Не-вирусен хепатит > Автоимунен хепатит

 Автоимунен хепатит

(1/1)

tedibon:
Авотимунният хепатит се среща по-често при деца над две годишна възраст, но се наблюдава и при кърмачета. В детската възраст началото по-често е остро и протича с рецидивираща жълтеница и висока температура. По-рядко са налице неспецифични прояви като безапетитие, тежес и болка в корeмната област, отпадналост, а при момичетата може да има и аменорея.

Провикираща роля играе вирусът на Epstein-Barr, на хепатит А и В, морбили, HIV – инфекция. Чернодробното увреждане представлява процес на разпознаване и унищожаване на собствените чернодробни клетки. Този процес води до некроза на самият орган. При някои от пациентите се открива и генетична предразположеност.

Различават се три типа на автоимунен хепатит:

Тип І – среща се при деца от 10 до 12 годишна възраст. Женският пол страда в 70%, а до цироза се стига в 45% от случаите.

Тип ІІ – характерен е за възрастта от 2 до 14 години. Женският пол се засяга в 89%, а болестта еволюира в цироза при 82% от болните.

Тип ІІІ – боледуват предимно хора в средна възраст (от 0 години). 90% от пациентите са от женски пол. Цироза се развива при 75% от заболелите.

Лечение: Основно се използват глюкокортикоиди (приднизолон) и азатиоприн. Лечението се прекратява след контролна чернодробна биопсия показваща хистологична ремисия. Рецидив настъпва в 50% от болните.

Сега видях,какво точно търси това изследване за EBV-EA-IgG-(-),EBV-CA-IgG(+)68 RU\ml   
 Това изследване търси антитела по метода на ELISA!Макар ,че вече ми е мъгла всичко нали когато има антитела е добре,но на листчето няма референтни стойности,като други изследвания!

Източник: http://www.doctorbg.com/page.php?id=13941

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия