Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - mravche_ot_gorata

Страници: 1 ... 7 8 [9]
121
За мое успокоение мога да си пусна ПСР, за момента мога да си позволя да си го платя. Но къде е гаранция,  че резултатите ще са верни?
Не мога да пътувам и до София или ако това стане, ще трябва да ходя с бебка. Във Варна дали няма читава лаборатория?

Здравей, Пепси,
във Варна се прави в Св Марина (Терапията). Няма да се налага да оставаш в болницата, ще приключиш до 13ч. Но... щом имаш отрицателен анти-ХЦВ... не съм сигурна как ще се подходи. Може би е добре да отидеш на ГЕ и той/тя въз основа на тези причудливи резултати да ти даде направление за хоспитализация.

Аз пък не знаех, че в ХЕИ-то правят изследвания. Как става?

Ами, това е. Пиши как върви. Пожелавам ти хубави емоции с дечицата ти - трябва да има нещо успокояващо в ежедневието ти, не може само тревоги. Горе главата  :flowers:
мравчето

122
Здравей, спанев,
добре дошъл.

И аз съм тук отскоро, така че нищо съществено не мога да кажа. Пиша просто, за да изразя съпричастност. Аз за моя Хеп С знам от началото на ноември, но всичко ми върви доста бавно. В болницата ме плануваха за след 2 месеца за изследванията за ПСР и генотип (и още не съм получила епикризата), после още над 2 месеца до биопсията. Тя е планувана за края на април.
Това, което казваш за кръводаряването, ме изправи на нокти. Аз съм дарявала кръв последно през 2006г. До преди малко мислех, че съм се заразила след това, понеже бях убедена, че ако тогава го бяха засекли, щяха да ме потърсят. А и всички ГЕ д-ри тук ме уверяваха в това. Но сега... Това означава, че може повече време да съм с вируса. Макар че кой може да каже дали пък не е по-добре, че го откривам чак сега.  :book_read:

Кажи защо диета без яйца и без сладко? Ама може ли така - човек 5 неща да обича да яде, и да му се забраняват  :scream:

И на мен ГЕ ми изписа Оптихепан, но не ми свали драстично ензимите. Освен това ми се струваше (може да е внушение), че докато вземах Оптихепан, ми ставаше по-зле. Кожата под очите ми се изсуши като стара хартия, както и на още няколко места по лицето, постоянно нещо ме сърбеше и изобщо се усещах с "неугледен" общ вид. Сега, в Терапията, т.нар. "лекуваща лекарка" нищо не ми изписа. Как не ме прегледа в коридора или на стълбите се чудя? Там е такава лудница, че ако бях по-млада или пък самотна, щях да плача, да плача... Сега, понеже си имам други приоритети (които в момента лежат болни в детската стая), просто отбелязвам нищетата на 11 ет.

За витамините, С и В, които ти изписаха, знаеш ли по каква причина? Аз четох насам-натам, предимно по чуждите сайтове, и разбрах, че вит. С е препоръчителен. В какви дози тр да ги пиеш?

Май доста объркано се изразявам.
успех, късмет и ами, тук сме.  :bye2:
мравче-от-гората

123
:bye2:
 А за алкохола не ми е страст и нямам проблем с него. Доколкото с цигарите не е така, но съм ги намалил наполовина, а надявам се след известно време да ги спра.

Поздрави ;)

Хах, при мен е обратното - не пуша, но не мога да спра да пия. Е, вярно, че не е много, но повечето вечери пия по една бира.  :pardon:
Шегувкам се тук, но ти как си, петров?

124
Аз самата съм доста объркана с храненето. Но пък се интересувам. Затова и се надявам да чуя още мневия. Тина, твоята диета ми изглежда супер.

Аника, моля те, обясни за жълтъците.

Честит празник, момичета. Пожелавам ви сила и време.

 :flowers:
Мравчето

125
Здравей, Митак,

ето и още един телефон: 052/978231. Това е Приемно-консултатитвният кабинет. Както е писала Таня по-горе, говорим за 11 ет. на Терапията, или УМБАЛ "Св. Марина". Ако си в кондиция, не чакай асансьор.  :girl_wink: Ти може би вече имаш развитие по твоя случай, но все пак. Тъй като скоро минах по този път, описвам накратко какво става: отива се пред приемния кабинет с направление за хоспитализация по съответната клинична пътека и се чака там. Сестрата (Златева) излиза от време на време да види кой за какво е, тъй като там чакат всички - които са за планиране и които са за прием. Ти ще си за планиране. Ще те приемат по някое време, ще ти дадат този същия телефон да се обадиш н-ам кога си и ще те пратят по живо по здраво. Не се държат зле, но са доста натоварени и общо взето са безразлични към хората.

Ако вече си оправил нещата, супер. Ако все още приемът ти предстои, дано всичко мине гладко.

поздрави,
мравчето

126
Здравейте, след месечно седяне в болницата.
Следващите ми въпроси са относно храненето...има доста различна информация в интернет, даже много нещасе бият там и съм доста объркан. Ако може да ми препратите някакви стойностни линка.
И противопоказно ли е карането на колело както на къси растояния.

Здравей,
има един раздел във форума, казва се "Хранене при чернодробни заболявания"
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?board=34.0
опитах се да сложа линк  :ashamed2:, не знам дали стана. Та, там има доста теми, където ще намериш полезна и доста противоречива информация. Да, звучи ужасно - някъде се казва "Яжте лук", другаде се казва "В никакъв случай лук". Повечето теми са стари, но вероятно ако пишеш там, някой ще реагира, ако има какво да каже. Говоря супер уклончиво, защото аз самата съм в шах. Но в едната тема имаше пусната много пълна информация за препоръките при Хепатит В.

За колелото веднага ще ти кажа, може да караш, но на равно, на кратки разстояния и кратко време. Правилото е да не се задъхваш. Това със задъхването го четох тук във форума, затова съм така готова с отговора.

В момента не успявам да намеря темите за Спорта. Ако някой друг прочете и се сеща къде бяха, моля да постне линкче.

успех, късмет, горе главата  :carate:

поздрави,
мравчето

127
http://www.nhif.bg/web/guest/207 - Ето ги най-накрая дългоочакваните критерии за новото лечение на хепатит C.

Фея, огромни благодарности, че ни обърна внимание.
Малко ме притеснява Приложение 2, което отново говори за интерферон "само при невъзможност / алергия към ДДАС" - тази думичка "невъзможност" се чудя как да я тълкувам. Това, че ДДАС не стига за всички, дали също може да се приеме за "невъзможност"?
Но това са подробности, не са от голямо значение.

Благодарности за всички от Сдружението, които застават публично и се борят за нас.  :flowers:

поздрави,
мравчето

128
Здравей, Тина,

това е ужасно - човек има чувството, че попада от трън на глог.
Пишеш, че не си правила допълнителни изследвания за хепатита. Мисля, че това е важно, за да може да се продължи към лечение. Показателите ти са в норма, а това е окуражаващо. Когато решиш, ще трябва да вземеш направление за хоспитализация по кл. пътека 35 - тя е 3-дневна, но обикновено не се остава дори една нощ в болницата. Вземат кръв, урина и правят ехограф. Резултатите (поне във варна) излизат след около месец. След това се прави и биопсия. А след това.... ами, честно казано не знам. Аз тепърва тръгвам по пътечката. Но имаме късмет, че вече ще се прилага новото лечение. То пак е лечение, едва ли звучи кой-знае колко успокояващо за теб, като чета историята ти. Но казват, че е с по-малко странични ефекти и с по-голяма успеваемост. Освен това е по-кратко и е перорално. Това са все хубави неща. Разбира се, изходната ни точка не е толкова хубава.

Ами, освен да ти кажа, че стискам палци, какво друго... Аз още не съм особено компетентна. А и не искам да ставам, по-добре да мине бързо и да го забравя. Едва ли това е възможно.
Ще си пишем пак,
до скоро   :hug1:

мравчето

129
Здравей, Бубе,
много си мила, че отговаряш, и то така подробно. Благодаря ти и за подкрепата!

Относно храната - предполагам, че си съвсем права. Аз докато пишех втория си пост тук, в отговор на Силвана, осъзнах, че вероятно проблемът си е напълно отделен. Но това е хубавото на разговорите с приятели, както и на форумите - човек често докато задава въпроса си, сам си отговаря. Това, което казваш - бадеми, сладките плодове и суровите зеленчуци.... как ми прилича на тези, които мен  ме тормозят! Това е следващата ми стъпка, дори ще отида при същата ГЕ, защото когато ме гледа на ехографа, тя писа Синдром на раздразненото черво. Но тъй като бях отишла, заради повишени чернодробни ензими, фокусът ни се измести. При следващото ми посещение носех положителния резултат от Хеп С и вече за друго не сме говорили. Оттам нататък са си мои свободни интерпретации.

А за Хепатита - след около 2 седм ще излязат резултатите от ПСР и генотип. Ако нещо ме обърква в тях, ще ги постна в тема в другия раздел. Аз като цяло нямам симптоми, освен че като ходя по планините напоследък се уморявам като куче. Обаче те и младите, както и здравите се уморяват, затова изобщо не го споменавам. Все пак ходим 8 дни по 7-12 ч. с раница, на 1500-2500 м.н.р. Някак си е логично да си уморен  :wink3:

По отношение на депресиите - аз съм депресивна личност изобщо, от пубертета още. Вече съм свикнала и приемам лошите периоди като това, което са - лоши периоди, които ще отминат. Абсолютно винаги отминават.

И накрая - не мога да не забележа, че имам страхотен късмет и узнах за хепатита си, когато се появи и новото лечение. Е, няма да стигне за всички веднага, но е въпрос на време. Засега изглежда, че ще имам това време. Ами, то не останало място за униние.

Поздрави!

130
Здравей Мравче,

2. какво те интересува повече по темата ''непоносимост към храни''? Дай повече информация, за да мога да те насоча.


Благодаря за отговорите, Силве,
по въпроса за непоносимостта - мислех, че е към лактоза, но вече нямам представа. Открих проблема, защото винаги почвах деня си с кофичка кисело мляко. След това цял ден съм подута, имам газове, болки, по сто пъти ходя до тоалетна. Като спрях кис. мляко, всичко това престана. Е, не веднага, минаха 2-3 дни. Но... дискомфортът се появява пак, въпреки, че ако приемам някакви млечни продукти, те са съвсем минимални. Освен това последната лекарка ми обясни, че в киселото мляко всъщност бактериите унищожават (не помня дали точно този глагол използва) "тази захар", затова според нея не може да е това. Каквото и да е, вече се чудя какво мога да ям. Не мога да изолирам това, което ми причинява дискомфорта. Понякога хвърлям вината върху ядките, особено бадемите. Друг път, върху супер сладките плодове, напр. грозде. Но почти нямам спокоен ден, или пък нощ.
А може би един пробиотик ще помогне...

131
Имам само амбулаторен лист и ми е супер притеснено, че изтича. До колкото знам-1 месец важат. И трябва ли към него да имам направление от личен лекар?

Честита Баба Марта на всички! Бъдете здрави, весели и щастливи!

Здравей, Мери Бери,
Честита Баба Марта  :girl_wink:
По темата:
доколкото знам, ти трябва направление за хоспитализация. Наистина е доста объркващо, аз ходих по етажите докато успея да разбера къде какво се случва. Щом те насочват към Варна, а аз съм оттук, ето какво мога да кажа. Тук тези изследвания се правят в УМБАЛ "Света Марина", иначе казано Терапията. (Казвам и двете имена, защото може да е полезно като дойдеш - за такси или гр. транспорт). Мисля, че направлението важи един месец, а не амб лист. Но така или иначе, вземи го този лист и отиди при личния си лекар. Също така може да отидеш при гастроентеролог. (Т.е. - направлението можеш да го вземеш от личния или от ГЕ, няма значение). Обясни какво става и поискай направление за хоспитализация. Хроничният Хеп С е по клинична пътека 35, но не знам за острия каква е, не искам да те обърквам.
Ако ходиш при ГЕ специалист в някой мед център, не забравяй да вземеш печат и от самия център (от регистратурата) върху направлението, защото печатът на самия лекар не е достатъчен. Аз бях забравила (е, не знаех, но какво значение има). Ако личният ти лекар ти дава направлението, неговият си печат е достатъчен.

Направи това, а ето и какво ти трябва за Терапията тук. Отделението е в основната сграда (тя е първа като се влезе в комплекса) на 11 ет. и е добре първо да се обадиш, че да ти кажат какво да направиш. Номерът на Приемно-консултативния кабинет: 052 978 231. Първо отиваш, за да те планират. Това е едно чакане докъм обяд, голям хаос е. Чака се във фоайето на етажа. Чакат всички - тези, които са за планиране, както и тези, които са за прием в същия ден. Търпение. Но трябва да се подготвиш, че ще идваш няколко пъти. Затова най-добре като вземеш направлението, се обади в кабинета. И като се обаждаш, бъди готова да изстреляш въпросите си, и да разбереш всичко, което ти казват, че са страшно бързи. Иначе не са нелюбезни, просто като отидеш и видиш, ще ти стане ясно.

Пиши пак какво става. Аз ще те ориентирам към Терапията и каквото мога.

И кураж!

132
Здравейте всички!

През ноември случайно ми откриха хепатит С. Минах през нормалните състояния, до скоро много плачех. Нямам представа кога и как съм се заразила, не съм била никога в т.нар. „рискови групи”, а в ежедневието този вирус уж трудно се предавал. Е, явно е намерил вратичка. Съпругът и детето ми още не са се изследвали, а аз съм стигнала до биопсия. Преди няколко дни правих изследванията за натоварване и генотип (да не се излагам с опит за точни наименования – още не съм навътре в терминологията) и след няколко седмици ще видим резултатите, после и биопсията. От докторите не мога да се оплача, не се държаха грубо или пренебрежително. Но не мога и да ги похваля – по 2-3 пациенти бяхме в кабинета, разказвах лични неща пред други хора, постоянно звъняха телефони и влизаха още хора. Накратко – опитът ми да споделя някакви оплаквания крушира, понеже не можах да кажа 3 изречения свързано без някой да ни прекъсне. А ако сте стигнали дотук в четенето, виждате какви са моите изречения.

Да ви кажа честно, много се чудих кога и дали да се включа тук. От началото на ноември прочетох много неща, почти всички статии, както и истории от форума. Естествено, форумът ме потиска ужасно на моменти. Казвам „естествено”, тъй като пишещите тук разказват тежки истории, които обикновено са за неуспехи. Тези, които се излекуват без релапс, не се връщат. Аз също съм била вече в такъв форум, когато не можех да забременея и когато най-после успях, дори не писах да съобщя, защото се страхувах, че може нещо да се обърка, а след това животът потече в друго русло. Тези разумни доводи си ги повтарям постоянно, защото много лесно изпадам в потиснатост. Не искам да казвам „депресия”, думата ме кара да се чувствам част от стереотип, а не ми се иска. Искам моята потиснатост да си е нещо уникално (тук с широка усмивка). Е, явно е какво съм решила за включването във форума.

Имам разни въпроси, на които не успях да намеря отговор в досегашните теми (или са толкова отдавна писани, че а) се съмнявам да са актуални, или б) не съм стигнала до тях понеже не съм изчела всичко написано). Ето ги тук, ще се радвам на мненията ви:

1. Прочетох изявлението на НЗОК за новото лечение от м.март. Не ми става ясно: интерфероновите терапии ще бъдат ли спрени, или ще се предлагат паралелно с новото лечение?

2. Моля, ако някой има като съпътващ симптом непоносимост към различни храни, да ми пише. Ако тази тема е повдигана някъде, моля да ме насочите към нея да прочета. Може да ми пишете и на лични, естествено.

3. Ако се окаже, че детето ми също е болно, кажете какво се случва с тези деца? Кога се лекуват? Как ги пазим в добро състояние?

4. Въпросът за „излекуването” е обсъждан многократно, но все ми убягва едно: Ако човек се излекува, кръвта му остава ли заразна и трябва ли да продължава да пази околните? Например, след хеп. А, който се излекува най-лесно и успешно, какво става? Пациентът зарАзен ли е за другите? Знам, че не ги приемат за кръводарители, но това от предпазливост ли е, или защото са заразни?

5. Тъй като повечето аналгетици вредят на черния дроб, какво можете да ми препоръчате срещу главоболие? Напоследък много често ме боли глава, и то така, че ми пречи на работата. Преди почти не се е случвало да пия хапче срещу болки, най-много 3-4 пъти в живота си, но от 1-2 години се налага.

Това е едно супер дълго представяне. Бих искала да мога да съм лаконична, страшно много харесвам лаконични изказвания. Но не съм.

Поздрави,
мравче от гората

Страници: 1 ... 7 8 [9]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007