Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Силвана Лесидренска

Страници: 1 ... 15 16 [17] 18
241
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=6&aid=558

Мнозообразието на етиологичните фактори, сложността на патогенезата u noлиморфният характер на заболяванията на черния дроб създават определени трудности npu фармакотерапията на пациенти с патология на хепатобилиарната система. Съществуващият в днешно време арсенал от лекарствени npenapamu за лечение на болестите на черния дроб често има недостатъчна ефективност.
Чернодробната стеатоза (затлъстяване на черния дроб) - симптоми, причини и механизъм
Чернодробната стеатоза представлява обменно нарушение, в резултат на което се достига go увеличение на черния дроб. Наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата маса на органа. За чернодробна стеатоза (или т.нар. мастен черен дроб) е npuemo gа се говори, когато масата на мастите преставлява 25-30 процента от масата на органа.
Причини
Haй-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са: хроничен алкохолизъм; захарен диабет; грешки в храненето: прехранване или недохранване; честа употреба на животински мазнини сол, запръжки, пикантни nognpaвku, захарни изделия u gp.; злоупотреба с цигари; интоксикации (професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали); хронични заболявания (туберкулоза, болести на тънкото u на дебелото черво, паразитни заболявания, дизентерия, хроничен запек); ендокринни нарушения u gp.
Механизъм на заболяването
физиологично в черния дроб постъпват около 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а ocтаналата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди на организма или се отлагат в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:
1. Потискане усвояването на мастите nopagu нарушение на нормалните процеси на окисление (липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации).
2. Повишена мастна синтеза в резултат на повишен npumok на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма npu гладуване или npu захарен диабет.
3. Понижено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.
Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия: първи стадий - чернодробна стеатоза; втори стадий - хроничен стеатозен xenamum; трети стадий - чернодробна стеатозна цироза
Лечение на чернодробната стеатоза:
Много важно при лечението на чернодробната стеатоза, освен диетите и др. методи, към терапията да се включат хепатопротектори. Xenaсейф е сравнително нов за нашия пазар препарат от тази група - екзотичен gap от Хималаите. Picrorhiza kurroa e индийско лечебно растение, традиционно използвано в Аюрведичната медицина за профилакmuka u лечение на заболяванията на черния дроб. Билката е от семейство Scrophulariaceae u расте над 3000 м в северозападния Хималайски регион в Индия u Непал. Химически активната субстанция в Picrorhiza kurroa e Kutkin, koumo представлява сложен микс от иридоидни гликозиди (Picrosides I, II u III). Препаратът притежава сигнификантна антиоксидантна активност чрез потискане на липидната пероксидация и образуването на свободните радикали в чернодробните клетки. Kutkin стимулира ензима полимераза А в ядрото на хепатоцитите и активира рибозомалната протеинова синтеза, като по този начин стимулира чернодробната регенерация. Apocinin като един от активните компоненти на растението има изразен противовъзпалителен ефект. Приема се, че Apocinin потиска мембранно медиираната активация на неутрофилните левкоцити, макрофагите и мастоцитите. Picrorhiza kurroa проявява дозозависима холеретична активност, която се демонстрира с увеличаване на жлъчните соли и киселини, както и с подобрено отичане на жлъчката. Във всяка капсула Hepasave има 300 мг стандартизиран екстракт от растението, съответен на 12 % Kutkin. Поради изразения хепатопротективен, антиоксидантен и холеретичен ефект, Хепасейф подпомага функцията на черния дроб при редовна употреба на алкохол, токсични медикаменти, инфекциозни и неинфекциозни хепатити.
Цел на проучването
Сравняване на терапевтичен отговор към Хепасейф и Есенциале по отношение на клинични симптоми, лабораторни показатели и инструментални изследвания при пациенти с хронични чернодробни заболявания.
Материал и методи: Изследването обхваща 90 пациенти, съответно по 30 -лекувани с Хепасейф и Есенциале, и контролна група от 30 болни - без хепатопротективна терапия (при спазване на ХДР -ограничаване на мазни храни, алкохол и медикаменти) и намаляване на физическото натоварване. Наблюдаваните пациенти са във възрастови граници 30-65 години. В проучването са проследявани анамнестични данни, лабораторни резултати за хепатоцитолиза и холостаза, абдоминална ехография - размер и плътност на черен дроб. Периодът на проследяване е 3 месеца. Дозите на използваните препарати са съответно: Хепасейф - 2 пъти по 2 капсули и Есенциале - 3 пъти по 2 капсули.
Резултати: В хода на лечението се установи повлияване на клиничните симптоми - намаление на болката и тежеста в дясно подребрие и астеноадинамията още през втората седмица от лекуваните пациенти с хепатопротектори и пълната липса на оплаквания в края на първия месец. Лабораторните показатели - АСАТ, АЛАТ и ГГТП показаха тенденция към намаление и проследени в динамика - до пълно нормализиране в края на 3-месечния период. При абдоминалната ехография - постепенно намаление на размера и плътността на черния дроб, най-добре установимо в края на третия месец. Пациентите, лекувани с двата хепатопротектора, показват сравнимо добри резултати от лечението. Нелекуваните болни от контролната група имат слабо повлияване на субективните оплаквания на фона на ХДР, без значимо повлияване на лабораторните показатели и ехографски проследените размери и плътност на черния дроб .
Нежелани лекарствени реакции не бяха установени.

242
интервю с д-р Заркова, относно хепатопротекторите.

http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=7&aid=192


 Д-р Заркова, какво представляват антиоксидантите и каква е тяхната роля за човешкия организъм?
- При нормалния метаболизъм в човешкото тяло, като страничен продукт, се образуват силно реактивни частици, наречени свободни радикали. Антиоксидантите "улавят" свободните радикали и зи обезвреждат. Когато балансът между образуването и разрушаването на свободните радикали е нарушен, организмът ни започва да страда. Настъпват проблеми още на клетъчно
ниво - намалява се жизнеността на клетките, започват процеси на преждевременно стареене, появяват се болестни оплаквания. Затова антиоксидантите са толкова важни.

- Чрез храната приемаме ли антиоксиданти?
- Да, със зеленчуците и плодовете, със зеления чай. Но, ако в организма има нарушен баланс, това, което приемаме с храната, не е достатъчно като количество.

- И тогава трябва да си ги набавяме допълнително.
- Да, под формата на витамини и олигоелементи - това са витамин С, витамин А, витамин Е, цинкът, селенът.

- Защо черният дроб се нарича лабораторията на човешкия организъм?
- Черният дроб е единственият орган с над 500 функции в човешкото тяло. Той участва в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините и е енергийният склад на организма. Участва в процесите на храносмилането. Най-важната функция на черния дроб е обезвреждането и отделянето на отпадните продукти от обмяната на веществата и медикаментите и очистването от свободните радикали.

- Т.е., простичко казано, той "чисти" всички отрови и непотребни вещества от тялото ни?
- Точно така!

- Кога обаче тези функции могат да бъдат застрашени?
- При употреба на алкохол, на лекарства, при облъчване - радио- или химиотерапия, при замърсена околна среда, при тежка физическа работа.

- Черният дроб боли ли?
- Не, и това е парадоксалното, защото той е "неоплакващ се" орган. Ние разбираме, че има проблем чак когато процесите са доста напреднали.

- Какво представляват хепатопротекторите и в кои случаи се използват?
- Хепатопротекторите са най-често продукти на растителна основа, които се използват за предпазване на черния дроб. Те го очистват от токсините и свободните радикали, които се получават при обменните процеси на организма от нездравословния начин на живот, злоупотребата с алкохол, тютюнопушене, медикаменти, пестициди. Освен това, подпомагат функцията на черния дроб при някои заболявания като хепатит, диабет, цироза.

- Хепатопротекторите само за лечение ли се използват или може да ги взимаме и профилактично.
- Когато има заболяване, пациентът трябва да се консултира със своя личен лекар. За профилактика има продукти на растителна основа, които могат да се вземат като предпазно средство за черния дроб. Един такъв препарат е ХЕПАСЕЙФ, който е изцяло на билкова основа. Той представлява концентриран екстракт от едно индийско растение, което вирее в Хималаите То е много древна билка, среща се в текстовете на Аюрведа и се прилага от хилядолетия за лечение и предпазване на черния дроб.

- Колко време трябва да се приема, за да има някакъв ефект?
- Поне месец. За профилактика се препоръчва два пъти по една капсула.

- Може би все пак да изброим групата от хора, за които той е полезен?
- Препаратът е полезен за хора, занимаващи се с тежък физически труд, за консумиращите по-често алкохол, пушачите, работещите в замърсена околна среда, за лекуващите се с медикаменти и за болни, подложени на химио- и лъчетерапия.

- Вашето заключение за разговора днес, започнат от антиоксидантите, през черния дроб и начините да го укрепим чрез хепатопротекторите.
- Химична лаборатория, каквато е черният дроб, трябва да се подпомага, трябва да се поддържа и трябва да се грижим за нея, нищо, че тя не се оплаква. Така ще се чувстваме по-комфортно, ще остаряваме по-бавно и ще имаме по-малко здравословни проблеми, защото клетките не само на черния дроб, а на цялото тяло ще функционират по-добре.

243
едно старо интервю на проф. Чернев, където обаче става на въпрос за медикамента Реалдирон!


източник: http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=34369

Проф. Константин Чернев: Не разполагаме с никакво лекарство за хепатит В
Вестник Монитор 14/9/2006 17:10:00

Бяхме на европейско ниво, а се връщаме една ера назад, ставаме като Африка
Веселина Мончева

- Проф. Чернев, всяка година през септември и болни, и лекари се изправят пред свършен факт - списъкът с одобрени безплатни и частично платени лекарства от здравната каса. И пациенти, и специалисти са изненадани и недоволни. Лекарства, с които болните са свикнали и са получавали до този момент, отпадат. Заменят се с нови. Сега те са свързани с лечението на хепатитите, което на практика се замразява. Какво всъщност се случи?
- Събраха се 300-400 човека с хроничен хепатит С, които са подготвени за лечение и чакат, но лечение няма.

А от 1 март не се приемат и документи на нови болни. Тази година от програма за лечение на 250 човека касата включи 150, а осигури медикаменти едва за 50. Това доведе до натрупване на пациенти, които са диагностицирани и подготвени, но не се лекуват. Затова вчера се създаде Обществен съвет за лечение на вирусните хепатити. Инициативата е на пациенти и пациентски организации, но се включиха депутати от здравната комисия, представители на здравната каса и голяма група специалисти в областта на лечението на вирусните хепатити от университетските болници от цялата страна. Специалистите всъщност бяха поканени като участници в този съвет.
- Защо се наложи създаване на този Обществен съвет?
- Причината е създалото се социално напрежение. Тази година здравната каса на практика спря програмата за лечение на болни от хепатит.
- В момента има епидемични взривове от хепатит В не само в София и Пловдив. До какво може да доведе едно такова решение?
- До този момент лечението в България беше на европейско ниво. По отношение на лечението на хепатит В и на хепатит С ние отдавна бяхме влезли в Европейския съюз. Сега се връщаме една ера назад. Ставаме като Африка. Досега лекувахме заболяването с утвърдените в цял свят модерни интерферони. От 1 септември, след конкурс на Националната здравно-осигурителна каса, е избран препаратът реалдирон, който българските лекари не познават, нямат опит от приложението му. Няма и световен опит, на който да стъпят. На нас не са ни известни никакви публикации за ефектите от неговото приложение.
- Защо тогава е одобрен?
- Медикаментът е одобрен от Комисията за контрол на лекарствените средства, Изпълнителната агенция по лекарствата, влязъл е в позитивния списък и затова касата го избира като най-евтин. В резултат на това от 1 септември отпаднаха основните препарати, с които досега, в продължение на 10 години, сме лекували болните с хроничен хепатит В.
- Това лекарство е одобрено от касата, защото е най-евтино. Това ли трябва да е основният критерий за избор?
- Никой не е казал, че този медикамент е лош. Ние обаче не го познаваме. Огромна е и отговорността на лекарите, които изписват това лечение, без да го познават и без да имат опит. Става дума за молекулярно биологичен препарат, който има специфична технология на производство. И след като с него няма широка практика, няма и натрупан световен клиничен опит, ние не знаем нито неговия ефект, нито страничните действия, които могат да настъпят. От друга страна, оставянето само на един препарат за лечение на хроничен хепатит В накърнява сериозно правата на пациента. Болните нямат право на избор, лекарите - също. А лечението на вирусна инфекция с хепатит В налага на пазара да има поне 3 различни медикамента. Това не е единствено мое мнение, а консенсус на почти всички водещи български специалисти, участващи в лечението на вирусните хепатити.
- Специалистите не са ли имали думата преди това да стане факт?
- Ние сме експерти, които контролират само кои болни да бъдат лекувани и как да бъдат лекувани, но нямаме дума в лекарствената политика на касата.
- Искате да кажете, че лекарство, което не върши работа на специалистите, може да бъде одобрено за лечение?
- Може да бъде одобрено, разбира се. Ако обаче става дума дали аспиринът да бъде френски или американски, решението не е така фатално. Химическата формула на аспирина е проста и кой от двата ще изберем няма особено значение. Докато, когато става дума за молекулярно биологичен препарат какъвто е интерферонът, има огромно значение кой е производителят, как точно се произвежда и какви са неговите качества.
- Вие всъщност нямате избор?
- Представителите от касата казаха, че при избора на лекарство те се ръководят от цената. Има обаче лекарства, при които това не може и не бива да е определящо, защото реакцията може да е много сериозна.
- Какъв е изходът?
- Нашето предложение е да има един разширен национален съвет между представители на пациентските организации, здравната каса, агенцията за контрол на лекарствените средства, специалисти по гастроентерология, на който форум проблемът да се обсъди. Защото с натрупване на много нелекувани пациенти, което вече става, социалното напрежение ще се увеличи.
- Това предложение не е ли малко закъсняло?
- Промяната влезе в сила от първи септември. Това е първата реакция от страна на пациентите и на лекуващите лекари, а решението е просто. Не е редно обаче специалистите да говорят с различните институции чрез вестниците и телевизията.
- Какво рискуват болните, чието лечение е спряно?
- Като всяко хронично заболяване, то напредва. Ще се увеличи и социалното напрежение.
- Каква е честотата на хепатитите у нас в сравнение със света?
- Честотата на хепатита в света варира в различните географски райони. Честотата на двете форми В и С също е различна. Около 2 процента от населението имат контакт с вирус С, но 75 процента от тях развиват хронично заболяване. Установява се, че 6-7 процента от населението са преболедували от хепатит В, като статистиката не е много точна. Това подрежда България сред страните със средна честота на заболеваемост. Лошото е, че вирус С има няколко генотипа, а 75% от българите са с най-лошия генотип, който изисква най-продължително лечение. А то е и най-скъпо. Съвременното лечение на един болен на година струва 30-40 хиляди лева. Досега, благодарение на разбиране от Националната здравно- осигурителна каса, България беше на едно от първите места в Европа, а дори и в света по модерно съвременно лечение и добре развити здравни програми. От тази година изведнъж има рязка промяна на ситуацията, което доведе до това напрежение.
- Каква е прогнозата при подходящото лечение на болните, които са с тази по-особена форма на хепатит С?
- Хепатитът преминава в цироза и рак на черния дроб. Това подрежда заболяването на 7-8 място като причина за смърт след останалите заболявания. При правилно лечение, с подходящи лекарства 65 на сто от болните оздравяват. Лечението на пациенти с хроничен хепатит С е най-ефективното от всички скъпо платени лечения. 65 процента от тях оздравяват и вече на са носители на вируса. Повечето от тях са млади хора, които след лечението могат да се върнат на работа и да се чувстват напълно здрави. Те могат да се върнат да учат и да работят за обществото в продължение на 30-40 години. Това е болестта с най-висок икономически ефект сред скъпоструващите лечения. Младите хора оздравяват, а това, според мен, е най-силният аргумент за одобряване на едно лечение и на конкретен медикамент.
- С какво оръжие срещу болестта разполагате в момента?
- За хепатит В не разполагаме с никакво оръжие. При положение, че са нужни 3 дори 4 вида препарати за лечение на това сложно заболяване, България не разполага с нищо.

Визитка: Проф. Чернев е ръководител на Катедра "Пропедевтика и вътрешни болести" към Александровска болница. Той е национален консултант по вътрешни болести . Шеф е на комисията за лечение на хроничните и вирусни хепатити

244
Авторите на клинично изпитване са установили, че пациентите с хепатит C, лекувани успешно с PEGASYS®, могат да се считат напълно излекувани.

пълният текст тук: http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=news&evntid=13122&title=

245
източник: http://www.lekar.bg/hranene-129/info-60

Факторите, които предразполагат черния дроб, стомаха и другите органи да произвеждат токсини, са бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеиносъдържащи («енергийни») напитки, тютюнопушенето и някои лекарства. Ако сте изложени на влиянието на тези фактори или пък консумирате в големи количества полуфабрикати и преработени храни, вие определено имате нужда от прочистване на организма и даване нов живот на тялото си.

Тази диета, целяща премахване на токсините, е подходяща за изпълнение за период от 1-2 седмици. включва добавянето във ваната на ароматни масла от джинджифил, розмарин и риган, както и поставянето на капчици лавандулово масло върху възглавницата за спане. С тази малка промяна в навиците ще засилите лимфната активност в организма, която, от своя страна, засилва потоотделянето и действа пикочогонно. По този начин се усилва работата на черния дроб и на червата. всички тези процеси, протичащи в организма, помагат на тялото да се освободи от ненужните токсини.

Съчетавайки и спазвайки съветите, вие ще помогнете на тялото си да се освободи от токсините. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.

Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците, като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започва детоксикацията в организма ви, можете да страдате от леко главоболие. в такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спокойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин (но по принцип прибягвайте до лекарства в краен случай).

Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудносмилаеми. включете в диетата по възможност повече ядки, соя, грах и леща, за които стана дума по-горе. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай.

След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко. желателно е и занапред да ограничите количеството храна, която не сте консумирали по време на диетата и да наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. И нека това се превърне във вашия нов начин на живот. Оптималното съотношение е 80:20, където 80 процента от вашата диета представлява здравословна храна, а останалите 20 процента включват кулинарни изкушения и «глезотии».

246
източник: http://www.lekar.bg/hranene-129/info-103

На болните, страдащи от хроничен хепатит В, се препоръчват следните продукти:

•бял и черен хляб от вчерашния ден;

•зеленчукови и млечни супи, борш, чорба;

•ястия от нетлъсто говеждо месо, кокоше месо, риба, варени или задушени котлети, или рагу;

• зеленчукови блюда и гарнитури от зеленчуци във всякакъв вид освен пържени;

•ястия от зърнени продукти и макаронени изделия - каши, баници с извара;

•млечни продукти - мляко, айран, кисело мляко, извара. Може да се приема и сметана, но в ограничени количества;

•мазнини - растително масло;

•пресни плодове, компоти, мед;

•варена риба, обезмаслено сирене, зеленчукови салати с растително масло;

•слаб чай и слабо кафе с мляко, шипкова настойка и настойка от боровинки.

Забраняват се: /
Много студена и много гореща храна и напитки. Също така и месни, рибни и особено гъбени бульони, пушени продукти, какао, шоколад, сладолед, гъби, кисели сортове ябълки, алкохол.

247
източник: http://news.yahoo.com/s/afp/20080124/ts_afp/australiahealthchildrentransplant
---------------------------------------------------------------------

 SYDNEY (AFP) - An Australian girl spontaneously switched blood groups and adopted her donor's immune system following a liver transplant in the first known case of its type, doctors treating her said Thursday.
ADVERTISEMENT

Demi-Lee Brennan was aged nine and seriously ill with liver failure when she received the transplant, doctors at a top Sydney children's hospital told AFP.

Nine months later it was discovered that she had changed blood types and her immune system had switched over to that of the donor after stem cells from the new liver migrated to her bone marrow.

She is now a healthy 15-year-old, Michael Stormon, a hepatologist treating her, told AFP. Stormon said he had given several presentations on the case around the world and had heard of none like it.

"It is extremely unusual -- in fact we don't know of any other instance in which this happened," Stormon told AFP from the Children's Hospital.

"In effect she had had a bone marrow transplant. The majority of her immune system had also switched over to that of the donor."

An article on the case was published in Thursday's edition of the leading US medical journal The New England Journal of Medicine.

Doctors who treated Brennan say she is now only under treatment as an outpatient and are interested to know if the case could have other applications in transplant surgery, where rejection of donor organs by the recipient's immune system is a major hurdle.

Stormon said it appeared that Brennan may have been fortunate because a "sequence of serendipitous events", including a post-transplantation infection, may have given the stem cells from her donor's liver the chance to proliferate.

The task now was to establish whether the same sort of outcome could be replicated in other transplant patients, he said.
-----------------------------------------------------------------------

С две думи-след трансплантация на черен дроб, 9 год. момиченце спонтанно е започнало да сменя кръвната си група, и е "възприела" имунната система на донора си,след като негови клетки от донорският черен дроб преминали в нейният костен мозък. Това е сензационен случай, първият и единствен по рода си в света.


248
цитат от http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1142244
-----------------------------------------------------------------------------------------
Промените в черния дроб, предизвикани от употребата на алкохол или от хепатит, ще могат да бъдат спрени или дори процесът да бъде обърнат, заявиха американски лекари, цитирани от Би Би Си.

Учени от Медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че промените в черния дроб могат да бъдат спрени, ако се блокира отделянето на жизнено важен белтък, изработван от организма като средство за защита.

Употребата на алкохол или хепатитът често водят до фиброза, при която се удебелява съединителната тъкан и в нея се появяват ръбести изменения.

Прекомерното разрастване на съединителната тъкан всъщност представлява цироза, която води до много сериозни нарушения в работата на черния дроб.

До момента при подобни заболявания лекарите не можеха да помогнат много - или се бореха с вируса, станал причина за появата на дисфункцията, или препоръчваха на пациента да промени коренно начина си на живот и да се подложи на диета.

След провеждането на серия опити върху мишки с фиброза американски лекари успяха да спрат формирането на ръбеста тъкан в черния дроб.

Част от опитните мишки получавали специални лекарства, които блокирали способността на организма да изработва белтъка RSK.

Опитът показал, че при мишките, чийто организъм не успява да изработи белтъка, фиброзата спира, а при останалите продължава да се развива.

Доктор Мартина Бек, ръководител на изследването, смята, че методът може да даде още по-голям ефект.

Последните ни данни показват, че можем не само да спрем, но дори да обърнем процеса, казва тя.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "PLoS o­nline". Те могат да се окажат полезни и при лечението на фиброза на краката и изгаряния.

-----------------------------------------------------------------------

249
Поздравления и честитки / Весели празници :)
« -: Декември 24, 2007, 10:26:25 »
Здравейте приятели.

Искам да Ви пожелая Весело изкарване на празниците, много,ама многооо смях,веселие,коледно настроение и да бъдете заобиколени от най-близките си хора и приятели, само те дават онова усещане  :) :) :)

Забравете за интерферона,забравете копегуса, забравете болниците,изследванията,биопсии и прочие. Нека поне една седмица живеем и се радваме пълноценно на живота.

Моля на всички приятели ( обръщам се към Вас така защото Ви усещам много близки, независимо ,че се познавам само с Вальо и никой друг, а и за съжаление вече съм в родния си град и няма да успея за срещата на 29-и, но моля, не ме забравяйте :) ) да отидат на линка по-долу.

В Троян деня е слънчев и топъл и има 1 м сняг- затова отивам да карам ски :)

 Желая на всички много усмивки :)

Доскоро

Силвана

http://www.smilebox.com/playBlog/4d546b794e5441314e673d3d0d0a

250
На лечение съм / Моето лечение
« -: Декември 16, 2007, 13:40:22 »
Здравейте на всички.

 Вече и аз съм в клуба на призляващите им и с висока температура. Ура, дойде и моят ден  :D :D :D

Нямаше да е България и нямаше да е толкова забавно , ако  просто не се беше объркало всичко в деня с главно Д, който чакам от толкова време  :D идва историческия ден,деня 14-и декември и моя милост се запътва рано- рано към болницата. По документи се водех че лежа при тях от 12-и ,само и само да мога да остана вечерта за наблюдение, тъй като съм с астма и Чернев се притесняваше от този факт. Да,ама не. Слагат ми я, аз - щастлива, обаче идват две сестри и (1 час след поставянето на Пегасиса) и "учтиво " ме помолиха да освободя леглото , че нямали достатъчно, и да изчакам на една пейка в коридора (където беше около 3 градуса) няколко часа да ме проследят,че на една баба и се налагало да легне ,при което аз се заинатих и не пожелах да стана. Да, обаче.. доведоха ми бабата и я сложиха да легне в края на леглото- представете си само  ;D аз почвам да се треса от температура и една 82 год баба дето сърбаше супа от един буркан  ;D това беше ловък тактически ход от нейна страна,защото аз не издържах и се ометох за секунди  ;D .... това сърбане още го сънувам ;D
От петък насам, вечер вдигам висока температура- 39, треса се цялата,изпитвам ужасен студ и болки в ставите и мускулите. Направо е голям купон  :D
Ами не е толкова страшно колкото си мислех, важното е позитивно мислене и вяра, че всичко ще е ок и дори когато се сдухвам, знам че всичко е за добро,така че на тези които им предстои лечение, ще им кажа да стискат зъби и да се радват, че имат огромен шанс да се излекуват.

Това е засега от мен, ще пиша от време на време как я карам.

Поздрави на всички

Силвана

П.С. Вальо, съжалявам, че успяхме да разменим само по 2 думи на вратата, просто ти сам се убеди каква е какафония там и нямаше време.. На следващия ден те потърсих в 15 стая, но ми казаха че си си отишъл. А се запознах и с едно момиче-Петя, с хеп Б,.не знам дали членува във форума. Някой познава ли я?

251
Здравейте приятели.
Не знам за вас ,но аз днес срещнах големи трудности, да си поръчам Пегасиса. Първо,че се оказа след голямо обикаляне,че само една аптека в града го доставя  :o :o :o :o ами ако фалират,тогава какво правя? Не стига това, ами аптекарката се развика на висок глас-ааа,пегасис ли,това за хроничен хепатит  ??? идеше ми да я трясна с нещо,независимо че съм миролюбив човек.Как може да са толкова нетактични? Не знаят, ли че тази информация е конфидециална? Не стига това,ами личната ми май не го знаеше и през цялото време му казваше Регасис  :D :D :D :D Боже, какъв ден.
Вие имате ли принципно проблеми с доставката от аптеката или само тук са идиоти?

Силвана

252
Днес ми се обадиха от Здравната каса, че съм одобрена за лечение с Пегасис :) вече официално съм в листата на чакащите :) Не е кой знае какво, но съм много щастлива и искам да споделя с вас.

 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

253
Здрасти на всички.

Искам да попитам хората от Сф дали знаят и могат да ми препоръчат някой добър специалист зъболекар, който да работи и с хепатитни,тъй като наскоро ми отказаха  :D а принципно въпроса не търпи кой знае какво отлагане. А,да, и да продължа с високите изисквания  ;), да не е ужасно скъп, понеже последния при който бях ми взе трицифрена сума за една простичка пломба.
Мерсаж предварително.

Силвана

254
Здравейте дружки по неволя :)

Искам да попитам, тъй като в интернет не мога да намеря инфо по въпроса- дали е противопоказно или напротив-желателно е, да се направи противогрипна ваксина? По принцип последните 4,5 год. всяка есен си слагам, понеже съм с астма и един обикновен грип лесно преминава при мен в пневмония. Но сега не знам с този хеп? Как мислите? Дали някой от вас има опит с това? Предполагам,трябва да се допитам до специалист,но не ми се ходи в това време до Чернев, пък и да го занимавам с такъв смешен въпрос.. а джипито гаранция ,че нищо не знае,тя си мислеше че Хеп Б е проста жълтеница  ;D ;D ;D..де да беше....
Ако някой може да помогне, предварително-благодаря! :)

Поздрави от мен и-have a nice weekend  ;)

Силвана

255
Може да ви прозвучи глупаво но.. - всъщност може ли човек напълно да се излекува от Б? Защото на много места, да не кажа на всички, чета че при около 80% от болните се постига излекуване, докато днес тук не прочетох, не помня в кой пост, че няма излекуване, че хроничният хепатит Б е доживот, просто интерферона му забавя действието.Кое от това е вярно? ЗАщото ако ще трябва през няколко години да кандидатствам за лечение и да минавам през цялата тази олелия и идиотщина, не знам..


Страници: 1 ... 15 16 [17] 18

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007