Другото име на растението е
Uncaria tomentosa.
Котешкият нокът е лиана, която вирее в тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението се вие по дърветата, достигайки до 30 метра дължина. По него растат шипове със завита форма като нокти на пантера. Оттам идва и името "
Котешки нокът".
Има две разновидности на лианата, като и двете са наричани Котешки нокът:
Uncaria tomentosa (U.t.) и
Uncaria guianensis (U.g.).Разновидността
Uncaria tomentosa проявява
имуностимулиращ ефект, а разновидността
Uncaria guianensis се ползва при лечение и профилактика на оастеоартрити.
Във форумът се появи
потребител с хроничен хепатит B, който след проведено успешно лечение с Зеффикс /Ламивудин/, е успял да спре репликацията на вируса, след което с помощта основно на продукт, базиран на "Котешки нокът",
да изчисти напълно вируса от тялото си.
Ето какво сподели той:
Та значи мойта одисея с Хепатит-Б започна в казармата,демек тогава разбрах,а това беше на 02.11.2000г.Бях приет с ензими(АЛАТ) някъде около 1300!Въпреки започнатото лечение с "глюкозо-лавалоза" на банки по 0.5Л по 2 на ден +3 пъти по две на ден "Карсил" по 35Млг + 3 пъти по 2 вит.Ц по 200Млг + "трансметил" в банките(не знам за количеството)венозното вливана на трансметила продължи 2 седмици,а после минах на 2 пъти по 1 хапче от 500Млг.Качих над 1400 ензимите(АЛАТ)!При 1то ми постъпване във ВМИ престоя ми беше 50 дена.Като след тези 50 дни на адекватно лечение ензимите(АЛАТ) ми паднаха само на 360.А м/у др. аз не пожълтях,а уорината не ми стана кат "кола" на цвят!'-))И билирубина пък ми беше леко завишен.Единствен начин на заразяване,Зъболекар После имам още 1 хоспитализиране във ВМИ и две във МВР болница!Пояснявам,че аз служих във МВР войски,а по -точно спортната школа на "Левски".Затова имах късмета да се лекувам и при военните и при МВР болница които се занимаваха вече хроничния ми хепатит.И да ви кажа двете институции не бяха много единни в идеите си за лечението.Та значи аз категорично ОТКАЗАХ биопсията,но тя си има заместител ДНК изследване,което последния път беше 70лв,а годината 2003.Доц. Николовска от МВР болница ми даде бонус от един месец с интерферон "РОферон-А и вид:алфа-2а!А замисъла на бонуса беше да бъда на интерферон докато ТЪПАЦИТЕ от здравната каса ми отпуснеха протола за 6мес.Но както повечето са го изпитали,протоло дойде след 2 месеца след заявлението !А протокола беше за лекарство което действа само на вируса на Хепатит-Б,Зеффикс(Ламивудин) 100Млг по 28 хапчета на "ГлаксоУелком"!А действието се изразява в това,че пречи на гадния вирус да се плоди(мамицата му)!И както се досещате 2ия протокол пак закъсня с малко повечко от месец(лечението ми беше за една година)!След като изкарах целия курс от 1год прием на "Зеффикс" изпаднах в патова ситуация:вируса ми беше спрял да се плоди,но си оставаше в мен и ако почнех пак да тренирам или почнех по тежка работа пак ще да ме удари!За здравната каса ако вируса не се дели значи си напълно,абсолютно излекуван.Няма протоколче!!! Тогава почнах да се интересувам за стимуланти за имунната с-ма,в която ми беше последната надежда!Вече знаех за "Котешкия нокът",но също разбрах и ,че от аминокисилината Л-глутамин имунната с-ма си прави своите оръжия!Тъйче освен Котешкия нокът,мощните мултивитамини с минерали,вит.Ц до 3 грама на ден(но не повече от 1 грам на еднократен прием) си тряя градивния материал,горивото на имунната с-ма,а именно Л-глутамин(мин. по 5гр на ден)!А освен Котехкия нокът си взех и "имуно екшън" на "Нейчър'с Плюс",който за съзаление не внася вече! Котешкия Нокът беше на лидера в Хранителните добавки"Унивърсъл" 50 хапчета от по 1200 Млг,кат 1-2 хапчета беше дозата аз пиех по едно."Имуно екшъна" беше в опаковка от 60 хапчета,доза 1 на ден!Пих ги някъде в края на лятото,а преди края на годината ходих на изследвания,щото по др. причини почнах да се чувствам зле.Вечи си мислех за най лошото,а именно рецидив на Хепатита.Но се оказа,че съм го изчистил абсулютно напълно!!!Даже нямам Австралийския Антиген!!!Демек мога да съм кръводарител ако си замълча,че съм бил болен от Хепатит-Б.Цялата ми одисея с Хепатита продължи почти 4 години.В заключение мога да кажа ,че през цялото време не съм преставал да вярвам силно ,че ще се оправя,бях ОПТИМИСТ на дебело!!!
П.С. Пазете се от кафето,по специално от еспресото за то се равнява по вредност за увредените ни дробчета,колкото и твърдия алкохол!!!Нещо се бъгнах и почнах да пия по 3-4 кафета на ден и след половин година ензимите (Алат-а) ми скочиха на 104!Та сега пак съм на диета
За всички, които търсят малко повече информация за това растение, и как то действа, пускам няколко допълнителни източника:
Котешки нокът (Cat’s claw) - източник: BB-Team
Котешки нокът (Uncaria Tomentosa (Willd.) Dc.)Бабите лекуват с котешки нокътИ няколко източника на английски:
Database File for: CAT'S CLAW - източник: Tropical Plant Database.
Technical Data Report for CAT’S CLAW /Uncaria tomentosa/ - июточник: Tropical Plant Database.
Uncaria tomentosa - източник: Wikipedia
Cat’s Claw - източник: National Center for Complementary and Alternative Medicine /NCCAM/.
Явно растението може да бъде ефективно в много области, а това че се явява имуностимулатор, е много добра заявка, че може да има положителен ефект при хроничните хепатити. Ефектът на интерфероните е чрез активизиране на имунната система, като по този косвен начин те предизвикат самата имунна система да започне борба с вируса.
Не знам доколко използването на "Котешки нокът" може да бъде основно лечение при хроничен хепатит, но най-вероятно би имало поне положителен ефект за намаляване на репликацията на вируса.
Искам да уточня, че
засега липсват научни данни за прилагането му за лечение на хронични хепатити. Затова трябва да бъдете
много внимателни при използването му за такива цели. Ако в момента провеждате лечение с други лекарства,
задължително се консултирайте с лекуващия лекар, преди да започнете да го приемате.
Приканвам всички, които имат някакъв опит с това растение, да го споделят с нас!
Поздрави,
Радо