Ще ти кажа едно - такова нещо като "носител на вируса" няма. Това са остарели и неверни представи за хората с хроничен хепатит Б, каквато си ти, аз и всички тука. Не е въпрос на заяждане кое как ще се нарече, това е важно, но го разбрах години по-късно след откриване на моето "носителство", при това бях наречена "неактивен здрав носител", нито бях неактивен, нито здрав, но както казах, разбрах го години по-късно, как ли? Случайно. Така както разбрах и за хепатита навремето. Влязох в гастроентерология, заради болки в корема, които НЕ бяха от хепатита! Обаче покрай тях взеха, че пуснаха виремия и хоп, изненада - 6 милиона копия
После станаха 40 хил и ензимите влязоха в норма, как защо... един Господ знае... кой знае как е варирала виремията през годините, никой не ми беше казал да я следя!!!! Казаха ми, ако ензимите са в норма, всичко е ток и жица. Да, ама не. Също така имах фиброза 2 на биопсията, тоест той си е увреждал тихомълколм, докато съм се считала за здрава! Ама какви блажени години бяха, не се и сещах за него, освен веднъж годишно, като пусках ензими. Ей така си живеех прекрасно без стреса, че съм хронично болна. Понякога искам това невежество да продължи... Както и да е. Това исках да ти кажа, като са ти казали и другите по-горе, виремията не е константа и спрямо доста фактори се преценява от лекуващия лекар (стига да си попаднала на компетентен) дали трябва да правиш нещо или не. Наблюдение със сигурност.