Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Не-вирусен хепатит => Автоимунен хепатит => Темата е започната от: peni в Декември 29, 2019, 16:23:36

Титла: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: peni в Декември 29, 2019, 16:23:36
Здравейте,
 от един месец съм диагностицирана с първичен билиарен холангит, начален стадий. Провеждам терапия с урзофалк,- 2 по 2,  имам  подобрение във физическото състояние и към момента показателите- Асат, алат, ггт, алк фосф. също са паднали до гранични стойности. Терапията ще подължи  2 месеца и в зависимост от резултатите ще се прецени и за наличие на автоимунен хепатит и включване на имуносупресор. На диета съм, която не ми е проблем. Като цяло още свиквам с диагнозата и се старая да бъда силна и да не падам духом.  Мога да пиша и по подробно, но не искам да обременявам излишно. Ще ми бъде от помощ , ако има други с тази диагноза, които да споделят своята история и да се подкрепяме.
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 29, 2019, 20:50:19
Здравей, Пени,

В коя болница се лекуваш и при кого, ако не е тайна?
При нас са рядкост хората с ПБХ, споделям ти линк към една от най-големите организации на пациенти с това заболяване, надявам се са ги бъде полезно. Познавам ги лично и ако имаш нужда от информация или имаш конкретни въпроси, мога да те насоча към някой от екипа им.https://www.pbcfoundation.org.uk/newly-diagnosed (https://www.pbcfoundation.org.uk/newly-diagnosed)
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: peni в Декември 30, 2019, 09:54:21
Привет,
Благодаря сърдечно за линка към сайта. Ще прочета всичко и ако имам нужда ще помоля за връзка. Всичко което е свързано със заболяването ме интересува.  Пиемам диагнозата като най голямото предизвикателство в живота ми до сега. Лекувам се в Токуда при д-р Балабанска. Изцяло съм се доверила на професионализма и компетентността й при диагностиката и терапията и стриктно следвам указанията й. Невероятен човек и лекар в истинския смисъл на думата.
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Декември 30, 2019, 10:15:31
След като си при нея, си  в най-добрите ръце  :girl_wink:
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: peni в Декември 30, 2019, 11:47:03
Привет, споделям мнението.
При д-р Балабанска ходя от около 3 години във връзка с  рефлукс  на стомаха. Почти нямам вече проблеми с това, ходих преди година  профилактично, но сега този проблем пак ме доведе при нея.
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: Jamie в Февруари 08, 2021, 13:43:56
Здравейте,peni, и аз съм с тази диагноза от март 2020. Начален стадий съм също. Съвсем случайно ми излезна високо ГГТ покрай други изследвания и оплаквания. Сама реших да задълбая защо е високо ГГТ и така след година лутане по гастроентеролози най-накрая в Св. Иван Рилски ми поставиха диагнозата. Интересно ми е каква диета са ти казали да спазваш, защото на мен ми казаха, че може всичко да си ям и пия ( без алкохол). На Урзофал съм 3 на ден и още на първия месец ГГТ влезе в норма. Чета в няколко групи ФБ групи, а също и в тази - фондацията, която е пусната тука. Мисля ще е важно и полезно да обменим опит!
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: peni в Февруари 26, 2021, 16:35:10
Здравейте, отдавна не бях влизала във форума. По отношение на храната- без пържено, без мазно, без алкохол. Оттам нататък желателно е без глутен, въглехидрати, захар, шоколад не. За подробности, ще пиша на мейл.
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: Jamie в Февруари 26, 2021, 17:45:37
Привет! ще се радвам да пишеш подробности.
Титла: Re: Първичен билиарен холангит
Публикувано от: peni в Февруари 26, 2021, 18:28:43
Привет, изпратих на лично съобщение, надявам се да е получено.