Автор Тема:  Какво се случва, когато се появи лекарствена резистентност?  (Прочетена 8126 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Дата: 2009 година

Автор: Chistine М. Kukka

Когато пациенти, инфектирани с вируса на хепатит В (HBV), са лекувани с антивирусни препарати в продължение на няколко години, техният HBV може да развие резистентност към лечението. Антивирусните медикаменти са лекарства, които пречат на процеса на репликация, но вирусът на хепатит Б мутира лесно. С течение на времето някои мутации могат да "се противопоставят" на антивирусните препарати, да увеличат бързо своя брой, и да започнат да причиняват отново чернодробно увреждане.

За съжаление, първите антивирусни средства, използвани за лечение на хроничен хепатит Б имаха високи нива на възникване на "резистентност." Така например, около 70% от пациентите лекувани с антивирусния препарат lamivudine (Epivir-HBV) развиват резистентност към лекарството в рамките на пет години.
Избягването на възникването на антивирусна резистентност, е много важно, защото някои хора ще трябва да вземат антивирусни лекарства в продължение на много години, за да се поддържа ниско тяхното вирусно натоварване (HBV ДНК).
Поради риска от лекарствена резистентност, лекарите са много внимателни какви лекарства да предписват при лечение на хепатит Б. И, ако вече се е развила вирусна резистентност, те ще трябва да предпишат антивирусни средства, които ще работят срещу вече създадените резистентни вируси /HBV/.

Този факт лист е преглед на последователността на лекарствата, които трябва да да се използват за избягване или борба с лекарствената резистентност.

Lamivudine (Epivir-HBV), трябва да се избягва, поради високата си степен на възникване на лекарствена резистентност!

Кои лекарства трябва да се използват за лечение на „първа линия”?
От седемте средства на разположение, експертите препоръчват пегилирания интерферон (Pegasys) и антивирусните средства tenofovir (Viread) и entecavir (Baraclude), тъй като те са най-добрите лекарства за лечение на HBeAg-позитивни или HBeAg-негативни пациенти, които никога не са били лекувани преди това.
Освен това тези лекарства са най-мощните, като тези две антивирусни средства (tenofovir и  entecavir) са доказали, че имат много нисък процент на възникване на вирусна или лекарствена резистентност.

Кои антивирусни лекарства да се избягват?

Цялата статия може да прочетете тук - http://www.hepactive.org/content/faq/Drug_Resistance
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tania

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 93
  • близка на болен от хеп.
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравей, Мариана!
Извини ме за невежеството, с прости думи ми разясни резистентност ли е следния случай: Лечение с Ламивудин 6 мес. Изходна виремия 1000 копия, след 6-я месец - 5000000 копия. АСАТ и АЛАТ нагоре, след 4 г. ПСР - 52 000 000.
Благодаря ти! Приятна вечер!!

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
Здравей, Таня!

Според мен това е по-скоро случай при който няма отговор на лечението. Това се случва най-вече когато пациента е във фазата на имунна толерантност и е с положителен "е" антиген. Би трябвало да има контролен ПСР тест още на 3-ти месец и да се спре лечението в този случай.
При хепатит В не винаги има отговор на лечението от страна на пациента и именно затова се прави контрола на 3-ти месец.

Поздрави,
Мери
« Последна редакция: Юни 12, 2009, 22:13:31 от Мариана Стефанова »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3115
    • Профил
  • Резултати: Повторно лечение
Taня,

а защо са решили , че с такова ниско натоварване трябва да се лекуваш? За мен това няма обяснение.Ламивудина се използва обикновено когато нивата са много високи, ензимите също и се цели светкавично спадане на вирусите с цел да спрат да "бомбандират" и увреждат черният дроб. При мен нивата са в милиарди,но ензимите са нормални и лекуващият ме доктор даже не си и помисля да ми предписва Зефикс. Това състояние се нарича имунна толерантност, т.е. имунната ти система не рзпознава вируса и двамата си живеят в мирно съжителство с минимални увреждания и ако твоят случай е бил такъв, не знам за какъв дявол са те сложили на Зефикс? Какви ти бяха ензимите в началото??

Неактивен tania

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 93
  • близка на болен от хеп.
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит B
Силвана,
това е случаят на синът ми. Беше в края на 2003 г, той беше на 20 г. Зефикс му изписа покойния проф. Мечков /тогава попаднахме съвсем случайно на него като на добър специалист/. От 2004 г сме при проф. Чернев, който до онзи ден все не намираше подходящия лек за сина ми. Последно чакаше Тенофовир, но след като не го включиха в списъка, предлага да не чака повече, а да започне лечение със Себиво. Утре ще прави ПСР, да видим какво ще излезе.

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Документът е обновен до последната версия на оригиналния лист-факт от януари 2011 година.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007