Автор Тема:  Има ли и други на терапия с бараклуд (ентекавир)?  (Прочетена 17731 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 82
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,

на терапия съм с бараклуд от месец октомври 2010. Това е първата ми терапия. От решершите ми във форума, установих, че лекуващите се с ентекавир се броят на пръсти....

Много бих се радвала, ако имате време и желание да ми пишете и споделите опита си, грижите си и притесненията си  с мен!

Поздрави
Изи
„Всичко свършва добре накрая.
Ако ли не, то това не е краят…”

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Има ли и други на терапия с бараклуд (ентекавир)?
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2011, 16:31:19 »
Изи, така трудно ще откриеш хората, които ти трябват. Те общо във форума са няколко и не знам колко от тях и колко често влизат във форума, пък камо ли да видят точно тази тема.
Преди време имаше също такава подобна тема: Има ли лекуващи се с Ентекавир.
Много по-добрия начин е да им пишеш лично съобщение, виждам, че вече си открила някои от тях чрез търсачката на форума.
Препоръчвам ти да стартираш своя отделна тема в раздела "На лечение съм", където да следим твоя случай и как протича лечението ти, както и в нея да можеш да задаваш всички въпроси, свързани с лечението ти, а да не стартираш отделна тема при всеки нов твой пост.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2011, 20:07:46 »
Здравей Радо!
благодаря за съвета.....и се извинявам  :ashamed2: И аз така си помислих, че с лично съобщение би било най-удачно. Вече написах едно...Можеш да изтриеш темата ако искаш :smile:.

Поздрави
Изи

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Февруари 19, 2011, 20:12:28 »
Не, няма проблем, нека си стои. Може пък някой, който е на лечение с ентекавир, да я види и да реши да сподели опита си тук.

Неактивен вивиан

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
терапия с бараклуд
« Отговор #4 -: Февруари 20, 2011, 08:36:57 »
Здравейте,
Много ме интересува как се понася терапията с Бараклуд/хепатит Б.
Предстои ми лечение и бих искала хора, които имат опит с него, да го споделят...
Благодаря ви и на всички успешен и приятен ден! :smile:
« Последна редакция: Февруари 20, 2011, 09:42:17 от Радослав Русинов »

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Февруари 20, 2011, 09:41:11 »
Здравей, Вивиан!
Преместих поста ти в тази тема, защото тя е със същия въпрос. За да научиш повече за лечението с ентекавир (Бараклуд), можеш да погледнеш темите на хората, които вече се лекуват с него (има ги в линка, който съм пуснал по-горе). А за да зададеш конкретни въпроси към тях, най-добрия вариант е да им пишеш лично съобщение.

Поздрави,
Радо

Неактивен вивиан

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
лечение на хепатит б с Бараклуд
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2011, 11:10:17 »
нека някой да сподели резултати или странични действия от лечението с този медикамент,но само лични впечатления...листовки и други информации съм прочела вече в нета и те са доста обезпокоителни,особено във връзка с лактатната ацидоза,която е много тежко състояние и може да доведе до смъртен изход...благодаря ви предварително.... :sad3:

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2011, 11:45:58 »
Здравей,
Няма нужда при всеки свой пост да стартираш нова тема. Преместих поста ти отново в тази тема, защото тя е точно свързана с това, което питаш.
Относно лактатната ацидоза, пускам ти информацията, която имаме на нашия сайт:
Цитат
HBV Journal – февруари 2010
...
Entecavir причинява токсични странични ефекти при пациенти с тежко чернодробно увреждане

Според един доклад, публикуван в Hepatology, м. декември 2009 г., една трета от 16-те хронично болни от хепатит В пациенти с цироза, които са били лекувани с антивирусния ентекавир (Baraclude), са развили лактатна ацидоза, рязко увеличение на нивото на млечната киселина в кръвта, свързано с митохондриална токсичност.

Лактатната ацидоза се появява тогава, когато кръвните клетки получават твърде малко кислород. Антивирусните препарати могат да попречат на работата на клетките (както и на вирусите), което може да доведе до странични ефекти.

Това очевидно се е проявило с по-висока честота сред пациентите с тежко чернодробно увреждане. Пет от пациентите развили лактатна ацидоза, която в един от случаите се оказала фатална.

“Данните ни показват, че ентекавир трябва да се прилага предпазливо при пациенти с нарушена чернодробна функция,” пишат германски изследователи.
...

Цитат
HBV Journal – ноември 2009
...
Лекари установяват, че антивирусните увеличават риска от потенциално фаталната лактатна (млечна) ацидоза

Лекарите все по-често установяват при пациентите с НІV и НВV, че антивирусните препарати, които се използват за борба с двете инфекции, могат да причинят лактатна ацидоза. Това се случва, когато антивирусните пречат на митохондрията да използва кислород за ефикасно превръщане на храната в гликоза. Когато стане това, в кръвта се натрупват опасни нива на млечната киселина.

Според един доклад, представен на конференцията на AASLD от немски учени, голям процент от пациентите с цироза, лекувани с ентекавир, развиват лактатна ацидоза.  Те проследили 16 пациенти и пет развили лактатна ацидоза, която се оказала фатална при един пациент. Въпросът бил решен при другите пациенти с прекратяване на лечението с ентекавир.

“Данните ни показват, че лактатна ацидоза може да се наблюдава при пациенти с хроничен хепатит В и увредена чернодробна функция по време на лечение с ентекавир,” съобщават те. “Ето защо ентекавир трябва да се прилага внимателно при пациенти с високи резултати (точки) по системата MELD (Model for End-Stage Liver Disease system), което свидетелствува за тежко чернодробно увреждане.”

Един друг доклад, свързан с темата и публикуван в Journal of Clinical Gastroenterology, ноември/декември 2009, описва подробно случая с пациент, при който се появява реактивиране на НВV след лечение с химиотерапия за левкемия, довело до отслабване на имунната система и възраждане на НВV. Пациентът починал от лактатна ацидоза след като е получил комбинация от антивирусни медикаменти.
...

Цитат
Ентекавир (Baraclude) подобрява чернодробната функция при пациенти с хроничен хепатит В и декомпенсирана цироза
...
Всички одобрени орални НВV препарати съдържат предупреждение, оградено с черно каре, за потенциала им да предизвикват митохондриална токсичност, която може да се прояви като лактатна ацидоза, миопатия (мускулно увреждане), невропатия (нервно увреждане) или хепатотоксичност (чернодробна токсичност). Лабораторни изследвания подсказват, че вероятността ентекавир да предизвика митохондриално увреждане е по-малка в сравнение с други анти-НВV препарати, но се съобщава и за такива случаи.
...

Както виждаш, наистина има някои случаи на регистрирана млечна ацидоза при лечение с ентекавир, но всички са при хора с много напреднало чернодробно увреждане, доколкото виждам, само при хора с декомпенсирана чернодробна цироза. Има регистрирани такива случаи при такива пациенти, но това не е масово, освен това, ако лекуващия лекар прави добре проследяването, това състояние ще може да се установи навреме, и да се вземат своевременни мерки.

Както вече споменах, във форума има 2-3 души на лечение с ентекавир, никой не е споделял за някакви сериозни проблеми по време на лечението. Тези хора във форума са прекалено малко като брой, за да очакваш да могат да споделят за някакъв толкова специфичен проблем като лактатна ацидоза. Освен това, няма как да очакваш, че точно тези хора посещават форума всеки ден и ще видят темата, за да пишат в нея. Затова, много по-добрия подход е да се свържеш с тях чрез лични съобщения.

Поздрави,
Радо

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 21, 2011, 14:06:26 »
Здравей Вивиан,
вчера ти писах лично съобщение но явно не си го видяла, затова продължавам темата тук.
Аз съм на лечение с ентекавир от кр. на октомври 2010. Не съм имала абсолютно никакви странични ефекти. Лактатната ацидоза се числи към редките странични ефекти. По-вероятно е да страдаш от безсъние или неразположение в стомаха...., което също не е задължително. Разбирам те! Всеки има страхове преди да започне леение, и по някога се хващаме за най-страшните неща...

Не забравяй, че бъдеш ли назначена на някакво лечение, ще имаш подкрепата на твоя хепатолог, който ще проследява състоянието ти!

Пиши ако имаш още въпроси! ще се радвам ако мога да помогна по някакъв начин!

Поздрави

Неактивен вивиан

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 23, 2011, 14:28:07 »
Благодаря на всички,които се отзоваха и ми отговориха на въпроса за лечението с ентекавир...особено на Радослав,за така ангажираното му участие относно проблемите ни!Засега Бог да помага на всички ни,за да имаме търпение и сила... :smile:

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте,

след 5 седмично чакане (загубени резултати, ново взимане на кръв....случва се и в чужбина :shocked1:) на 6/месечните резултати след започване на лечението с Ентекавир, днес ми бяха съобщени макар и по телефона.

HBV DNA 116 Kop/ml

Изходните резултати при започване на лечението - началото на ноември 2010
 HBV DNA 320 000 Kop/ml

Ензимите още не са в нормата, но спадат(за съжаление не ми бяха съобщени точните стойности). Другата седмица ще имам резултатите черно на бяло и ще пиша отново.

Опитвам се да се радвам, макар, че честно да си кажа очаквах отрицателен PCR :sad3: пък и цялото това чакане толкова ме изнерви, че някак си забравих, че трябва да се радваме и на малките победи.....

Поздрави
Izzy

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3193
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Здравей Изи,

по време на моите четири години безпирна борба с хепатита май стигнах до заключението, че малките но чести победи заслужават не по-малка радост от големите такива. Аз самата имах огромни очаквания за моите лечения и разочарованието ми беше ' гранде гигантисимо', когато не се случваше така, както аз исках. Само че това което искаме е различно от това което получаваме. Радвай се, че лекарството действа и имаш възможността да се лекуваш в чужбина- определно си едни гърди по-напред от нас  :girl_wink:

Пък и да си призная честно, вчера когато разбрах, че ПСР ми е отрицателен, не се зарадвах кой знае колко силно. Да, щастива съм, но нямаше фойерверки. Един отрицателен ПСР не означава победа, победа ще е отрицателен 's', но имаме още доста време до този вероятен момент. Така че остави голямата торба с очаквания, за да няма разочарования и се радвай и на малкото  :flowers:

Силвана

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравей Силвана,

благодаря за "приземяването" :girl_wink:. Спирам да мрънкам! Знам, че в България има много хора, които не смеят да започнат лечение с нукс, заради ограниченията от страна на здравната каса, а тези, които вече са започнали лечението живеят в неведение относно това, докога ще им бъдат отпускани лекарствата. Моля се от все сърце ситуацията да се промени във  полза на лекуващите се и на тези, които искат да се лекуват!

За мен вероятността да изчистя  "S"е равна на вероятността да спечеля от тотото, но въпреки всичко играя всяка втора седмица :write:. За съжаление на друго не мога да се надявам тъй като съм с отрицателен HBeAg.

Поздрави  :flowers:
Izzy

Неактивен angy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 36
    • Профил
 :flowers:
Здравей , мила изи !!!
Радвам се за твоя резултат.Явно лечението има ефект!
За пълно изчистване на вируса само можем да се надяваме  :girl_angel:
И на мен ми предстои ходене до София в понеделник...да видим какво съм свършила за 3 месеца... :smile: Надявам се на най-доброто, както и всички тук във форума...
Поздравявам те за резултата и ти пращам много целувки и много търпение... :flying_kiss:
Истинските неща могат да се видят само с очите на душата !

Неактивен izzy

• Немедицинско лице
    • Профил
 С теб сме Анджи :flowers:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007