Автор Тема:  Споделете  (Прочетена 10814 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен danihaleva

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 438
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит B
Споделете
« -: Септември 24, 2008, 15:53:10 »
Съпругът ми е с диагноза чернодробна цироза/HBV/,диабет които трябва да бъде компенсиран с инсулин.Скоро беше изписан от болницата и ще трябва да бъде на Зефикс.Има ли някой с подобен проблем да сподели как се справя, трябва ли да бъде трудоустроен.Той се чувства добре и иска да продължи да работи работата си още повече,че когато е в болнични не взима почти никакви пари/нали се сещате двойно счетоводство/,а за сега ще трябва да си купува лекарствата .Убедена съм че хепатита си го е навлякъл от зъболекар,но не мога да го докажа.Не мислите ли че е време някой да почне да носи отговорност за заразените хора.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #1 -: Септември 24, 2008, 16:05:58 »
Здравей,Дани!
Обясни малко повече за състоянието на съпруга си-от кога е с хепатит,къде се лекува,,за колко време стана цироза,възрастта му?Ако решиш би могла и резултатите от биопсията и ПСР-а да публикуваш,тук повечето хора се ориентират по публикациите-сравняват собствените си резултати с другите и по-бързо намират правилните решения и посоки!

Убедена съм ,че си на правилното място,с другари по съдба!Теди
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #2 -: Септември 24, 2008, 16:11:06 »
Пак съм аз!
Ако се чувства работоспособен,не му е нужно трудоустрояване,а и не мисля ,че обезщетението е по-голямо от заплата!
Отговорност трябва да се носи,но едва ли ще можеш да докажеш,пътя на заразяване!

Диабета, за който казваш ,че има мъжът ти ,от кога е установен?До сега с какво са го лекували за него?
« Последна редакция: Септември 24, 2008, 18:19:55 от tedibon »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #3 -: Септември 24, 2008, 16:37:24 »
Здравей, danihaleva!

Добре дошла във форума!

Теди вече ти е отговорила на поставените въпроси.
Дали ще работи или не зависи от състоянието на съпруга ти - ако се чувствува добре и ако работата му не е много тежка може и да си работи. Мисля, че има някаква възможност да се трудоустрои и да продължи да си работи, като в този случай работодателят е длъжен да му осигури подходяща за заболяването работа.
 Ето тук сме обсъждали въпроса за трудоустрояване при хепатит Б http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=710.0
НАРЕДБА ЗА ТРУДОУСТРОЯВАНЕ http://www.mlsp.government.bg/bg/law/regulation/Nartrudoustrojavane.doc

Ето и още информацияhttp://www.horizonti.bg/node/42
Цитат
2 Март, 2007 - 15:16 — vera
ТРУДОУСТРОЯВАНЕ

Законът не определя с точна дефиниция понятието "трудоустрояване". Съгласно чл. 314 на КТ, под трудоустрояване би следвало да се разбира, преместването на работник или служител, който не може да изпълнява възложената му работа поради болест (общо заболяване или професионална болест) или трудова злополука, на друга подходяща работа, която е съобразена с направените предписания на здравните органи. В този смисъл е налице намалена работоспособност, която от фактическа гледна точка е част от същността на трудоустрояването и негова предпоставка. Другата част от трудоустрояването е свързана с изпълнението на друга подходяща работа или същата работа при облекчени условия. Преместването е последица от заболяването или трудовата злополука, но фактически с осъществяването му завършва фактическия състав на трудоустрояването.
Трудоустрояването има защитен, социален характер и в този смисъл можем да направим извода, че институтът на трудоустрояването има социално предназначение.

Ред за осъществяване
Процедурата се осъществява последователно от различни лица.
Първоначално относно наличието на предпоставките следва да се произнесе здравен орган, с така нареченото предписание. Предписанията за трудоустрояване на лицата с намалена работоспособност се издават от лекуващия лекар, лекарските консултативни комисии (ЛКК), териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
Лекуващият лекар или стоматолог трудоустроява за срок до 1 месец, а ЛКК - до 6 месеца. Този срок може да бъде продължаван от ЛКК след контролен преглед, като на всеки 2 години подлежащият на трудоустрояване работник или служител се изпраща на ТЕЛК, която се произнася по работоспособността му. Ако лицето не е възстановило работоспособността си и не е с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, се връща на ЛКК за продължаване на трудоустрояването.
Териториалната експертна лекарска комисия (Националната експертна лекарска комисия) трудоустроява лица, на които определя 50 и над 50 на сто трайна намалена работоспособност или здравни противопоказания за изпълняване на възложената им работа.
В решението на здравните органи се посочват противопоказаните условия на труд и здравните органи са тези, които решават дали работникът или служителят може да продължи да изпълнява същите си задължения, при облекчени условия, или да бъде преместен на по-лека работа. Предписанието за трудоустрояване, издадено от здравните органи по смисъла на чл. 317 от КТ, е болничен лист за трудоустрояване,
Установяването на намалената работоспособност се извършва по реда на Наредбата за медицинските експертизи и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза на работоспособността и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.
В предписанието, здравният орган отразява:
- здравното състояние на лицето;
- процентът на изгубена работоспособност;
- времето за трудоустрояване;
- прави се предписание относно работата, която не може да се изпълнява.
При вземане на решение за издаване на предписание за временно трудоустрояване задължително участвуват предварително уведомените писмено от здравните органи представител/представители на работодателя, а при издаване на предписание за трудоустрояване на член-кооператор в производствена кооперация - представители на управителния съвет, които също подписват предписанията за трудоустрояване от лекуващите лекари или ЛКК. Ако те не се явят, здравните органи сами вземат решение за издаване на предписанието, в което посочват конкретно работно място или длъжност от списъка на работните места и длъжности за трудоустрояване.
Предписанията за трудоустрояване от лекуващия лекар и ЛКК се издават до 7 дни от деня на прегледа. Териториалните експертни лекарски комисии освидетелстват и преосвидетелстват лицата в срок до 20 дни от датата на постъпването на документите. При временна неработоспособност, която продължава, срокът за освидетелстване е до 10 дни.
За всички освидетелствани и преосвидетелствани лица, които работят и на които ТЕЛК (НЕЛК) е установила трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, се изпраща експертно решение до работодателя, до лицата, до териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) и до Националния център за здравна информация.
След издаване на предписанието възникват задължения, както за работника/ служителя, така и за работодателя. Работникът/ служителят, трябва да не изпълнява работата, за която се е договорил, а работодателят да не допуска трудоустроения на тази работа, да го премести на друга или да облекци условията на същата.
С експертното решение за констатирана трайно намалена работоспособност 100 процента, ТЕЛК се произнася и за противопоказните условия на труд. Когато в решението е вписано, че противопоказен е "всякакъв вид труд" или "всякаква работа", това означава, че и лицето и работодателят са длъжни да се съобразят с решението и ще са налице предпоставките на чл. 325, т. 9 от КТ за прекратяване на трудовото правоотношение с лицето.
Възможно е с експертното решение за констатирана трайно намалена работоспособност 100 процента, ТЕЛК да се произнесе с предписание за трудоустрояване на лицето, тъй като без опасност за здравето си то би могло да изпълнява друга подходяща работа или същата работа при облекчени условия. Съгласно разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, при дефинитивни (тежки) състояния, при които не се очаква условията на труд да обусловят неблагоприятно развитие на заболяването, в експертното решение се записва, че лицето е в състояние да работи според квалификацията и възможностите си.
Издаденият от здравния орган акт се представя в предприятието. В 7- ем дневен срок от получаването на предписанието, работодателят е длъжен да трудоустрои работника/ служителя на подходящо работно място и длъжност в зависимост от направеното предписание на здравните органи. Във връзка с трудоустрояването в предприятието задължително се води дневник за регистриране на трудоустроените работници или служители. В Закона не е предвидено с какъв акт следва да стане преместването- писмено или устно. Като се изхожда от наличието на трудово правоотношение между работодателя и трудоустроения, препоръчително и логично е това да става с писмена заповед, издадена от работодателя, въз основа на закона и предписанието наздравните органи.
Във връзка с трудоустрояването за работодателя възниква и адължение ежегодно да определя подходящи места за трудоустрояване, ако числения брой на работниците и служителите е над 50. Местата за трудоустроени се определят от 4 до 10 процента от общия брой на работниците и служителите, като процентът зависи от това, към кой от отраслите на стопанството принадлежи предприятието. Точният процент за конкретния отрасъл е определен в чл. 1 от Наредба № 8 за определяне на работните места, подходящи за трудоустрояване на лица с намалена трудоспособност. Местата в предприятието се определят в началото на всяка година, но не по-късно от края на месец януари, от комисия по трудоустрояването.
В практиката се поставя въпроса, как трябва да се постъпи с трудоустроен работник или служител, когато численият състав на предприятието е под 50 човека и няма определени места за трудоустрояване, или когато всички определени места за трудоустрояване са заети от трудоустроени, на които срокът за трудоустрояване не е изтекъл. В тези случаи трудовото правоотношение следва да се прекрати по чл. 325 т. 9 от КТ.
Няма законоустановена пречка инициативата за трудоустрояване да принадлежи на работника или служителя.

Комисия по трудоустрояване
Във всяко предприятие се създава комисия по трудоустрояване в състав: председател - ръководителят на предприятието, и членове - представителите на работниците и служителите, органът по безопасност и здраве при работа и лекарят от службата по трудова медицина, която обслужва предприятието. Комисията по трудоустрояването определя ежегодно, но не по-късно от края на януари подходящите работни места и длъжности за трудоустрояване на лицата с намалена работоспособност в съответствие с процента, определен по реда на чл. 315 от Кодекса на труда. Списъкът на местата се съхранява в предприятието. Преписи от него се изпращат на териториалното поделение на НОИ и на службата по трудова медицина и при поискване - на здравния орган, който осъществява трудоустрояването. В предприятието се води дневник за регистриране на трудоустроените лица.
Предприятието е длъжно да вземе всички необходими мерки за приспособяване на работните места, определени за лица с намалена работоспособност.
При спор между предприятието и подлежащия на трудоустрояване работник или служител относно подходяща работа за трудоустрояване въпросът се решава от здравния орган, издал предписанието за трудоустрояване. Здравният орган се произнася по спора с решение, което може да се обжалва пред съответния орган по експертизата на работоспособността. Няма регламентирана процедура на "предварително съгласуване на ТЕЛК с възможностите на работодателя да предложи подходяща работа", но по повод на спор относно подходяща работа, работодателят има право да предоставя на здравния орган информацията, необходима за решаването на спора. Следва да се има предвид, че съгласно разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, работодателите при поискване предоставят на ТЕЛК и на НЕЛК производствена характеристика, а след покана, представител на работодателя може да участва в заседанията на ТЕЛК по повод освидетелстването на дадено лице.

Срок на трудоустрояването
Поначало трудоустрояването е за определен срок. Срокът се определя от здравният орган издал предписанието за трудоустрояване, в рамките на теговата компетентност.
Ако е налице трайна неработоспособност, трудоустрояването може да бъде за неопределен период от време, по което се произнасят ТЕЛК, респективно НЕЛК.

Изменяне и допълване на предписанието
По искане на предприятието или на работника или служителя, здравният орган може да измени или допълни предписанието за трудоустрояване, когато намери искането за основателно. Решението или отказът на здравния орган да се произнесе по искането за изменяне и допълване на предписанието може да се обжалва пред съответния орган по експертизата на работоспособността.

Последици
Трудоустроените лица се ползват с редица предимства. При трудоустрояване, работникът или служителят получава трудовото възнаграждение за изпълняваната работа, на която е трудоустроен. Ако трудовото възнаграждение е по-ниско от това което е получавал на предишната работа, то той има право на парично обезщетение в размер на разликата в трудовите възнаграждения за времето на трудоустрояването, но за не повече от 6 календални месеца.
Трудоустроени работници и служители с изгубена работоспособност 50 или над 50 процента ползват платен годишен отпуск не по-малко от 26 работни дни, както и закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 от КТ, независимо от процента на увреждане. Работодателят е длъжен да вземе под внимание мнението на ТЕЛК и да изиска разрешение от инспекцията по труда във всички случаи, в които има издадено предписание за трудоустрояване от компетентен здравен орган, независимо от обстоятелството дали предписанието е изпълнено от него или не.
Прекратяване на трудовото правоотношение с трудоустроен работник или служител по чл. 325, т. 9 от КТ не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника и той е съгласен да я заеме. Преценката дали има такава работа принадлежи на работодателя. Ако има такава работа, той е длъжен да я предложи на работника или служителя и в случай на отказ на последния да я заеме, възниква правото на работодателя да прекрати трудовото правоотношение; здравословното състояние на работника.
Когато работникът или служителят е трудоустроен за определен срок в същото предприятие, той запазва работата, която е изпълнявал преди трудоустрояването и се връща на нея, след като работоспособността му се възстанови.
Когато трудоустроен за неопределено време възстанови работоспособността си, работодателя го премества с негово съгласие на друга подходяща работа. Ако той не приеме предложената му работа, може да остане на същата работа до явяването на работник или служител, подлежащ на трудоустрояване.

По този ред се трудоустрояват и лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, които не работят. Тези лица могат да се регистрират в бюрата по труда по постоянния или настоящия адрес и се насочват към работодатели, които са заявили, че желаят да приемат на работа лица с намалена работоспособност.

Отговорност
Неизпълнението на задължението за преместване на трудоустроения на подходяща работа, води до ангажиране имуществената отговорност на работодателя, който дължи на работника или служителя обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за периода от получаване на предписанието за трудоустрояване до неговото изпълнение.
Отделно от имуществената отговорност при неизпълнение на нормативните разпоредби относно трудоустрояването, работодателят носи и административнонаказателна отговорност. В зависимост от тежестта на нарушението санкцията се определя от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение- от 500 до 2000 лв.

Надявам се да съм ти била полезна!

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Vancheto

 • Модератор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *******
 • Публикации: 1558
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #4 -: Септември 25, 2008, 12:01:31 »
Здравей, Дани  :smile:
Щом съпругът ти получава едно, а се осигурява на друго, аз го съветвам да се трудоустрои. Но преди това да предложи на работодателя да му вдигне максимално осигурителния доход/ако трябва сам да си плаща разликата в осигуровките/, защото това ще повлияе на  размера на пенсията.
Да обясни на шефовете, че няма да му плащат ДОД като е пенсионер по болест  :wink3:  /всички други осигуровки се дължат, независимо дали е пенсионер по болест или по възраст/
Той ще получава пенсията на карта, а от работодателя заплатата за която са се договорили.
И без това във ведомоста пише едно, а той получава друго.
Така, че от трудоустрояването само ще спечели.Освен това ще има право и на някакви безплатни лекарства за хепатита освен инсулина за диабета.
Като не помага държавата ние ще се възползваме от някои вратички и ще си помогнем сами.
Дано си ме разбрала.Ако имаш въпроси пиши ми на ЛС.
Желая му да продължава да се чувства добре и работоспособен :good:
« Последна редакция: Септември 25, 2008, 14:54:06 от Vancheto »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен danihaleva

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 438
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #5 -: Септември 26, 2008, 09:43:25 »
Благодаря на всички,които така бързо се отзоваха по проблема.Ще бъде добре да започна от начало.Преди около 4 години на съпругът ми,който е на 47 г.,му откриха диабет.Наследствен е,защото и двамата му родители са диабетици.Всички препоръки,които даде ендокринолога ги спазваше и кр.захар беше в норма с пиене на Сиофор.Миналата година по това време получи ингвинална херния,която в средата на ноември оперира в "Царица Йоана" и по време на операцията му беше евакуирана асцидна течност от корема.Корема му беше подут,но си казах че може би е от колита който има от напрежението с хернията.Не е ходил на лекар,защото нищо не го е боляло и не е мислил,че става нещо сериозно.Преди да му открият диабета пииваше с колеги понякога и повече,но никога не е бил зависим от алкохола че да има проблем с черния дроб.Когато разбра че е с диабет почти спря да пие.Позволявал си е само по поводи,но те не са били кой знае колко през годината.Така че когато ми сервира новината,че има асцит,щях да падна.Той е ужасно стриктен и веднага щом си дойде ,отидохме при джипито и той ни пусна чернодробни.Резултатите бяха АСАТ 60,АЛАТ 62,ГГТ 79,АФ 200,общ билирубин 24,директен 5,протромбиново време 70%,хемоглубин 118,тромбоцити 150/на границата/,време на кървене 150'',урина б.о.Личният лекар назначи Карзил 3 по 2 и Дехидратин по 1 дневно,защото и аз го пиех и знам че не е така дръстичен като Фурантрила.Разбира се даде препоръка възможно най-бързо да се прегледа при гастроентеролог по възможност в София.Съпругът ми реши,че ще попие лекарствата и ще си направи контролен преглед и ще отиде на специалист.Корема започна да се въстановява и той отложи отиването в София.Март тази година направи контрола и рузултата беше следният креатинин 84,АСАТ 45,АЛАТ 39 ,ГГТ 67,АФ 65,хемоглубин 126,тромбоцити 109/под норма/,урина б.о.На него това му стигаше да се откаже .Реши че, всичко е наред,пи още известно време намалена доза от лекарствата и спря.Забравих да спомена че съм му давала витамини,защото отслабна на килограми.И това не го взе в предвид,защото ендокринолога беше дал препоръка да бъде без наднормено тегло,а и Сиофора има такъв ефект.След около два месеца забелязах,че корема му отново започна да расте.За Петровден/той е Петър/ си позволи напиване ,а след това имахме гости за две седмици и всяка вечер на раздумка правеше компания на гостите.През това време постоянно мрънках,че нещо не е наред и не бива да пие и че е време да се прегледа сериозно.Съгласи се и отидохме на гастроентеролог като преди това бяхме при личният лекар и той ни даде направление за всевъзможни кръвни изследвания.Резултата беше протромбиново време 83%,фибриноген 144,кр.захар 6,7,креатинин 88,урея 3,0,общ билирубин 46,5,директен 15,1,общ белтък 72,албумин 45,АСАТ 140,АЛАТ148,ГГТ 102,АФ 89,СУЕ 48,хемоглубин 118,при тромбоцитите хемолиза,урина леко ув.уробилиноген.Тъй като имаше проблем с това веднага да отидем в София ,направихме прегледа при местния гастроентеролог.Каза,че е начална степен на чернодробна цироза и ни изпрати за изследване на НВ вирус.За моя изненада се оказа положителен.Гастроентеролога каза че това е най вероятната причина,но преди това беше изписал лекарства с уговорката да отидем след една седмица и да повторим резултатите.Повторихме ги като междувременно се записахме за преглед при поф.Кръстев по съвет на мой колега,който беше много доволен от него.Лекарствата,които пи бяха Легалон 3 по 2,Спиронолактон 2 по 50мг,Фурантрил 1 дн.,а повторните резултати след 10дена:кр.захар 6,билирубин общ26,АСАТ 90,АЛАТ 98,ГГТ 63.Отидохме при проф.Кръстев и той препоръча постъпване в отделение и каза че не може да бъде на иинтерферон , да е със Зефикс.Препоръча инсулин вместо Сиофор.Съпругът ми постъпи в отделението в "Св.Иван Рилски" и лежа 10 дена през което време му бяха направени различни изследвания и му бяха назначени нови лекарства други отпаднаха.Резултатите се подобриха малко.Трябваше да си закупим Зефикс и да чакаме резултата от вирусологичната лаборатория за да отиде за протокол.Той вече пие Зефикса ,резултата излезе,но от няколко дена се опитвам да се свържа с Д-р Желев,но не става.Така може да се наложи да купуваме още от Зефикса,защото бъдещето е мътно.Горе долу ни се събират около 160лв за лекарства/а господата се чудели къде да дянат парите от излишъка/В момента българският народ е болен и не образован,така ще бъде най-вероятно и за в бъдеще докато не изчезнем.Забравих да кажа,че от 10 г.съм с противохепатитна ваксина и моят резултат е отр.Съпругът ми е ходил само три пъти на лекар откакто сме женени/16 г./,взимано му е кръв за Васерман и СПИН за брак,на зъболекар преди около 8 г.,и при установявяне на диабета.Операцията на хернията не я броя,защото вече е имал проблема.От където и да я погледнете случката се е случила при зъболекаря.В крайна сметка диагнозата е Цирозис хепатис.Чайлд В.HBV/+/пол.Хипертония порталис.Варицес езофаги гр.ІІ.Рефлукс езофагитис гр.ІІ-ІІІ.Гастродуоденитис хроника ерозива.Гастропатия порталис.Хиперсплинизмус.Асцитес.СБП.Холелитиазис.Диабетус мелитус тип ІІ.Тъй като в София не промениха Сиофора с инсулин го правим тук.Ще бъде най трудно с психическата нагласа в тази ситуация,но се надявам че ще се справим някакси.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedibon

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1341
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #6 -: Септември 26, 2008, 10:29:32 »
Напълно се съгласявам ,с мисълта ти за бюджетния излишък!
А иначе какви стойности на захарта е достигал съпруга ти-преди и след Сиофор-а?
Не си мисли,че този хепатит е отскоро-за да направи толкова поразии,не е от скоро!
само тези изследвания ли има във връзка с хепатита-ПСР,ХБеАг,антиХБе?Това са почти задължителните,за започване на каквото и да е лечение?
Теди
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен danihaleva

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 438
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Споделете
« Отговор #7 -: Септември 26, 2008, 12:30:50 »
Не казвам,че хепатита е от скоро.Посещението при зъболекар беше около 7-8 години.По отношение на кръвната захар със Сиофора кръвната му захар винаги е била внорма с по разнообразен хранителен режим,но този вид лекарства допълнително натоварват черния дроб и проф.Кръстев даде препоръка да се замени с инсулин,който може би след време пак да бъде заменен с таблети.В София в лаборатория"Кандиларов"направихме гликиран хемоглобин и беше нормален.В болницата ги покачи доста въпреки че беше със Сиофор по ред причини.Сега е на четирикратен инсулин и съм убедена че ще се справя ,той е доста дисциплиниран,но е малко емоционален и това по някога му пречи.Резултата който чакахме HBV-ДНК е излязъл и изпратен в клиниката,но Д-р Желев е неоткриваем за да ни каже какво да правим оттук нататък за протокола.Постоянно ме препращат от приемен кабинет в отделението или е нощна смяна и когато звъня на телефона който са ми дали никой не вдига.А за това какво лечение е подходящо и какви изследвания да се правят смятам че лекарите са тези които преценяват.Надявам се да не сбъркат.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Eli

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Жена
  • Профил
  • Счетоводна кантора Елвада
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Споделете
« Отговор #8 -: Септември 26, 2008, 15:21:35 »
Здравей Дани,

Добре дошла и от мен. :flowers:
Мисля, че форумът е място, където ще намериш много информация, човечност и споделен опит.

Чета постовете ти и ми става някак тъжно. Не знам какво да кажа.
Абсолютно си права за нещата, които пишеш. В тази държава се случват всевъзможни абсурди, а потърпевшите сме винаги ние - най-обикновените хора, които послушно си плащаме данъците, социалните и здравните осигуровки. В същото това време, например си чупим колите по пътищата и ни правят на маймуни, когато спешно се нуждаем ние, или наш близък от медицинска помощ!!  :angry2: Това са абсурди, които всички знаем и за които не за първи път си говорим! А зъболекарите - нямам думи за някои от тях!  :scyth:
Съжалявам, че се налага да преминете през всичките тези трудности със съпруга ти, и от все сърце ви желая късмет и успех!  :bravo2:

Поздрави,
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007