Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Юни 14, 2009, 19:47:37

Титла: Какво е фиброза и цироза?
Публикувано от: Мери_ в Юни 14, 2009, 19:47:37
Хепатит В инфекцията може да доведе до чернодробно увреждане, включително  до фиброза  (леко до средно увреждане на черния дроб), цироза (обширно увреждане на черния дроб) и рак на черния дроб.   

Смята се, че само 1,5% от тези, които са се заразили с вируса на хепатит В (HBV) като възрастни и 18% от тези, които са заразени с HBV като новородени, ще развият сериозни заболявания, които могат да доведат до цироза, чернодробен рак и смърт.
 
Този лист-факт ще обсъди фиброзата и цирозата – причините за тяхното появяване, прогресирането  на заболяването и неговото лечение.
 
Почти всичко, което постъпва в тялото се обработва от черния дроб.
 
Черния дроб 
Черният дроб работи, за да ни поддържа здрави като извършва над 500 химични функции. Почти всичко, което влиза в тялото, се преработва от черния дроб. Това означава, че храните, алкохола, медикаментите, дима, химикалите, напитките, и всичко, което човек диша, яде, пие, влиза през кожата, се преработва от черния дроб, за да поддържа тялото здраво. При поглъщане на големи количества вредни вещества чрез вдишване или чрез кожата, черния дроб се претоварва. Той може да не бъде в състояние да намали количеството на тези вещества в тялото до безопасни нива. Това може да доведе до загиване на чернодробни клетки (т.нар. hepatocytes).

Кака се появяват фиброзата и цирозата? 
Чернодробната фиброза започва да се образува, когато настъпи възпаление на черния дроб (раздразнение и подуване) поради хепатит Б, хепатит С, пиене на алкохол (особено при злоупотреба с алкохол за период от много години), токсини като химикали и пари, и други фактори.
Хепатит Б е една от основните причини за появата на фиброза и цироза. Когато вирусът навлезе в тялото той трябва да намери клетка, която да завземе, за да може да се размножава и да оцелее. Вирусът на хепатит В може да се размножава в различни типове клетки в тялото, но основните клетки, където се размножава (репликира),  са клетките на черния дроб. Когато вирусът на хепатит Б навлезе в клетките на черния дроб, той използва химичните вещества в клетките, за да се размножава и да направи повече копия на самия себе си. След това, понякога новите вируси навлизат обратно в кръвния поток. По време на този процес, вируса може да убие чернодробните клетки, които преди това е завзел (окупирал). В този момент имунната система изпраща химически вещества към клетките на черния дроб, за да се опита да поправи щетите, но нещо се обърква - зоната около чернодробната клетка става възпалена и раздразнена. Вследствие на това, площта около клетката е заобиколена от увредена тъкан, която наподобява белези. Колкото повече чернодробните клетки се разрушават от вируса, толкова повече белезите се разпространяват, като започват да се свързват с други повредени клетки. След много години на инфекция черния дроб може да се увреди до такава степен, че да не може да изпълнява всички функции, необходими за да поддържа здравето ни. Среднозърнестите белези (увреждания) на черния дроб се наричат фиброза. Черния дроб също така се нарича "неоплакващ се орган ", така че повечето хора, които развиват фиброза не разбират, че имат проблем.
 
Повече по темата може да прочетете тук: http://hepactive.org/content/faq/What_Are_fibrosis_and_cirrhosis
Титла: Re: Какво е фиброза и цироза?
Публикувано от: Радослав Русинов в Март 01, 2011, 13:14:08
Документът (http://www.hepactive.org/content/faq/What_Are_fibrosis_and_cirrhosis) е обновен до последната версия на оригиналния лист-факт от септември 2010 година.


Поздрави,
Радо