Здравейте! Ендометриозата се оказа по-многопластова болест, отколкото съм си мислела и заради нея и заради ред алергични реакции се препоръчва да спазвам следния режим (да избягвам всичко, което може да повиши естрогена ми) - Забранени са: глутен и глутенсъдържащи, захар, мляко и млечни продукти, месо (много рядко бяло, ако намеря чисто без хормони), соя, яйца, пържени храни, газирани напитки, пластмасови изделия, битова химия и козметика. Алкохолът и кафето също са в забраните и всякакви продукти, имитиращи естрогена - оказа се, че ги има и в шампоана и в пастата за зъби...
Позволени и препоръчителни са: Зелени зеленчуци - зеле, броколи... карфиол се препоръчват в големи количества. Естествени захари - фурми, меласа, плодове от биоземеделие без пестициди. Кокосово масло, кокосови млека, ядкови. Веган варианти. Чиа вместо яйца. Безглутенови брашна... варива - боб, леща, грах.
Да кажа и кое от тези неща спазвам: Глутенът на практика е спрян, млечните на 99 процента, прокрадват се в някое 3 в 1 или сметана, когато си взема кафе - кафето е абсурд да го спра, ще припадна с тая кръвозагуба и изтощение, редувам разтворимо нес с кокосово мляко с други разтворими - по 1-2 на ден. Безкофеиновото не е вариант, защото е вредно. Кола в много редки случаи, когато сдам багажа си позволявам. Напитки - смутита или алое вера от готовите, уж по-био. Мъча се с растителни варианти на сирене и кашкавал. По-рядко си позволявам сладолед и шоколад, по изключение. Яйцата не съм ги изключила напълно, но са рядко и в малки количества. Гледам да имам закуска, обяд и вечеря. От готовите био десертчета взимам по някое блокче. Ям оризова паста, защото от царевичната пощурява стомахът ми. Бяла захар не съм виждала отдавна. Солта е йодирана или хималайска. С фурмите се сприятелихме. От колбасите взимам в редки случаи единствено една биолуканка на КФМ уж максимално чиста и пуешко филе без глутен. Рибата ме кара да се чувствам зле, но много обичам. Червените меса ги избягвам, пилешкото все още търся откъде ще го снабдявам. Пържено не съм опитвала от 2 години. Не съм яла хляб и нищо от тесто от месеци, като закъсам за такива неща има едни кокосови сухарчета, до които прибягвам, те са вкусни, елдата я ненавиждам, спелтата също не ми допада, правя домашен хляб със сода без глутен, когато реша да ям някакъв изобщо... взела съм биозаквасени млека от кашу и бадемово и още не съм видяла как се ползват...
Напълних се с всякакви такива неща. Въпросът ми е как тази диета се съгласува с диетата за хепатита? - Препоръчаният бял и черен хляб ми отпадат, както и макаронени изделия, така препоръчваната извара и др. неща, които са ми сред забраните. Какво мислите (диетата е за постоянно)
Пия пробиотик и понякога Ензимил.