Автор Тема:  Ваксини - информация!  (Прочетена 29297 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Ваксини - информация!
« -: Юни 19, 2007, 01:06:15 »
Не знам на колко хора е известно, че хронично болните от хепатит В и/или С е пропоръчително да се ваксинират против хепатит А (и хепатит B за болните от хр. хепатит C) за да се избегне евентуален допълнителен стрес за черния дроб при евентуално инфектиране с хепатит А или В (за тези болни от С още веднъж); но на мене не ми беше съобщено нищо такова, нито от лекуващи лекари нито от Джи-Пито. Започвам да пиша този топик защото съм възмутен от слабата информираност при специалистите, а да не говорим при нас обикновените хора. От няколко дена се замислих над факта, че съм болен от хроничен хепатит В и не мога ли да се предпазя от едно не малко зло като хепатит А и попаднах на тази информация при фондация хепатит
Цитат
The hepatitis A vaccine is recommended for children and adults living with chronic hepatitis B infections. This vaccine will protect them from another liver virus and help prevent additional stress to their livers.
"Хепатит А ваксина се препоръчва на деца и възрастни с хроничен хепатит В. Тази ваксина ще ги предпази от още един хепатитен вирус и допълнителен стрес за техния черен дроб".

Днеска сутринта се обаждам на личния си лекар да питам за ваксина против хепатит А и ме пита дали е подходящо при мене с хроничен хепатит ??? и аз отговарям да и цитирам по-горе... Казва ми че се бие на 3 пъти като при комбинираната за хепатит А+В и да отида до аптека да поръчам. Отидох до 2 аптеки и ме питаха дали съм сигурен, че не искам комбинирана и ме гледаха странно като има казах че съм с хроничен В и не знаеха това дали ми пречи. Питах за производители и марки ваксини, а те ??? Питах за приложение, колко ваксини, на какъв период за колко време - и в двете аптеки ??? В едната не знаели ако поръчам на коя компания ще е, а в другата била френска и ми каза, че се казва "Engerix-B" и тръгва да поръчва. Аз й казах: "Чакайте това сигурно е за хепатит В или комбинирана!" И тя тогава се замисли дали не е така. За един ден поредица от грешки:
Грешки на JP-то:
1. Ваксината се бие 2 пъти - сега и след 6 месеца, но не по рано.
2. Аз като пациент ли трябва да знам дали ми е позволена ваксина за хепатит А
Грешки на аптекарите:
3. Незнание на марки на ваксини
4. Не знаят приложение(възможно е, не са лекари,но е спорно)
5. Не знаят коя ваксина е за А коя за В и коя комбинирана
6. Engerix-B се произвежда от Американската компания GlaxoSmithKline в Белгия(къде я тая Франция?). Ниерде Ямбул(знам че е с "о") ниерде Истамбул (знам че е с "н")

Не искам да обвинявам JP-то си (не може да е запозната с всичко) и аптекарите, но си мисля че дезинформацията в обществото и здравните специалисти е тотално за хепатитите. А те са здравен проблем номер 1 след сърдечено-съдовите заболявания в България може би. Просто цялото общество спи, а хепатитите си действат тихо.....

...
Ваксина за хепатит А, въпроси и отговори!
Източник: www.vaccineinformation.org

Кога стана първата ваксина против хепатит А достъпна?
Има две ваксини допуснати в САЩ. Първата ваксина е станала достъпна през 1995 година (HAVRIXR), последвана от втората ваксина против хепатит А през 1996 (VAQTAR). И двете са еднакво безопасни и ефективни.

Какъв вид ваксина е ваксината против хепатит А?

Хепатит А ваксината е неактивна. Никоя част от ваксината не е "жива".

Как се прилага ваксината?
Ваксината се прилага с инжекция в рамото при възрастни, но се прилага и в бедрото при малки деца.

Кой трябва да се ваксинира?

Хора, които са изложени на вируса на хепатит А. Според CDC- център за контрол на заболяванията в САЩ тези хора са:
* Всички деца до 1 година (12-23 месец)
    * Хора които са на възраст над 12 месеца и пътуват или работят в страни с изключение на САЩ, Канада, западна Европа, Япония, Нова Зеландия и Австралия.(значи България задължително :))
    * Мъже, които правят секс с мъже ???
    * Нелегално ползващи наркотици, и орално и с инжекции
    * Хора с хемофилия
    * Хора работещи в лаборатории и с инфектирани от хепатит А и пр.
    * ХОРА С ХРОНИЧНИ ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЕ СА С УВЕЛИЧЕНА ВЕРОЯТНОСТ ДА СЕ ЗАРАЗЯТ, НО СА ИЗЛОЖЕНИ НА ОПАСНОСТ ОТ РАЗВИВАНЕ НА СЕРИОЗНИ УВРЕЖДАНИЯ АКО СЕ ЗАРАЗЯТ.
    * Всеки който желае да се ваксинира


Ваксина против хепатит А не се препоръчва рутинно на здравни работници, водопроводчици(заради отпадните води) или снабдители на хранителни стоки. Деца, които не са ваксинирани на възраст от 2 години трябва да се ваксинират възможно най-скоро.

Колко дози се препоръчват за пълна защита?
Две дози са препоръчими. Втората доза не се бие по-рано от шест месеца след първата.

Аз не отговарям на тези групи, на които се препоръчва ваксината. Може ли и аз да се ваксинирам?
Да, ваксината против хепатит А е безопасна и ефективна за всеки на възраст над 12 месеца.

Колко време защтава ваксината против хепатит А?
Изчислява се за дълъг период за напълно ваксинираните (тези взели и двете дози) оредполага се че ваксината трае поне 25 години при възрастни и 14-20 при деца. Експерти продължават да изледват продължителността на ваксината за да изчислят кога е нужна подсилваща такава. 

Кои организации препоръчват ваксината в САЩ?
Център за контрол на заразите, академията на педиатрите, американската академия на семейните лекари и пр.

Ваксината против хепатит А безопасна ли е?
Да, ваксината  е много безопасна. Няма сериозни ответни реакции преписани на ваксината. След пускането на ваксината през 1995 около 188 милиона по света са се ваксинирали, включително 50 милиона в САЩ.

Какви странични ефекти има ваксината?
Най-честият страничен ефект е болка в ръката, което се появява при 1-2 от възрастните и 1 при децата от 5. По-рядко срещани странични ефекти са главоболие, загуба на апетит, ниска температура или умора. Когато се появят тези проблеми след3-5 дена, траят един или два дена. Много рядко но силни странични ефекти се получават при алергична реакция. Ако това се случи се получава от няколко минути до няколко часа след инжекцията.


Колко ефективна е ваксината?
Хепатит А е много ефективна. На 100% ефективна за възрастни, младежи и деца след приема на две дози. След първата инжекция 94% от хората придобиват имунитет за кратък период.


Кой не трябва да взема хепатит А ваксина?
Хора, които са имали сериозна алергична реакция в миналото или е известно да имат алергия към някоя от съставките във ваксината. Хора с слабо или силно остро заболяване трябва да изчакат да се оправи състоянието им преди да вземат ваксината.

Мога ли да се ваксинирам, ако съм бременна?
Отговорът на този въпрос не е добре изследван.......


Може ли ваксината да причини хепатит А инфекция?
НЕ.

Има ли ваксина която предпазва и от хепатит А и от хепатит В инфекции?
Да. TwinrixR, комбинираната ваксина произведена от GlaxoSmithKline, е допусната през 2001 година в САЩ за над 18 годишни. Три инжекции с необходими за пълна защита от двата А и В вируси. Вземат се на на 1 и на 6 месец след биенето на първата ваксина.

Колко скоро са предпазени хората след получаването на хепатит А ваксината?
Оптималната защита от хепатит А вируса започва четири седмици след приемането на първата доза.

Какво е имуноглобулин (IG)?
Имуноглобулина е синтезитани антитела, който се дава за краткосрочна защита от хепатит А вируса и на хора вече изложени на вируса. Имуноглобулина се дава до втората седмица след излагането за максимална защита.

Има ли риск от инфекция при пътуване в региони с излагане на хепатит А вирус преди 4 седмици за пълна активация?

Заради това, че защитата може да не е оптимална до 4 седмица след ваксинацията, на хората изложени на това се дава и инжекция имуноглобулин (но тази процедура не се прилага в България).


Може ли ваксината да се дава след заразяване с хепатит А?
Не. Ваксината не е разрешено да се дава след заразяване. В такъв случай се използва имуноглобулин. лекарят може да прецени и да даде за предотвратяване на бъдеща инфекция.

Трябва ли да се направи предварително тестване преди да се взема ваксината?
Такъв тест се прави когато се взема на предвид контолиране на разходите. тест трябва да се прави на хора е възможно да са излагани на вируса  в миналото. Това включва хора над 40 от региони с опасност от заразяване.
« Последна редакция: Април 14, 2009, 22:45:03 от Емануил Денков »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Хепатит B ваксина - въпроси и отговори
« Отговор #1 -: Юни 19, 2007, 09:44:11 »
Източник: www.vaccineinformation.org
Ваксина против хепатит В - въпроси и отговори:

Кога ваксината против хепатит В е станала достъпна?
Първата ваксина е била достъпна през 1982 година. През 1986 е пусната хепатит В ваксина с рекомбинирана ДНК технология, а втората ваксина от същия тип е пусната през 1989 година.


Какви са имената на двете рекомбинирани ваксини достъпни в САЩ?
Двете рекомбинирани ваксини (Recombivax HB® and Engerix-B®) са двете динствени ваксини използвани в САЩ.

Що за ваксини са те?
Ваксините използвани в САЩ са рекомбинирани ДНК ваксини, което означава че те са получени от инжектиране на ген от хепатит В вируса в обикновена мая за хляб, където се отглежда, вкисва и се почиства. Инфекция с хепатит В ваксина не може да се появи.

Как се прилага ваксината?
Хепатит В се дава на новородени в бедрото. Също и в рамото може да се използва при малки деца. Рамото се предпочита за младежи и възрастни.

Кой има нужда от тази ваксина?
Хепатит В ваксината-обикновено серия от 3 инжекции се препоръчва на всички деца от 0-18 годишни. Препоръчва се новородени при раздане в болницата (от 12 до 24 час след раждането). Всички останали деца, които не вземат ваксината като новородени трябва да завършат серията си от ваксини колкото се може по-скоро. Повечето щати ( в САЩ) изискват такава ваксина преди започване на училище. Младежи, които сега започват своята серия ще имат нужда от 2 или 3 серии в зависимост от възрастта си и марката ваксина, която използват. Възрастни, които са подложени на риск от хепатит В инфекция също трябва да се ваксинират. Ваксината може да се приложи на всеки желаещ.


Кои групи хора са изложени на риск от хепатит В инфекция?

    * Здравни работници и служители на реда с риск на излагане на кръвен контакт
    * Мъже, които правят секс с мъже ??? (това е абсурдно)
    * Сексуално активни хора, които не са в дългосрочна моногамна връзка.
    * Хора които търсят оценка или лечение на болести предавани по полов път.
    * Бивши или сегашни наркозависими използващи инжекции
    * Затворници.
    * Хора с последен стадии на бъбречна инфекция( не съм сигурен), включително предиализа, хемодиализа, перитонеална диализа и пр.
    * Членове на домакинство или сексуални партньори на хора с хроничен хепатит В.
    * Пътуване в страни с високи стойности на HBV инфекцията. Списък на страните, в този списък присъства и България!!!

За допълнение, всеки възрастен който желае да бъде защитен от HBV инфекция не трябва да бъде ваксиниран без да знае рисковите фактори.Кой препоръчва тези ваксини?

Център за контрол на заразите, академията на педиатрите, американската академия на семейните лекари и пр.

Безопасна ли е ваксината против хепатит В?
Да. Над 70 милиона възрастни и над 50 милиона новородени са получили поне 1 ваксина. Мнозинството от новородените не показват странични ефекти. Сериозни реакции са рядкост.

Какви странични ефекти са докладвани за ваксината?
От тези деца, които изпитват странични ефекти, като болка на мястото където е бита инжекцията, температура при 1/3 децата или понижаване на температурата. При възрастни е по-вероятно да изпитат тези симптоми. Сериозни алергични реакции последвани от ваксината са рядкост.


Колко ефективна е ваксината?
След три успешни ваксинации най-малко 9 от 10 човека развиват защитни антитела и поледвал имунитет срещу HBV инфекцията.


Защо ваксината се препоръчва за всички бебета, когато повечето от тях няма да бъдат изложени на риски от HBV инфекция?
Има няколко основателни причини за препоръчване на ваксината на новородените бебета:
При Бебетата и малките деца е огромен риска за преминаване в хроничен В хепатит - новородени 90%, деца до 4 години до 50%, а при възрасти този процент е 5-10%.
Изчислено е че  1 от 3 хронично болни американци се е заразил в детска възраст и тези с такава най-лесно разпространяват болестта. Новородени и деца заразени са подложени на най-голям риск от цироза и рак на черния дроб.
За разлика от другите предотвратими болести с ваксина, HBV инфекцията не показва симптоми сред децата. Малкият брой на докладвани такива случаи представлява бучка лед от айсберг, защото на едно дете със симптоми на хроничен хепатит В се падат поне сто, които не показват симптоми. А оттук и разпространяването му на други без да знаят.
Около 16 000 деца годишно са се заразявали годишно в САЩ преди да се препоръча ваксината. Въпреки че тези числа представляват една малка цифра от реалния брой.
Трето, дългогодишната защита на новородените ваксинирани ще ги предпази с десетилетия от тази ужасна болест.

Неактивен katia

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 298
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #2 -: Юни 10, 2008, 09:48:06 »
тук също има информация по въпроса:

www.immunize.org/vis/hepb01.pdf

HEPATITIS B VACCINE

1. What is hepatitis B?
WHAT YOU NEED TO KNOW
Hepatitis B is a serious disease that affects the liver.
It is caused by the hepatitis B virus (HBV). HBV   can cause: Acute (short-term) illness. This can lead to:
• loss of appetite
• diarrhea and vomiting
• tiredness
• jaundice (yellow skin or eyes)
• pain in muscles, joints, and stomach
Acute illness is more common among adults.
Children who become infected usually do not have acute illness.
Chronic (long-term) infection. Some people go on to develop chronic HBV infection. This can be very serious, and often leads to:
•liver damage (cirrhosis)
•liver cancer
•death
Chronic infection is more common among infants and children than among adults. People who are infected can spread HBV to others, even if they don’t appear sick.
• In 2005, about 51,000 people became infected with hepatitis B.
• About 1.25 million people in the United States have chronic HBV infection.
• Each year about 3,000 to 5,000 people die from cirrhosis or liver cancer caused by HBV.
Hepatitis B virus is spread through contact with the blood or other body fluids of an infected person. A person can become infected by:
- contact with a mother’s blood and body fluids at the time of birth;
- contact with blood and body fluids through breaks in the skin such as bites, cuts, or sores;
- contact with objects that could have blood or body fluids on them such as toothbrushes or razors;
- having unprotected sex with an infected person;
- sharing needles when injecting drugs;
- being stuck with a used needle on the job.
Children and Adolescents
• All children should get their first dose of hepatitis B vaccine at birth and should have completed the vaccine series by 6-18 months of age.
• Children and adolescents through 18 years of age who did not get the vaccine when they were younger should also be vaccinated.
Adults
• All unvaccinated adults at risk for HBV infection should be vaccinated. This includes:
- sex partners of people infected with HBV,
- men who have sex with men,
- people who inject street drugs,
- people with more than one sex partner,
- people with chronic liver or kidney disease,
- people with jobs that expose them to human blood,
- household contacts of people infected with HBV,
- residents and staff in institutions for the developmentally disabled,
- kidney dialysis patients,
Hepatitis B vaccine can prevent hepatitis B, and the serious consequences of HBV infection, including liver cancer and cirrhosis.
Routine hepatitis B vaccination of U.S. children began in 1991. Since then, the reported incidence of acute hepatitis B among children and adolescents has dropped by more than 95% – and by 75% in all age groups.
Hepatitis B vaccine is made from a part of the hepatitis B virus. It cannot cause HBV infection.
Hepatitis B vaccine is usually given as a series of 3 or 4 shots. This vaccine series gives long-term protection from HBV infection, possibly lifelong.
2. Hepatitis B vaccine: Why get vaccinated?
3. Who should get hepatitis B vaccine and when?
- people who travel to countries where hepatitis B is common,
- people with HIV infection.
• Anyone else who wants to be protected from HBV infection may be vaccinated.
4. Who should NOT get hepatitis B vaccine?
• Anyone with a life-threatening allergy to baker’s yeast, or to any other component of the vaccine, should not get hepatitis B vaccine. Tell your
provider if you have any severe allergies.
• Anyone who has had a life-threatening allergic reaction to a previous dose of hepatitis B vaccine should not get another dose.
• Anyone who is moderately or severely ill when a dose of vaccine is scheduled should probably wait until they recover before getting the vaccine.
Your provider can give you more information about these precautions.
Pregnant women who need protection from HBV infection may be vaccinated.
5. Hepatitis B vaccine risks
Hepatitis B is a very safe vaccine. Most people do not have any problems with it.
The following mild problems have been reported:
• Soreness where the shot was given (up to about 1 person in 4).
• Temperature of 99.9°F or higher (up to about 1 person in 15).
Severe problems are extremely rare. Severe allergic reactions are believed to occur about once in 1.1 million doses.
A vaccine, like any medicine, could cause a serious reaction. But the risk of a vaccine causing serious harm, or death, is extremely small. More than 100 million people have gotten hepatitis B vaccine in the United States.
6. What if there is a moderate or severe reaction?
7. The National Vaccine Injury Compensation Program
In the event that you or your child has a serious reaction to a vaccine, a federal program has been created to help pay for the care of those who have been harmed.
For details about the National Vaccine Injury Compensation Program, call 1-800-338-2382 or visit their website at www.hrsa.gov/vaccinecompensation.
Centers for Disease Control and Prevention Vaccine Information Statement (Interim)
Hepatitis B (7/18/07) 42 U.S.C. § 300aa-26
8. How can I learn more?
• Ask your doctor or nurse. They can give you the vaccine package insert or suggest other sources of information.
• Call your local or state health department.
• Contact the Centers for Disease Control and Prevention (CDC):
- Call 1-800-232-4636 (1-800-CDC-INFO)
- Visit CDC websites at:
www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis
www.cdc.gov/vaccines
www.cdc.gov/travel
What should I look for?
• Any unusual condition, such as a high fever or behavior changes. Signs of a serious allergic reaction can include difficulty breathing, hoarse-ness
or wheezing, hives, paleness, weakness, a fast heart beat or dizziness.
What should I do?
• Call a doctor, or get the person to a doctor right away.
• Tell your doctor what happened, the date and time it happened, and when the vaccination was given.
• Ask your doctor, nurse, or health department to report the reaction by filing a Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) form.
Or you can file this report through the VAERS web site at www.vaers.hhs.gov, or by calling
1-800-822-7967.
VAERS does not provide medical advice.
« Последна редакция: Юни 10, 2008, 10:00:27 от Радослав Русинов »

Неактивен katia

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 298
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон
 • Статус: Хроничен хепатит B
Ваксината срещу вирусен хепатит B - HBV ваксина
« Отговор #3 -: Август 05, 2008, 11:58:45 »

Ваксината срещу вирусен хепатит B - HBV ваксина

    Ваксината срещу вирусен хепатит B съдържа 0,02 мг антигенен протеин и е включена в Имунизационния календар на Република България за ваксинация на бебета и възрастни.

     Показания
    Прилага се за активна имунизация срещу вирусен хепатит В. Може да бъде използвана във всяка възраст. Имунизират се всички новородени през първите 24 часа след раждането. Препоръчително е използването на ваксината за всички хора, които професионално или в личния си живот са застрашени от заразяване с хепатит В.

     Странични реакции и усложнения
    Ваксината има слаба реактогенност. При около 50% се наблюдават местни реакции - преходна болезненост, зачервяване и инфилтрат на мястото. Много рядко се срещат преходна фибрилност, гадене, замайване, главоболие, миалгия, артралгия и други.

     Лекарствени взаимодействия
    Ваксината е съвместима с други ваксини от имунизационния календар.

     Противопоказания
    Висока температура, алергия към компонентите на ваксината, бременност.

     Дозировка
    Единичната доза за възрастни и деца над 10 години е 1 мл, а за новородени и деца до 10 години - 0.5 мл. Инжектира се дълбоко мускулно в делтоидния мускул. При новородени и малки деца - в антеролатералната част на бедрото.
    Курсът на имунизация включва 3 инжектирания на 0 ден - 30 ден - 180 ден. Реимунизацията се прави 6 години след имунизацията.

     Съхранение
    Хладилен режим от +2 до +8 градуса без да се допуска замразяване. Срок на годност 3 години.

    Източник: http://www.pharmacy-bg.com/article.php?cmd=list&id=408

Неактивен katia

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 298
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #4 -: Септември 01, 2008, 10:54:43 »
Hepatitis B vaccination in 29 European countries
- Ваксинация за Хепатит В в 29 Европейски страни

/по данни на National Reports 2003 & 2004-EMCDDA-Европейски мониторинг център по наркотиците и наркоманиите/
      
Страна                                 Национална                   Контролна                  Хепатит В
                                             програма за                   Хепатит В                    програма за
                                             Хепатит В                      програма за                 ваксинация
                                             имунизация                   ваксинация                  в затвора
                                             (въведена от)                за наркомани     
Belgium French community            1999                          не                         не
Belgium Flemish community             не                            не                          не
Czech Republic                           2001                          не                         не
Denmark                                      не                           да                         да
Germany                                    1996                          не                         не
Estonia                                      2003                          не                         не
Greece                                      1991                         да                         да
Spain                                        1996                         да                         да
France                                      1995                         да                         да
Ireland                                      1999                         да                         да
Italy                                         1990                         да                  няма информация
Cyprus                                      1993                         не                         не
Latvia                                       1997                         не                         не
Lithuania                                   1998                         не                         не
Luxembourg                                1997                         да                         да
Hungary                                    1999                         не                         не
Malta                                        1997                         да                        не
Netherlands                                  не                          да                         да
Austria                                      1998                        да                         не
Poland                                       1991                        не                         не
Portugal                                    1999                        да                          да
Slovenia                                    1993                        да                          да
Slovakia                                    1999                        да                          не
Finland                                      1998                        да                          да
Sweden                                      не                         да                          да
UK                                             не                          да                          да
Romania                                    1994                   няма информ.          няма информ.
Bulgaria                                     1991                        не                          да
Turkey                                      2000                        да                          не
Norway                                        не                         да                          да

Източник: National Reports 2003 & 2004; Structured Questionnaire 23 (2004)         
http://www.emcdda.europa.eu/?nnodeid=10192
« Последна редакция: Септември 02, 2008, 15:40:35 от Katia »

Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #5 -: Септември 01, 2008, 11:22:31 »
Катя,не знам откъде имаш тази информация,на мен медицинска сестра от детска консултация ми каза ,че в Бг се ваксинират деца за В от 1992 г.Даже за първата година ,на голяма част от ваксинираните не е спазван графика,тъй като ваксината е била дарение и е закъснявала доставката!Затова за реална и според изискванията се счита ваксинацията от 1993 година!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен katia

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 298
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #6 -: Септември 01, 2008, 11:27:19 »
Да, и знам, че е от 1992г., незнам на какво се дължи това разминаване в данните, а източника е посочен - http://ar2005.emcdda.europa.eu/bg/page095-bg.html. Сигурно има някакво обяснение.
« Последна редакция: Септември 02, 2008, 15:37:31 от Katia »

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Ваксини срещу хепатит А - листовки
« Отговор #7 -: Април 20, 2009, 11:11:48 »
1. Havrix - подходяща за деца и възрастни - http://www.bda.bg/bdias/30293s.pdf
2. Avaxim 160U - подходяща е за деца над 16 год. и за възрастни - http://www.bda.bg/bdias/21227d.pdf
3. Avaxim 80U - подходяща за деца  от 12 месеца до 15г. - http://www.bda.bg/bdias/9721s.pdf
« Последна редакция: Април 26, 2009, 23:37:07 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен koketka

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 9
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
Комбинирана ваксина за хепатит A+B
« Отговор #8 -: Април 24, 2009, 23:26:10 »
Здравейте,

Миналата седмица бях при моята лична лекарка, за да получа комбинирана ваксина за хепатит А и Б и тя ми каза, че първият път ще бъде за А и Б, след един месец също, а след 6 месеца ще получа само за хепатит Б.

Може ли някой да ми даде информация дали това наистина е така, защото моят приятел е чел, че задължително при комбинираните ваксините за хепатит А и Б втората и последна доза за хепатит А се приема минимум 6 месеца след първата.

Много бих се радвала да получа отговор, защото четох вече много неща, но това не се уточнява никъде, а аз не искам да се доверявам сляпо на лекарите.

Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Април 24, 2009, 23:30:51 от Мариана Стефанова »

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Комбинирана ваксина за хепатит A+B
« Отговор #9 -: Април 25, 2009, 00:23:10 »
Ето листовката на комбинираната ваксина twinrix - http://us.gsk.com/products/assets/us_twinrix.pdf
Аз лично съм ваксинирала големия ми син с тази ваксина и трите дози бяха само с нея. Не сме редували комбинираната с такава само срещу хепатит А.
Цитат
втората и последна доза за хепатит А се приема минимум 6 месеца след първата.
- това е вярно, но ако се ваксинираш с ваксина само срещу хепатит А - а не с комбинирана.

Цитат
Какво представлява Twinrix Adult?
Twinrix Adult представлява ваксина, която се предлага под формата на инжекционна суспензия. Съдържа като активни вещества инактивиран (убит) вирус на хепатит A и части от вируса на хепатит B. Предлага се под формата на флакон от 1 ml и предварително напълнена спринцовка от 1 ml.
За какво се използва Twinrix Adult?
Twinrix Adult е показан за предпазване от инфекции с хепатит А и хепатит B (заболявания, засягащи черния дроб). Използва се при възрастни и юноши на и над 16 години, които все още нямат имунитет срещу тези две заболявания и които са изложени на риск от заразяване.
Лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.
Как да използвате Twinrix Adult?
Препоръчваната схема на ваксинация с Twinrix Adult е три дози с период от един месец между първите две и период от пет месеца между втората и третата. Ваксината се инжектира в мускула на горната част на ръката.
При изключителни случаи трите инжекции могат да бъдат приложени в рамките на три седмици при възрастни, които се нуждаят от бърза защита преди пътуване. В тези случаи се препоръчва четвърта инжекция 12 месеца след първата доза.
Препоръчва се лицата, на които е приложена първата доза, да завършат курса с всички дози Twinrix Adult. Бустер доза Twinrix Adult или друга ваксина за хепатит A или B може да бъде приложена в съответствие с официалните препоръки.
Как действа Twinrix Adult?
Twinrix Adult е ваксина. Действието на ваксините е да „обучават“ имунната система (естествената защита на организма) как да се защитава от дадено заболяване. Twinrix Adult съдържа малки количества инактивирани вируси на хепатит A и повърхностен антиген (белтъците от повърхността) на вируса на хепатит B. Когато ваксината е приложена на дадено лице, имунната система разпознава вирусите и повърхностните антигени като чужди и изгражда антитела срещу тях. Ако в бъдеще имунната система влезе в контакт с вирусите, тя е
2/2
в състояние по-бързо да изгради антитела. Антителата помагат за предпазване от заболяванията, причинени от тези вируси.
Ваксината е адсорбирана. Това означава, че за да се предизвика по-добър отговор, вирусите и повърхностните антигени са прикрепени върху алуминиеви съединения. Повърхностните антигени на вируса на хепатит B се произвеждат по метод, известен като рекомбинантна ДНК технология – от дрожди, получили ген (ДНК), който им дава възможност да произвеждат протеините.
Активните вещества в Twinrix Adult се предлагат в Европейския съюз (ЕС) от много години под формата на други ваксини: Havrix Adult за защита от хепатит A и Engerix-B за защита от хепатит B.
Как е проучен Twinrix Adult?
Twinrix Adult е проучен в рамките на три главни проучвания, обхващащи 843 здрави лица на възраст между 18 и 60 години, повечето от които са под 40 години. На всеки от тях са приложени дози Twinrix Adult на месеци 0, 1 и 6. Основната мярка за ефективност е броят (в проценти) на лицата, които развиват антитела срещу хепатит A и B.
Допълнителни проучвания разглеждат запазването на антителата след ваксинацията при възрастни и юноши и схемата за ваксиниране на възрастни в рамките на три седмици, когато е необходимо да се осигури бърза защита.
Какви ползи от Twinrix Adult са установени в проучванията?
Проучванията показват, че при хепатит A наличието на антитела се установява при 94% от възрастните след прилагане на първата доза, при 99,5% – след прилагане на втората доза и при 100% – след прилагане на третата доза. При хепатит B антитела са установени при 71% от възрастните след прилагане на първата доза, при 97% – след прилагане на втората доза и при 99,7% – след прилагане на третата доза.
Допълнителните проучвания показват, че наличието на антитела се запазва до пет години. Триседмичната ваксинационна схема също води до изграждане на антитела при около 83% от пациентите, като броят им се повишава до 89% след бустер доза на месец 12.
Какви са рисковете, свързани с Twinrix Adult?
Най-честите нежелани реакции при Twinrix Adult (наблюдавани при повече от 1 на 10 дози от ваксината) са главоболие, болка, зачервяване на мястото на инжектиране и слабост (уморяемост). За пълния списък на всички наблюдавани при Twinrix Adult нежелани реакции – вижте листовката.
Twinrix Adult е противопоказен за хора, които могат да проявят свръхчувствителност (алергични реакции) към някое от активните вещества, някоя от другите съставки или неомицин (антибиотик). Не трябва да се прилага при лица, които са имали алергична реакция след приложение на ваксини за хепатит A или хепатит B. Приложението на Twinrix Adult трябва да бъде прекъснато при внезапната поява на висока температура. Ваксината не трябва да се инжектира във вена.
Основания за одобряване на Twinrix Adult?
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) решава, че ползите от Twinrix Adult са по-големи от рисковете за употреба при неимунни възрастни и юноши на и над 16 години, които са изложени на риск от инфекция с хепатит A и хепатит B. Комитетът препоръчва на Twinrix Adult да бъде издадено разрешение за употреба.
Допълнителна информация за Twinrix Adult:
Европейската комисия издава разрешение за употреба, валидно в рамките на Европейския съюз, за Twinrix Adult на GlaxoSmithKline Biologicals s.a. на 20 септември 1996 г. Разрешението за употреба е подновено на 20 септември 2001 г. и на 20 септември 2006 г.
Пълният текст на EPAR относно Twinrix Adult може да се намери тук.
източник: http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Twinrixadult/046996bg1.pdf
« Последна редакция: Април 25, 2009, 00:54:30 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Комбинирана ваксина за хепатит A+B
« Отговор #10 -: Април 25, 2009, 00:44:36 »
Ambirix на GlaxoSmithKline - това е също комбинирана ваксина, срещу хепатит А и В

Ето информация за нея - http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/ambirix/289402bg1.pdf
Цитат
Какво представлява Ambirix?
Ambirix представлява ваксина, която се предлага под формата на инжекционна суспензия. Активните вещества в него са инактивиран (убит) вирус на хепатит A и частици от вируса на хепатит B.
За какво се използва Ambirix?
Ambirix се използва за предпазване от хепатит A и хепатит B (заболявания, които засягат черния дроб) при деца на възраст между една и 15 години, които все още нямат имунитет срещу тези две заболявания.
Ambirix се използва при двудозова схема, като защита срещу хепатит B може да се изгради едва след прилагане на втората доза. Поради това Ambirix трябва да се използва единствено когато е налице нисък риск от инфекция от хепатит B по време на курса на ваксинация и когато е сигурно, че двудозовият курс на ваксинация може да бъде завършен.
Лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.
Как да използвате Ambirix?
Ваксинационната схема за Ambirix е две дози, приложени в интервал от 12 месеца. Ваксината се въвежда чрез инжектиране в мускула на горната част на ръката, а при много малки деца – в бедрото. Лицата, на които е приложена първата доза, трябва да завършат курса с Ambirix.
Когато се изисква бустер доза срещу хепатит А или B, може да се приложи Ambirix или отделна ваксина срещу хепатит A или B.
Как действа Ambirix?
Ambirix е ваксина. Ваксините действат като „обучават“ имунната система (естествената защита на организма) как да се защитава от дадено заболяване. Ambirix съдържа малки количества инактивирани вируси на хепатит A и повърхностен антиген (протеините от повърхността) на вируса на хепатит B. Когато ваксината бъде приложена на дадено дете, имунната система разпознава вирусите и повърхностните антигени като чужди и изгражда антитела срещу тях. Ако в бъдеще имунната система влезе в контакт с вирусите, тя е в състояние по-бързо да изгради антитела. Антителата спомагат за предпазване от заболяванията, които тези вируси предизвикват.
2/2
Ваксината е адсорбирана. Това означава, че вирусите и повърхностните антигени са прикрепени върху алуминиеви съединения, за да се стимулира по-добро повлияване. Повърхностните антигени на вируса на хепатит B се произвеждат по метод, познат като „рекомбинантна ДНК технология“: от дрожди, получили ген (ДНК), който ги прави способни да произвеждат протеините.
Активните вещества в Ambirix вече се предлагат под формата на други ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз (ЕС). Ambirix съдържа същите съставки като Twinrix Adult, който се разрешен за употреба от 1996 г., и като Twinrix Paediatric, който се разрешен за употреба от 1997 г. Трите ваксини се използват за предпазване от едни и същи заболявания, но Twinrix Adult и Twinrix Paediatric се прилагат съгласно тридозова схема.
Как е проучен Ambirix?
Тъй като Ambirix и Twinrix Adult съдържат идентични съставки, някои от данните, използвани за обосноваване употребата на Twinrix Adult, са използвани за обосноваване употребата на Ambirix.
Проведени са три основни проучвания на Ambirix, обхващащи 615 деца след навършване на една година. На всички деца са приложени две дози Ambirix в интервал от шест месеца. Две от проучванията сравняват Ambirix с други ваксини срещу хепатит A и B. Основната мярка на ефективността е процентът ваксинирани деца, които развиват защитни нива на антитела един месец след последната инжекция.
Допълнително проучване при 208 деца сравнява ефективността на ваксината, когато между двете инжекции има шестмесечен или 12-месечен интервал.
Какви ползи от Ambirix са установени в проучванията?
Ambirix води до изграждане на защитни нива на антитела срещу хепатит A и B при 98 до 100% от ваксинираните деца един месец след последната инжекция. При над 93% от децата тези нива се запазват след две години. След като е завършен пълният курс на ваксинация, Ambirix е също толкова ефективен колкото останалите ваксини срещу хепатит A и B. Пълна защита срещу хепатит B обаче се развива едва след прилагане на втората доза Ambirix.
Допълнителното проучване доказва, че нивата на защита, постигнати с Ambirix, са сходни при шестмесечен и 12-месечен интервал между инжекциите.
Какви са рисковете, свързани с Ambirix?
Най-честите нежелани реакции при Ambirix (наблюдавани при повече от 1 на 10 дози от ваксината) са главоболие, загуба на апетит, болка на мястото на инжектиране, зачервяване, отпадналост (уморяемост) и раздразнителност или нервност. За пълния списък на всички наблюдавани при Ambirix нежелани реакции – вижте листовката.
Ambirix е противопоказен за хора, които биха могли да проявят свръхчувствителност (алергични реакции) към някое от активните вещества, някоя от другите съставки или неомицин (антибиотик). Не трябва да се използва и при лица, които са получили алергична реакция след предишно прилагане на ваксини срещу хепатит A или хепатит B. Ваксинирането с Ambirix трябва да бъде отложено при пациенти с внезапна тежка треска. Ваксината не трябва никога да се инжектира във вена.
Основания за одобряване на Ambirix?
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) решава, че ползите от Ambirix превишават рисковете за употреба при неимунни лица на възраст от една до 15 години включително с цел предпазване от хепатит A и хепатит B инфекции. Комитетът препоръчва на Ambirix да бъде издадено разрешение за употреба.
Допълнителна информация за Ambirix:
Европейската комисия издава разрешение за употреба, валидно в рамките на Европейския съюз, за Ambirix на GlaxoSmithKline Biologicals s.a. на 30 август 2002 г. Разрешението за употреба е подновено на 30 август 2007 г.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен koketka

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 9
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
Re: Комбинирана ваксина за хепатит A+B
« Отговор #11 -: Април 26, 2009, 14:17:26 »
Много много много благодаря за информацията!

Видях, че са ми били twinrix и след прочетеното се успокоих, че мога да се доверя на лекарката ми!

Поздрави!

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Комбинирана ваксина за хепатит A+B
« Отговор #12 -: Април 26, 2009, 16:55:46 »
В допълнение на информацията за комбинираните ваксини - Twinrix за деца от 1 до 15 години

Цитат
Какво представлява Twinrix Paediatric?
Twinrix Paediatric e ваксина, предлагана под формата на инжекционна суспензия. Активните вещества в нея са инактивирани (убити) вируси на хепатит A и частици от вируса на хепатит B. Предлага се във флакон от 0,5 ml и в предварително напълнена спринцовка от 0,5 ml.
За какво се използва Twinrix?
Twinrix Paediatric се използва за предпазване от инфекция с хепатит А и хепатит B (заболявания на черния дроб). Използва се при имунологично некомпетентни срещу тези две заболявания бебета, деца и юноши на възраст между 1 и 15 години1 изложени на риск от зараза с тях.
Лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.
Как да използвате Twinrix Paediatric?
Препоръчваната схема на ваксинация за Twinrix Paediatric е три дози в разстояние от един месец между първите две дози и разстояние от пет месеца между втората и третата. Въвежда се чрез интрамускулно инжектиране в горната част на ръката или бедрото.
Препоръчва се лицата, на които е приложена първата доза, да завършат курса с трите дози Twinrix Paediatric.
Бустерна доза Twinrix Paediatric или единична ваксина срещу хепатит A или B може да бъде приложена в съответствие с официалните препоръки.
Как действа Twinrix Paediatric?
Twinrix Paediatric е ваксина. Ваксините действат като „обучават” имунната система (естествената защита на организма) да се защитава от дадено заболяване. Twinrix Paediatric съдържа малки количества инактивирани вируси на хепатити A и повърхностен антиген (белтъците от повърхността) на вируса на хепатит B. Когато ваксината бъде приложена на дадено лице, имунната система разпознава вирусите и повърхностните антигени като чужди и изгражда антитела срещу тях. Това позволява на имунната система в бъдеще по-бързо да изгражда антитела, ако влезе в контакт с вирусите. Антителата спомагат за предпазване от заболяванията, които тези вируси предизвикват.
2/2
Ваксината е адсорбирана. Това означава, че вирусите и повърхностните антигени са свързани с алуминиеви съединения, за да се стимулира по-добър отговор. Повърхностните антигени на вируса на хепатит B се произвеждат по метод, познат като рекомбинантна ДНК технология. Активното вещество се изгражда от бактерия, получила ген (ДНК), който я прави способна да го произведе.
Twinrix Paediatric е идентичен с ваксината Twinrix Adult, която вече е одобрена за употреба в Европейския съюз (ЕС) от 1996 г. насам. Единствената разлика между двете ваксини е количеството на ваксината във всеки флакон или спринцовка. В продължение на няколко години активните вещества в Twinrix Paediatric и Twinrix Adult се предлагат в ЕС под формата на други ваксини – Havrix Adult за предпазване от хепатит A и Engerix-B за предпазване от хепатит B.
Как е проучен Twinrix Paediatric?
Тъй като Twinrix Paediatric и Twinrix Adult съдържат идентични активни вещества, някои от данните, използвани за обосноваване употребата на Twinrix Adult, са използвани и за обосноваване употребата на Twinrix Paediatric.
Проведени са две проучвания, обхващащи общо 180 деца и юноши, като на всички тях е прилаган Twinrix Paediatric. Главният параметър на ефективността е делът на децата, които развиват защитни нива на антитела срещу хепатит A и хепатит B.
Допълнителни проучвания разглеждат запазването на нивата на антитела след ваксинацията.
Какви ползи от Twinrix Paediatric са установени в проучванията?
Проучванията показват, че Twinrix Paediatric изработва имунен отговор, който е добър, колкото наблюдавания при проучванията на Twinrix Adult. При всички деца се установяват задоволителни нива на антитела срещу хепатит A преди изтичане на два месеца, а при почти 100% се установяват защитни нива на антитела срещу хепатит B преди изтичане на шест месеца (точно преди третата доза от ваксината). Нивата на антитела както срещу хепатит A, така и срещу хепатит B се повишават след третата доза от ваксината.
Допълнителните проучвания показват, че наличието на антитела се запазва в продължение на най-малко четири години.
Какви са рисковете, свързани с Twinrix Paediatric?
Най-честата нежелана реакция при лечението с Twinrix Paediatric (наблюдавана при повече от 1 на 10 пациенти) е болка и зачервяване на мястото на инжектиране. За пълния списък на всички наблюдавани при Twinrix Paediatric нежеланите реакции - вижте листовката.
Twinrix Paediatric е противопоказен за хора, които могат да проявят свръхчувствителност (алергични реакции) към някое от активните вещества или някоя от другите съставки или неомицин (антибиотик). Противопоказен е и за лица, които са проявили алергична реакция при прилагане на ваксини срещу хепатит A или хепатит B. Прилагането на Twinrix Paediatric трябва да бъде отложено при лица, страдащи от остри фебрилни заболявания. При никакви обстоятелства Twinrix Paediatric не трябва да се инжектира интравенозно.
Основания за одобряване на Twinrix Paediatric?
Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) решава, че ползите от Twinrix Paediatric са по-големи от рисковете за употреба при имунологично некомпетентни бебета, деца и юноши на възраст от една до 15 години включително, които са изложени на риск от инфекция както от хепатит A, така и от хепатит B. Комитетът препоръчва на Twinrix Paediatric да бъде издадено разрешение за употреба.
Допълнителна информация за Twinrix Paediatric:
Европейската комисия издава разрешение за употреба, валидно в рамките на Европейския съюз, за Twinrix Paediatric на GlaxoSmithKline Biologicals s.a. на 10 февруари 1997 г. Разрешението за употреба е подновено на 10 февруари 2002 г. и на 10 февруари 2007 г.

източник: http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Twinrixpaediatric/095996bg1.pdf
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #13 -: Януари 12, 2010, 13:44:49 »
Днес попаднах на този сайт
http://www.vaksini.bg/index.php
поместени за центрове за ваксинация.
Никъде обаче не видях на кого е сайта и контакт с администратор, модератор и т.н.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен marzelana

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 38
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Ваксини - информация!
« Отговор #14 -: Януари 12, 2010, 16:45:35 »
Мисля, че е на ГлаксоСмитКлайн (наскоро получих една рекламна брошура от тях в офиса и дизайна и текста са същите, а и в придружителното писмо ми цитириха този сайт).
А бе всичко е търговия.Особено здравето в днешни времена

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007