Здравей и от мен!
Много подробно и детайлно си описал случая си, но според мен липсват някои изследвания и симптоми, които биха могли да изключат още евентуални заболявания.
Имайки предвид заболяванията, които спомена Аника в поста си: хемохроматоза и болест на Уилсън, се поразрових за симптоми. При болестта на Уилсън има силно изявена неврологична симптоматика и поява на тремор, което мисля, че го няма при теб. Но ги споменавам, защото е много важно ти да изключиш тези симптоми, ако ги нямаш, тъй като аз нямам пълната информация за изследвания и симптоми. Тъй като не си описал такива симптоми, приемам, че ги нямаш.
Вариантът за хемохроматоза включва следните основни симптоми: бронзова кожа, диабет, и хепатомегалия (увеличен черен дроб). Но ти не си споменал за т.нар. "бронзова кожа", нито за някакви индикации за диабет (или инсулинова резистентност), така че приемаме, че може би не е хемохроматоза. Все пак, ще е хубаво да знаем дали си правил изследвания за серумно желязо, феритин, и трансферин, които биха могли да дадат информация за някакво евентуално натрупване на желязо в организма. Можеш да помислиш и в тази посока.
За автоимунния хепатит, можеш да погледнеш статията, която Ани ти е пуснала и да видиш дали имаш някакви симптоми, на които да отговаряш. Като някакво успокоение за теб, хубаво е да знаеш, че жените са по-големия процент от заболелите от автоимунен хепатит. Прочети внимателно статията и прецени дали може да се мисли в тази посока.
Следващ вариант е да имаш т.нар. "окултен" хепатит B или C, както си предположил. Но изследването ти anti-HBc total е отрицателно, което автоматично изключва възможността да имаш "окултен" хепатит B. Остава ти вариант "окултен" хепатит C, като за да го провериш, трябва да си пуснеш HCV РНК (или т.нар. ПСР) за да търсиш директно за следи от вируса в кръвта си. Но направи това след препоръка и заедно с хепатолог, не си пускай изследването на своя глава, защото е и доста скъпо.
Виждам, че заедно с лекарите си изключил варианта причинителя да е някакъв нехепатитен вирус, което е добре. Поне в тази посока не би трябвало да се дълбае повече.
Другият вариант (и според мен най-вероятният) е да имаш стеатоза и/или стеатохепатит, каквито са предположенията на лекарите в момента. Според мен те са най-вероятната диагноза, защото в днешно време стеатозата става все по-разпространена, а самото и наличие и разрастването и може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб.
Следващия важен и сериозен проблем, който имаш, това е какво става с чернодробното увреждане, има ли го, напредва ли, и колко е голямо. Хубав знак е това, че гастроскопиите не са открили нищо притеснително. Ако нещата с черния дроб бяха стигнали до сериозно увреждане, то те щяха да открият варици по хранопровода, което доколкото разбирам от това, което си писал, го няма при теб. А това са добри новини.
Следва въпросът дали трябва да се подложиш на биопсия и има ли смисъл от нея. Тук не мога да се съглася с твоята позната лекар от САЩ. Хистологичното изследване на проба от черния дроб може да даде много ценна информация, която няма откъде другаде да се види. Всъщност, различните патогени (причинители) на увреждането на черния дроб водят до различни морфологични промени в черния дроб и те биха могли да индикират или да разкрият кой би могъл да е причинителя на увреждането. За да не съм голословен, можеш да прегледаш тази статия:
Патоморфологични промени в черния дроб при чернодробни заболявания , в която ще видиш, че уврежданията са от различен тип в зависимост от причинителя. Много ясно можеш да го видиш споменато и в
статията за автоимунния хепатит, при който отново има специфични морфологични изменения в черния дроб. Един опитен хистолог би могъл да открие важни неща при изследване на чернодробна проба. Също така, пробата би могла да се изследва за наличието на някакви вещества и т.н. Но тук решението трябва да се вземе заедно и след консултация с много добър хепатолог. Все пак, би трябвало да е много ясно има ли, и кой точно хистолог би могъл да изследва пробата с ясното съзнание, че изследва пробата на черен дроб с неустановен досега патоген. Така, че обмисли отново дали биопсията не е добър вариант.
Ами това е, за което се сещам в момента. Предполагам, ще ти изникнат още доста въпроси, така че ако мога да помогна с още някаква информация, ще се радвам да го направя.
Относно това към кой гастроентеролог да се насочиш, освен вече препоръчаните, аз бих ти препоръчал доц. Кацаров от ВМА-София, който е много добър диагностик. При неустановени или проблемни диагнози, винаги насочвам хората и към него. Ето в тази тема можеш да прочетеш какъв е подхода му и реални впечатления от пациент:
Болки и парене в червата.
Поздрави,
Радо