Автор Тема:  Хроничен или остър Хепатит Б  (Прочетена 16468 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 10
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хроничен или остър Хепатит Б
« -: Юни 10, 2019, 18:42:12 »
Здравейте,

Нов съм във форума и бих искал да споделя с Вас моята история до момента.
На 32 год. съм и преди 5 дни ми бяха назначени изследвания за Хепатит след преглед в Гастроентерологията на Софиямед.
Края на февруари месеца имах рисков контакт (фелацио без презерватив) - лекувах неустановена уроинфекция с Аб. (многократно изследвания и микробиология, секрети и посявки - отрицателни за наличие на бактерии). Симптоматика към края на Март месец, която продължава и в момента - втрисане на моменти, гадене, повръщане на моменти, диария и посветляване на изпражненията,болка в долната част и пулсиране с треска на моменти, сърбеж и мравучкане по тялото(най-вече краката), леко пожълтяване и главоболие на моменти придружено с ниска температура.

Направих 2 бързи теста (следователно 83-ти ден и 104-ти ден) в Checkpoint - Отрицателни. Кръвните изследвания на 105-ти ден от Софиямед -Положителни за Хепатит Б, можете да видите резултатите по-долу.
Лекуващият лекър заключава за наличие на ХРОНИЧНА инфекция с Хепатит Б. Тест за Хепатит C - отрицателен.
Аз мисля, на база, симптоматика, че карам на "крак" ОСТРА инфекция.
Има ли резон в разсъжденията ми на база информацията, която споделих? Притеснява ме, че чернодробните ензини са ми в норма, а чета, че хора, които карат остра инфекция имат изключително завишени АСАТ и АЛАТ.

HBsAg-CLIA:2.8 IU/ml > 0.05 (качествен)
Anti-HBC Total - положителен
Билирубин-общ-14.3
Билирубин-директен-2.9
АСАТ-23.1
АЛАТ-27.5
ГГТ-28

Пуснати са ми допълнителни изследвания за:
HBV DNA
HBeAg
Anti HBe

Наличието на HBsAg не е ли малко (все пак това е качествен), разбира се нормата е 0.05 и излиза положителен? Просто чета във форума за случаи със хиляден брой на австралийски в кръвта.
Може ли да се счита за вярно твърдението, че задължително инфектирането трябва да е по-старо от 6 месеца, за да се счита за хронично?
При така дадените резултати възможно ли е Хепатитът да не е активен - все още изчакам допълнителните, които би трябвало да са готови след 10-на дни?
Задължително ли е хоспитализирането при остър хепатит или може да се изкара на "крак"?

Попитах лекуващия лекар дали има смисъл да пускам изследвания в друга лаборатория, но ми каза, че тяхната била изключително точна.
Знам също, че задължителното ваксиниране влиза в сила от 1993г. и на мен не ми е правено, но пък ми е слагана допълнителна ваксина/и (не си спомням) през 95-96г. за Хепатит, но не успях да разбера за кой щам или комбинираната.

Ще пиша пак когато излезнат допълнителните изследвания какви са точно резултатите.

Благодаря предварително за Вашите отговори и успех в борбата и лечението.
Поздрави и хубав ден на всички!

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3205
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Хроничен или остър Хепатит Б
« Отговор #1 -: Юни 11, 2019, 10:52:19 »
Здравей,

нивото  на австралийски е толкова ниско, че не било възможно да бъде засечено с бърз тест, само Елайзата го може (това, което са ти пуснали).
За да бъде хроничен, трябва да са минали 6 м. от регистрирането на първия положителен тест или самите изследвания да го показват. На фона на ниски чернодробни и нисък австралийски, вероятно се касае за хронична неактивна форма. Ако е остър, не се налага лежане в болница.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Юни 11, 2019, 11:07:11 »
Силвана,

Благодаря за бързия отговор!
Ще изчакам допълнителните изследвания,които трябва да са готови в началото на следващата седмица и пак ще пиша как се развиват нещата при мен.

Просто на база всички многократни изследвания (над 15), които ми се наложи да правя през последните 3 месеца това е 1-я положителен резултат, който получавам (плюс всички по-горе изброени симптоми) - затова и мисля, че съм инфектиран края на февруари. Нека видим, надявам се имунната ми система да реагира адекватно и създава антитела.

Поздрави и хубав ден от мен!

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 25
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #3 -: Юни 11, 2019, 15:31:08 »
Здравей,

И аз като теб месеци наред се чудех дали хепатитът ми е остър или хроничен. Само времето може да покаже.
Първоначално имах стомашно оплакване и ми тестваха и чернодробните ензими, бяха леееко завишени, но не изследвахме за хепатит. Месец по-късно имах и хепатит, и ензими около 2000... Бях и в болница, но по-късно смених лекаря и ми каза, че не е било нужно.
Аз се бях вманиачил да се изследвам често, но може би бих те посъветвал след месец-два да си провериш пак ензимите... дали са се повишили.

Пожелавам ти след 6 месеца да имаш отрицатален резултат.

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Юни 13, 2019, 13:00:33 »
Здравейте отново,

Не се сдържах и си пуснах HBsAg, anti HBc-IgM и anti-HBs.
Резултатите са както следва:

Име на теста (изследване)       Резултат   Eдиници   Референтни стойности

HBsAg       45.0 Положителен       S/CO     < 1.0 Отрицателен; > 1.0 Положителен
anti HBc-IgM       < 2.0 Отрицателен       U/mL     < 10 Отрицателен; > 10 Положителен
anti-HBs       < 3.0 Отрицателен       mIU/ml     < 10 Отрицателен

Как да чета резултатите - може ли да се заключи, че е хронифицирана или карам остра инфекция?

Все още очаквам резултатите от HBV DNA, HBeAg и Anti HBe, които трябва да са готови началото на другата седмица.

Благодаря предварително,
Fightforlife

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #5 -: Юни 13, 2019, 13:43:14 »
Малко се обърках в прочита.

anti HBc-IgM отрицателен ли е?

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Юни 13, 2019, 13:46:08 »
<2 отрицателен

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #7 -: Юни 13, 2019, 14:14:32 »
Не съм лекар, а и е доста отговорно да тълкувам резултати, но имам опит с двама специалисти.

В период от 2 месеца 2 пъти изследвах този показател, като първият лекар каза: "Няма значение, че е положителен, с хроничен си и почваме лечение". Вторият каза, че означава остър хепатит. Вярвам, че е било второто, защото наскоро успях да изчистя вируса и да изградя антитела, но не знам какво да ти кажа - дали зависи от цялостния контекст? Мисля, че бях чел, че през първите месеци от хронифициране показателят може да остане положителен, но отрицателният май винаги означава, че заразяването е настъпило по-отдавна.

Да не те подведа, нека някой по-информиран да потвърди или отхвърли написаното от мен.

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Юни 14, 2019, 13:16:25 »
Току-що успях да се свържа с лекуващия по телефон и ми каза, че не се открива вирусен товар. Но не можеше да говори в детайли. В понеделник ще се видим с нея в болницата и ще напиша по-детайлно какви са резултатите.
Хубав уикенд!

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #9 -: Юни 14, 2019, 13:19:58 »
В коя болница/лаборатория се изследва този път?

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Юни 14, 2019, 13:26:23 »
От Софиямед е това-при лекуващата, която ми пусна това та и HBeAg и Anti HBe. Обаче беше някаква лудница при нея, успя за бързо да ми намери документите и ми го каза. Ще се видим в понеделник. Как да го разбирам сега-вирусът не е активен, но съм си заразен?

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #11 -: Юни 14, 2019, 13:33:56 »
Аз го разбирам като да е по-трудно да заразиш някого, но със сигурност опасността остава. Важното е, че черният дроб не е силно застрашен!
Нека някой да каже дали Софиямед са добри в това изследване, че там, където първоначално се лекувах, допуснаха грешки в този тест.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: Юни 14, 2019, 19:50:06 »
Като имаш всички изследвания, те съветвам да направиш един пост с всички тях, и тогава можем да ги обсъдим. Честно да ти кажа се обърках вече :)
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Fightforlife

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 17, 2019, 13:48:27 »
Здравей Силвана,

Финалните резултати при мен от Софиямед:

HBsAg-CLIA:2.8 IU/ml > 0.05 (качествен)
Anti-HBC Total - положителен
Билирубин-общ-14.3
Билирубин-директен-2.9
АСАТ-23.1
АЛАТ-27.5
ГГТ-28
HBV DNA – не се открива
Беше ми пуснат също HBeAG и Anti HBe, но не мога да видя никъде резултатите. Звънях преди малко в болницата, но ми казаха,че всичко е вписано в епикризата.

ОКОНЧАТЕЛНА ДИАГНОЗА: ХРОНИЧЕН ВИРУСЕН ХЕПАТИТ Б
Сега на 6 месеца ми казаха,че трябва да пускам изследване за вирусен товар

Допълнително миналата седмица си пуснах в друга лаборатория следните:

HBsAg       45.0 Положителен       S/CO     < 1.0 Отрицателен; > 1.0 Положителен
anti HBc-IgM       < 2.0 Отрицателен       U/mL     < 10 Отрицателен; > 10 Положителен
anti-HBs       < 3.0 Отрицателен       mIU/ml     < 10 Отрицателен

Няколко въпроса свързани с резултатите:
1. Има ли смисъл да пускам отделно HBeAG и Anti HBe и какво биха ми показали те? Също HBsAg количествен?
2. Каква е вероятността да заразя човек чрез слюнка или полов контакт при неоткриваем вирусен товар?
3. Биопсия или фиброскан - попитах и ми казаха,че не е нужно за момента. Има ли смисъл да си запиша час при д-р Балабанска и да мина фиброскан?
4. Прием на имуностимуланти - има ли смисъл такова приемане (пример:котешки нокът + изопринозин)

Благодаря предварително,
Името ми е Петко
Поздрави!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 17, 2019, 15:01:57 »
Здравей, Петко,

Това е една от фазите на хроничния хепатит В ( т.нар. окултен, или скрит):

HBsAg-отрицателната фаза се характеризира  със загуба на HBsAg и наличие на антитела за HBсАg (anti-HBc), могат да бъдат засечени и антитела за HBsAg (anti-HBs). Тази фаза е известна и като „окултна инфекция‘‘. В много редки случаи, отсъствието на HBsAg може да бъде свързано с нивото на чувствителност на използвания тест. Пациенти в този стадий показват нормални стойности на АЛАТ и обикновено (но не винаги) – неоткриваем вирусен товар. HBV DNA (или cccDNA) често се открива в черния дроб. Загубата на HBsAg преди да се стигне до цироза обичайно значи минимален риск от появата на такава или на рак на черния дроб. Ако обаче, пациентът е развил цироза преди HBsAg да изчезне, все още има опасност от развитие на чернодробен рак, затова регулярните лекарски прегледи трябва да продължат. При пациенти в такава ситуация имуносупресията (например поради онкологично заболяване) може да доведе до реактивация на вируса. В допълнение, всички близки роднини и сексуални партньори на хора с хронична HBV инфекция трябва също да се изследват (HBsAg, anti-HBs, anti-HBc) и ако резултатите им са отрицателни – да си поставят ваксина срещу хепатит В.
https://www.hepactive.org/article/pette-fazi-na-proticane-na-hronicnia-hepatit-v

-ти имаш количествен HbsAg, единия ти резултат е 2.8, другия е 45 единици.
-вероятността да инфектираш някого е минимална, но е хубаво хората, с които имаш сексуални контакти да са ваксинирани, защото хепатит В е навсякъде, може да се инфектират и от друго място, така че като цяло аз на всекиго ще препоръчам ваксинопрофилактиката
-ако искаш си направи Фиброскан, можеш и да се конслутираш с д-р Балабанска по отношение на изопринозин и т.н. макар че ми се струва, че при теб е напълно излишен: ти си с окултен хепатит, нямаш вирусен товар и австралийският ти антиген е изкл.нисък. И да пиеш стимуланти, те на какво ще въздействат? :)

Хубаво развитие, с две думи, изтеглил си дълга клечка. Това, което трябва да направиш е да се следиш веднъж, два пъти в годината (в зависимост от финансовата ти възможност), и да спреш да се  тревожиш.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007