV-1, HBV, или HCV инфекция. Това подкрепя хипотезата, че SEN-V се предава по кръвен път.

..................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: SEN Вирус
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007