Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Юли 09, 2009, 22:07:46

Титла: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: Мери_ в Юли 09, 2009, 22:07:46
Има много неща, които хората, болни от хепатит С, могат да направят, за да запазят здравето си и да се чувстват добре.
 
Ето и нашия списък на най-важните неща, които можете да направите:

1.Посещавайте лекаря си за редовни прегледи. Съобщавайте му за всички проблеми или симптоми, които имате.
2.Хранете се здравословно и балансирано. Включете в диетата си много зеленчуци и плодове; избягвайте захарта и мазнините.
3.Почивайте си, когато сте уморени. Опитайте да намерите време през деня за кратка дрямка или време, през което да се разтоварите и отпуснете.
4.Правете упражнения редовно. Ходенето е едно от най-добрите физически упражнения и то ви помага да се почувствате по-малко уморени.

.........................

Повече по темата може да прочетете тук: http://hepactive.org/content/faq/HCV_Top_10_Healthy_Habits
Титла: Re: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: pamche в Юли 09, 2009, 22:22:23
11. Не разчитайте 100%...90%....80%...70%...........на Българското здравеопазване  и конкретно на НЗОК , ако можете да се спасите от тях по някакъв начин - НАПРАВЕТЕ ГО!
Титла: Re: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: belastela в Юли 10, 2009, 10:33:50
А защо да внимаваме като използваме лекарството ибупрофен?Какво да изпием ако ни заболи глава например?
Титла: Re: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: tetibulka в Юли 10, 2009, 10:42:41
Стели,
това е прравило номер7 в този списък.
Внимаваме за всички лекарства.
Въобще четем листовките на всички лекарства и ако пише, че не се предписват на хора с чернодробна недостатъчносс си правим извода, че това лекарство вероятно натоварва черния дроб. Съответно го пием, само ако е страшно наложително или само за определения срок.
В частност, избягваме ибупрофена и пием аналгин.
Разбира се, трябва да си признаем, че има болки, които ни принуждават да затворим очи и да пием понякога ибупрофен - при онези болки веднъж месечно или когато посред нощ те заболи зъб, тръгне да ти никне мъдрец или ти се обади онази стара невралгия...
Мисля, че въпросът е да не се пие системно или както в Щатите, където с ибупрофен редовно лекуват настинки и грипове.

Аз например съм убедена, че немалък принос за състоянието на черния дроб на мъжа ми има и фактът, че той близо година и половина преди да разбере за хепатита се чувстваше постоянно зле, не искаше да се посъветва сериозно с лекар и сам си измисляше какво му е и с какви лекарства да го лекува. Съответно нещастният му черен дроб е бил натоварен и с функцията на огромна химическа лаборатория - функция, която въобще не е била по силите му. В този си смисъл онази септемврийска сутрин, в която аз взех да си събирам багажа за у мамини и му казах, че ако не си направи пълни изследвания точно този ден, се изнасям, вероятно му спаси живота.
Дани
Титла: Re: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: belastela в Юли 10, 2009, 12:11:07
А аз досега изобщо не съм се замисляла да чета листовките и при най-малкото главоболие ,давам веднага ибупрофен :scream:
Да ти кажа и Ники преди да му открият хепатита се чувстваше мн зле ,имаше постоянна температура,но не мн висока-37,3 максимум.Веднага тръгнахме по лекари и за съжаление няколко пъти попадахме на некадърници ,които го тъпчеха с най-силните антибиотици на пазара- то не беше  новооткрит синозит ,после му казаха мигрена ,после възпаление на сливиците и нищо от изписаните му антибиотици не му помагаше,да не говорим че тези диагнози бяха далеч от истината.Та мисълта ми е ,че дори и веднага да се обърнеш към лекари,не е гаранция ,че ще получиш вярната диагноза,както и че не е гаранция ,че ще те упътят да си направиш точните изследвания.При нас просто случайно го попитаха дали иска да си направи тестове за хепатити при профилактичните прегледи в АЕЦ,иначе сигурно и досега щяхме да се чудим от какво се чувства така отпаднал,уморен.
Титла: Re: Десетте най-важни здравословни навика
Публикувано от: Neval в Октомври 30, 2009, 20:15:19
Здравейте!
Златно правило е по време на сериозно лечение да не пия нищо повече от предписаното от специалист.

Сетих се за един виц.Вижте при вицовете.Ще го адаптирам за нашето общество. :smile: