Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Юни 12, 2009, 12:12:19

Титла: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: Мери_ в Юни 12, 2009, 12:12:19
Дата: 2009 година

Автор: Chistine М. Kukka
 
Когато пациенти, инфектирани с вируса на хепатит В (HBV), са лекувани с антивирусни препарати в продължение на няколко години, техният HBV може да развие резистентност към лечението. Антивирусните медикаменти са лекарства, които пречат на процеса на репликация, но вирусът на хепатит Б мутира лесно. С течение на времето някои мутации могат да "се противопоставят" на антивирусните препарати, да увеличат бързо своя брой, и да започнат да причиняват отново чернодробно увреждане.
 
За съжаление, първите антивирусни средства, използвани за лечение на хроничен хепатит Б имаха високи нива на възникване на "резистентност." Така например, около 70% от пациентите лекувани с антивирусния препарат lamivudine (Epivir-HBV) развиват резистентност към лекарството в рамките на пет години.
Избягването на възникването на антивирусна резистентност, е много важно, защото някои хора ще трябва да вземат антивирусни лекарства в продължение на много години, за да се поддържа ниско тяхното вирусно натоварване (HBV ДНК).
Поради риска от лекарствена резистентност, лекарите са много внимателни какви лекарства да предписват при лечение на хепатит Б. И, ако вече се е развила вирусна резистентност, те ще трябва да предпишат антивирусни средства, които ще работят срещу вече създадените резистентни вируси /HBV/.
 
Този факт лист е преглед на последователността на лекарствата, които трябва да да се използват за избягване или борба с лекарствената резистентност.
 
Lamivudine (Epivir-HBV), трябва да се избягва, поради високата си степен на възникване на лекарствена резистентност!
 
Кои лекарства трябва да се използват за лечение на „първа линия”?
От седемте средства на разположение, експертите препоръчват пегилирания интерферон (Pegasys) и антивирусните средства tenofovir (Viread) и entecavir (Baraclude), тъй като те са най-добрите лекарства за лечение на HBeAg-позитивни или HBeAg-негативни пациенти, които никога не са били лекувани преди това.
Освен това тези лекарства са най-мощните, като тези две антивирусни средства (tenofovir и  entecavir) са доказали, че имат много нисък процент на възникване на вирусна или лекарствена резистентност.
 
Кои антивирусни лекарства да се избягват?

Цялата статия може да прочетете тук - http://www.hepactive.org/content/faq/Drug_Resistance
Титла: Re: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: tania в Юни 12, 2009, 20:33:41
Здравей, Мариана!
Извини ме за невежеството, с прости думи ми разясни резистентност ли е следния случай: Лечение с Ламивудин 6 мес. Изходна виремия 1000 копия, след 6-я месец - 5000000 копия. АСАТ и АЛАТ нагоре, след 4 г. ПСР - 52 000 000.
Благодаря ти! Приятна вечер!!
Титла: Re: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: Мери_ в Юни 12, 2009, 21:42:56
Здравей, Таня!

Според мен това е по-скоро случай при който няма отговор на лечението. Това се случва най-вече когато пациента е във фазата на имунна толерантност и е с положителен "е" антиген. Би трябвало да има контролен ПСР тест още на 3-ти месец и да се спре лечението в този случай.
При хепатит В не винаги има отговор на лечението от страна на пациента и именно затова се прави контрола на 3-ти месец.

Поздрави,
Мери
Титла: Re: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: Силвана Лесидренска в Юни 14, 2009, 10:35:14
Taня,


а защо са решили , че с такова ниско натоварване трябва да се лекуваш? За мен това няма обяснение.Ламивудина се използва обикновено когато нивата са много високи, ензимите също и се цели светкавично спадане на вирусите с цел да спрат да "бомбандират" и увреждат черният дроб. При мен нивата са в милиарди,но ензимите са нормални и лекуващият ме доктор даже не си и помисля да ми предписва Зефикс. Това състояние се нарича имунна толерантност, т.е. имунната ти система не рзпознава вируса и двамата си живеят в мирно съжителство с минимални увреждания и ако твоят случай е бил такъв, не знам за какъв дявол са те сложили на Зефикс? Какви ти бяха ензимите в началото??
Титла: Re: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: tania в Юни 14, 2009, 20:23:53
Силвана,
това е случаят на синът ми. Беше в края на 2003 г, той беше на 20 г. Зефикс му изписа покойния проф. Мечков /тогава попаднахме съвсем случайно на него като на добър специалист/. От 2004 г сме при проф. Чернев, който до онзи ден все не намираше подходящия лек за сина ми. Последно чакаше Тенофовир, но след като не го включиха в списъка, предлага да не чака повече, а да започне лечение със Себиво. Утре ще прави ПСР, да видим какво ще излезе.

Титла: Re: Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?
Публикувано от: Радослав Русинов в Февруари 18, 2011, 20:28:46
Документът (http://www.hepactive.org/content/faq/Drug_Resistance) е обновен до последната версия на оригиналния лист-факт от януари 2011 година.


Поздрави,
Радо