Автор Тема:  РЪКОВОДСТВО ЗА ХЕПАТИТ С: Да се подготвим за лечение  (Прочетена 5067 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: LucindaK. Porter, Alan Franciscus
Дата: юли 2008 г.
 
ПРЕДГОВОР
 
Да живееш с инфекцията с вируса на хепатит С (НСV) е като своеобразно пътешествие. Това не е пътуване по права линия, а по-скоро една експедиция със своите спирки и завои по пътя. Лечението на НСV е една такава спирка. Не всеки желае да се подложи на лечение. Обаче онези, които се захванат с това, обикновено се оказват ангажирани и в един процес на собственото си преоткриване. Някои откриват в себе си неподозирани до тогава сили и се чувстват обогатени от процеса на лечение.
 
Ако нямате представа какво да очаквате, НСV терапията може да Ви изглежда като една стряскаща перспектива. Още по-страховито става ако започнете да размишлявате по темата като четете дългия списък с потенциални странични ефекти. И въпреки това много хора са преминали през терапията, някои по два и повече пъти.
 
Проектът за подкрепа при хепатит С (HCV Support Project) работи вече повече от десет години с пациенти с НСV. Забелязали сме, че обикновено очакването на терапията е един твърде притеснителен етап от процеса. Чак след събитието пациентите разказват, че въображението им е рисувало много по-страшна картина отколкото самото лечение е било в действителност. Много рядко може да се чуе и обратното - че лечението е било по-тежко от очакваното, въпреки че има и такива случаи.
 
Това, разбира се, не означава, че НСV терапията е лека. Някои хора съобщават, че при тях лечението е преминало леко, но за повечето хора терапията е едно истинско предизвикателство. Повечето пациенти, които се захващат с НСV терапия, я завършват. Броят на отказалите се поради странични ефекти е около 10% до 14%.
 
За пациентите, които успяват да изкарат целия курс на терапия с максималната назначена доза, има най-голяма вероятност за пресекат финала вече без вируса. Това означава, че шансът Ви да елиминирате НСV е пряко свързан със способността Ви да понесете терапията.
 
Целта на настоящето ръководство е да Ви даде средства/инструменти, които да Ви помогнат да се подготвите за НСV терапията. Тези средства могат да Ви помогнат да преодолеете неравностите по пътя. Може и да не се нуждаете от някои от тях. Не всеки ден пукаме гума, но повечето от нас си носят резервна такава. Надяваме се тук предложените Ви средства да служат като наличието на крик и резервна гума - инструменти, от които може и да не се появи нужда, но Ви дават спокойствие.
 
Lucinda K. Porter, рег. мед. сестра
сътрудник, Hepatitis C Support Project и HCV Advocate
 
Alan Franciscus, Изпълнителен директор на Hepatitis C Support Project
и главен редактор на HCV Advocate

............................

Цялото ръководство може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Ръководство за хепатит С: Да се подготвим за лечение
« Последна редакция: Декември 04, 2009, 09:55:08 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007