Автор Тема:  Моля споделете ако вашата история е подобна  (Прочетена 18542 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте приятели,
Досега не съм писала или публикувала във подобни форуми, но виждам че човек може да получи доста адекватен съвет което много ме радва.
Накратко за мен. Носител съм на вируса от 26 г. Стойности на HBV DNA под 2000 единици до миналата година. ALAT/ASAT- норма. Фибрискан- F0-1 до миналата година месец май. Сега си пуснах контролни изследвания: HBV DNA 28 302 UI/ml. HBsAg количествен- 2700 UI/ml. ALAT-12.70; ASAT  20.40. Искам да питам- някой имал ли е такова повишение след толкова мн години. Това ли е естествения ход на болестта. Аз по никакъв начин не усещам спад във моя имунитет. Не боледувам по малко или повече. Имам също Автоимунен тиреоидит на Хашимото. През Февруари имах голямо разместване на тиреоидния хормон но сега вече е компенсиран. Тогава взех за определено време етерични масла с които исках да подобря функцията на щитовидна жлеза. Като че ли ми се иска да свържа това увеличение на HBV DNA със проблема във щитовидната. Моля ако някой е имал подобно раздвижване на HBV DNA  да сподели. Възможно ли е нивото на HBV DNA  да се нормализира отново? а стреса как влияе също? Чета че на някой хора им е препоръчано Изопринозин. Приема му не прави ли евентуално последващо лечение по малко успешно? Много благодаря предварително.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Re: Моля споделете ако вашата история е подобна
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2020, 18:49:28 »
Здравей,

естественият ход на инфекцията дава едни естествени повишавания и спадове в нивото на вирусния товар, няма как той да е постоянна константа. Ако покачването да не е драматично високо и да има нормални чернодробни ензими (както е при теб), това не е причина за безпокойство. Хубаво е да се следи фиброзата веднъж годишно с Фиброскан.
Изопринозин се дава при определени състояния на хепатита, не се пие на общо основание, трябва  да се консултира с гастро. Иначе не пречи на последващото лечение, ако има такова.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 16, 2020, 21:33:19 »
Много Ви благодаря. Записах си час за Фиброскан във Токуда. Ще споделя резултата като го направя. Чувала съм също че фиброскана дава най точни резултати във средните стоиности. Във стоиности Ф- 0-1 е възможно да има отклонения във сравнение с биопсията. Имате ли някакво мнение по този въпрос? Също бих искала да знам ако някои е на дълго лечение със НУК какви са евентуално страничните ефекти- бъбреци, кости?

Неактивен Сиси

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 18
    • Профил
« Отговор #3 -: Октомври 17, 2020, 12:56:49 »
И аз бих искала да знам какви са страничните ефекти от евентуално лечение на НУК върху бъбреците.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #4 -: Октомври 19, 2020, 09:10:13 »
Доколкото знам тези ефекти върху бъбреците са по-силно изявени при хора с HIV, при HBV са доста редки.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 79
    • Профил
« Отговор #5 -: Октомври 20, 2020, 17:01:54 »
Ще ти кажа едно - такова нещо като "носител на вируса" няма. Това са остарели и неверни представи за хората с хроничен хепатит Б, каквато си ти, аз и всички тука. Не е въпрос на заяждане кое как ще се нарече, това е важно, но го разбрах години по-късно след откриване на моето "носителство", при това бях наречена "неактивен здрав носител", нито бях неактивен, нито здрав, но както казах, разбрах го години по-късно, как ли? Случайно. Така както разбрах и за хепатита навремето. Влязох в гастроентерология, заради болки в корема, които НЕ бяха от хепатита! Обаче покрай тях взеха, че пуснаха виремия и хоп, изненада - 6 милиона копия :)
После станаха 40 хил и ензимите влязоха в норма, как защо... един Господ знае... кой знае как е варирала виремията през годините, никой не ми беше казал да я следя!!!! Казаха ми, ако ензимите са в норма, всичко е ток и жица. Да, ама не. Също така имах фиброза 2 на биопсията, тоест той си е увреждал тихомълколм, докато съм се считала за здрава! Ама какви блажени години бяха, не се и сещах за него, освен веднъж годишно, като пусках ензими. Ей така си живеех прекрасно без стреса, че съм хронично болна. Понякога искам това невежество да продължи... Както и да е. Това исках да ти кажа, като са ти казали и другите по-горе, виремията не е константа и спрямо доста фактори се преценява от лекуващия лекар (стига да си попаднала на компетентен) дали трябва да правиш нещо или не. Наблюдение със сигурност.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #6 -: Октомври 20, 2020, 22:03:44 »
Тук сме описали петте фази на протичане на хепатит В, както са според Ръководството на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (easl). Много важно е да се отбележи, че дори хора, "преболедували'' хепатит В (изчистили австралийски антиген и развили антитела) не са напълно изчистени от вируса, тъй като една много важна част от него остава интегрирана в хепатоцита и при редица състояния може да се реактивира. Ето защо, вече няма старото деление на "преболекувал", "неактивен носител'' и т.н. С годините, разбирането ни за вируса се развива.

https://www.hepactive.org/sites/default/files/2019-11/hepactive_hbv_brochure_2019.pdf
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #7 -: Октомври 22, 2020, 18:05:03 »
Благодаря за новата информация. Човек си променя настина мирогледа по отношение на здравето. Аз имам няколко въпроси ако някои си ги е задавал или е получавал отговори моля да сподели:

Фиброскан- F0-1. Какъв е нормалния резултат на човек без Вирусен хепатит Б. Според вас има ли динамика в двата резултата- 4.4kPA и 5.6kPA. Каква е границата на Фиброскана за нормален ч дроб и фиброза. Някой правил ли е сравнение между фиброскан и биопсия? резултатите съпоставими ли са? Също как се чете резултат HBV DNA повече от 2000 UI/ml и нормален ALAT? Нормално ли е имунната система да не разпознава вируса и да не реагира със излив на ензими?
При кои случай ч дроб започва да страда- дали фиброзата започва при висока виремия и нормални ALAT и фиброскан?
Също знаете че е възможно да има мн висок вирусен товар да няма все още фиброзиране на ч. дроб.
Все въпроси който се опитвам да си изясня - кога наистина се налага лечение. Мн добре със запозната със алгоритъм и критерии за започване на лечение. Знам и мнението на мн хепатолози.
Това което искам да чуя е мнение на хора който са преминали през подобни дилеми дали да започнат или не лечение и кога точно да го започнат.

Много благодаря предварително!

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #8 -: Ноември 06, 2020, 12:29:06 »
Здравейте отново,
Скоро ще пускам изследвания, но искам предварително малко инфо ако може. Четох доста истории за силимарин, котешки нокът, Phyllanthus urinaria, глутамин. Аз през годините не съм пила нищо с което да подсиля имунната система. Сега когато след 26 имам раздвижване на количествения HbsAg и HBV DNA съм решила да пробвам. Другия проблем е че имам автоимунно заболяване при което имуностимулиращи не се приемат/ смята се че увеличават собствените АТ който атакуват собствени органи/. Моля Ви да споделите ако някой е имал подобен случай и ги е приемал. Също ако някой не е имал ползи от гореспоменатите добавки но е имал ребаунд ефект на увеличаване на виремия и ензими. И последно от къде мога да си набавя котешки нокът и Phyllanthus urinaria. Предпочитам да не са на хапчета, че не се знае какви други помощни вещества имат. Предварително благодаря сърдечно на отзовалите се!

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #9 -: Ноември 07, 2020, 07:07:28 »
Здравей,

не знам дали е добра идея на фона на автоимунно заболяване да се заиграваш с имунната си система. Помисли го много добре.

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #10 -: Ноември 07, 2020, 18:29:07 »
Да. Обмислям го. Чух много и различни теории вече.
Благодаря!

Неактивен Milev

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #11 -: Ноември 26, 2020, 19:23:44 »
Здравейте , и аз имам следния въпрос
Март месец тази година ми откриха че имам хепатит Б, веднага направих нужните изследвания ДНК 34000
Алат Асат в норми
След това биобсия  фиброза 1 и ми казаха , че е хубаво да почваме лечение ,  пуснахме документи - отказ заради едно изследване , 2ри път отказ . Вчера ми се обадиха и ми казаха че съм удобен за лечение .. но вече не съм сигурен дали искам , не е е прекалено  рано , нямаше ли и други варианти преди да се почне традиционното лекуване със хапче до безкрай ..
Имам чувството че всичко тука е едно точене на касата без да се мисли първо за пациента ...
След като се обадих на доктора да му кажа че съм удобен , получих новите да взема направление и да отида в болница 3дена заради прием от първото хапче да не ми стане нещо.. не знам при вас дали е било така ?
След втория отказ се обадих да си запазя час за доктор Балабанско но имаше най рано декември , и така и не успех да отида при нея да консултация а според мен другото е  излишно ..
Трудно е да почнеш да се лекуваш , като знаеш че сигурно ще е цял живот или докато не измислят някакво лекарство за пълно лекуване от хепатита
« Последна редакция: Ноември 26, 2020, 19:28:58 от Milev »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: Ноември 27, 2020, 10:28:00 »
Здравей,

ако споделиш и други изследвания, за нас ще е по-лесно да се ориентираме:

ниво на вирусен товар
чернодробни ензими
ниво на HbsAg

Ако не е тайна, в коя болница ти изготвиха документите?

Неактивен ЛилянаЗард

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2021, 12:59:38 »
Здравейте,
Днес си пуснах контроли.  HBV DNA не е готов но другите резултати са:

HBsAg количествен- 4 814.17 IU/ml.

До Сеп 2020 HBV DNA е била под 2000 IU/ml.
от Сеп 2020 HBV DNA за първи път скочи на 13 000 IU/ml. Декември-6 758 IU/ml.

Питането ми е HBsAg количествен дали има пропорционална корелация със HBV DNA.

Може ли също да интерпретирате долните резултати: 

HBеAg- 0.40    реф: <0.99 -отр; > 1.00 положителен

анти HBеAg-0.01   реф: <1.00-положителен; > 1.00 отрицателен

Благодаря

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #14 -: Февруари 19, 2021, 13:55:04 »
HbsAg няма пропорционална корелация с виремията. Аз съм с негативен вирусен от 10 г. а австр.ми ту скача, ту спада.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007