Автор Тема:  Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?  (Прочетена 27071 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
За битката на всеки един със здравната система,отказвам да говоря!Можем да си коментираме цял ден без прекъсване,от което освен да си изопнем нервите,друго няма да се получи!

За хората ,които не са получили протоколи за лечение ,е друга тема!Без да защитавам лекарите,ще ти кажа ,че има пациенти,които с влизането в кабинета,можеш да разбереш ,искат ли да се лекуват,взели ли са насериозно болестта си(не само хепатита),какво очакват  и т.н.Така че не знаем какви са доводите ,и на едните и на другите!Мисля,че за да стигнеш до скъпоструващото лечение,не е толкова сложно и невъзможно,просто трябва да го отстояваш!
Моя мъж беше пациент на МВР болница -София,след биопсията получи само епикриза,и понеже сме от далеко,всяка седмица звънеше на лекуващата и я притесняваше!Така 3 месеца -от 15 февруари,чак по Гергьовден си получи протокол!А оправданието беше -трябва внимателно да се прецени ,дали ще има желания ефект евентуално лечение!Е,прави бяха ,не оправда очакванията,ама дали 2 месеца по-рано ,или по-късно,нищо нямаше да е по-различно!Просто някои лекари,обичат да се правят на важни,и да се изживяват като месии!

Много сме далеч от правилата и спазването на човешките права!

Тедибон
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
На мен ми казаха ,че цялото лечение на хепатит С струва към 80000лева.Не знам колко е вярно ,но това имам като информация.
Не е вярно, излъгали са те, или някой е импровизирал по темата.
Приблизително за около 34-36 000 лева  /по неофициални данни и с отстъпките/ би могла да си купиш всички лекарства за 48-седмично лечение.
Поздрави,
Радо

понеже преди малко постнах в грешна тема, искрено се надявам да го направя където трябва сега :)

за цената на медикаментите искам да кажа...доста се говори и тук и в други теми...тази вечер получих известие от застрахователите за фактурация и т.н.
Преди известно време писах че се сдобих за начало с 4 инжекции Интерферон + 3х42 таблетки рибавирин = точно 4 седмици = 820 евро...това е крайната цена на една аптека тук в Холандия...искам да ибърна внимание, че тук един аптекар не взема 500-600 лева а поне 2000 -3000 евро (наистина нямам точна представа, но прост магазинер взема около 2000-2500) Това което искам да кажа е че надценката на лекарството като краен продукт е доста по-голяма.

Та какво до тук 4 седмици 820 евро => 48 седмично лечение = 12х820 = 9840 евро...или около 19 000 лева (ако си купиш лекарствата от Холандия....)

казах нещо за надценка на продукта...ами аптеката тук би следвало да купува лекарствата за доста по-малко от горната сума (имам предвид поне път и половина, до 2 пъти по малко)

Е тук не можеш да си купиш лекарствата от производител...но изглежда няма да са толкова скъпи както ние си мислим...и не мога да хвана логика, защо в БГ ще е по-скъпо от Холандия...

Но е факт, защото фактурата ми е пред погледа...очаквам да видя колко е струвала биопсията и 1 вечер престой в болница... :laugh:

Но накрая ще излезе почти 2 пъти евтино да си купиш интерферон тук, отколкото в БГ...   :angry3:
което не ми се вярва да е точно така...
някъде пропускам нещо...няма друг начин...

ПП - извинения на Радо, че се налага да ми мести отговора 2 пъти... :) Нещо се обърка (най-вероятно още преди 30 години и 9 месеца  :laugh: ) и поствах не където трябва
« Последна редакция: Февруари 19, 2010, 23:26:07 от vandal »

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 32
  • АЗ НЕ ДАВАМ ПАРИ НА РЪКА НА ЛЕКАР!
    • Профил
мале, мале
Вандал, ще ти прочета поста още веднъж след малко, че нещо не съм наред с мозъка (снощи се боцнах), ама на първо четене разбрах, че в Холандия било по-евтино.

Мммм значи аз вчера отидох до моята аптека и ги помолих да ми съхраняват следващия интерферон, защото имам някои проблеми с моя хладилник. Очаквах аптекарката да поиска пари за тази услуга и си бях приготвил контравъпроса "Ама печалбата от тези лекарства не е ли достатъчна да покрие разходите по използването на хладилника Ви?"
И знаете ли какво ми отговори аптекарката!
Че тяхната печалба е 0.80лв от рецепта
Не мисля, че аптекарката ме е заблудила и нейния отговор би трябвало да означава че стойността която НЗОК плаща не се губи из мрежата за дистрибуция, а почти изцяло отива в търговеца на едро или производителя. Аптеките в този случай очевидно не печелят.
Имам едно такова чувство, че пари за болнична помощ и лекарства има достатъчно, но някъде във висините потъват и се харчат не много ефективно.
Има си начини да се сравняват бюджети и системи - истината за България ще лъсне рано или късно.
Основното задължение на гражданина е да се научи да използва държавата си!

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
Димитраки...сигурен съм, че печалбата на аптеката не е левче...или 80 стотинки...
Обикновено търговците в БГ слагат 20-30% надценка (не за всеки продукт разбира се)
Е наистина не мога да знам как е в случая, но съм сигурен че не е точно така...не може от продукт който се продава за 400-500 лева, печалбата да е 0,8 лв...извинете но ще ми трябва елка да сметна 0,и ??? % е това...

Тук например (знам го от личен опит, защото работя на място където имам достъп до подобна информация) да речем продук Х се купува от производител или доставчик за 10 евро...магазина го препродава за минимум 30 лева
Ако е 150 евро...ще го препродават за 250-300
ако да речем продукта струва от производител 1000 евро - ще се продава за 1400-1500...
най в общи линии такава е тенденцията...търсейки логиката - цената на интерферон за 4 седмици би трябвало да е около 500-600 евро (и като премахнем % печалба, който взема дистрибутор за холандия)...всеки да си смята както реши за добре...
Така, не искам тук да внасям каквито и да било вълнения и страсти...просто разсъждавам на "глас"...

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 32
  • АЗ НЕ ДАВАМ ПАРИ НА РЪКА НА ЛЕКАР!
    • Профил
ок,
да ви напиша за поредните ми "открития".

Значи предлагам да си отворите сайта на НЗОК.
Отляво в списъка с менюто има "Лекарства", като го щракнете излиза "За договорните партньори". 
(ВНИМАНИЕ да не се бъркайте с линка "за договорните партньори", който е още в началното меню)
като щракнете и това щракнете после на "търговци на дребно с лекарства - аптеки"
ето го и директния линк:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738

на тоя последния линк, моля открийте следния текст и го щракнете:
Списък, съдържащ информацията от Приложение № 1 и Приложение № 2 към Указание РД-16-3/10.01.2008г. и договорената цена с притежател на разрешение за употреба на конкретния лекарствен продукт без ДДС, надценки за търговец на едро и търговец на дребно
ето и директен линк, това е всъщност едно зип-файлче с една екселска таблица:
http://www.nhif.bg/downloads/Prilogenie1-2-Lekspisak-01-02-2008.zip

На ред 961 от табличката четем:
Ребетол 200мг 168 капсули Надценка Търговец на едро 0%, надценка аптека 0%
на ред 988 четем:
Пегинтрон 120 мкг Надценка Търговец на едро 3%, надценка аптека 0%

Дотук изводът, който си правя е, че аптекарката не ме е заблудила, относно "печалбата" си за тези лекарства.
И вижда се, че с някакъв консенсус е прието да се пие комбинация от интеферон и рибавирин от един и същи производител като всъщност 3% печалба от далаверата НЗОК плаща на търговеца на едро (нищо чудно търговеца на едро да се окаже някоя много специална фирма на лелята на братовчеда на жената на еди кой си )

Другото, което не мога да осмисля ама хич е фрапиращата разлика между цените посочени в Позитивния лекарствен списък и ТОЗИ списък с аптекарските надценки.

Много ме смущава това че на касовата бележка за Ребетола ми пише че 1 кутия от 168 хапа струва 1272,22лв (това го пише и в позитивния списък)
в същото време в ТОЗИ списък пише че НЗОК плащала 782,88лв ???!!!!!  :shocked1:

при Пегинтрона положението е още по-объркващо:
Докато в касовата ми бележка е посочена цена от 447,46лв, то в ТОЗИ списък е заявено че касата плащала 508,61лв - а сега де ?!  :scream:
Основното задължение на гражданина е да се научи да използва държавата си!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007