Анкета

Чували ли сте за този вирус?

Да, но не знам много за него
14 (70%)
Имам достатъчно информация
0 (0%)
Не знам нищо по въпроса
6 (30%)

Общ брой гласове: 20

Автор Тема:  А знаете ли, че съществува и хепатит D?  (Прочетена 12045 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
Mnogo hora ne znaqt za sa6testvuvaneto na hepatit D, dori i sred bolnite ot drugi hepatiti.
Virusat HDV (hepatit delta virus) moje da sa6testvuva v organizma, samo pri prisastvieto na avstraliiski antigen, t.e. moje da se razboleete ot hepatit D, samo ako ste bolni ot hepatit B (hroni4en ili ostar).
HDV uvrejda 4erniq drob po podoben na HBV na4in, simptomite i na4ina na predavane sa sa6tite.
Okolo 5% ot nositelite na HBV sa bolni i ot hepatit D. Toi moje da se izlekuva, kato le4enieto prodaljava 1 godina, no moje i da se hronificira. Nqma vaksina za HDV, no ako se vaksinirate za hepatit B, nqma da se razboleete i ot hepatit D.

Avie kakvo znaete za tozi virus?

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: А знаете ли, че съществува и хепатит D?
« Отговор #1 -: Април 27, 2007, 18:46:22 »
Благодаря ти за полезната информация :)
Информацията, която аз знам за хепатит D е от интернет.
На български информация може да се намери на здравния портал Puls.bg: Хепатит D
Цитат
Хепатит D
 Хепатит D е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб само у хора, боледуващи от хепатит В или носители на вируса на хепатит В. Хепатит D може да настъпи и ако се осъществи едновременно заразяване на човек с вируса на хепатит В.

Инфекцията с вируса на хепатит D може да предизвика тежко протичащ остър хепатит или да причини тласък в развитието на хроничния хепатит В. Носителите на хепатит В, които се заразяват с вируса на хепатит D, развиват по-бързо и по-често чернодробна цироза и свързаните с нея усложнения. Разпространението на вируса на хепатит D е тясно свързано с това на хепатит В.
Също и на страницата на Хепасист: Хепатит D
На английски има информация в Уикипедия: Hepatitis D
Цитат
Hepatitis D
Hepatitis D is a disease caused by a small circular RNA virus (Hepatitis delta virus or hepatitis D virus, HDV). HDV is considered to be a subviral satellite because it can propagate only in the presence of another virus, the hepatitis B virus (HBV). Transmission of HDV can occur either via simultaneous infection with HBV (coinfection) or via infection of an individual previously infected with HBV (superinfection). Both superinfection and coinfection with HDV results in more severe complications compared to infection with HBV alone. These complications include a greater likelihood of experiencing liver failure in acute infections and a greater likelihood of developing liver cancer in chronic infections. In combination with hepatitis B virus, hepatitis D has the highest mortality rate of all the hepatitis infections of 20%.
Друг по-малко известен вирус, който причинява хепатит е вируса на хепатит E.
Има малко информация за него на страницата на Хепасист: Хепатит E
На английски има интересни неща в Уикипедия: Hepatitis E
Цитат
Hepatitis E
Patterns
Hepatitis E is prevalent in most developing countries, and not uncommon in any country with a hot climate. It is widespread in Southeast Asia, northern and central Africa, India, and Central America. It is spread mainly through fecal contamination of water supplies or food; person-to-person transmission is uncommon. Outbreaks of epidemic Hepatitis E most commonly occur after heavy rainfalls and monsoons because of their disruption of water supplies. Major outbreaks have occurred in New Delhi, India (30,000 cases in 1955-1956), Myanmar (20,000 cases in 1976-1977), Kashmir, India (52,000 cases in 1978), Kanpur, India (79,000 cases in 1991), and China (100,000 cases between 1986 and 1988).

Recent outbreaks
In 2004, there were two major outbreaks, both of them in sub-Saharan Africa. There was an outbreak in Chad in which, as of September 27 there were 1,442 reported cases and 46 deaths. In Sudan, which has been troubled with conflict recently (see, Darfur conflict), they are also suffering from a severe Hepatitis E epidemic. As of September 28, there were 6,861 cases and 87 deaths, mainly in the West Darfur Region. UNICEF, Doctors Without Borders, the Red Cross, and other international health organizations are currently working to increase the availability of soap, dig new wells, and chlorinate water supplies and reserves.

Но като цяло тези вируси са по-екзотични и главния проблем за България си остават хепатит B и хепатит C.
По последните неофициални данни, които видях, болни от хепатит С са 1.5% от населението на България. А 4% от населението са болни от хепатит B.  Което значи, че поне 100 000 души имат хепатит C, а други 250 000 имат хепатит B.
И по-големия процент от тези хора не знаят че имат вируса в кръвта си, което е най-стряскащото за мен.
« Последна редакция: Април 27, 2007, 18:50:36 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ninka

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 16
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 22, 2007, 10:02:20 »
Последно инфо за хепатит D -вече се правят изследвания и за него но се изпращат в Германия.
« Последна редакция: Юни 22, 2007, 18:16:09 от Emanuil Denkov »

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Юни 22, 2007, 10:09:33 »
Благодаря ти за информацията, а знаеш ли повече детайли за изследването, къде се прави, колко струва и т.н.

А иначе съществуването на хепатит D е още една причина всички, които нямат хепатит B в момента, да си направят ваксина - тя фактически ще ги защити не само от хепатит A и B, но и от хепатит D. Има го и указано в брошурата за комбинираната ваксина на GlaxoSmithKline - Twinrix:
Цитат
As hepatitis D (caused by the delta virus) does not occur in the absence of HBV infection, it can be expected that hepatitis D will also be prevented by vaccination with TWINRIX.
« Последна редакция: Юни 22, 2007, 10:11:53 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Юни 22, 2007, 18:17:10 »
Цитат
Последно инфо за хепатит D -вече се правят изследвания и за него но се изпращат в Германия .

:-X КАКВО?!?!?!?!

Някой да ми беше казал за това от лекуващите лекари или лабораториите където съм питал! Просто ми казаха направи си тест и аз все още търся лаборатория. До преди месец бях в Германия можеше там да се изследвам  >:( Писна ми вече от дезинформираност!!!!

Неактивен ninka

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 16
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 23, 2007, 09:37:50 »
И аз вчера научих от личната .

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 115
    • Профил
« Отговор #6 -: Март 01, 2008, 23:35:33 »
Хм, темичката е стара, но все пак - тук във Варна правят изследвания за хепатит Д. Може и вече да са станали задължителни при хепатит Б, защото на мен ми изискаха този тест също.
Ако някой се интересува, ще кажа къде и колко струва.
« Последна редакция: Март 03, 2008, 13:24:06 от Radoslav Rusinov »

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #7 -: Март 02, 2008, 09:07:15 »
И аз не съм прегледала тази тема?Направо се ядосвам!Правят изследване за Д задължително на всеки с B!Дори на мъжа ми е правено м.г.-февруари  в Нац .център по заразни и паразитни болести-Вирусология--лаборатория Херпесни вируси!
« Последна редакция: Март 03, 2008, 21:26:04 от tedibon »

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Март 03, 2008, 13:24:56 »
Хм, темичката е стара, но все пак - тук във Варна правят изследвания за хепатит Д. Може и вече да са станали задължителни при хепатит Б, защото на мен ми изискаха този тест също.
Направо го публикувай, нищо не пречи тук да има публикувана такава информация, за да може всеки, който има нужда, да си я открие.

Поздрави,
Радо

Неактивен lili_ana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 115
    • Профил
« Отговор #9 -: Март 03, 2008, 13:48:09 »
Направо го публикувай, нищо не пречи тук да има публикувана такава информация, за да може всеки, който има нужда, да си я открие.

Поздрави,
Радо
-ок,аз си правя изследванията във www.laborexpres.com намира се на улица ген.Столипин 18.на сайта можете да видите колко струват изследванията,някъде към 15 лв и 2 взимат за манипулация.
« Последна редакция: Март 03, 2008, 14:17:09 от Radoslav Rusinov »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007