Автор Тема:  Лечение на хепатит B с пегилиран интерферон  (Прочетена 111775 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Лечение на хепатит B с пегилиран интерферон
« Отговор #165 -: Февруари 16, 2011, 20:59:37 »
Е, за щастие има и нуклеозиди.
Дими, ще ти намерят лекарството. Не ми е ясно защо подлагат хора като теб на интерферон първо, а после им правят протокол за нуклеозид, но... Явно това е практиката.

Как е съпругата ти?

Дани

Hang in there.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #166 -: Февруари 16, 2011, 23:06:54 »
Дими,
съжалявам за резултатите ти.Аз съм от хората при, които се получи същата ситуация.След лечението вирусния товар се вдигна от 30 000 на 97 000 000.Не знам как се чувстваш, но мога да ти кажа как аз се справих с това .Просто си дадох сметка, че опитах и не се получи.Реших за себе си, че повече няма да се опитвам да се лекувам по този начин.Защото се изморих от болници, изследвания чакане на резултати.....Казах си, че хепатита няма повече да ме подчинява и ще продължа живота си без постоянно да мисля за тава.В крайна сметка се чувствам добре.Не ме боли нищо.Излязох от филма, че съм болна от нещо , което не се лекува.Разбира се храня се здравословно и вземам хранителни добавки за черния дроб, но почти не мисля за вируса.Според мен най-важното за всички хора независимо дали са здрави или са болни е това как се чувстват.А за човек е на-добре да е щастлив.А за мен щастието не се състой в това да тичам за протоколи и голяма част от времето ми да минава в болница.
Просто приеми факта и продължи напред.
Късмет,
Меги :girl_wink:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #167 -: Февруари 17, 2011, 23:27:34 »
Жоро, нищо не е само черно, нито само бяло. При хепатит Б, за разлика от хепатит C, в някои случаи е много по-правилно човек да не се лекува, отколкото обратното. Ако хепатит Б е неактивен и не уврежда черния дроб, е много по-добре да не се лекува, отколкото да се правят безмислени опити да се лекува нещо, което реално нито едно лекарство в момента не може да излекува. Има доста хора от форума с хепатит Б, които приложиха биткаджийската тактика, но се оказа, че накрая вируса всъщност стана по-активен и реално те по-скоро си нанесоха вреда, отколкото да си помогнат.
При хепатит C пък нещата са доста по-различни - там, в случай, че няма противопоказания за лечение с интерферон, то колкото по-рано се започне лечението му, толкова по-добре.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
« Отговор #168 -: Февруари 18, 2011, 09:39:18 »
Жалко, че това което написах е прозвучало пораженчески.Просто за себе си разбрах, че съвременната медицина не може да ми помогне.Защото при мен вируса е мутирал и, ако реша да вземам нуклеотидни аналози ще е до края на живота ми.
Както и да е.Не искам да се заяждам.Исках да кажа на Дими да не се вкарва много в филма защото това също не здравословно.Има и други методи човек да се лекува при това далеч по лесни.Едно от важните условия е да се чувстваш добре ,а черните мисли не помагат за това.
хубав ден и късмет
Меги :smile:

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #169 -: Февруари 18, 2011, 11:03:33 »
Всъщност.
За много хора идва моментът, в който трябва да намерят сили да се откажат от биткаджийството (знам, че звучи парадоксално), и да намерят начин да продължат с болестта, като се фокусират върху възможностите да живеят възможно най-пълноценно за възможно най-дълго време.

Меги,
напълно те разбирам и аплодирам решението ти.

Дими,
добре е да си убеден, че си изчерпал възможностите си, за да вземеш едно или друго решение.

Жоро,
пожелавам ти никога да не се налага да правиш подобен избор.

Дани
Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #170 -: Февруари 18, 2011, 11:08:17 »
Жоро, ти си прав също. Това, което исках да кажа, е че не може да обобщаваме всички случаи, особено когато говорим за хепатит Б, който е много труден за взимане на решение за лечение.
Дими със сигурност трябваше да опита лечение с интерферон, то е и най-препоръчителното като първа линия на лечение, когато имаме активен хепатит B. Но както се видя, явно и при него с интерферона няма да се получи.
Сега обаче, стигаме до много важен момент, в който нетърпението пак е лош съветник, казвам го, защото знам, че Дими много бързо иска да се пребори и да се отърве от хепатита, а това няма как да стане. Той първо трябва да свикне да живее с вируса, и да го приеме, да си даде почивка, и да помисли как най-добре да постъпи, да се посъветва с лекаря си. Задължително трябва да изчака няколко месеца, в които да се наблюдава вируса и да се види дали репликацията няма да спадне, да се следят чернодробните ензими. Може да се окаже, че репликацията сама ще спадне и ензимите ще се успокоят, никой не знае. Не трябва да забравяме, че при лечение на хепатит Б с интерферон, резултатите от лечението може да се видят дори и след година. Например, има хора с HBeAg-положителен хепатит Б, които правят HBeAg сероконверсия дори година и повече след спирането на лечението.
"Закачването" към нуклеозиден аналог е много важно решение и тъй като споменаваш доц. Антонов, мога да ти кажа, че той е един от най-големите противници на използването на нуклеозиден аналог. Разбира се, когато няма друг избор и случая го изисква, и той го използва и го изписва на пациентите си.
Но нуклеозидните аналози крият опасности, свързани с това какво ще стане, когато се наложи те да бъдат спрени (изключваме фактора резистентност при двата най-нови препарата). В момента единствените нуклеозидни аналози, които са добър избор за дългогодишно лечение в България (а и в света), са ентекавир и тенофовир - при тях не се изгражда резистентност. Касата обаче плаща само първите 3 години, и никой не знае какво ще стане след като минат тези 3 години. А месечното лечение с някое от тези две лекарства е 700 лева за тенофовира, и над 800 лева за ентекавира. Точно доц. Антонов ми е казвал за случаи, при които при спиране на нуклеозидния аналог, вируса става по-агресивен и само в рамките на година или няколко години чернодробното увреждане става много сериозно. Затова, емоцията при взимането на такова фундаментално решение, е много грешен съветник.
Аз не казвам на Дими да взима решението, слушайки нас, и неслушайки лекаря си, точно обратното. Точно лекуващият лекар (в случай, когато той е специалист и с опит в областта, какъвто е ясно, че е доц. Антонов) ще даде правилния съвет, без да намесва емоциите.
А за предположението ти за това, че може и да измислят лечение след 3 години - такова не се задава, поне засега. Ако някой открие лекарство днес, то за да бъде пуснато на пазара ще са нужни 10-15 години. Единственият по-кратък вариант е да се открият антивирусни свойства срещу хепатит Б при някое друго лекарство, което вече е на пазара, но одобряването му за лечение на HBV пак ще отнеме години.
Така, че тук не трябва да говорим с хипотетични варианти, а да се види какво имаме налично в момента и да се вземе решение според това. В момента имаме интерферон, с който човек може да се лекува многократно, но с малки шансове за успех, и имаме нуклеозидни аналози, които трябва да се взимат доживот. Това е избора, и друг не се задава в близките години. А срещу себе си имаме заболяване, което може да доведе до цироза само при 30% от хората за период от много дълги години, и което преминава през различни фази, и в един момент може да е много активно, а в следващия да е неактивно.
И когато Меги, след неуспешното лечение с интерферон, реши, че не иска да започва лечение с нуклеозидни аналози, то това не значи, че това е пораженческо мислене (ако тя мислеше пораженчески, нямаше да започва и интерфероновото лечение). Това е решението, което тя е преценила, че е най-доброто за нея.
И никой не може да каже кое е по-правилно в нейния случай, защото може да се окаже така, че скоростта на увреждане на черния дроб при нея да е много малка или никаква, и нищо да не се случи с него, докато тя не се лекува. Може да се окаже и обратното - но тя ще е взела съзнателен избор, претегляйки ползите и вредите от всяко едно евентуално решение.
И затова дадох пример с хепатит C в горния си пост, защото той е много различен от хепатит B. Аз също като теб не мога да приема човек да не иска да се лекува, но ако този човек е с хепатит C. Някои хора с хепатит C отказват да се лекуват, защото лечението имало много странични ефекти, защото ще им бъде зле, няма да могат да ходят на работа, и т.н., и просто стоят и чакат, без да правят нищо, защото ги е страх от неизвестното и от това, че ще им бъде зле. И защо трябва да им е зле, при положение, че сега се чувстват добре и "нищо им няма", и т.н. все мисли от този род. Но, когато имаш заболяване и лечение, за което знаеш, че имаш 50% шанс за успех, и знаеш, че дори и да не успееш с първото лечение, можеш да повториш и да потретиш, и пак да имаш шансове и да се излекуваш, и в същото време да не искаш да опиташ, то това е мисленето, за което говориш.
А когато имаш вирус, за който никой не е открил как да се справи с него и единствения вариант е да се лекуваш доживот с лекарство за 700 лева на месец, то тогава не говорим за пораженчество, а за взимане на разумно решение и претегляне на плюсовете и минусите.
Когато си с хепатит B и си притиснат от висока репликация, бързо напредващо увреждане, или вече напреднало увреждане, тогава избора е ясен, нямаш какво да направиш и трябва да използваш нуклеозиден аналог (в случай, че вече си опитал с интерферон и той не е помогнал). Но когато не си притиснат от такива обстоятелства, избора не е толкова очевиден и е по-сложен.

Поздрави,
Радо

Неактивен Аника

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
« Отговор #171 -: Февруари 18, 2011, 11:59:27 »
Ради, добър постинг, много добър.  (тук ми липсва емот, който изразява благодарност) :girl_wink:

Винаги съм знаела, че има огромна разлика между хепатит В и хепатит С, но след постинга ти много неща стават далеч по-разбираеми. Обяснил си го на много достъпен език, дори и за хора които не са наясно с материята за хепатит В.

Жоре, приеми ча говорим за 2 различни болести. С едната и ти и аз се борим, от другата нямаме и представа и дано и никога да не разберем.

Дими, късмет каквото и да решиш :smile:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 342
  • "Всичко хубаво се постига с цената на голяма болка
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
« Отговор #172 -: Февруари 19, 2011, 09:37:10 »
Здравейте прочетох всичко,което сте написали и останах доста раздвоен.Мога да кажа,че съм на кръстопът и се чудя накъде да тръгна.При ходенето ми до София за ПСР теста успях да се срещна с доц.Антонов и да поговоря макар и за малко.Той ми погледна резултатите от последната ПКК и ме заведе при доц.Желев като преди това ми обясни че сега в началото на март месец стартирала програма за лечение на хепатит Б и С с нови лекарства на друга фирма производител и тази фирма предлагала две годишно лечение на хепатит В безплатно говоря за нуклеузиден аналог.Лекарствата са Тенофовир но не на Рош  а на тази фирма и другото беше с буквата С така и не го запомних.През тези две години от мен се искало само да ходя на контролните прегледи.Та сега се чудя как да постъпя дали да изчакам или да се включа в тази програма. Според доц.Желев след лечението ми с интерферон би тябвало да минат 6 месеца а при мен не са минали,но ще видели какво да правят и ще ми се обадят.Тук бих искал да попитам Радо или някой по запознат чувал ли е нещо за тази фирма и тези лекарства.Предложението ми изглежда добро но само при мисълта,че се очертава да ги пия цял живот и фирмата която ги предлага е нова незнам как да постъпя а и нямам много време да мисля до началото на м.март има няма една две седмици.Като се замисля аз съм с фиброза 1 активност1 вярно че с висок вирусен товар и високи ензими,но като гледам цената на тия лекарства и това,че ще ги приемам много повече от тези две години се питам дали да почвам всичко това или да се оставя на живота и каквото ми е писано. :sad3:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #173 -: Февруари 19, 2011, 16:53:44 »
Дими, консултирай се с доц. Антонов и доц. Желев, за да можеш по-лесно да вземеш решение. Освен това, искрено ме изненадваш с това, че не знаеш нищо за тенофовир!?! Във форума си от толкова време, искаш да се пребориш със заболяването си, лекуваш се, а в същото време не се опитваш да научиш повече за хепатит Б и как можеш да се лекуваш, какви лекарства за лечението му има, колко са ефективни, и т.н. Една от основните идеи, с които беше създаден форумът, а после сдружението и сайта, това е осигуряването на информиран избор. За да можеш да вземеш най-доброто решение за теб, първо трябва да се информираш, да знаеш какво имаш насреща и как можеш да се бориш с него.
Направих една бърза справка колко статии, в които се споменава tenofovir има на сайта: Търсене - tenofovir и излязоха 38 статии. А ти казваш, че не знаеш какво е тенофовир и питаш във форума за него и дали знаем нещо за него!?!
Отдели си време, запознай се с хепатит Б, говори с доц. Антонов пак, и прецени кое е най-доброто решение за теб. Решението винаги е субективно, както и повечето решения, които взимаме, така, че може би на финала ще трябва да се довериш на интуицията си. Но за да стане това, пак трябва да знаеш максимално много за хепатит Б и да си информиран.

Относно предложението за това да те включат в клиничните изпитвания, не знам детайли за него, за да кажа нещо повече. За тенофовир всички знаем, но за лекарство с "C" не мога да се сетя. Може би трябва да се търси на този сайт: www.clinicaltrials.gov - тук са клиничните изпитвания от цял свят. За тенофовир в България има 4 изпитвания, но пише, че нито едно не набира хора в момента: http://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?term=bulgaria+tenofovir
След като обмисляш да участваш в клинично изпитване, препоръчвам ти да прочетеш тези статии:
- Информацията за клиничните изпитвания в България - правила и как да се включим
- Как да се оцени дадено клинично изпитване
- Да разберем по-добре терминологията, свързана с клиничните изпитвания и медицинската литература.

Разпитай по-детайлно за клиничното изпитване, и ако трябва си записвай. Участието в едно такова начинание трябва да става само след като детайлно си се запознал с условията и с това, което ти предстои. Когато научиш повече за него, пиши тук в темата, за да можем да се ориентираме и ние, и да дадем идеи и някакви съвети.

Поздрави,
Радо

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #174 -: Февруари 19, 2011, 19:08:21 »
Радо явно или не съм се изказал както трябва или не си ме разбрал аз за Тенофовира съм прочел доста неща от форума и за лекарството и за хората, които се лекуват с него.Направи ми впечатление, че доцента ми спомена за Тенофовир и другото, което не запомних за съжаление,но не на фирмата Рош а на друга фирма, която също в бързината не запомних.Исках да те попита дали Тенофовира се произвежда само от Рош или и други фирми имат права за производството.Според доцента за избор на лекарство между двете, които се предлагат се теглел чоп.На мен ми допадна идеята за тенофовир, но ако се падне другото лекарство какво ще правя след тия две години и дали ще мога да кандидатствам пред здравната каса още за три.Дали на тази фирма лекарствата се поемат от здравната каса.Имам още въпроси но,мисля да ги задам на доцентите преди да предприема такова лечение.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #175 -: Февруари 19, 2011, 19:39:17 »
Радо явно или не съм се изказал както трябва или не си ме разбрал аз за Тенофовира съм прочел доста неща от форума и за лекарството и за хората, които се лекуват с него.Направи ми впечатление, че доцента ми спомена за Тенофовир и другото, което не запомних за съжаление,но не на фирмата Рош а на друга фирма, която също в бързината не запомних.Исках да те попита дали Тенофовира се произвежда само от Рош или и други фирми имат права за производството.
Дими, тенофовир се произвежда под търговската марка Виреад (Viread) от фармацевтичната компания Жилеад (Gilead), Рош няма нищо общо с него.

Според доцента за избор на лекарство между двете, които се предлагат се теглел чоп.На мен ми допадна идеята за тенофовир, но ако се падне другото лекарство какво ще правя след тия две години и дали ще мога да кандидатствам пред здравната каса още за три.Дали на тази фирма лекарствата се поемат от здравната каса.Имам още въпроси но,мисля да ги задам на доцентите преди да предприема такова лечение.
Точно затова ти казах да прочетеш линковете, които ти пуснах. Неслучайно стандарта за клинични проучвания в момента е "двойно-сляпо рандомизирано". Нормално има контролна група, която получава плацебо. Никой не знае ти в коя ще се паднеш.
Затова ти споменах и да се запознаеш детайлно с условията на изпитването - това е клинично проучване, не печалба от тотото, ако всичко беше гарантирано на 100%, то какво точно ще изпитват. Би трябвало фирмата, която го прави, да осигури безплатно лекарството на хората от контролната група след края на изпитването.

Поздрави,
Радо

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #176 -: Февруари 20, 2011, 01:20:35 »
Дими,да не е било Себиво другото лекарство?А производителя Novartis?

Поздрави,Тедибон

Неактивен angy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 36
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #177 -: Февруари 20, 2011, 13:40:08 »
Всички се надяваме на това , да отрепем вируса  :congrats: . Желая ти успех  :flowers:
Истинските неща могат да се видят само с очите на душата !

Неактивен Irena Pencheva

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #178 -: Февруари 20, 2011, 14:31:35 »
 :girl_angel: :bye2: :congrats:

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #179 -: Февруари 20, 2011, 14:38:47 »
Здравейте прочетох нещата,които ми е дал Радо и ми се сториха доста полезни в моя случай.Изясниха ми се доста картинката.Това което ми се предлага за лечение на моя хепатит изобщо не ми се иска да започвам.Първо не искам да ставам опитна мишка и да си изпробват лекарствата в/у мен второто това което прочетох за плацебото изобщо не ми се понрави.Според мен и това което успях да измисля е да постъпя като Меги и просто да спра до тук с лечението си.Доста крайно решение, но виждам че за отрицателния хепатит Б не се предлага нищо друго освен нуклеузидни аналози за много пари,които просто няма от къде да взема за да се подържам до като съм жив.Мисля да опитам варианта с билки и хепапротектори и да се опитам да се крепя по някакъв начин и колкото години изкарам толкоз.Ако пък се влоши състоянието ми с напредване на годините то тогава бих се включил на лечение с нуклеузиди.Мисля си и това колко от хората с отрицателен хепатит Б, които постигнаха моите резултати продължиха да се лекуват не видях никой просто спират и чакат да дойдат по добри времена.Това мисля да направя и аз правилно или не времето ще покаже.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007