Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Силвана Лесидренска

Страници: 1 ... 15 16 [17] 18
241
Другари и другарки  :D,

Какво ще кажете, не е ли време за една нова среща на форума? Тъй като при нас организацията отнема малко повече време впредвид,че има хора които пътуват за да се видим/ милото ми Меги чак от Търново :) /  не е лошо да започнем да обмисляме идеята за една среща в близко бъдеще? Желаещи има ли?  :D

242
http://dnes.dir.bg/2008/02/29/news2722129.html


40 000 пациенти на клиника в Лас Вегас може да са били заразени с вирусите на хепатит Б и С или на СПИН по време на престоя си в лечебното заведение.
Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. Санитарните власти на щата Невада, където се намира Лас Вегас, са изпратили предупреждение на 40 000 бивши пациенти на болницата, за да ги информират за потенциалната опасност от заразата.
Предупреждението се отнася за хора, които са били оперирани в болницата в периода март 2004 - 11 януари 2008 година. Властите им препоръчват незабавно да се свържат с личните си лекари и да поискат да бъдат изследвани за наличие на вирусите на хепатит Б и С и на СПИН.
Предупреждението е отправено, след като бяха регистрирани шест случая на заразени с хепатит С пациенти на лечебното заведение. Пет от шестимата заразени с хепатит С души са били подложени на анестезия в един и същи ден в клиниката в Лас Вегас, за да бъдат оперирани. Това навело на мисълта санитарните власти на Невада, че в клиниката се използват методи за анестезия, които не отговарят на санитарните норми.
Разследване е показало, че в клиниката се използвали повторно спринцовки. Повторна употреба на игли обаче не е била установена. В болничното заведение са били използвани и индивидуални дози упойващи вещества при анестезия на няколко пациенти

243
На лечение съм / A втори шанс?
« -: Февруари 05, 2008, 11:35:28 »
Днес се замислих, че нищо не знам по въпроса- Здравната каса отпуска ли второ лечение след време на хора, които са претърпяли неуспешно първо? Т.е. без негативиране на автралийския и изграждане на анти-тела? Ако след няколко години вируса започне да репликира усилено,имам високи АСАТ и АЛАТ ще благоволят ли да ме включат отново в програмата или вече съм персона нон грата? Ако има хора между нас във форума, които знаят или имат опит, моля, нека споделят.

244
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?id=45&type=6&atype=6&aid=73

погледнете и трите таблици, които са в сайта.

Всички форми на токсичния хепатит могат да протекат без клинична изява.

Успоредно с чернодробното заболяване се откриват и промени в други органи и системи, характерни за системна алкохолна консумация: ЕКГ и рентгенографски промени на гръден кош (двустранни фрактури на ребра); охлузвания, полиневропатия, психични прояви (промяна в личността) и други. При изостряне се появяват общи неспецифични симптоми като отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане, коремна болка или дискомфорт, предимно в дясната горна половина. Липсват специфични лабораторни показатели, но има лабораторни отклонения, характерни за всички форми на алкохолната чернодробна болест (табл. 1).

Абдоминалната ехография доказва хиперехогенен черен дроб (стеатоза) с или без пре устройство на черния дроб и спленомегалия (цироза). Доплеровата ехография оценява порталния и чернодробен кръвоток и подпомага диагнозата чернодробна цироза и портална хипертония.

Чернодробната стеатоза е най-ранното (след 3-7 дни от тежко алкохолно натоварване) и най-честото (90% при хроничен етилизъм) увреждане на черния дроб. Тя е токсична проява на приема на алкохол. Най-често липсват оплаквания. При преглед се установява увеличен и гладък черен дроб. След продължителна тежка алкохолна консумация (запой), може да възникне тежка стеатозата с поява на неспецифични симптоми.

Абдоминалната ехография установява само хиперехогенен черен дроб, а лабораторните промени включват повишение на ГГТ с нормални или леко повишени аминотрансфе рази и Аф (< 2 пъти над горната референтна граница). Чернодробна биопсия не се налага.

Алкохолният хепатит е остра форма на алкохолно чернодробно заболяване с широк спектър от промени - от безсимптомно състояние с промени в лабораторните показатели, до фулминантна чернодробна недостатъчност с фатален изход. Може да бъде самостоятелна форма или да възникне на фона на предхождащо чернодробно заболяване, вкл. цироза. Свързан е с голяма консумация на алкохол за продължително време. В тези случаи честотата му се движи от 20% до 75%.

При тежък алкохолен хепатит оплакванията са изразени. Болните са в тежко общо състояние с белези на недохраненост и дефицит на витамини. Съобщават за отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане, болка в корема, диария, загуба на тегло, фебрилитет, достигащ и до 40°С. Имат силно увеличен и болезнен черен дроб, флориден палмарен еритем и съдови звезди, изразен иктер, тахикардия и хипотония, белези на латентна или изявена енцефалопатия, хеморагична диатеза, отоци, асцит. Чернодробната декомпенсация обикновено настъпва след период на запой, но може да се провокира от повръщане, диария, прием на лекарства, особено парацетамол, ацетаминофен или интеркурентна инфекция. Често възникват сърдечна недостатъчност и аритмия. Нарушенията на сърдечния ритъм крият опасност от внезапна сърдечна смърт. Наблюдават се също тежки електролитни нарушения или хипогликемия, поради изчерпани запаси на гликоген в черния дроб. Кървенето от ГИТ е често, обикновено от ерозии или язви на стомашната или дуоденалната лигавица. Характерни са още поява на бъбречна недостатъчност, инфекции, вкл. спонтанен бактериален перитонит

Лабораторните промени са разнообразни. Те включват изразена холестаза (повишение на ГГТ и Аф), цитолиза (повишение на АСТ и АЛТ), хи перб или руб и немия (300-500 и,то1/1), коагулационни нарушения, хипоалбуминемия, повишени серумен креатинин и урея, макроцитна (МСУ>100) анемия, левкоцитоза ( до 20-25 .10.9 I) до левкемоидна реакция; хипонатриемия, хипокалиемия, метаболитнаацидоза, хипогликемия.

Хистологичната диагноза е важна, но не винаги възможна при тежко протичане.

Пациентите с тежък алкохолен хепатит трябва да се приемат в болница, да се наблюдават и лекуват активно. На първо място е възстановяването на метаболитните и електролитни нарушения, корекция на всички прояви на чернодробната недостатъчност, усложненията и отклоненията в жизненоважни функции и органи; балансирано хранене и добавка на витамини, борба с абстинентния синдром.

Прогнозата зависи от тежестта на заболяването. Нарастването на билирубина и удължаването на протромбиновото време предсказват лоша прогноза. Налагат се спешни реанимационни мероприятия, интензивно наблюдение, лечение с кортикостероиди. Прогнозата се Влошава допълнително при наличие на чернодробна енцефалопатия и бъбречна недостатъчност. Смъртността достига 50%, независимо от проведеното лечение.

Цироза на черния дроб възниква при 25% от алкохолиците. Може да се открие случайно - при преглед, при установяване на относително специфичните лабораторни отклонения или при поява на усложненията й. Намален брой на тромбоцитите предполага чернодробна цироза. Диагнозата, поведението и лечението отговарят на стандартните за чернодробна цироза и нейните усложнения и са съобразени с етиологията.

Алкохол и хроничен хепатит С

Алкохолът увеличава репликацията на НСУ от 2 до 5 пъти и намалява отговора на интерфероновата терапия. Той е независим фактор за клинична и хистологична прогресия на НСУ инфекция. Рискът за чернодробна цироза и декомпенсирано чернод робно заболяване нараства 2-3 пъти и настъпва по-бързо.

Няма консенсус относно безопасното количество алкохол при пациентите с НСУ. Въпреки това всички препоръчват инфектираните с НСУ да не приемат напитки, съдържащи алкохол.

Кои са принципите на лечение у дома?
1. Задължително спиране на алкохолната консумация, при зависимост - консултация с психиатър и психолог за корекция на психологичните проблеми, свързани с алкохолната зависимост и абстинентния синдром.
2. Адекватно хранене за корекция на малнутрицията или затлъстяването и метаболитния синдром Пълноценната диета намалява токсичния ефект на алкохола (табл.2).
3. Специфични подходи Медикаменти, които възстановяват увредените чернодробни клетки и детоксичния капацитет на черния дроб: Transmetil - 2-3 х 500 mg перорално или Silymarin - 420-800 mg/дневно; антифиброзен ефект само във високи дози (800 mg)
4. Корекция и лечение на всички възникнали усложнения Каква е еволюцията и прогнозата? Чернодробната стеатоза е обратимо състояние при спиране на алкохолната консумация и подходяща диета (пълноценно хранене, прием на витамини, особено от група В) за 2 до 4 седмици в повечето случаи. При продължаването й може да се развие алкохолен хепатит или цироза на черния дроб (табл. 3).

При алкохолен хепатит късната преживяемост е по-добра у тези, които спират да пият алкохол, въпреки че е по-ниска от тази в общата популация. В много малка част от случаите промените са напълно обратими. Преживяемостта при чернодробна цироза е в зависимост от тежестта на заболяването и усложненията. Трансплантираните болни имат сходна преживяемост в сравнение с тези с друга етиология.Таблица 1

Таблица 2

Таблица 3

245
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=6&aid=434


Най-честите вредни фактори, които предизвикват остро, а при продължително въздействие и хронично възпаление на черния дроб, наричани съответно остър или хроничен хепатит и цироза са: хепатитните вируси A, В, С и D, както и продължителната или прекомерна употреба на концентиран алкохол и вино.

По-рядко може да възникне токсичен хепатит след някои лекарства или отравяне от гъби. През последните години тези случаи зачестяват поради все по-широката употреба на потенциално токсични за черния дроб медикаменти. Такива са: кортексните хормони (кортизон), анаболните хормони използвани от спортисти, както и метилтестостерон употребяван от младежи за т.н. "боди билдинг" или изграждане на телесна мускулна маса. При жените рискът идва от противозачатъчните хормонални препарати и от заместителната хормонотерапия по време на климакс. Продължителното приемане на тези препарати увеличава риска от увреждане на черния дроб. Противотуморните лекарства, използвани при т.н. химиотерапия, безспорно имат силно токсично въздействие върху кръвотворенето и черния дроб. В практиката нерядко се съчетават два и повече вредни фактори, което води до по-тежко чернодробно увреждане.

Най-често широко рекламираните диети за отслабване чрез "лечебно" гладуване се провеждат без компетентен лекарски контрол от специалисти и водят до белтъчен глад и разграждане на собствените белтъци на пациента от активната телесна маса, както и до дистрофични дегенеративни промени в органите. В резултат на това се появява ацетон, нарушават се киселинно-алкалното равновесие и водно-солевия баланс на организма, което крие сериозна опасност за гладуващия

Честото преяждане и небалансирано хранене с недостатъчен прием на пълноценни животински белтъци, млечни продути и витамини, "компенсирано" с повишена консумация на животински мазнини и повече въглехидрати (хляб) е обичайно за нас. Това води до натрупване на мазнини в черния дроб - стеатоза, която уврежда органа. Такава се наблюдава също и при някои обменни заболявания, които са широко разпространени като захарен диабет от ІІ тип, затлъстяване, нарушена мастна обмяна с висок холестерол и триглицериди.

Хепатопротективно лечение на чернодробните заболявания с продукта Хепкарсил

Хепкарсил е лекарствен продукт под форма на капсули, производство на „Медика“ АД. В една опаковка се съдържат 40 капсули.

Активната съставка на Хепкарсил - силимарин е натурален продукт - стандартизиран екстракт от плодовете на Белия трън или Silybium marianum. Силимаринът се използва с успех повече от половин век в комплексната терапия на чернодробните заболявания, която включва също чернодробна диета и по възможност отстраняване или силно ограничаване на вредния за черния дроб агент. Така напр. спиране консумацията на алкохол или приемането на лекарството довели до токсичен хепатит, промивка на стомаха след ядене на отровни гъби.

Лечебният ефект на Хепкарсил, съдържащ силимарин е резултат на неговото фармакологично действие. Последното се осъществява посредством комплекс от следните фармакологични ефекти:

* стабилизира мембраната на чернодробната клетка и намалява пропускливоста є за токсични агенти
* антиоксидантен ефект - свързва и обезврежда свободните кислородни радикали, които увреждат клетките и предизвикват възпалителна реакция * стабилизирането на клетъчната мембрана и антиоксидантния ефект обуславят антитоксичното действие
* стимулира регенерацията - въстановяването и обновлението на чернодробните клетки
* потиска образуването на колаген и забавя развитието на чернодробна фиброза и хронифицирането на хепатита

Описаните фармакологични ефекти на силимарина определят клиничното приложение на Хепкарсила:

Хепкарсил е показан за лечение както на острия, така и на хроничния хепатит, независимо дали се касае за вирусен, алкохолен или медикаментозен хепатит. Хепатопротективният ефект на силимарина е неспецифичен и затова Хепкарсил може да се използва еднакво успешно при различните видове хепатит. Така напр. Хепкарсил е показан при лечение на неалкохолния стеатозен хепатит, който се среща често при захарен диабет ІІ тип и затлъстяване, но се наблюдава също след продължителна употреба на анаболни хормони, метилтестостерон или естроген-заместителна терапия.

Медицинската практика показва, че лечението с продукти съдържащи силимарин като Хепкарсил повлиява благоприятно клиничните прояви на чернодробното заболяване, субективните оплаквания като слабост, чувство на тежест в дясното подребрие, загуба на апетит, сърбеж на кожата, гадене, подобряване самочувствието на болния. Същевременно се наблюдава нормализиране на повишените стойности на чернодробните ензими.

Обичайната доза е три пъти по една капсула. По препоръка на лекар може да се приема три пъти по две капсули. Поддържащата доза е два пъти по една капсула. Продължителността на курса е три месеца. Добрата поносимост на Хепкарсил позволява дневната доза да бъде увеличена до 600 мг в зависимост от състоянието на болния. За приложение при деца няма достатъчно клинични данни, поради което не трябва да се прилага при деца под 12 години.

Дългогодишният клиничен опит със съдържащи силимарин хепатопротективни продукти в т.ч. Хепкарсил, от една страна потвърждава неговата ефективност, а от друга показва много добрата поносимост на продукта и липсата на сериозни нежелани лекарствени реакции.

Отличният профил на безопасност, добрата ефективност и липсата на лекарствени взаимодействия представя Хепкарсил като гарантирана терапия при широк кръг от чернодробни заболявания.

246
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=6&aid=558

Мнозообразието на етиологичните фактори, сложността на патогенезата u noлиморфният характер на заболяванията на черния дроб създават определени трудности npu фармакотерапията на пациенти с патология на хепатобилиарната система. Съществуващият в днешно време арсенал от лекарствени npenapamu за лечение на болестите на черния дроб често има недостатъчна ефективност.
Чернодробната стеатоза (затлъстяване на черния дроб) - симптоми, причини и механизъм
Чернодробната стеатоза представлява обменно нарушение, в резултат на което се достига go увеличение на черния дроб. Наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата маса на органа. За чернодробна стеатоза (или т.нар. мастен черен дроб) е npuemo gа се говори, когато масата на мастите преставлява 25-30 процента от масата на органа.
Причини
Haй-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са: хроничен алкохолизъм; захарен диабет; грешки в храненето: прехранване или недохранване; честа употреба на животински мазнини сол, запръжки, пикантни nognpaвku, захарни изделия u gp.; злоупотреба с цигари; интоксикации (професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали); хронични заболявания (туберкулоза, болести на тънкото u на дебелото черво, паразитни заболявания, дизентерия, хроничен запек); ендокринни нарушения u gp.
Механизъм на заболяването
физиологично в черния дроб постъпват около 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а ocтаналата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди на организма или се отлагат в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:
1. Потискане усвояването на мастите nopagu нарушение на нормалните процеси на окисление (липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации).
2. Повишена мастна синтеза в резултат на повишен npumok на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма npu гладуване или npu захарен диабет.
3. Понижено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.
Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия: първи стадий - чернодробна стеатоза; втори стадий - хроничен стеатозен xenamum; трети стадий - чернодробна стеатозна цироза
Лечение на чернодробната стеатоза:
Много важно при лечението на чернодробната стеатоза, освен диетите и др. методи, към терапията да се включат хепатопротектори. Xenaсейф е сравнително нов за нашия пазар препарат от тази група - екзотичен gap от Хималаите. Picrorhiza kurroa e индийско лечебно растение, традиционно използвано в Аюрведичната медицина за профилакmuka u лечение на заболяванията на черния дроб. Билката е от семейство Scrophulariaceae u расте над 3000 м в северозападния Хималайски регион в Индия u Непал. Химически активната субстанция в Picrorhiza kurroa e Kutkin, koumo представлява сложен микс от иридоидни гликозиди (Picrosides I, II u III). Препаратът притежава сигнификантна антиоксидантна активност чрез потискане на липидната пероксидация и образуването на свободните радикали в чернодробните клетки. Kutkin стимулира ензима полимераза А в ядрото на хепатоцитите и активира рибозомалната протеинова синтеза, като по този начин стимулира чернодробната регенерация. Apocinin като един от активните компоненти на растението има изразен противовъзпалителен ефект. Приема се, че Apocinin потиска мембранно медиираната активация на неутрофилните левкоцити, макрофагите и мастоцитите. Picrorhiza kurroa проявява дозозависима холеретична активност, която се демонстрира с увеличаване на жлъчните соли и киселини, както и с подобрено отичане на жлъчката. Във всяка капсула Hepasave има 300 мг стандартизиран екстракт от растението, съответен на 12 % Kutkin. Поради изразения хепатопротективен, антиоксидантен и холеретичен ефект, Хепасейф подпомага функцията на черния дроб при редовна употреба на алкохол, токсични медикаменти, инфекциозни и неинфекциозни хепатити.
Цел на проучването
Сравняване на терапевтичен отговор към Хепасейф и Есенциале по отношение на клинични симптоми, лабораторни показатели и инструментални изследвания при пациенти с хронични чернодробни заболявания.
Материал и методи: Изследването обхваща 90 пациенти, съответно по 30 -лекувани с Хепасейф и Есенциале, и контролна група от 30 болни - без хепатопротективна терапия (при спазване на ХДР -ограничаване на мазни храни, алкохол и медикаменти) и намаляване на физическото натоварване. Наблюдаваните пациенти са във възрастови граници 30-65 години. В проучването са проследявани анамнестични данни, лабораторни резултати за хепатоцитолиза и холостаза, абдоминална ехография - размер и плътност на черен дроб. Периодът на проследяване е 3 месеца. Дозите на използваните препарати са съответно: Хепасейф - 2 пъти по 2 капсули и Есенциале - 3 пъти по 2 капсули.
Резултати: В хода на лечението се установи повлияване на клиничните симптоми - намаление на болката и тежеста в дясно подребрие и астеноадинамията още през втората седмица от лекуваните пациенти с хепатопротектори и пълната липса на оплаквания в края на първия месец. Лабораторните показатели - АСАТ, АЛАТ и ГГТП показаха тенденция към намаление и проследени в динамика - до пълно нормализиране в края на 3-месечния период. При абдоминалната ехография - постепенно намаление на размера и плътността на черния дроб, най-добре установимо в края на третия месец. Пациентите, лекувани с двата хепатопротектора, показват сравнимо добри резултати от лечението. Нелекуваните болни от контролната група имат слабо повлияване на субективните оплаквания на фона на ХДР, без значимо повлияване на лабораторните показатели и ехографски проследените размери и плътност на черния дроб .
Нежелани лекарствени реакции не бяха установени.

247
интервю с д-р Заркова, относно хепатопротекторите.

http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=7&aid=192


 Д-р Заркова, какво представляват антиоксидантите и каква е тяхната роля за човешкия организъм?
- При нормалния метаболизъм в човешкото тяло, като страничен продукт, се образуват силно реактивни частици, наречени свободни радикали. Антиоксидантите "улавят" свободните радикали и зи обезвреждат. Когато балансът между образуването и разрушаването на свободните радикали е нарушен, организмът ни започва да страда. Настъпват проблеми още на клетъчно
ниво - намалява се жизнеността на клетките, започват процеси на преждевременно стареене, появяват се болестни оплаквания. Затова антиоксидантите са толкова важни.

- Чрез храната приемаме ли антиоксиданти?
- Да, със зеленчуците и плодовете, със зеления чай. Но, ако в организма има нарушен баланс, това, което приемаме с храната, не е достатъчно като количество.

- И тогава трябва да си ги набавяме допълнително.
- Да, под формата на витамини и олигоелементи - това са витамин С, витамин А, витамин Е, цинкът, селенът.

- Защо черният дроб се нарича лабораторията на човешкия организъм?
- Черният дроб е единственият орган с над 500 функции в човешкото тяло. Той участва в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините и е енергийният склад на организма. Участва в процесите на храносмилането. Най-важната функция на черния дроб е обезвреждането и отделянето на отпадните продукти от обмяната на веществата и медикаментите и очистването от свободните радикали.

- Т.е., простичко казано, той "чисти" всички отрови и непотребни вещества от тялото ни?
- Точно така!

- Кога обаче тези функции могат да бъдат застрашени?
- При употреба на алкохол, на лекарства, при облъчване - радио- или химиотерапия, при замърсена околна среда, при тежка физическа работа.

- Черният дроб боли ли?
- Не, и това е парадоксалното, защото той е "неоплакващ се" орган. Ние разбираме, че има проблем чак когато процесите са доста напреднали.

- Какво представляват хепатопротекторите и в кои случаи се използват?
- Хепатопротекторите са най-често продукти на растителна основа, които се използват за предпазване на черния дроб. Те го очистват от токсините и свободните радикали, които се получават при обменните процеси на организма от нездравословния начин на живот, злоупотребата с алкохол, тютюнопушене, медикаменти, пестициди. Освен това, подпомагат функцията на черния дроб при някои заболявания като хепатит, диабет, цироза.

- Хепатопротекторите само за лечение ли се използват или може да ги взимаме и профилактично.
- Когато има заболяване, пациентът трябва да се консултира със своя личен лекар. За профилактика има продукти на растителна основа, които могат да се вземат като предпазно средство за черния дроб. Един такъв препарат е ХЕПАСЕЙФ, който е изцяло на билкова основа. Той представлява концентриран екстракт от едно индийско растение, което вирее в Хималаите То е много древна билка, среща се в текстовете на Аюрведа и се прилага от хилядолетия за лечение и предпазване на черния дроб.

- Колко време трябва да се приема, за да има някакъв ефект?
- Поне месец. За профилактика се препоръчва два пъти по една капсула.

- Може би все пак да изброим групата от хора, за които той е полезен?
- Препаратът е полезен за хора, занимаващи се с тежък физически труд, за консумиращите по-често алкохол, пушачите, работещите в замърсена околна среда, за лекуващите се с медикаменти и за болни, подложени на химио- и лъчетерапия.

- Вашето заключение за разговора днес, започнат от антиоксидантите, през черния дроб и начините да го укрепим чрез хепатопротекторите.
- Химична лаборатория, каквато е черният дроб, трябва да се подпомага, трябва да се поддържа и трябва да се грижим за нея, нищо, че тя не се оплаква. Така ще се чувстваме по-комфортно, ще остаряваме по-бавно и ще имаме по-малко здравословни проблеми, защото клетките не само на черния дроб, а на цялото тяло ще функционират по-добре.

248
едно старо интервю на проф. Чернев, където обаче става на въпрос за медикамента Реалдирон!


източник: http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=34369

Проф. Константин Чернев: Не разполагаме с никакво лекарство за хепатит В
Вестник Монитор 14/9/2006 17:10:00

Бяхме на европейско ниво, а се връщаме една ера назад, ставаме като Африка
Веселина Мончева

- Проф. Чернев, всяка година през септември и болни, и лекари се изправят пред свършен факт - списъкът с одобрени безплатни и частично платени лекарства от здравната каса. И пациенти, и специалисти са изненадани и недоволни. Лекарства, с които болните са свикнали и са получавали до този момент, отпадат. Заменят се с нови. Сега те са свързани с лечението на хепатитите, което на практика се замразява. Какво всъщност се случи?
- Събраха се 300-400 човека с хроничен хепатит С, които са подготвени за лечение и чакат, но лечение няма.

А от 1 март не се приемат и документи на нови болни. Тази година от програма за лечение на 250 човека касата включи 150, а осигури медикаменти едва за 50. Това доведе до натрупване на пациенти, които са диагностицирани и подготвени, но не се лекуват. Затова вчера се създаде Обществен съвет за лечение на вирусните хепатити. Инициативата е на пациенти и пациентски организации, но се включиха депутати от здравната комисия, представители на здравната каса и голяма група специалисти в областта на лечението на вирусните хепатити от университетските болници от цялата страна. Специалистите всъщност бяха поканени като участници в този съвет.
- Защо се наложи създаване на този Обществен съвет?
- Причината е създалото се социално напрежение. Тази година здравната каса на практика спря програмата за лечение на болни от хепатит.
- В момента има епидемични взривове от хепатит В не само в София и Пловдив. До какво може да доведе едно такова решение?
- До този момент лечението в България беше на европейско ниво. По отношение на лечението на хепатит В и на хепатит С ние отдавна бяхме влезли в Европейския съюз. Сега се връщаме една ера назад. Ставаме като Африка. Досега лекувахме заболяването с утвърдените в цял свят модерни интерферони. От 1 септември, след конкурс на Националната здравно-осигурителна каса, е избран препаратът реалдирон, който българските лекари не познават, нямат опит от приложението му. Няма и световен опит, на който да стъпят. На нас не са ни известни никакви публикации за ефектите от неговото приложение.
- Защо тогава е одобрен?
- Медикаментът е одобрен от Комисията за контрол на лекарствените средства, Изпълнителната агенция по лекарствата, влязъл е в позитивния списък и затова касата го избира като най-евтин. В резултат на това от 1 септември отпаднаха основните препарати, с които досега, в продължение на 10 години, сме лекували болните с хроничен хепатит В.
- Това лекарство е одобрено от касата, защото е най-евтино. Това ли трябва да е основният критерий за избор?
- Никой не е казал, че този медикамент е лош. Ние обаче не го познаваме. Огромна е и отговорността на лекарите, които изписват това лечение, без да го познават и без да имат опит. Става дума за молекулярно биологичен препарат, който има специфична технология на производство. И след като с него няма широка практика, няма и натрупан световен клиничен опит, ние не знаем нито неговия ефект, нито страничните действия, които могат да настъпят. От друга страна, оставянето само на един препарат за лечение на хроничен хепатит В накърнява сериозно правата на пациента. Болните нямат право на избор, лекарите - също. А лечението на вирусна инфекция с хепатит В налага на пазара да има поне 3 различни медикамента. Това не е единствено мое мнение, а консенсус на почти всички водещи български специалисти, участващи в лечението на вирусните хепатити.
- Специалистите не са ли имали думата преди това да стане факт?
- Ние сме експерти, които контролират само кои болни да бъдат лекувани и как да бъдат лекувани, но нямаме дума в лекарствената политика на касата.
- Искате да кажете, че лекарство, което не върши работа на специалистите, може да бъде одобрено за лечение?
- Може да бъде одобрено, разбира се. Ако обаче става дума дали аспиринът да бъде френски или американски, решението не е така фатално. Химическата формула на аспирина е проста и кой от двата ще изберем няма особено значение. Докато, когато става дума за молекулярно биологичен препарат какъвто е интерферонът, има огромно значение кой е производителят, как точно се произвежда и какви са неговите качества.
- Вие всъщност нямате избор?
- Представителите от касата казаха, че при избора на лекарство те се ръководят от цената. Има обаче лекарства, при които това не може и не бива да е определящо, защото реакцията може да е много сериозна.
- Какъв е изходът?
- Нашето предложение е да има един разширен национален съвет между представители на пациентските организации, здравната каса, агенцията за контрол на лекарствените средства, специалисти по гастроентерология, на който форум проблемът да се обсъди. Защото с натрупване на много нелекувани пациенти, което вече става, социалното напрежение ще се увеличи.
- Това предложение не е ли малко закъсняло?
- Промяната влезе в сила от първи септември. Това е първата реакция от страна на пациентите и на лекуващите лекари, а решението е просто. Не е редно обаче специалистите да говорят с различните институции чрез вестниците и телевизията.
- Какво рискуват болните, чието лечение е спряно?
- Като всяко хронично заболяване, то напредва. Ще се увеличи и социалното напрежение.
- Каква е честотата на хепатитите у нас в сравнение със света?
- Честотата на хепатита в света варира в различните географски райони. Честотата на двете форми В и С също е различна. Около 2 процента от населението имат контакт с вирус С, но 75 процента от тях развиват хронично заболяване. Установява се, че 6-7 процента от населението са преболедували от хепатит В, като статистиката не е много точна. Това подрежда България сред страните със средна честота на заболеваемост. Лошото е, че вирус С има няколко генотипа, а 75% от българите са с най-лошия генотип, който изисква най-продължително лечение. А то е и най-скъпо. Съвременното лечение на един болен на година струва 30-40 хиляди лева. Досега, благодарение на разбиране от Националната здравно- осигурителна каса, България беше на едно от първите места в Европа, а дори и в света по модерно съвременно лечение и добре развити здравни програми. От тази година изведнъж има рязка промяна на ситуацията, което доведе до това напрежение.
- Каква е прогнозата при подходящото лечение на болните, които са с тази по-особена форма на хепатит С?
- Хепатитът преминава в цироза и рак на черния дроб. Това подрежда заболяването на 7-8 място като причина за смърт след останалите заболявания. При правилно лечение, с подходящи лекарства 65 на сто от болните оздравяват. Лечението на пациенти с хроничен хепатит С е най-ефективното от всички скъпо платени лечения. 65 процента от тях оздравяват и вече на са носители на вируса. Повечето от тях са млади хора, които след лечението могат да се върнат на работа и да се чувстват напълно здрави. Те могат да се върнат да учат и да работят за обществото в продължение на 30-40 години. Това е болестта с най-висок икономически ефект сред скъпоструващите лечения. Младите хора оздравяват, а това, според мен, е най-силният аргумент за одобряване на едно лечение и на конкретен медикамент.
- С какво оръжие срещу болестта разполагате в момента?
- За хепатит В не разполагаме с никакво оръжие. При положение, че са нужни 3 дори 4 вида препарати за лечение на това сложно заболяване, България не разполага с нищо.

Визитка: Проф. Чернев е ръководител на Катедра "Пропедевтика и вътрешни болести" към Александровска болница. Той е национален консултант по вътрешни болести . Шеф е на комисията за лечение на хроничните и вирусни хепатити

249
Авторите на клинично изпитване са установили, че пациентите с хепатит C, лекувани успешно с PEGASYS®, могат да се считат напълно излекувани.

пълният текст тук: http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=news&evntid=13122&title=

250
източник: http://www.lekar.bg/hranene-129/info-60

Факторите, които предразполагат черния дроб, стомаха и другите органи да произвеждат токсини, са бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеиносъдържащи («енергийни») напитки, тютюнопушенето и някои лекарства. Ако сте изложени на влиянието на тези фактори или пък консумирате в големи количества полуфабрикати и преработени храни, вие определено имате нужда от прочистване на организма и даване нов живот на тялото си.

Тази диета, целяща премахване на токсините, е подходяща за изпълнение за период от 1-2 седмици. включва добавянето във ваната на ароматни масла от джинджифил, розмарин и риган, както и поставянето на капчици лавандулово масло върху възглавницата за спане. С тази малка промяна в навиците ще засилите лимфната активност в организма, която, от своя страна, засилва потоотделянето и действа пикочогонно. По този начин се усилва работата на черния дроб и на червата. всички тези процеси, протичащи в организма, помагат на тялото да се освободи от ненужните токсини.

Съчетавайки и спазвайки съветите, вие ще помогнете на тялото си да се освободи от токсините. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.

Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците, като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започва детоксикацията в организма ви, можете да страдате от леко главоболие. в такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спокойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин (но по принцип прибягвайте до лекарства в краен случай).

Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудносмилаеми. включете в диетата по възможност повече ядки, соя, грах и леща, за които стана дума по-горе. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай.

След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко. желателно е и занапред да ограничите количеството храна, която не сте консумирали по време на диетата и да наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. И нека това се превърне във вашия нов начин на живот. Оптималното съотношение е 80:20, където 80 процента от вашата диета представлява здравословна храна, а останалите 20 процента включват кулинарни изкушения и «глезотии».

251
източник: http://www.lekar.bg/hranene-129/info-103

На болните, страдащи от хроничен хепатит В, се препоръчват следните продукти:

•бял и черен хляб от вчерашния ден;

•зеленчукови и млечни супи, борш, чорба;

•ястия от нетлъсто говеждо месо, кокоше месо, риба, варени или задушени котлети, или рагу;

• зеленчукови блюда и гарнитури от зеленчуци във всякакъв вид освен пържени;

•ястия от зърнени продукти и макаронени изделия - каши, баници с извара;

•млечни продукти - мляко, айран, кисело мляко, извара. Може да се приема и сметана, но в ограничени количества;

•мазнини - растително масло;

•пресни плодове, компоти, мед;

•варена риба, обезмаслено сирене, зеленчукови салати с растително масло;

•слаб чай и слабо кафе с мляко, шипкова настойка и настойка от боровинки.

Забраняват се: /
Много студена и много гореща храна и напитки. Също така и месни, рибни и особено гъбени бульони, пушени продукти, какао, шоколад, сладолед, гъби, кисели сортове ябълки, алкохол.

252
източник: http://news.yahoo.com/s/afp/20080124/ts_afp/australiahealthchildrentransplant
---------------------------------------------------------------------

 SYDNEY (AFP) - An Australian girl spontaneously switched blood groups and adopted her donor's immune system following a liver transplant in the first known case of its type, doctors treating her said Thursday.
ADVERTISEMENT

Demi-Lee Brennan was aged nine and seriously ill with liver failure when she received the transplant, doctors at a top Sydney children's hospital told AFP.

Nine months later it was discovered that she had changed blood types and her immune system had switched over to that of the donor after stem cells from the new liver migrated to her bone marrow.

She is now a healthy 15-year-old, Michael Stormon, a hepatologist treating her, told AFP. Stormon said he had given several presentations on the case around the world and had heard of none like it.

"It is extremely unusual -- in fact we don't know of any other instance in which this happened," Stormon told AFP from the Children's Hospital.

"In effect she had had a bone marrow transplant. The majority of her immune system had also switched over to that of the donor."

An article on the case was published in Thursday's edition of the leading US medical journal The New England Journal of Medicine.

Doctors who treated Brennan say she is now only under treatment as an outpatient and are interested to know if the case could have other applications in transplant surgery, where rejection of donor organs by the recipient's immune system is a major hurdle.

Stormon said it appeared that Brennan may have been fortunate because a "sequence of serendipitous events", including a post-transplantation infection, may have given the stem cells from her donor's liver the chance to proliferate.

The task now was to establish whether the same sort of outcome could be replicated in other transplant patients, he said.
-----------------------------------------------------------------------

С две думи-след трансплантация на черен дроб, 9 год. момиченце спонтанно е започнало да сменя кръвната си група, и е "възприела" имунната система на донора си,след като негови клетки от донорският черен дроб преминали в нейният костен мозък. Това е сензационен случай, първият и единствен по рода си в света.


253
цитат от http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1142244
-----------------------------------------------------------------------------------------
Промените в черния дроб, предизвикани от употребата на алкохол или от хепатит, ще могат да бъдат спрени или дори процесът да бъде обърнат, заявиха американски лекари, цитирани от Би Би Си.

Учени от Медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че промените в черния дроб могат да бъдат спрени, ако се блокира отделянето на жизнено важен белтък, изработван от организма като средство за защита.

Употребата на алкохол или хепатитът често водят до фиброза, при която се удебелява съединителната тъкан и в нея се появяват ръбести изменения.

Прекомерното разрастване на съединителната тъкан всъщност представлява цироза, която води до много сериозни нарушения в работата на черния дроб.

До момента при подобни заболявания лекарите не можеха да помогнат много - или се бореха с вируса, станал причина за появата на дисфункцията, или препоръчваха на пациента да промени коренно начина си на живот и да се подложи на диета.

След провеждането на серия опити върху мишки с фиброза американски лекари успяха да спрат формирането на ръбеста тъкан в черния дроб.

Част от опитните мишки получавали специални лекарства, които блокирали способността на организма да изработва белтъка RSK.

Опитът показал, че при мишките, чийто организъм не успява да изработи белтъка, фиброзата спира, а при останалите продължава да се развива.

Доктор Мартина Бек, ръководител на изследването, смята, че методът може да даде още по-голям ефект.

Последните ни данни показват, че можем не само да спрем, но дори да обърнем процеса, казва тя.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "PLoS o­nline". Те могат да се окажат полезни и при лечението на фиброза на краката и изгаряния.

-----------------------------------------------------------------------

254
Поздравления и честитки / Весели празници :)
« -: Декември 24, 2007, 10:26:25 »
Здравейте приятели.

Искам да Ви пожелая Весело изкарване на празниците, много,ама многооо смях,веселие,коледно настроение и да бъдете заобиколени от най-близките си хора и приятели, само те дават онова усещане  :) :) :)

Забравете за интерферона,забравете копегуса, забравете болниците,изследванията,биопсии и прочие. Нека поне една седмица живеем и се радваме пълноценно на живота.

Моля на всички приятели ( обръщам се към Вас така защото Ви усещам много близки, независимо ,че се познавам само с Вальо и никой друг, а и за съжаление вече съм в родния си град и няма да успея за срещата на 29-и, но моля, не ме забравяйте :) ) да отидат на линка по-долу.

В Троян деня е слънчев и топъл и има 1 м сняг- затова отивам да карам ски :)

 Желая на всички много усмивки :)

Доскоро

Силвана

http://www.smilebox.com/playBlog/4d546b794e5441314e673d3d0d0a

255
На лечение съм / Моето лечение
« -: Декември 16, 2007, 13:40:22 »
Здравейте на всички.

 Вече и аз съм в клуба на призляващите им и с висока температура. Ура, дойде и моят ден  :D :D :D

Нямаше да е България и нямаше да е толкова забавно , ако  просто не се беше объркало всичко в деня с главно Д, който чакам от толкова време  :D идва историческия ден,деня 14-и декември и моя милост се запътва рано- рано към болницата. По документи се водех че лежа при тях от 12-и ,само и само да мога да остана вечерта за наблюдение, тъй като съм с астма и Чернев се притесняваше от този факт. Да,ама не. Слагат ми я, аз - щастлива, обаче идват две сестри и (1 час след поставянето на Пегасиса) и "учтиво " ме помолиха да освободя леглото , че нямали достатъчно, и да изчакам на една пейка в коридора (където беше около 3 градуса) няколко часа да ме проследят,че на една баба и се налагало да легне ,при което аз се заинатих и не пожелах да стана. Да, обаче.. доведоха ми бабата и я сложиха да легне в края на леглото- представете си само  ;D аз почвам да се треса от температура и една 82 год баба дето сърбаше супа от един буркан  ;D това беше ловък тактически ход от нейна страна,защото аз не издържах и се ометох за секунди  ;D .... това сърбане още го сънувам ;D
От петък насам, вечер вдигам висока температура- 39, треса се цялата,изпитвам ужасен студ и болки в ставите и мускулите. Направо е голям купон  :D
Ами не е толкова страшно колкото си мислех, важното е позитивно мислене и вяра, че всичко ще е ок и дори когато се сдухвам, знам че всичко е за добро,така че на тези които им предстои лечение, ще им кажа да стискат зъби и да се радват, че имат огромен шанс да се излекуват.

Това е засега от мен, ще пиша от време на време как я карам.

Поздрави на всички

Силвана

П.С. Вальо, съжалявам, че успяхме да разменим само по 2 думи на вратата, просто ти сам се убеди каква е какафония там и нямаше време.. На следващия ден те потърсих в 15 стая, но ми казаха че си си отишъл. А се запознах и с едно момиче-Петя, с хеп Б,.не знам дали членува във форума. Някой познава ли я?

Страници: 1 ... 15 16 [17] 18

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007