Автор Тема:  Съпругата ми е носител на хепатит B , как да постъпя ?  (Прочетена 7119 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stefan_pv

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравейте , искам да споделя накратко моята история и ако може да ме посъветвате как да постъпя.
Скоро разбрах че жена ми е носител на хепатит B. След като забременя и направиха задължителните изследвания се оказа че е носител на хепатит B. Тъй като караше много тежка бременност и бяхме много притеснени да не загубим бебето мисълта за хепатита оставаше на заден план , но всичко мина нормално и бебето се роди здраво. В последствие след доста задълбочени разговори тя ми сподели че като дете са я заразили с хепатит от инжекция , лекувана е няколко години и доктора казал че за него тя вече е излекувана и от 25години си следи само чернодробните ензими и за сега всичко е нормално. Притеснявала се е от реакцията ми и за това  не ми е казала в началото. Аз имам мое мнение по този въпрос но трябва да гледам за напред какво може да се направи по въпроса че няма как да върна времето назад.
Роден съм 1980г. и доколкото знам този набор не сме ваксинирани за хепатит B и не съм боледувал от хепатит ,  което ме кара да мисля че сигурно и аз съм се заразил. Тъй като зная много малко за хепатита при профилактичния преглед на кръвната картина помолих да ми направят изследване за хепатит B. Изследваха ми HbsAg и резултата е  : HbsAg 0.34 S/CO < 1.0 /-/ отр.; > 1.0 /+/ пол.  , до колкото разбирам щом стойността е по малко от 1 този показател е отрицателен. След като не съм ваксиниран и не съм боледувал от хепатит предполагам че нямам изграден имунитет а имам полов контакт с жена ми повече от 4 години , което ме кара да мисля  че и аз съм станал носител.  Общо взето съм доста объркан …….
В тази връзка бихте ли ме посъветвали как да постъпя и ако може да ми препоръчате добър доктор в Пловдив който да ме прегледа , да ми назначи необходимите изследвания за да разбера дали съм болен и ако е необходимо да пристъпя към лечение или ваксиниране.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3209
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей,

За да си сигурен, че не си карал никога хепатит, или пък нямаш скрита инфекция, е редно да пуснеш и тези маркери:anti-Hbs, anti-Hbс.

Ако всичко е отрицателно, сложи ваксина. Това, че вирусът не е предаден тези 4 години, не означава че няма да стане в бъдеще. И вземете мерки за съпругата ти, трябва да направи редица изследвания, за да се види какво става с черния й дроб и дали има нужда от лечение.

Аз ви съветвам да се насочите към София, д-р Балабанска от Токуда, когато имате физическата възможност. За съжаление опитът на други пациенти с лекари от Пловдив е недобър.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен stefan_pv

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравейте ,
Както ме посъветвахте отидох да си изследвам HBsAg, anti-HBs, anti-HBc и евентуално ако всички са отрицателни да се ваксинирам. (не знам защо вместо anti-HBc са ми направили  Anti HCV дали е едно и също или лаборантката е сгрешила?)

Резултатите са следните :
-   HbsAg    0.16 S/CO  < 1.0 /-/ отр.; > 1.0 /+/ пол.
-   anti-HBs   945.80 IU/L <10.0 /-/отр.; >10.0 /+/пол.
-   Anti HCV (хепатит C)  0.04 S/CO < 0.90 /-/ отр ; 0.90 - 1.0 сива зона ; > 1.0 /+/ пол.

До колкото разбирам anti-HBs е положително  а HbsAg и Anti HCV са отрицателни.
В такъв случай как трябва да тълкувам изследванията , възможно ли е да съм ваксиниран преди време и да не помня или да съм боледувал от остър вирусен хепатит В на крак без да съм го разбрал?
В тази ситуация как е редно да постъпя , да се записвам ли за преглед при лекар , да се ваксинирам или да не правя нищо ?
Ако някога съм ваксиниран или изкарал на крак хепатит В , кога изтича периода в който ваксината предпазва от заразяване.
При положение че жена ми е с хроничен хепатит B мога ли да водя нормален полов живот с нея (без предпазни средства) и ако за момента не съм се заразил занапред дали има риск да се случи ?   :sad3:
А за съпругата ми щом спре да кърми  :baby3: ще я запишем при доктор да започне да се лекува  …………

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
За да си напълно спокоен.

1. Пусни си ASAT, ALAT, GGT и иди на гастроентеролог да ти види черния дроб с ехограф (гастроентеролога не е задължително, но понеже виждам, че си притеснен). Това е да видиш дали хепатитът (ако си го карал) ти е нанесъл някакви увреждания на черния дроб и дали да го пазиш допълнително. Според мен няма да имаш никакви поражения.
2. Прави си спокойно секс с жената и не си скъсявай живота излишно. С 900+ IU антитела не може да те зарази.
3. Ако не си ваксиниран никога, най-вероятно си го изкарал (може и от жената да си го хванал, когато при нея е бил остър). От хроничен носител се заразява човек доста по-трудно.

ПП: Видях, че си от Пловдив - според мен д-р Акрабова ще ти свърши прекрасна работа да те прегледа.

Неактивен Наката

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 48
    • Профил
Щом  като имаш 9.45 анти тела няма място за притеснения .Сега не съм много на ясно но почти съм сигурен че е необходимо да се види от ваксина или от прекаран хипатит ти е?Тотал Hbs трябва да покаже.
Ако е от ваксина биеш още една или две и като стане над 10  си ок.
Вижте задължително състоянието на съпругата проверете състоянието на черния дроб.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
945 IU са му антителата, няма смисъл да бие ваксини.

Неактивен Velimira

• Немедицинско лице
  • Публикации: 128
    • Профил
Здравей, няма от какво да се притесняваш! Имаш достатъчно висок титър на антитела, няма как да се заразиш с Хеп Б. Най вероятно си го изкарал без да разбереш- като моя мъж, и сега си защитен.
Лаборантката ти е пуснала изследване за Хеп С, което е отрицателно. Не ти е пускала Anti HBc total, което на практика показва дали си изкарал инфекцията. При хора с имунитет придобит от ваксина този показател е отрицателен.
Доколкото знам, след естествено придобит имунитет, титър антитела над 12 единици се счита за достатъчен, за да си защитен. При ваксиналния имунитет се гони резултат над 100.
При всички случаи дишай спокойно- имаш предостатъчно.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007