Не-вирусен хепатит > Автоимунен хепатит

 Резултати от биопсия при автоимунен хепатит

<< < (2/4) > >>

ЕЛЕ:
Здравейте! Преди 2,5 години пуснах тази тема, защото току-що бях диагностицирана с рядко срещано автоимунно заболяване - автоимунен хроничен хепатит с първична билиарна цироза. Оказа се, че съм единствена във форума с тази диагноза и поради тази причина не влизах често. Забравих паролата си и когато реших да пиша отново се наложи да си направя нова регистрация. Извинете ме :oops: Извинявам се и на Боби от Пловдив, която преди цели 4 месеца ме е търсила за съвет, но аз видях чак сега :ashamed2: Надявам се, че Боби все още влиза и чете тук и ще види написаното от мен. Не намирих профила ти, Боби, за да ти напиша ЛС, дано ти ми изпратиш на новия акаунт :smile:
Разгледах форума и видях, че има вече и други регистрирани с това автоимунно заболяване и мисля да влизам по-често и да оставям информация за себе си, за да може да се ползва от тези, които по-късно ще бъдат диагностицирани с тази толкова лоша болест. През изминалото време не спрях да търся инфо за болестта, за напредъка в лечението и мисля, че вече знам почти всичко, което може да се научи.
Най-напред ще напиша нещо за Боби :smile: Боби, разбрах, че си болна от 2 години, но още не си влязла в ремисия, не се отчайвай толкова, пределния срок за повлияване от лекарствата е 3 години, може би имаш още време. По-голямата част от болните реагират на лечението, в зависимост към кой тип на болестта принадлежат.
1 тип - разболяват се жени на възраст 40 - 60 години. Аз принадлежа към този тип. Те реагират най-адекватно на лечението.
2 тип - разболяват се млади момичета и млади жени на възраст 15-35 години. Също реагират добре на лечението в повечето случаи
3 тип - разболяват се малки момиченца на възраст до 10 години. Те, за съжаление, почти не реагират на лечението и изхода при тях е тежък :shocked1:
Има и още нещо интересно, което е доста парадоксално - тези, при които стойностите на АСАТ и АЛАТ са най-високи много по-бързо реагират на лекарствата и при тях ремисията идва по-бързо. Мога да потвърдя, че това е вярно, защото аз бях със стойности на ензимите над 300 и след 6 месеца започна рязко спадане на стойностите, а след 8 месеца вече бях в ремисия. Ремисията е състояние, при което всички биохимични показатели са в норма и признаците на болестта - сърбежи, жълтеница, отслабване, загуба на апетит изчезват, но.....нека всички са наясно ,че болестта е нелечима и прогресираща Не се надявайте на пълно излекуване, такъв случай все още няма... :crying2: Хубавата новина е, че болестта може да бъде забавена във времето до естествения край на живота :yahoo: Това е Голямата цел на всеки, диагностициран с това заболяване.
Лекарствата, за съжаление са много малко - урзофалк е лекарството за цял живот, то подпомага черния дроб за възстановяването му след атаките на имунната система. Кортизонът и имурана са имуносупресори, които подтискат имунната система, за да я обезсилят и да не напада повече черния ни дроб. Това са общо-взето лекарствата за нас. Какво обаче да правят тези, които не се повлияват от тях, а заветните три години вече са отминали? Ще трябва да потърсят последните възможности:
1. Биологичното лекарство хюмира. Лечението с хюмира е много скъпо, струва по 1800 лв на месец някъде, а трябва да се бият инжекциите поне 1 година. За някои автоимунни като болест на Крон знам, че вече е безплатно/предполагам, че ще важи и за нас/,но....трябва лекарят ти да те предложи, комисия от МЗ да одобри и ако НЗОК има пари, да ти отпусне безплатно лекарството, дълъг и сложен процес....
2. Преливане на стволови клетки. Доскоро не се правеше в България, бяха забранили, но доколкото разбрах сега отново са разрешили и във Варна правят такива влизания. Едно струва около 4000 лв. Обикновено трябват поне 2 вливания...., не зная дали ЗК поема нещо, мисля, че не....Дано не стига никой до там.... :girl_angel:

Написах цял ферман и ще спра, а по-късно днес или утре ще постна как беше разчетена моята биопсия от един студент по медицина, може би ще помогне и на други да си разчетат своята. Ще ми бъде интересно ако Радо прочете и коментира също, защото той беше разчел биопсията на една съфорумка и е наясно с материята :doubleup:

ЕЛЕ:
Ето и биопсията ми:
СЧБ - след локална анестезия се направи СЧБ в зона на абсолютно притъпление. Получи се материал с дължина 25мм с жълтозеленикав цвят.
Чернодродна тъкан с умерено изразена дистрофия на хепатоцитите, лимфоцитарна възпалителна колекция в малкото портални зони, нарушаваща граничната ламела и обхващаща перифокалните лобуларни полета с умерени ПМ некрози -белези на перипортален хепатит 3-1-0 по Кнодел; ФСГ -храноправад и кардия-проходими;Стомах -норматичен, лигавицата е петнисто хиперемирана, умерено кол. Остатъчна течност. Пилор-проходим. Булбус хиперемирана лигавица.
Ход на заболяването - Болна с холестаза и умерено изразена хипатоцитолиза и сърбеж с хистологични данни за хроничен активен хепатит с направление СЧБ. Разширените имунологични изследвания - АГМА/+/ пол и М-фракции на АМА/+/пол, ни дават основание да приемем Оверлап синдром в комбинация с автоимунен хроничен хепатит с ПБЦ.

РАЗЧИТАНЕ на СЧБ
Е, не е зле толкова вашата биопсия колкото иззглеждаше преди.Трудно е за обяснение но ще се опитам.Черния дроб има милиони структурни единици наречени делчета или на латински лобули.В тези лобули се намират основните клетки на черния дроб хепатоцитите.Какво представлява един лобул.Представете си фигура с 6 страни в центъра на която се намира централна вена а от всички ъгли на фигурата тръгват като в редичка подредени хепатоцитите,като между тези редички се намират синусоидални пространства пълни с кръв които хранят хепатоцитите и носят веществата които се детоксикират.Всички тези лобули или делчета формират черния дроб.Между тези лобули се намират така наречените перипортални пространства,това са ходовете които се образуват мъжду делчетата.В тях се намират вени артерии и жлъчни канали.Още нещо важно за да разберете биопсията е разделянето на делчето на 2 области,тази към централната вена е центролобуларна а тази към перипорталното пространство или в края на делчето е портална зона.изхождайки от тези основни анатомични знания да се опитаме да разшифроваме биопсията.всичко което е написано е свързано с увреждане в порталната зона на делчето с така наречените пийс мийл некрози(пм некрози),което е основна характеристика на хроничния активен хепатит,като цяло вашето увреждане е перипорталното пространство и порталното на делчето.кнодел разшифроваме.3 1 0 Първа цифра говори за увреждане на перипорталното пространство и това са умерените пм некрози.Втора цифра отразява процесите в делчето и там имате само възпаление,третата цифра е тази която показва хода на заболяването тоест прогреса към цироза, при вас тя е 0 следователно вие нямате фиброза нито цироза.Тази цифра която отразява цирозата е 4.общо взето за момента сте доста добре.Антимитохондриалните антитела показват автоимунен процес,най- вероятно генетично митохондрийте са придобили генетично възможност да се трансформират в чуждо тяло което води до атака на левкоцитите,на биопсията пише лимфоцитарен комплекс,ами лимфоцитите са тези които произвеждат тези антимитохондриални антитела които са установени серологично.Най- важното е че вие нямате фиброза и цироза нямате и некротични процеси в делчето в центролобуларната зона,тоест нещата за момента при вас са добри.Дали ще развиете цироза е големия въпрос,оказва се че не при всички се развива но тук решаваща роля има редуциране на тласъците.Всичко вредно за черния дроб го ограничете и да се надяваме че няма да развиете цироза,но за момента сте далеч от нея.Относно това което подхвърлихте че жените предимно страдат може би и естрогените имат значение.Ами това е опитах се най- достъпно да ви обясня.

Ами това е....от юли 2008г съм болна, от март 2009 г съм в ремисия. Ремисията е разтегливо понятие, може да трае 1 месец, може и 10 години...важно е да "редуцираме тласъците", както казва студентът, тоест да направим ремисиите възможно най-дълги. Желая на всички безкрайни ремисии :good:
През това време се разболях от спастичен колит и фолиево-недоимъчна анемия, които са резултат от болния ми черен дроб и дейността на имуносупресорите, но....това е цената на болестта :sad3:

Мери_:
Здравей!

Благодаря ти за споделената информация!

Надявам се тя да е полезна за тези, които са диагностицирани с това заболяване!

Поздрави и дано периодът, в който болестта е в ремисия да дълъг при теб!
Мери

ЕЛЕ:
Брагодаря, Мери! И на тебе желая успешно лечение!
Отново ще се обърна към Боби, която явно още не е прочела. Дано е добре, дано влиза и види написаното. За нея намерих още една възможност, нарича се ЛДН -това е ниска доза на Нелтреаксон, с този метод се овладяват атаките на имунната система,за да се влезе в ремисия. Цената е по-приемлива, излиза по 150лв/година. Намерих човек, който предложи да ми съдейства за намиране и закупуване на ЛДН и да обясни как се разтварят таблетките и как се пият, намерих и болна с автоимунно заболяване, която започва лечение и ще информира за резултата при нея.Боби, обади се!
Радо, ако видиш написаното моля, дай линк към акаунта на Боби, за да й оставя ЛС. Благодаря!

Мери_:
Здравей!

Не знам за коя Боби искаш информация, но аз открих само една регистрация с това име
Ето линк към акаунта й - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=profile;area=summary;u=2027

Тя не е писала във форума, но може би ти е изпратила лично съобщение.

Поздрави,
Мери

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия