Автор Тема:  PEGASYS и хепатит В  (Прочетена 5968 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kammy

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 130
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
PEGASYS и хепатит В
« -: Ноември 19, 2007, 17:40:58 »
Малко информация от сайта на Roche конкретно за приложението на Пегасис при лечението на хроничен хепатит Б:

Само пациентите, които развиват хронична хепатит В-вирусна (НВV) инфекция изискват лечение. На сегашния етап са възможни няколко терапевтични възможности, но се водят проучвания за нови медикаменти при това често разпространено и значимо заболяване.
Първа задача на лечението е да се активира имунната система на организма да борба с НВV и така да се подтисне размножаването на вируса и да се нормализира чернодробната функция. Дългосрочна цел на лечението е да се предотврати, спре или редуцира чернодробното увреждане, прогресията на болестта до цироза или чернодробен рак.

Ефективността на лечението зависи от типа на вируса, с който пациента е инфектиран.  Известни са два основни типа хронична НВV инфекция: с позитивен и с негативен хепатит В вирусен антиген (HBeAg). НBeAg-негативният хроничен хепатит В се причинява от мутантен вирус, вариант на “дивия” тип на НВV. Мутантният тип вирус се селекционира в дългия ход на нелекуваната хронична инфекция.  Болните с негативен HBeAg имат по-неблагоприятен отговор на лечението и прогноза.
Досегашното лечение на хроничната НВV инфекция включва приложението на interferon alpha (IFN-алфа) и на нуклеозидни аналози. Тези медикаменти постигат субоптимални резултати (под 20% честота на НВе антиген сероконверсия). Когато се прилагат нуклеозидни/нуклеотидни аналози, спирането на терапията често се последва от релапс на хепатита. 

PEGASYS (Peginterferon алфа-2a (40KD)), е медикамент, който се използва за лечението на хепатит С и е в активно проучване на ефекта му при хроничен хепатит В. Клинично проучване показва, че PEGASYS е по-ефективен от конвенционалния interferon в лечението на HBeAg-позитивния хроничен хепатит В.
Друго клинично проучване изследва ефикасността на три режима на лечение: монотерапия с PEGASYS, монотерапия с lamivudine, или комбинацията от двата медикамента и коя е най-добрата терапевтична стратегия при пациентите с HBeAg-позитивен или HBeAg-негативен хроничен хепатит В. Проучването при пациентите с негативен negative HBeAg е наскоро приключило. PEGASYS е прилаган еднократно седмично в доза 180 мг, посредством готова за инжектиране спринцовка.

По-добра ефикасност, в сравнение с конвенционалния interferon
194 болни с НBeAg позитивен хепатит В са лекувани с конвенционален interferon трикратно в седмицата или с PEGASYS (в дози 90 мг, 180 мг или 270 мг) еднократно седмично за период от 24 седмици, след което са наблюдавани за още 24 седмици. Проучването тълкува резултатите за комбинирания отговор, който включва негативиране на НВе антигена, супресия на нивото на НBV DNA и нормализиране на чернодробната функция – мощни показатели за ефикасността на лечението.

Общо, 28% от болните на PEGASYS за 6 месеца в доза 180 мг постигат комбиниран отговор. В контраст, само 12% от пациентите на конвенционален interferon имат комбиниран отговор. Благоприятен ефект на PEGASYS се отбелязва и при пациентите с трудна за лечение чернодробна болест, като случаите с цироза, ниски нива на АЛАТ, висок изходен вирусен товар и генотип С на НВV. Бързото и трайно редуциране HBeAg и нивото на HBV DNA демонстрира, че PEGASYS има по-мощен ефект спрямо НВV, в сравнение с конвенционалния interferon alfa-2a.

6 месеца след лечението с PEGASYS се установява, че честотата на сероконверсия на НВеAg е 33%, спрямо 25% при пациентите на конвенционален interferon. Известно е, че сероконверсията се свързва с трайно подтискане на вирусната репликация и след спиране на лечението. Негативирането на  HBeAg и постигането на “е” сероконверсия (образуване на антитела спрямо вирусните антигени) е основната цел на терапията при хроничен хепатит В. При пациентите, постигнали сероконверсия сигнификантно се намалява риска от развитие на напреднала чернодробна болест и леталитет, свързан с нея.

Проучвания в ход
Заложени са две проучвания, като едно от тях скоро е приключило. Тези проучвания целят изследване ефикасността на монотерапия с PEGASYS, lamivudine, и комбинация от двата медикамента и коя е най-добрата терапевтична стратегия при пациентите с HBeAg-позитивен и HBeAg-негативен хроничен хепатит В. 

Общо 1275 пациента ще получат PEGASYS(180mcg еднократно седмично), lamivudine (100mg дневно), или в комбинация за 48 седмици, последвано от 24 седмичен период на проследяване.
Roche очаква резултатите от тези проучвания да утвърдят ролята на PEGASYS  в терапията на хроничния хепатит В.
« Последна редакция: Ноември 19, 2007, 17:44:10 от kammy »

Неактивен lili_ana

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 115
 • Пол: Жена
  • Профил
Re: PEGASYS и хепатит В
« Отговор #1 -: Март 15, 2008, 22:27:29 »

 НBeAg-негативният хроничен хепатит В се причинява от мутантен вирус, вариант на “дивия” тип на НВV. Мутантният тип вирус се селекционира в дългия ход на нелекуваната хронична инфекция.  Болните с негативен HBeAg имат по-неблагоприятен отговор на лечението и прогноза.


Негативирането на  HBeAg и постигането на “е” сероконверсия (образуване на антитела спрямо вирусните антигени) е основната цел на терапията при хроничен хепатит В. При пациентите, постигнали сероконверсия сигнификантно се намалява риска от развитие на напреднала чернодробна болест и леталитет, свързан с нея.

-тези две информации не са ли взаимно изключващи се?хем негативния хбеаг е мутантен тип и при него има по-неблагоприятен отговор на лечението,хем се цели да се негативира именно хбеаг по време на лечението??аз ли нещо не схващам ???

Неактивен kammy

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 130
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: PEGASYS и хепатит В
« Отговор #2 -: Март 19, 2008, 01:12:34 »
Илиана,има 2 вида хроничен хепатит Б-с положителен/+HBeAg/ и с отрицателен е-антиген/-HBeAg/.Целта на лечението при двата вида малко се различава ;).
При хроничния хепатит с положителен е-антиген се цели неговото негативизиране и намаляването на нивата на вируса под 300 копия на мл,както и нормализиране на чернодробните ензими за дъглосрочен период.
При хепатита с отрицателен е-антиген,целта на леченето е намаляване на нивата на вируса до под 300 к/мл и постигане и задържане на ензимите в граници.

Цитат
Негативирането на  HBeAg и постигането на “е” сероконверсия (образуване на антитела спрямо вирусните антигени) е основната цел на терапията при хроничен хепатит В. При пациентите, постигнали сероконверсия сигнификантно се намалява риска от развитие на напреднала чернодробна болест и леталитет, свързан с нея.
Този цитат се отнася за HBeAg-положителния хепатит Б.

Изчистване на австралийския антиген/HbsAg/ е идеалния и най-добър изход от лечението и при двата вида хроничен хепатит Б,но тази цел е много трудно достижима на този етап.

Вече ясно ли е ;)?
« Последна редакция: Март 19, 2008, 01:18:27 от kammy »

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007