Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Повече за вирусния хепатит => Терминология, статии и обща информация за болестта => Темата е започната от: Мери_ в Ноември 02, 2009, 20:49:46

Титла: РЪКОВОДСТВО ЗА ХЕПАТИТ С: Вземане на решения за лечение
Публикувано от: Мери_ в Ноември 02, 2009, 20:49:46
 Автори: Lucinda K. Porter, рег. мед. сестра
Alan Franciscus, главен редактор
Дата: юни 2008 год.
 
ПРЕДГОВОР
 
Вземането на решения е част от живота с хронично заболяване. Има решения относно начина на живот, като употребата на алкохол, наркотици и кофеин. Има избор по отношение на режима на хранене, спортуването, и сексуалния живот. Има и съображения, свързани с употребата на витамини, билки и китайска медицина. За хората, които живеят с хепатит С (НСV) решението да се подложат на медицинско лечение може да е едно от най-трудните и сложни решения.
Вземане на решение за лечение

Съществува мнение, че съвременните лекарства за лечение на хепатит С не дават задоволителни резултати. Това разбиране е остаряло. Сегашният стандарт включва комбинирана терапия от пегилиран интерферон плюс рибавирин, която има 50% успеваемост. Друго остаряло схващане е, че хората не могат да толерират страничните ефекти от терапията. Едновременно с подобряване резултатите от НСV терапията, с течение на времето и контролирането на страничните ефекти също става все по-ефикасно.
 
Напоследък много се шуми около лекарствата за лечение на хепатит С, които се намират в етап на проучване. На хората се внушава, че новите лекарства ще бъдат на пазара в най-близко бъдеще. Това, обаче, не е истинската картина. Специалистите смятат, че ще минат три и повече години преди които и да е от новите лекарства за лечение на хепатит С да станат широко достъпни. А дори когато новите лекарства вече станат достъпни, то те ще се използват в комбинация с пегилиран интерферон и рибавирин. Обсъдете с лекаря си съществуващите в момента опции за лечение и дали е препоръчително да се лекувате сега, или да изчакате появата на нови лекарства.

.....................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: РЪКОВОДСТВО ЗА ХЕПАТИТ С: Вземане на решения за лечение (http://hepactive.org/content/articles/HCV_Treatment_Decision_Guide_08)