Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Причинява ли диабета чернодробни увреждания?

(1/1)

Жана:
Здравейте!
Аз съм диабетичка, на инсулин съм от 12 години, преди това бях на лечение с Минидиаб.
В последните 2-3 години съм с много лоши изследвания на АСАТ, АЛАТ, и ГГТ/ 613/. Взимам много други лекарства за главата, за крайниците, за кръвно и за сърцето, за стомаха, защото имам рефлукс и ГЕРБ.
Миналата година бях много зле, постъпих в болница, по 6 системи на ден и така оцелях. Изследваха ме за Хепатит В, С, НИФ(!?), и други вируси, но всички са отрицателни, но черният ми дроб не е добре. Когато пия Трансметил се чувствам добре и спирам да кашлям през нощта, но като го спра, пак започвам да кашлям и да повишавам кръвната захар до 30.
Бих искала да знам, има ли връзка диабета, или е от лекарствата увредата, щом не е вирусна инфекцията.
Гастроентероложката ми обясни, че черния дроб не може да  обработва токсините и затова е така. Но аз не мога да си купувам постоянно Трансметил, защото за един месец е 168лв. Дайте ми съвет какво да правя!
Благодаря ви!

Радослав Русинов:
Здравей, Жана!
Пускам ти два линка на английски, които показват, че може да се очакват и е възможно човек с диабет да има чернодробни проблеми:
- Мayo Clinic - Expert Answers - Does diabetes cause liver disease?
- How Diabetes Affects the Liver
Сигурен съм, че може да се намери и още информация по темата в интернет.
Напълно възможно е един от основните причинители за завишените чернодробни ензими да са всички тези лекарства, които пиеш. Можеш да погледнеш листовките им и да провериш дали има записано нещо за черния дроб в тях.
Някой гледал ли ти е черния дроб на ехограф, казвали ли са ти дали имаш стеатоза, или не? Защото това също може да е причина за тези високи ензими.
Относно Трансметила, защо не пробваш някой друг хепатопротектор, който е по-евтин, и да видиш дали той ще успее да ти свали ензимите. Можеш да погледнеш нашия раздел: Хепатопротектори и билки за подсилване на черния дроб, в него ще откриеш доста информация (а и отзиви) за различни хепатопротектори. Но преди да решиш да смениш хепатопротектора, задължително го съгласувай с лекаря си.Поздрави,
Радо

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия