Други чернодробни заболявания > Чернодробни проблеми без поставена диагноза

 Чернодробни проблеми без диагноза

(1/2) > >>

usmivkata:
Здравейте,
Ще Ви  разкажа с няколко изречения моята  история и се надявам на помощ и съвети.
Години  наред бях с болка  корема, нямах диагноза ,все си говорехме гастрита ,гастрита.Ходех трудно по голяма нужда ,понякога повече от седмица продължаваше .
През 2015г отидох на гастроентеролог и лекаря ми откри хеликобактер.Тогава ми беше направена гастроскопия, която не откри нищо.
Минах антибиотичен курс ,последваща  терапия опашка и т.н ,последва кръвен тест/първия пак беше такъв/ ,който показа че има още наличие на бактерията.
Междувременно  лекарката ми предложи кратък престой в болница ,където ми направиха по-широк кръг изследвания.За първи път изследвах чернодробни ензими и се оказах с завишени АСАТ и АЛАТ.
Не съм имала терапия за понижаването им,всъщност нямах и диагноза.
Преместих се в София по-късно същата година и мой приятел ме заведе при негов познат гастроентеролог.Имах и блед вид и пожълтяване на кожата на ръцете само.Лекарите мислеха ,че е от многото сезонни плодове ,които консумирах /тиква, мандарини,особено ако са третирани с боя/.
Направих си  Фекален тест за диагностика на H.pylori ,който беше отрицателен А също и изследвания за хепатит В и С в с РЗИ,също отрицателни.
През  2017г заради подуване на стъпалото на единия крак попаднах в ревматологията на  Св.Иван Рилски.При приема АСАТ и АЛАТ бяха завишени /стойности около160 /и така три поредни дни ,като стойностите бяха и по-високи.Отново тестове за хепатит.Това са резултатите:
HBsAG anti HCV ANA -отр. AMA - отр. AGMA-отр.  ANCA-отр. Anti -CCP-3,61  RF<30  HLA -B27-отр.
Имах консултация с гастроентеролог,който каза ,че се изключват най-честите причини-употреба на алкохол/лекарства,хепатит, автоимунно заболяване.
Докато бях в отделението ми откриха Синдром на Рейно ,нарушение на калциево-фосфорната обмяна ,дефицит на Вит.Д.Лекувана съм с Мербек докато бях там, в последствие пих Вигантол за вит.Д.
Мога да кажа ,че от тогава проблеми със стъпалата не съм имала.
Но продължават другите.
Болки в стомаха ,подуване ,газове в червата,вариране в стойностите на чернодробните ензими7
например:общ билирубин 8,72,директен 1,8,АФ- 67,АСАТ-58,АЛАТ-53,ГГТ-51
На следващата година бях във ВМА след преглед при проф .Кацаров,правиха ми колоноскопия /без находки/,тъй като съм фамилно обременена/баба ми по бащина линия беше и почина от рак на дебелото черво/.
Изписаха ме без терапия.
Правена ми е още една гастроскопия -показа хиатална херния с приплъзване.Пих трансметил след тази консултация.
Сега в наши дни повече от 1м и половина съм с болка в дясното подребрие.Болката слиза надолу  и отива към гърба.Не се влияе от нищо.и има дни в която е нетърпима и само в легнало положение имам някакво облекчение.По принцип от около 2г в дясното подребрие изпитвам един дискомфорт,особено в седнало положение.Сякаш има нещо там, което ми пречи.Свикнах с него, още повече ,че не е постоянно.Макар да ме видя хирург за хроничен панкреатит имаше съмнение джипито ми.
Но сега покрай болката отново съм в процес на  търсене на причината.
Сегашните ми изследвания са :АЛАТ 76/норма 44,общ билирубин41,1/21 норма,директен 13,1/норма 8,С-реативен протеин 5,2/норма 5.
Направих си тестове за хепатит В и С отново- отрицателни.
Не знам дали успях да изясня всичко около мен.
Но се надявам на помощ и съвети!
Не пия алкохол, не пия лекарства/само в краен случай/ ,не ям мазни храни, не консумира тестени ,захар, пържено и т.н.Всъщност се храня ограничено -плодове ,зеленчуци, млечни ,яйца,понякога бобови/леща ,нахут,грах/,консумирам ленено семе ,брашно от бял трън.

Благодаря предварително!hristo_gb:
Хм, интересно, ако мога така да се изразя. Предполагам ехография са ти правили? А фиброскан за омазняване на черен дроб? Бих те насочил към Токуда при Балабанска или Петко Карагьозов, но мисля, че там по здравна каса не преглеждат. Хубаво е добър специалист да ти направи тези изследвания, но в днешно време направо не знам как ще се състои това. Другото, което ми хрумва е някакви паразити? Но те доста трудно се хващат, а лечението е също опасно ако не се внимава (имаше случай на натравяне наскоро при безогледно използване на антипаразитни препарати). Може и да е гъбична инфекция (стомашните болки), но не знам дали има връзка с болката в дясното подребрие. Жлъчка трябва да се изключи, както и да се пусне май и едно изследване с АФП маркер за всеки случай.

От мен съвета е да взимаш известно време някакви пробиотици (за стомаха), за силимарина (брашното) си се ориентирала добре, но трябва да се търси причината.

ivan9377:
Здравей и аз имам същия проблем завишени ензими от 3 години и не се намира причината за повишението им и всичко е изследвано бил съм в София и при др Балканската и при проф Кацаров и при проф Антонов където уж са наи добрите там в тази сфера но и там не намерих отговорите за повишението им

hristo_gb:
Може би не съм прав, но се сетих за това:
https://www.hepactive.org/article/okultnia-hepatit-s-skritata-infekcia
Обаче нямам представа дали в България може да се изследва и дали се прави.
Може би проф. Антонов би имал най-добра представа.
И все пак трябва да се изключи жлъчката - запушване на каналите или камъни дават такива резултати най-често.

Силвана Лесидренска:
Окултен хепатит се доказва/отхвърля с  ПСР.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия