Здравейте. Имам въпрос, насочен към тези, които са били на алтернативна терапия или имат познания в областта.
При приемане на имуностимуланти и имуномодулатори каква е обикновено схемата за прием и почивка между курсовете и изобщо има ли такава? Наясно съм, че всичко е строго индивидуално според лекуващия се, но все пак има ли някакво "златно" правило. Изчела съм доста информация от различни източници, но тъй като билките не са обект на по-сериозни и мащабни изследвания, но също от друга страна имат широко приложение, не съм попадала на обособена информация относно техния прием при различни заболявания. Чела съм, че е препоръчително за всеки 6-7 дневен прием да се прави по 1 ден почивка и обикновено това е схемата, по която аз приемам билките и витамините си. Като в рамките на 1 година се е случвало мисля, че 2 пъти да попрекъсна приема на каквото и да е в продължение на месец, а други билки съм приемала еднократно и след това преустановявала приема им след 1-2-3 месеца, но бих казала, че не са чак толкова силни. Относно витамините знам, че има такива, които винаги могат да се пият, тъй като приемът им чрез храна може да не е достаъчен, а други се пият докато не се възстанови липсата им. Случаят с билките обаче според мен е различен и при една активна борба с хепатита, трябва ли да има по-продължителна почивка, за да не отслабва стимулиращото им действие или по-скоро е добре да се приемат продължително, тъй като билките обикновено работят чрез наслагване в тялото и се изисква по-продължителен прием, отколкото на лекарства? От друга страна, ако билките са доста мощни и се приемат по-големи количества за месец-два и със същия период от почивка, то това няма ли да стимулира на макс имунитета на всеки 1-2-3 месеца, при което може да се получи ненужно напрягане? Надявам се въпросите и разсъжденията ми да не са объркващи. Ще се радвам на споделен опит и при възможност източници, препочъващи съответния начин на прием. Благодаря!