Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Силвана Лесидренска

Страници: [1] 2 3 ... 220
1
Изключени ли са други заболявания на черния дроб- хепатит Е, автоимунен, първичен билиарен холангит например? Стойностите са били много завишени и не знам дали подагра може да причини ензими почти 10 пъти над норма.
По-бързо сваляне на килограми не е никога добра идея - стрес за организма и възможност за йойо ефект. Както с хранителен режим, така и с повече движение ще станат нещата. Което означава - да не изключвате напълно въглехидратите, основно да има протеини и зеленчуци с по-малка доза полезни въглехидрати и малко плодове.
Може чай разбира се, прясно изцедени сокове (там да се внимава със фруктозата!), всичко, което не е с алкохол или прекалено много захар, подсладители и тн.

2
Ако се надяваш на това и чакаш-недей. Да, има много клинични изпитвания, които текат, но нищо революционно. Дори и утре да изкочи такава молекула, ще минат 5-8 г. преди да достигне реимбурсация.

3
Моето лично мнение е, че нищо не трябва да бъде на всяка цена, ако тази цена е влошаване на твоето здраве. Разбира се, вие знаете кое ви е по-е важно в момента и ако на всяка цена трябва да имате дете с вашия генетичен материал, то очевидно не може да се откажете. Ако може да приемете промяна в плана, направете я. Никой от нас не може да даде конкретен полезен съвет или да е бил във вашата ситуация, колкото и да е трудно, трябва да си изясните каква ви е мотивацията да спрете/продължите с опитите. Тялото е мъдро и то ни подсказва какво е добре за нас, ако имаме ушите да го слушаме.

4
Здравей,

Това, което си чела засяга ПСР тестването, а твоят тест е друг тип. Не се притеснявай, щом е под референтната стойност, значи е отрицателен, без значение, че има число след нулата.

5
Моята история / Re: Роднина с остър хепатит Б
« -: Октомври 23, 2023, 23:14:35 »
Здравейте,

все пак е важно да уточним, че хепатит В НЕ СЕ предава при нормален битов контакт, прегръдки и тн.

6
Моята история / Re: Роднина с остър хепатит Б
« -: Октомври 23, 2023, 22:44:28 »
В РЗИ ще им пуснат каквото е нужно. Иначе hbsag, cor total, anti hbs.

7
Неофициална информация- има проблем с доставките, които ще се подновят от декември. Междувременно лекарите променят протоколите за друг тенофовир, но трябва да се свържете с него/нея, за да уточите всички подробности.
Надали ще успееш да вземеш опаковка до 3 дни, пиши ми на ЛС да ти дам малко таблетки от моите.

8
Свързах се с фирмата-вносител и чакам отговор

9
Превенция и заразяване / Re: Има ли риск?
« -: Септември 29, 2023, 19:21:18 »
Да, точно така.

10
Превенция и заразяване / Re: Има ли риск?
« -: Септември 29, 2023, 08:06:12 »
За да настъпи евентуално инфектиране е нужно да има пряк контакт на кръв с кръв. Вие може да прецените дали е имало такъв.

11
Моята история / Re: Остър хепатит Б
« -: Септември 18, 2023, 22:54:22 »
Здравей,

Понякога острият хепатит протича и така - продължително и остро. Знам, че в подобни случаи е възможно краткосрочното прилагане на ламивудин, не знам дали при теб това е подходящо, но може да обсъдиш с лекарката си. Интересно ми е в кой град/болница става това лудо изписване/приемане?

12
Завършено лечение / Re: Питане
« -: Септември 17, 2023, 13:17:04 »
не се разбира какво точно питаш?

13
В бр. 73 на Държавен вестник бяха обнародвани Изискванията за лечение на хепатит С на НЗОК, с което се облекчава достъпът на пациентите до навременна терапия.

За нас като пациентско сдружение това е поредната историческа победа, която следва премахването на чернодробната биопсия през 2020 г., която постигнахме благодарение на водените с години дела във Върховния Административен Съд. Независимо от премахването на биопсията, в Изискванията останаха някои ограничаващи условия, които не присъстват в Ръководствата за лечение на Европейската и Американска Асоциация за изучаване на черния дроб. Най-важното от които бе пациентът да чака 6 м., преди да се подаде протокол за отпускане на лечение с немедицински обуснованото обяснение, че може да се касае за остър хепатит, който да се самоизчисти в рамките на половин година. Разбира се, изследванията, които се извършват в хода на диагностиката, установяват дали се касае за остра или хронична фаза, но икономическият интерес беше прекалено силен. От една страна се редуцира броят лекувани всяка година, което спестява средства на НЗОК (таблицата по-долу), а от друга страна се повишава out of pocket доплащането от пациента за редица ненужни проследяващи изследвания и частни прегледи. През последните 3 години многократно сигнализирахме Министерство на здравеопазването и Омбудсмана, както и изпратихме редица писма до НЗОК, които едва сега бяха взети под внимание.

 
приблизителен брой лекувани пациенти на година
2018   1100 лица
2019   890 лица
2020   690 лица
2021   540 лица
2022   640 лица

 

От 25.08, в историята остават:

- изискването за 6 месечно проследяване - вече не е нужно пациентът да чака този период, преди да се подаде протокол за лечение
- изследвания за TSH и пикочна киселина - нямащи отношение към лечението, но често използвани като мотив за връщане на протокола с изискване за допълнителни консултации с ендокринолог например

Припомняме, че наскоро беше приета и промяна в реда за подаване на протокола, като той се изпраща по електронен път от лекуващия гастроентеролог към НЗОК.

Изискванията и процесът по одобрение на лечение са далеч от идеални, но са важна стъпка напред в посока на това да не чакаме едно хронично заболяване да прогресира, преди да го лекуваме, както и да намалим емоционалната и финансова тежест върху пациента. Тази промяна ще донесе облекчение и хората, които са изложени на по-голям риск от инфектиране с хепатит С като лишените от свобода например, които имат шанс да се излекуват единствено, докато са институционализирани и имат здравни осигуровки.

Бихме искали да изкажем искрена благодарност към проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и доц. Михаил Околийски, бивш представител на СЗО за България и настоящ заместник министър на здравеопазването, както и на всички други партньори за непрестанната подкрепа през годините, без които този успех не би бил възможен.


https://www.hepactive.org/news/vazhno-otpadnakha-ogranichavaschi-usloviya-pri-lechenieto-na-khepatit-s

14
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА СДРУЖЕНИЕ „ХЕПАКТИВ”,

На основание чл. 22, ал. 3, вр. чл. 20 от Устава на Сдружение „Хепактив”, решение и възложение на Управителния съвет на сдружението от 15.08.2023г. свиквам заседание на Общото събрание на сдружението на 26.09.2023г., от 15.00ч., на адрес : София, ул. „Проф.Н.Михайлов” № 2, ет. 2, ап. 11, при дневен ред :

1.         Обсъждане и приемане на годишния финансов отчет на Сдружението за 2022г.;

2.         Обсъждане и приемане на отчет за дейността на Сдружението и председателя му за 2022г.;

3.         Разни

 
Съобразно чл. 18, ал. 2 от Устава на сдружение „Хепактив” членовете на Сдружението могат да участвуват в Общото събрание лично или чрез представител, упълномощен с изрично писмено пълномощно да ги представлява на едно или неограничен брой заседания на Общото събрание. Едно лице не може да представлява повече от трима членове. Пълномощниците нямат право да преупълномощават с правата си трети лица.

 

София                                                                        С УВАЖЕНИЕ :

22.08.2023 г.                                                              Силвана Лесидренска

                                                                                   Председател на Управителния съвет на Сдружение „Хепактив"

15
Ако искате да ви съдействам за Иван Рилски и да разясня процедурата, ми се обадете утре на 0988 722 988.

Страници: [1] 2 3 ... 220

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007