Здравей, Теди!
Това, че хепатита не е вирусен за мен поне е добра новина. Поне няма да се борите да се доберете до скъпоструващото и не винаги ефикасно антивирусно лечение.
Състоянието на черния дроб от този хепатит, който в момента има съпруга ти, не е обаче много добро и е изключително важно да вземете мерки!
Не знам какви добавки пие мъжа ти, но според мен е абсолютно задължително да ги спре. Ако говорим за добавки, които се използват от хора, които посещават фитнеса и работят върху тялото си в залата, то всички те са абсолютно убедени, че това, което пият е абсолютно безвредно и само подпомага организма им за по-доброто формиране на мускулите. Аз обаче не мисля така, затова препоръката ми е да ги спре.
Много е важно да свалите чернодробните ензими, защото това ще е показател, че черния дроб се чувства по-добре и че донякъде сте овладели увреждането.
Относно начините за измерване на фиброзата, можеш да прочетеш тази статия:
Системи за оценка на хистологичната активност при хронични хепатити. Както ще видиш от нея, черния дроб на съпруга ти е по средата на скалата, чиято най-висока стойност Ф4 означава цироза.
Така, че трябва да спрете всички видове добавки, както и алкохола, за да овладеете нещата. Тъй като не е ясен причинителя на хепатита, никой не може да каже с каква скорост ще прогресира увреждането, затова трябва да премахнете всички фактори, които могат да ускорят увреждането.
Препоръката ми е да не започвате да пиете т. нар хепатопротектори или разни други препоръчани билки или лекарства за черния дроб, защото те ще свалят ензимите, но няма да ви помогнат да откриете причината за хепатита.
Затова нека той първо напълно да спре алкохола и доабавките, и вижте дали ще има промяна в стойностите на чернодробните ензими. Това ще ви помогне и да откриете и причината за хепатита.
Успех!
Поздрави,
Радо