Здравейте приятели,
връщам се отново две години, след като пуснах темата. Знаете, че съм на лечение с Виреад от 2015г. Скоро след първия ми пост се оказа, че съм бременна. Планирано, желано дете. Но след биохимичния скриниг по време на бременността, последвала амниоцентеза се оказа, че детето има хромозомна аномалия - синдром на Даун. Ужас, направих аборт в 19 г.с. Казах си, случва се, вече съм на години, честотата на тази аномалия си е голяма 1/700, не знаят каква би могла да е причината, късмет.
Изчакахме препоръчаното време след аборта и отново забременях. Ощее в началото си направих кръвни изследвания-пренатест, с който изключихме хромозомните мутации. Дотук добре, успокоих се. Но в 21г.с. на задължителната фетална морфология откриха сърдечна малформация - транспозиция на големите артерии. Направихме консултации с детски кардиолози, потвърди се. Увериха ни, че въпреки несъвместимата с живота диагноза, веднага след раждането се прави операция на бебето и нещата се коригират. Сложна операция, но решава проблема. Пак - каква би могла да е причината, отговора беше: Не е генетичен проблем, в хода на бременността при формиране на сърцето още в първите месеци се случва нещо, честота 1/6000-7000. В този момент трябваше да вземем решение, изключително трудно, дали да оставим бебето. Плаках, мислих, наслушах се на мнения....... И си казах, че щом проблема може да бъде решен аз нямав право да отнема човешки живот втори път. Нека Господ реши. Предупредиха ме, че ще е тежко, трудна операция..... Но аз реших - запазвам го. Родих едно чудесно момченце, доносено. Всичко беше планирано, екипите чакаха детето. Направиха операцията в 3та градска, но след много дълъг и труден следоперативен период, загубихме бебчо.
Говорих отново с моя лекуващ лекар, мнението е, че едва ли тенофовира е проблема. Гинеколозите казват - да , това е най-вероятната причина. Никой не може да ми отговори какво причинява тези аномалии. С мъжа ми имаме здраво, право дете на 6 години, никакви проблеми. А сега защо?
? Обвинявам Виреада, но как да съм сигурна? Да забравя ли за второ дете,ще мога ли да преживея още една неуспешна бременност,душа не ми остана? Може и други бъдещи майки на тенофовир да четат форума, нека си направят всички възможни изследвания още в 12 г.с., хромозомни, фетална морфология при най-добрите специалисти.
Мисля за всичко това, исках да го споделя с вас. Едва ли някой категорично може да каже каква е причината, а така искам да си имаме дете.