Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Септември 30, 2009, 16:44:46

Титла: Хепатит В и бременност: Често задавани въпроси
Публикувано от: Мери_ в Септември 30, 2009, 16:44:46
Трябва ли да се изследвам за хепатит В, ако съм бременна?
 
Всички бременни жени трябва да се изследват за хепатит B! Изследването е особено важно за жените, които попадат във високо-рискови групи като здравните работници, жени от етнически общности, където хепатит Б е разпространен в по-голяма степен, съпрузи или партньори, живеещи с един заразен човек и др. Ако сте бременна, уверете се, че Вашият лекар Ви е направил тест за хепатит Б преди да се роди бебето.
 
Защо този тест е толкова важен за бременните жени?
Ако сте с положителен тест за хепатит Б и бременна, вирусът може да бъде прехвърлен върху вашето новородено бебе по време на раждането. Ако Вашият лекар е наясно, че имате хепатит Б, той или тя може да предприема мерки за поставяне на правилните лекарства в родилна зала за предпазване на бебето от заразяване. Ако правилните процедури не са спазени, бебето ви има 95% шанс за развитие на хроничен хепатит Б!
 
Дали хепатит B инфекцията може да повлияе на бременността?
Хепатит В инфекцията не трябва да води до някакви проблеми за вас и вашия плод по време на бременността. Това е важно за Вашия лекар, за да бъде запознат той с вашата инфекция с хепатит Б, така че той или тя може да следи вашето здраве и това на вашето бебе, което може да бъде защитено от инфекция, след като се роди.
 
Ако аз съм бременна и имам хепатит Б, как мога да защитя моето бебе?
Ако сте с положителен тест за хепатит Б, новороденото трябва да получи две инжекции незабавно в родилна зала:

Ако тези две лекарства са дадени правилно в рамките на първите 12 часа от живота, новородено има повече от 90% шанс да бъде защитено срещу инфекция с хепатит B. Трябва да се уверите, че бебето ви получава втората и третата доза на хепатит Б ваксина в един и шест месечна възраст, за да му осигурите пълна защита.
.............................................

Цялата тема може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив - Хепатит В и бременност: Често задавани въпроси (http://hepactive.org/content/faq/HBV_and_pregnancy_FAQ)