Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК

<< < (2/19) > >>

tetibulka:
Меги,
Аз изобщо не съм сигурна за хората с хепатити по принцип. Но понеже една част от тях (особено тези,на които хепатитът кротко е гостувал десет-двадесет години) са с цироза, а цирозата дава такова право, го водим този разговор.

Дани,
а как се определя размерът на пенсията? Вие, примерно, какво очаквате, ако не е тайна?

Дани

danihaleva:
На сайта на НОИ има изчисляване на пенсиите,но лично аз не съм го разглеждала,но скоро сигурно и това ще направя.Онова,което знам е че ако процента от ТЕЛК  е например 72% ,пенсията е 72% от минималната работна заплата за страната.И аз разбрах като Радо от Тошко,че за хроничен хепатит Б има ТЕЛК,може би е определяща давността на лечението.И ако представите решението в местоработата ви се ползвате от намаление на ДОД.Ако не данъчна декларация другата година за да се преизчислят доходите.

Преди време ми се наложи да изчета Кодекса на труда,за да си ползвам правата,защото на никой не му пука за моите права,но ме задължават да членувам в разни синдикални организации от които файда няма.Сега ще трябва да се образовам в областта на пенсионното осигуряване .Добре че съм от поколението,което обичаше да чете.

Ялдъз:
Аз се пенсионирах по болест,но за хроничният хепатит ми дадоха 30% което се равнява на 6 точки.Основното ми заболяване е бъбречен карсином за,което ми дадоха 90% общо 96% инвалидност.За всяка болест си имат изчисления.Ако Ви дадът под 50% нямате право на пенсия.При изчислението,ако имате под 5 год трудов стаж Ви дават минималната пенсия спрямо процента,а ако имате над 5 години трудов стаж се изчислява процентът спрямо заплатите Ви.Фактически полочавате двойна пенсия.

              Поздрави Ялдъз
         
             

anita:
Аз наскро правих едно УП 2 на един наш работник, който се яви на ТЕЛК, но за друго заболяване. От пенсионното искаха да се пише до датата на ТЕЛК независимо, че прдължаваше да работи при нас.

danihaleva:
http://www.horizonti.bg/node/60
http://sgr.hit.bg/fff.html
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm

Тук можете да намерите информация за правата след ТЕЛК.Ако аз съм пропуснала нещо да споделя май ще е по-лесно ако си задаваме конкретни въпроси.Относно видовете документи -изпратих на модераторите и се надявам да ги качат.
Анита трябваше ли да оформяш и УП-3 на вашия работник?
Всъшност като се замисля Петър ще получава 72% от минималната заплата,защото на толкова ги осигуряват.Ето това е нашата държава.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия