Автор Тема:  Натурален мед, някакви ползи?  (Прочетена 35099 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Inox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 28
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Натурален мед, някакви ползи?
« -: Август 09, 2012, 08:15:41 »
Някой знае ли дали има някакво положително влияние на натуралния мед в/у черния дроб?
Под натурален мед разбирайте такъв който не е подлаган на термична обработка, нефилтриран, без добавки от вида на глюкоза и подобни боклуци, просто мед директно от кошера с живите ензими, витамини и т.н.
« Последна редакция: Август 09, 2012, 09:37:16 от Inox »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Натурален мед, някакви ползи?
« Отговор #1 -: Август 09, 2012, 21:22:08 »
Здравей,
Не знам за някакво специално и директно въздействие на меда върху черния дроб.
Но със сигурност е здравословно и полезно и би оказало полезно въздействие и върху черния дроб. Т.е. очакваният здравословен ефект трябва да е същия както и при човек, който няма проблеми с черния дроб.
Но ето нещо в посока мед, медолечение и черен дроб: Медолечение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 104
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #2 -: Август 12, 2012, 22:34:32 »
Здравей,като човек занимаващ се с пчеларство единствено мога да те аплодирам ,че задаваш такъв въпрос! :clap:Няма да изнасям лекции ,но от пчелните продукти прополисът и пчелната отрова са противопоказни при чернодробни заболявания!Иначе меда,пчелния прашец и пчелното млечице са балсам за черния дроб!Има една книжка "Лекуване с мед " на Поля Димитрова,която е написана много грамотно,ако имаш възможност хвърлии един поглед!Иначе най-обща информация има достатъчно в нета!          „Ако искаш да съхраниш младостта, то задължително яж пчелен мед”
Авицена

Медът е използван, като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед приема лечебните свойства на растенията, от които е получен. Основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Те увеличават количеството на гликогена в черния дроб,като с това подпомагат активно обменните процеси в него, както и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция. Така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.

Белтъчините се съдържат в малки количества. Те имат особено голямо значение за организма на децата. От микроелементите в меда най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. Съдържа витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин. Макар и в малки количества, те влияят на обмяната на веществата. Подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция. Етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които влияят върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.

Основен начин на употреба на пчелния мед е вътрешното му приложение. Необходимо е медът да се задържи в устата, за да могат антибиотичните му вещества да контактуват по-продължително време с устната лигавица. Така се лекуват инфекции в горните дихателни пътища. Може да се приема и разтворен в топло мляко, чай или в комбинация с прополис. Температурата на чая или млякото не трябва да бъде по-висока от 45-50 градуса. Когато се използват неговите антимикробни свойства при заболявания на стомашно-чревния тракт (ентерити, колити) се препоръчва да се приема под формата на гъст воден разтвор.

Медът, поставен върху рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства раневата повърхност. Към този ефект на механично почистване се добавя и неговото антибактериално действие. Съдържащите се в меда флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Лечението се провежда, чрез намазване на раната с мед или чрез правене на бани с 30% воден разтвор на мед. По този начин става бързо очистване на раната от гнойната секреция и започва епителизиране. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина и влагалището. Например гъбична инфекция може да се повлия с поставянето на тампони, натопени в мед, във влагалището няколко поредни вечери.

Медолечение под форма на смучене на късче озахарен мед или масаж на венците се прилага при пародонтоза. Приемът на пчелния продукт се препоръчва и в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания. Над 70-те съставки на меда подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт, нормализират киселинността, регулират ферментационните процеси. Захарите му се резорбират направо, без да дразнят стомашната лигавица. Пчелният мед подобрява перисталтиката на червата и регулирайки изпразването им, влияе благоприятно при хроничен запек. Пчелният еликсир действа успокояващо на нервната система. Той може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние. Тогава той се приема 3 часа след вечеря.

Дано съм била полезна!Успех

Неактивен пепи

• Немедицинско лице
  • Публикации: 241
  • Идва лятото,лятотоооооооооо!!!!!!
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #3 -: Август 13, 2012, 14:08:58 »
 :congrats: Напълно съм съгласен с полезните качества на меда,но за мен сега големият проблем е да се намери качествен мед , защото и производителите на мед станаха големи АЛХИМИЦИ / естествено не всички,но за съжаление - повечето/   :pardon:

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Август 13, 2012, 17:28:32 »
Здрасти отново :smile:!Варианта да си купиш качествен мед,според мен е следния:намираш някой старец,който си гледа пчелите в някое забутано село и ето ти качествен мед,пък и можеш да си сигурен че те не хранят пчелите си с захар и антибиотици! :smile:По старите пчелари не гледат пчелите си с цел да забогатеят,а по скоро се разтоварват и си помагат по малко към пенсиите.Искам да кажа ,че отношението им към пчелите не е толкова агресивно,както на колеги които се хранят от тая работа!Малко се поувлякох,но темата е болна за мен, иначе аз съм от Габрово и ако минаваш от тук винаги мога да те подкрепя с медец! :laugh:

Неактивен пепи

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 13, 2012, 18:01:28 »
Здрасти отново :smile:!Варианта да си купиш качествен мед,според мен е следния:намираш някой старец,който си гледа пчелите в някое забутано село и ето ти качествен мед,пък и можеш да си сигурен че те не хранят пчелите си с захар и антибиотици! :smile:По старите пчелари не гледат пчелите си с цел да забогатеят,а по скоро се разтоварват и си помагат по малко към пенсиите.Искам да кажа ,че отношението им към пчелите не е толкова агресивно,както на колеги които се хранят от тая работа!Малко се поувлякох,но темата е болна за мен, иначе аз съм от Габрово и ако минаваш от тук винаги мога да те подкрепя с медец! :laugh:

:wink3: абе преди вЕрвах на пенсионерите,ама и те станах "големи шмекери"  :laugh1:
Обожавам хубавият,натурален мед и ако произвеждате такъв - ще мина при пръв удобен случай през габрово да си купя от вас   :good:

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #6 -: Август 14, 2012, 08:34:43 »
Пепи, най-добре да си намериш пчелар, който си гледа един-два кошера за собствена консумация. Баща ми на село имата комшия, който гледа пчели. Прави невероятен мед. Преди години бяха сели нивите с кориандър. Това беше най-хубавия  и ароматен мед, който съм яла.

Неактивен пепи

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 14, 2012, 11:59:26 »
:congrats: Напълно съм съгласен с полезните качества на меда,но за мен сега големият проблем е да се намери качествен мед , защото и производителите на мед станаха големи АЛХИМИЦИ / естествено не всички,но за съжаление - повечето/   :pardon:

:wink3: аз не зная от 2-3 кошера колко мед ще изкара,защото съм като мече - миналата година купих 15 компотени буркана от един медар страхотен акациев мед,и ги излапах почти сам до пролетта  :pardon: За съжаление,на същият този медар тази година продукцията му е съвсем различна  :fight2:
Как да им вярваш после и как да си им редовен клиент! :smile:

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #8 -: Август 14, 2012, 13:39:20 »
Да се изкажа и аз за меда - това е един от любимите ми продукти, обожавам го!
От доста години насам за подслаждане ползвам мед, в к'вото ви дойде на ум, в сладкиши, в напитки. Бях забравила к'во е да купуваш захар, сега започнах да купувам, зарад' компотите.
Меда който купувам е винаги от препоръчан и изпитан пчелар. Преди няколко години бяхме на почивка в едно село в Еленския балкан, хазяина ни се оказа пчелар, и меда му бе уникален, на тръгване си взехме 25 буркана, големи.
Сега тук съм намерила двама пчеларя, които съм сигурна, че меда им е чист и хубав, взимам си редовно. Тази година за първи път опитах липов мед и е страхотен, мноу ми допада.

А само да вметна нещо извън основната тема, вижте какви страхотни свещи от восък. Натурална работа, без химикали, без изкуствени аромати.
http://arkobo.com/

Спомням си като малка на село дядо когато вадеше мед и ми даваше да дъвча восък с медец, и до ден днешен това е най-добрата дъвка за мен.

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 657
    • Профил
« Отговор #9 -: Август 14, 2012, 14:34:37 »
Леля ми си прави такива свещи вкъщи, хубави са  :smile: А вие какво мислите за медарските изложби в София, които напоследък са до минералните води в градинката при Халите? Аз от там дебна и си купувам всяка година, когато е изложбата и ако имам късмет да разбера. Струва ми се, че там носят истински мед.

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #10 -: Август 14, 2012, 14:43:46 »
Орфейче, по кое време на годината се правят тези изложби, за първи път чувам, че там има такова нещо. Инак по принцип не им вярвам, че медецът им е чист и хубав, щото повече са го ударили на търговия и печалбарство. И съответно мисля, че слагат глюкоза или некви други примеси.

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 14, 2012, 19:37:41 »
Пепи защо си решил ,че на човека меда му е кофти,аз тая година вадих само липа,акация са извадили колеги,които се занимават с подвижно пчеларство или райони,в които не е валяло много.При мен ни удави дъжд и нищо нехванах от тая паша :sad3:!А за останалите ето и програмата на Пчеларските Изложения до края на годината:  2036 |  0
КАЛЕНДАР
На пчеларските форуми, събития и изложения

1-9 август
Царево – „Фестивал на мановия мед”. Изложение на пчелари от страната и научно-практически семинар по мановия мед. Кръгла маса по проблеми на пчеларството. Демонстрация на техники за извличане на мед. Дегустация на различни медове на площада на Царево по време на фестивала.
Организатор – Кооперация „Странджа манов мед”.

22 август
Беклемето – „Пчеларска среща север – юг” - Национален пчеларски събор за пчелари и производители на инвентар, пособия и консумативи, пчеларска литература. Организатор: Пчеларско сдружение „Майка” Троян и пчеларско дружество „Лавандула” гр. Карлово.

29 август – 6 септември
Несебър – „Международен фестивал на меда”. Фестивал и базар на пчелни продукти. Научно-практически семинар. Организатор: Община Несебър и пчелар № 1 на България Кирил Киров.

15-20 септември
Апимондия 2009 – гр. Монпелие, Франция. Конгрес и „Апиекспо”. Научна програма на „Апимондия 2009”

21-26 септември
„Софийски фестивал на меда” - Организатор: Столичен пчеларски съвет и ПКО „Агрокооп Нектар” София.

8-18 октомври
Пловдив, „Базар на мед и пчелни продукти” от производители от цялата страна. Организатор: „Национална асоциация на пчеларите професионалисти”.

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #12 -: Август 15, 2012, 10:25:47 »
Пепи, както е казала Маринка меда е с различен вкус в зависимост на каква паша са били пчелите. Винаги питай от какво е меда и  търси само този, който вкус ти харесва най-много. Аз например не харесвам акациевия мед. Предпочитам по-тежкия мед. Казват, че акациевият е по- полезен за децата.

Неактивен Inox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 28
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #13 -: Август 17, 2012, 11:03:21 »
Маринка, абе ти си цяла подвижна енциклопедия за меда  :clap2:
Мерси за всички съвети от къде да се купи мед но аз нямам тази възможност. Аз купувам тук един уж който е непреработен (raw). Полузахаросан е но това предполагам е нормално за нерафиниран и непастьоризиран мед.
Аз не разбирам точно какво е прополис. Прашец ли е това? А пчелна отрова? Има едно на което казват royal jelly. Мисля че е някакъв вид секреция от пчелите с която хранят ларвите си. Някой знае ли дали се препоръчва при чернодробни заболявания?

Неактивен marinka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #14 -: Август 17, 2012, 22:49:14 »
Инокс,мога да се опитам да ти отговоря на всички въпроси,но вероятно ще досадя с лекцията си!? :wink3:Нещото за което ме питаш royal jelly е пчелно млечице,ето и почече инфо:http://www.bb-team.org/articles/2777_pchelno-mlechitse-royal-jelly,а пчелната отрова е ясно как може да се набави в организма,но в случея не е препорачително,аз съм питала след като работя с пчелите от толкова време да ли е проблем,и докторите казаха да си я карам както ми удобно!Имай впредвид ,че човешкото тяло може да понесе до 500 ужилвания,но знаеш,че и едно е достатъчно да се стигне до фатален край!Иначе в Русия и Китай успешно лекуват Множествена Склероза с пчелна отрова,а доколкото знам същото заболяване се лекува с Интерферон!Увлякох се! :laugh:Искам да кажа ,че пчелната отрова не толкова вреди на черния дроб,а ми в случея след като този орган веднъж е увреден от вируса,втори път от евентуално лечение си е излишно да се товари и с това!Ееее,мисля ,че това е за сега само да попитам,какво означава непрераборен мед?!Меда ако се съхранява правилно може и да не кристализира!До скоро,щото покрай тая тема книга ще издам :bye2:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007