Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Лечебна физкултура при хепатит

(1/2) > >>

bozhichkov:
Здарвейте,
Имам една питанка ?
Много рядко се говори за комплексите от движения които трябва да се правят при хроничен хепатит, дори се препоръчва покоя. Сега разбирам и за важната роля на физическите упражнения с лечебна цел. Та питането ми е, какви са теа упражнения ???

iliyanas:
Здравей
Специално за хроничен хепатит не сме изучавали комплекси,но ще ти кажа че от рехабилитацията освен ЛФК можеш да ползваш и масаж и парафинотерапия.Нямам учебниците при себе си в момента,но ще се опитам да ти спретна един примерен комплекс ;)
Що се отнася до останалата част като начало ще ти кажа какво не бива да правиш:
1.Забрави за всякакви тежести-гирички,дъмпели и други.
2.Бягане
3.Коремни преси
4.Упражнения свързани с навеждане.
5.Упражнения свързани с усукване в кръстната област и повтарящо се клякане.
4.Пушене,приемане на алкохол,кафе,ядене на гъби и други тежки храни
Относно упражненията:
1.Като за начало можеш да започнеш със ходене сред природата(чист въздух) и постепенно увеличаваш скоростта без да стигаш до бягане.
2.Упражнения за горните и долните крайници като спазваш принципа на разсеяност/редуваш ги от двете групи,за да не се получи претоварване на едната група/
3.Можеш да си позволиш и десетминутно каране на велосипед
4.Можеш да правиш и висове и набирания с изпънати крака на лост или шведска стена-но не повече от 10 дневно
5.Ако имаш достъп до успоредка ,също можеш да се придвижваш по нея ,но не повече от 3-4 дължини.
 Номер 4 и 5ти е напълно достатъчно ако ги правиш 3-4 пъти седмично(ако можеш отново с редуване)защото работиш за различни мускулни групи на ръцете.
За долните крайници освен велосипеда и ходенето можеш да пробваш и тези тук:
1.Заставаш пред някакъв стабилен предмет(маса,стол,бюро-зависи от ръста ти),слагаш си ръцете върху него и изтегляш ЛЕКО крака назад(15-30 градуса)с изпънати пръсти, докато усетиш минимално напрежение,задържаш 10 секунди,след това следва същото упражнение и с другият крак.Повторение 6-8 пъти на крак.
2.Пак се подпираш на някакъв предмет(ако си добре с равновесието може и без подпиране),но този път
странично.
А.Отново кракът е в шпиц позиция ,изнесен встрани(не повече от 30 градуса),а с другият седиш на пръсти.Правиш мах с крака странично(в противоположна посока от която си почнал)задържаш така и отпускаш крака опрян на земята.След това повтаряш същото движение и с другият крак.Повторение на крак 4-6 пъти.
Б.Свиваш крака в коляното изнасяш леко назад(без да променяш ъгъла между коляното и бедрената става),задържаш 10 секунди.Връщаш го напред в същата позиция,но ъгъла между таза и бедрената става да не надишава 70 градуса.Оттам го изпъваш в шпиц и правиш махове напред назад-4 пъти,след което го връщаш на земята исъщото го повтаряш с другият крак.Повторение 3-4 пъти на крак.
 20-30минутни активност ти е достатъчна за ден.
 Да ти кажа честно,по мое време също се говореше за препоръчителен покой,но аз не ги слушах,защото според мен цироза на черният дроб може да се получи и от преклаено много покой(не е доказано,но това си е мое мнение)В смисъл като започне с натрупването на мазнините вследствие на обездвижването и черният дроб се покрие с "подплънка от лой",дори и никога да не си боледувал от хепатит пак ще има много усложнения и единственият изход ще е оперативно отстраняване или ако е много късно направо ще се търси донор.Аз започнах с упражненията на 6тият месец след болницата,че не можех да се понасям(за 8 месеца бях качила 27 килца-20 от болницата само).За покоя не съм съгласна-не значи ,че като сме преминали през ада на хепатита ,трябва да седнем и да умираме от обездвижване и разпадане на мускулната маса.Но в интерес на истината,за мен като професионалист не съм съгласна,поради факта,че покоя може само да ни навреди и да се сдобием с нови болести-като започнеш от затлъстяване и оттам всичко останало се подхваща по ред на номерата -обмяна на веществата,ненормални нива на различни хормони и т.н.
 Докато с физическите упражнения,макар и с минимална натовареност внасяш в организма си повече кислород ,отстраняваш шлаките по вените(понижаваш нивото на лошият холестерол-ако знаеш как натоварва черният дроб  :o,намаляваш вероятността от инсулт или инфаркт), избягваш застойните процеси в тялото си и поддържаш нивото на болестта на едно ниво(не допускаш влошаване при хроничните заболявания),а при останлите подпомага лечението и поддържането.
  Надявам се да съм ти помогнала поне малко.Лично за мен упражненията бяха като връщане към живота.Почувствувах се отново ЧОВЕК ;D а и само чувствието ми се възвърна(имаше един момент в който се самосъжалявах).Дано и на теб ти подействат така.  :)

 
 Valentin Maneff:
Аз също съм на мнение,че не трябва да се обездвижва човек,още по-вече в моето положение ,че си падам по силовите тренировки,но виждам,че когато прекаля започва да ме боли дясното подребрие.Така и не разбрах самото натоварване с какво пречи на болестта-ускорява ли развитието на вируса или забавя лечението,което според мен не е едно и също.Не мога без да бягам сутрин или да правя коремни преси.До какво води това?

Jina:
Когато се претовариш повече кръв минава през черния дроб и така и той се натоварва.За това не се препоръчват тежки упражнения.
И при мен става така понякога-чувствам някаква тежест.Но ми е странно,защото нали черния дроб няма никакви нервни окончания-защо тогава се чувства такава тежест..?И това го чувствам след биопсията...(понякога си мисля че си въобразявам....знам ли..)

bozhichkov:
Искам само да кажа, че черният дроб е главната лаборатория на организма. Това е един от най-големите органи на човешкото тяло. Тежи 1300-1800 грама при възрастените. Разположен е в дясното подребрие и отчасти преминава в лявото. Дели се на 2 основни части: дясна(по-голяма) и лява(по-малка). Между тях се намира жлъчният мехур. Повърхността на черният дроб е изпъкнала и се допира до диафрагмата и предната коремна стена. Задната и долната част на черния дроб са вдлъбнати и прилягат към десния бъбрек, надбъбречната жлеза и червата. Горният край на черния дроб се проецира на нивото на долния край на 9ти гръден прешлен, а долния на средата на 11ти гръден прешлен. Черният дроб е разположен под дъгата на дясното подребрие.
Тъканта на черния дроб се състои от чернодробни клетки - хепатоцити, заобиколени с мембрани от фосфолипиди, които образуват чернодробни стълбчета , а стълбчетата са разделени помежду си съединителнотъканни преградки. Между хепатоцитите минават жлъчните каналчета. Свързани заедно, жлъчните каналчета образуват чернодробен проток. При сливането на чернодробния проток и изходния канал на жлъчния мехур се образува общия жлъчен канал (проток), който се отваря в низходящия отдел на дванадесетопръсника, редом с канала на задстомашната жлеза. Капилярите в чернодробните делчета са покрити с еднотел и с т. нар. Купферови клетки, звездовидни клетки, които поглъщат микроорганизмите и токсините.
Кръвоснабдяването на черния дроб се осъществява чрез чернодробната артерия и порталната вена. Порталната вена събира кръвта, която се оттича от храносмилателните органи (стомах, черва) и е наситена с хранителни вещества. Тук черният дроб действа като филтър. Порталната вена образува много малки вени между чернодробните делчета и капилярната мрежа на чернодробните вени, разположени в делчетата. Тук чернодробните венозни капиляри се вливат в долната куха вена. По този начин кръвта, преминава през черния дроб, отново се връща в общия кръвоток, а жлъчката по жлъчния канал се отвежда в храносмилателния канал.
В черният дроб протичат много жизненоважни процеси, например белтъчната обмяна. Той е единственото място в организма, където се синтезират специалните белтъчини - албумините. При нарушаване на синтеза на албумини се образуват отоци !!! СПОРЕД МЕН ТОВА Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ТЕЖЕСТ КОЙТО УСЕЩАМЕ !!! .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия