Здравей! Първоначалният шок е повече от нормален, с времето ще се ориентираш. Силвана ти е отговорила компетентно и те е насочила, аз като пациент ще допълня от моя опит каквото се сещам. На мен ми отне известно време, докато намеря мястото и хората, където да се лекувам, според мен това място задължително е София. Вече конкретните болници са няколко и не си заслужава да губиш време при стандартни гастроентеролози, които не са толкова на "ти" с хепатитите, защото могат доста да те объркат, за провинцията пък съвсем.
Така че това ти е първата задача. Да си намериш своята болница и своя специалист, ти ще си усетиш.
Втората ти важна задача е да уведомиш близките и да направите изследвания, дори и на тези, които не са били в сексуален контакт с теб, а само в битов - макар че отрицателните хепатити сме по-малко заразни, в сравнение с положителните, си заслужава да се провери, при нас цялото семейство е прекарало Б. Даже наскоро се разбра случайно за сестра ми.
Трето, не разчитай, че проверката на Алат и Асат ти е достатъчна. Трябва да се следят и останалите показатели, както и да се прави ехография, по възможност и фиброскан. Когато години наред алат и асат ми бяха в норма, впоследствие се оказа, че си имам фиброза 2, както и че хич не е бил неактивен хепатитът, както съм си мислила- при съвсем малко кривнали от нормата ензими, като решиха да ми пуснат виремия, тя беше до небесата! Така че наблюдението е комплексно.
Четвърто, не бързай с биопсията, докато не си намериш при кого ще се следиш. Защото ако преценят засега само да се наблюдаваш без лечение, предвид ензимите, ехографа и като гледам не особено високия вирусен товар, е излишно да се бодеш на този етап, можеш да си направиш фиброскана и пак ще получиш относително добра информация. Биопсията ти е необходима единствено ако ще правиш протокол за лечение по каса. Не, няма да те бодат непрекъснато, на мен ми направиха само една, защото смятаха, че ще се лекувам. Обаче пък показателите ми се обърнаха, смених си лекуващия - в момента се следя в Софиямед, там прецениха, че състоянието ми не изисква "абонамент" към лекарства, затова ми пуснаха изследванията, написаха си заключението в епикризата и си тръгнах. Нещата са динамични и се менят. Аз се напатих от билки, макар че може би точно от тях ми се оправиха показателите, но реагирах зле в други направления, тоест едно направих, но друго развалих, затова не ти препоръчвам подобен подход. Моето лично мнение е ако може да не се взимат лекарства, да не се взимат, най-вече заради това, че започнеш ли, няма откачане, но това е само ако специалистите го преценят, на база изследванията и общото ти състояние.
И последно, не се отказвай от варианта за София, защото ти е неудобно да пътуваш, отново казвам, че според мен това е мястото, където трябва да се лекуваш. Успех!