Не-вирусен хепатит > Автоимунен хепатит

 Резултати от биопсия при автоимунен хепатит

(1/4) > >>

Elle:
Здравейте! Аз съм нова тук и ако не съм сложила поста си където трябва, моля да ме извините. Наскоро излязох от болница с диагноза: Оверлап синдром в комбинация с автоимунен хроничен хепатит с ПБЦ.В биопсията ми пише:чернодробна тъкан с умерено изразена дистрофия на хепатоцитите, лимфоцитарна възпалителна колекция на малкото портални зони, нарушаваща граничната лемела и обхващаща перифокалните лобуларни полета с умерени ПМ некрози - белези на перипортален хепатит 3-1-0 по Кнодел. Не разбирам точно колко сериозно е увреждането ....Имам и още много въпроси по тая странна болест, която ме връхлетя от нищото...
1.Какви са прогнозите? Опасността от преминаване в рак съществува ли и колко голяма е?
2. Разширените имонологични изследвания показаха- АГМА+, и М-фракции на АМА+....мисля, че те увреждат черния ми дроб.Чувала съм, че черният дроб може да се самовъзстановява и дали това наистина може да стане, след като антителата са изолирани и им се противодейства с лекарства.Взимам урсофалк, метилпреднизолон по схема и пробитор.
3.Прочетох, че при първичната билиарна цироза прогнозите не са оптимистични, какво да мисля?
Благодаря предварително! :)

Силвана Лесидренска:
Здравей Ел,

В момента се опитвам да открия информация за този синдром в интернет,но до момента нищо съществено.За първи път чувам за подобно заболяване, би ли могла да ни въведеш накратко в историята си- при кого се лекуваш, какво ти обясниха от болницата, какви са резултатите ти от другите изследвания? Имаш ли също така ПСР?

Elle:
За болестта четох тук,но не мога да си отговоря на въпросите, които задавам http://medicine-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1049&Itemid=34 , от Окръжна болница-Пловдив, където се лекувам ми обясниха заболяването така: по все още неизяснени причини, криещи се в имунната система, организмът губи способността си да разпознава собствените клетки, мисли ги за чужди(вирус) и произвежда антитела, с които унищожава здравите клетки, увреждайки черния дроб. Нещата са по-различни от вирусните хепатити с това, че при мен няма вирус, а собственият ми организъм ме разболява. В крайна сметка се стига до същите увреждания. ПСР не зная какво е, никой не ми е говорил за това.При мен търсиха антителата, които атакуват черния дроб и ги откриха, чрез биопсия установиха увреждане, което не зная доколко е сериозно и затова питам. Не зная дали тези антитела ще се унищожават чрез урсофалк или просто ще забавят процеса,мн :(ого съм объркана, всичко стана много бързо, бях напълно здрава, през зимата започна да ме сърби по цялото тяло и в невежеството си тръгнах да лекувам алергия, чак от април урината ми потъмня и отидох на изследвания.Започнаха от вирусните хепатити, но А,Б,С бяха отрицателни, тогава се насочиха към автоимунните и се стигна до тази диагноза. Още не мога да побера в главата си мисълта, че съм тежко болна от нещо, което не проумявам.... :( мъча се да си го обясня и да свикна да живея с новите реалности, но не знам как.....

Силвана Лесидренска:
Ели,

ПСР е тест чрез който се изследва нивото на вируса в кръвта-Б или С, но май е грешка от моя страна,че те попитах дали имаш при положение,че ти е автоимунен хепатита  :ashamed: Въпроса е,че ти си първият съфорумец с подобен/ или поне аз не се сещам да има друг,ако да-моля той да ме извини /. Помисли си дали не трябва да посетиш хепатолог в София-дали в Токуда, Иван Рилски,Александровска / нека тя ти е последен вариант/ и да ти обяснят какво,защо.Казвам го,защото заболяването ти е рядко срещано/ както прочетох в сайта - 17 случая на 100 000 души/ и при теб е нужен голям специалист с дългогодишен опит. Не искам да обидя пловдивските лекари,но не знам доколко те го имат.
Относно биопсията- тук има тема ,в която Радо беше разчел на Меги резултата, така че може да се ориентираш с нейна помощ какво означават термините и да добиеш представа.
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=350.msg2621#msg2621

Elle:
Благодаря! Видях и ще се опитам да се ориентирам в сложната терминология. За лекарите, които ме лекуват тук се говори, че са от най-добрите, но не зная доколко опитът им е достатъчен. Гастроентероложката ми каза, че заболяването ми е рядко и затова търся някъде информация как протича по-нататък,какви са прогнозите, макар да си давам сметка, че при всеки човек е различно. Просто ме е страх от тази болест и искам да науча повече за нея, за да знам срещу какво се изправям.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия